Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Alternativní medicína – co je to a jaké druhy známe

Slyšeli jste už o pojmu alternativní medicína? Setkat jste se mohli také s pojmem holistická medicína nebo přírodní medicína. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o léčebné postupy, které se zaměřují na přírodní produkty a metody. Tyto metody nejsou součástí klasické západní medicíny, ale mají za úkol podpořit přirozené procesy hojení těla.

Žena se zavřenými oči která drží v ruce kámen  a medituje

Obsah článku

 

Druhy alternativní medicíny

Mezi nejznámější a nejvyužívanější druhy alternativní medicíny patří fytoterapie, homeopatie, akupunktura, akupresura a také například jóga, masáže, reflexologie a aromaterapie.

Fytoterapie 

Fytoterapie je zjednodušeně léčba přírodními rostlinnými přípravky. Je možné ji nazývat také jako bylinná medicína. Bylinky jsou v tomto případě využívány k léčbě různých druhů onemocnění. 

Léčba bylinami má dlouholetou tradici a je všeobecně známo, že rostliny obsahují velké množství účinných látek a mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Bylinná léčba je dokonce jedním z nejstarších druhů alternativní medicíny a její první zmínky sahají až do prehistorické doby.

Jak fytoterapie funguje

Princip bylinné medicíny je založen na tom, že rostliny obsahují účinné látky, které mohou pomoci organismu vyrovnat se s onemocněním. Byliny mohou být používány k léčbě široké škály onemocnění, včetně bolesti hlavy, svalů nebo třeba žaludku. Zároveň je možné použít bylinky proti chřipce, nachlazení a dalším druhům civilizačního onemocnění. V mnoha případech právě bylinky pomáhají s nespavostí, depresemi nebo třeba úzkostmi.

Výhody fytoterapie

Mezi největší výhody fytoterapie patří široká škála bylin, které se hodí k různému použití. Můžete vyzkoušet odvary z bylin, masti, tinktury nebo také bylinkové čaje. Tento druh alternativní medicíny má menší množství vedlejších účinků než klasická medicína a je obecně považován za bezpečnou.

Některé z nejběžněji používaných bylin v bylinné medicíně:

  • Echinacea, která je známá pro své protizánětlivé a imunitu posilující účinky.
  • Levandule pomáhá zklidnit a zaručí vám příjemný spánek.
  • Heřmánek, který pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest a podporuje trávení.
  • Meduňka je známá pro své zklidňující účinky a pomáhá v boji proti úzkostem.

 Pohled na různé druhy bylin ve sklenicích které jsou položené na dřeveném stole

Homeopatie

Dalším druhem alternativní medicíny je homeopatie. Představit si ji můžete jako léčbu přípravky, vyrobenými z velmi zředěných látek, které by v normálním stavu způsobovaly právě příznaky nemoci.

Historie homeopatie

Homeopatii založil německý lékař Samuel Hahnemann v 18. století. Ten se domníval, že nemoci jsou způsobeny nerovnováhou v těle a že je lze léčit právě podáním látky, která by v normálním stavu způsobovala stejné příznaky.

Akupunktura

Oblíbeným a rozšířeným druhem holistické medicíny je také tradiční čínská léčebná metoda akupunktura. Jedná se o léčbu vpichováním jehel do určitých bodů na těle.  Podle tradiční čínské medicíny je energie v těle rozváděna 12 hlavními meridiány, které procházejí celým tělem. Akupunktura pomáhá obnovit rovnováhu energie v meridiánech, což může vést k úlevě od bolesti, zlepšení funkce orgánů a celkovému zlepšení zdraví.

K čemu se používá

Akupunktura se používá k léčbě široké škály zdravotních problémů, včetně bolesti zad, hlavy, ale například i žaludku. Pomáhá proti migréně, tlumí menstruační bolesti a používá se také při stresu a úzkosti. 

Léčba akupunkturou

Jehly jsou velmi tenké a mohou být vloženy do těla různými způsoby, například přímo, šikmo nebo pod určitým úhlem. Jehly mohou být dokonce stimulovány pomocí tepla, tlaku nebo elektrického proudu.

Žena ležící na masažním stole u které probíhá metoda acupunktury má v zádech jehličky

Čchi-kung

Slyšeli jste už o léčebné metodě Čchi-kung? Tento druh čínské alternativní medicíny využívá pro léčbu dech, pohyb a koncentraci. Právě kombinace cvičení, relaxace a meditace zlepšuje tok čchi nebo také vitální energie v těle. Čchi-kung můžete praktikovat pro zlepšení zdraví, pohody, ale i celkové kvality svého života.

Historie čchi-kungu

Čchi-kung má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověké Číny. Existuje mnoho různých druhů čchi-kungu. Vyzkoušet můžete taoistický čchi-kung, buddhistický čchi-kung, meditační nebo klasický čchi-kung, skládající se hlavně z fyzického cvičení.

Jak to probíhá

Cvičení čchi-kungu obvykle zahrnují pomalé a plynulé pohyby, které jsou prováděny s vědomým dýcháním. Čchi-kung může být praktikován vsedě, vestoje nebo v leže. Mezi zdravotní výhody tohoto cvičení patří zlepšení flexibility, síly a také podpora imunitního systému. Zároveň můžete podpořit zdravý spánek, snížit stres, úzkost a celkově podpořit harmonii těla, duše a mysli.

Masáže

Překvapí vás, že mezi druhy alternativní medicíny se řadí také masáže? Jedná se o léčbu pomocí masáže svalů a měkkých tkání. Vybrat si můžete širokou škálu různých typů, od relaxační masáže, přes aromaterapeutickou až po sportovní nebo thajskou masáž.

Během masáže byste se vždy měli cítit pohodlně a uvolněně. Nebojte se říct masérovi, co a kde vás bolí, případně mu popište, co přesně chcete masáží řešit. Masáž může být skvělou součástí psychické hygieny, dopřejte si ji pravidelně a rozmazlujte se alespoň jednou až dvakrát do měsíce.

Aromaterapie

Podpořit své fyzické i psychické zdraví můžete i pomocí aromaterapie. Jedná se o další typ alternativní medicíny, která využívá k léčbě esenciální oleje z rostlin. Esenciální oleje jsou získávány destilací, lisováním nebo extrakcí. Mají různé vůně, které mohou být uklidňující, stimulující nebo povzbuzující.

Jak aromaterapie funguje

Existuje několik teorií o tom, jak aromaterapie funguje. Jedna teorie je, že esenciální oleje se vstřebávají do těla kůží nebo dýchacím systémem. Jakmile se oleje dostanou do těla, mohou ovlivnit mozek, nervový systém a imunitní systém. Druhá teorie říká, že esenciální oleje mohou ovlivnit emoce a náladu. Vůně esenciálních olejů může stimulovat pozitivní pocity, jako je klid, relaxace nebo radost.

Aromaterapii můžete vyzkoušet pomocí inhalace, aplikace na kůži, přidáním olejů do koupele nebo třeba vdechováním olejů pomocí polštáře nebo ručníku.

Žena, která má zavřené oči, nachází se v místnosti plné svíček a vonných olejů a medituje

Výhody alternativní medicíny

Pokud jste vyzkoušeli klasickou medicínu a nezabrala tak, jak jste chtěli a potřebovali, vždy se můžete obrátit také na alternativní medicínu. V ideálním případě kombinujte obě tyto.

Mezi výhody přírodní medicíny patří

  • Přirozenější přístup k léčbě.
  • Méně vedlejších účinků.
  • Široký výběr z jednotlivých druhů alternativní medicíny.
  • Lepší reakce těla při léčbě chronických onemocnění.

Na co si dát pozor

Je důležité si uvědomit, že alternativní medicína není náhradou za klasickou medicínu. Pokud uvažujete o vyzkoušení alternativní medicíny, je důležité se nejprve poradit se svým lékařem, případně nepřerušovat klasickou léčbu a jen ji doplnit alternativní medicínou.

 

.
.
.

Časté dotazy k alternativní medicíně

Proč vyzkoušet alternativní medicínu?

Existuje mnoho důvodů, proč vyzkoušet alternativní medicínu. Někteří lidé se rozhodnou pro alternativní medicínu, protože chtějí zkusit něco jiného než tradiční lékařskou péči. Jiní se rozhodnou pro alternativní medicínu, protože hledají způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a pohodu.

Co přináší alternativní druhy medicíny?

Alternativní medicína se často zaměřuje na přirozené léčebné metody, které mohou být pro příjemnější než tradiční lékařská péče. Je však důležité si uvědomit, že alternativní medicína není náhradou za tradiční lékařskou péči a ideální je kombinace obou těchto druhů medicíny.

Relaxujici žena ležící v bílém tričku v příjemném prostředí přírody

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

ALTHER, Jean-Ernest. Encyklopedie alternativní medicíny: praktický průvodce přírodními léčebnými postupy. Praha: Reader's Digest, 2010. ISBN 978-80-7406-090-8. 

JANČA, Jiří. Alternativní medicína: komplexní prevence a léčba přírodními prostředky. 2. vyd. Praha: Eminent, 1993. ISBN 80-900176-3-0. 

HEŘT, Jiří. Alternativní medicína a léčitelství. V Praze: Věra Nosková, 2011. ISBN 978-80-87373-15-6.