Dne 26. 7. rozvoz v Ostravě a okolí pouze v čase 18:00-19:00.

Blog

Úzkost –⁠ co je to, příznaky, projevy a léčba

Úzkost je stav, se kterým se za život setká každý z nás. I když se může jednat o relativně běžný jev, její vliv na náš každodenní život je nezpochybnitelný. Ať už se jedná o stres a nervozitu před zkouškou, neustálé obavy a budoucnost a zdraví nebo pocit neustálého přetížení. Úzkost může mít mnoho podob, otázkou zůstává, kdy je tento stav ještě běžný? Co přesně úzkost je, jaké jsou její příznaky, a jak s ní lze bojovat? V tomto článku se podíváme na různé typy úzkostí, její dopady na život a především na možnosti, jak jí efektivně zvládat.


Muž, který je úzkostný, má hlavu ve svých dlaních a je úzkostný při pohledu na práci

 

Co je úzkost?

Úzkost je přirozenou, přesto nepříjemnou reakcí organismu, spojenou s negativním psychickým a často i fyzickým stavem. Intenzita úzkostí se liší v závislosti na její příčině. Může se jednat o pocit napětí, nervozity a neklidu, který bývá doprovázen fyzickými symptomy, jako je pocení, třes a zrychlený tep. Zatímco mírná úzkost může být pro nás užitečná, pomáhat nám se vyrovnat s výzvami, nadměrná úzkost může ovlivňovat náš každodenní život. V závažných případech může způsobit úzkostný panický stav, který vyžaduje odbornou pomoc.  

Úzkostná porucha se liší od strachu a stresu, především silnými psychickými a fyzickými projevy. Jedná se o nejčastější duševní onemocnění dnešní doby. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) projevy úzkosti trpí až 264 milionů lidí na světě. Úzkosti se projevují především v období puberty a mezi 20. a 30. rokem života. Podle WHO se setkalo s úzkostí v nějaké formě během života 20 - 25 % populace. Proč je tato psychická porucha tak rozšířená? Jedná se o nový fenomén dnešní doby?

Příčiny úzkostné poruchy

Na základě dostupných studií nelze jednoznačně určit původ vzniku úzkostné poruchy. Vše naznačuje tomu, že se jedná o komplexní onemocnění, zahrnující genetické, biologické, psychologické a další faktory. Mezi nejčastější příčiny úzkosti patří: 

  • Genetické faktory – Výzkumy naznačují, že úzkostné poruchy mohou být částečně dědičné. Proto buďte na pozoru, pokud se porucha objeví u někoho z vašich blízkých.

  • Biologické faktory – Nerovnováha neurotransmiterů, jako je serotonin nebo dopamin mohou přispět k rozvoji úzkosti.

  • Psychologické faktory – Povaha se sklony k perfekcionismu, vysoká citlivost na stresové situace nebo trauma z dětství, to vše může přispět k rozvoji úzkosti.

  • Další faktory – Stresující životní situace, vztahové problémy, finanční problémy, to vše může být spouštěčem úzkostných stavů. 

  • Léky a zdravotní stav  Některé zdravotní problémy mohou být spouštěčem pro rozvoj úzkosti. Stejně tak jako některé léky a látky, včetně kofeinu a drog mohou zhoršit úzkostnou poruchu. 

Žena, která leží v posteli, přikrytá šedivou dekou a drží se hlavu a trpí úzkostnou poruchou

Typy úzkostných poruch

Diagnostika různých úzkostných poruch může být komplikovaná, liší se svými symptomy a způsobem jakým ovlivňují pacienta. 

  1. Panická úzkostná porucha – Je charakteristická opakujícími se panickými atakami, které jsou náhlé s intenzivními fyzickými projevy, jako je bušení srdce, dušnost a tlak na hrudi.

  2. Generalizovaná úzkostná porucha – Typická je chronická úzkost a přehnané obavy z každodenních nebo zdravotních problémů. 

  3. Sociální úzkostná porucha – Jedná se o strach zejména ze společenských situací, kdy negativní hodnocení nebo přílišná pozornost směřovaná na jedince může vést k vyhýbání se společenským interakcím.

  4. Obsedantně-kompulzivní porucha (OCD)  Pro tento stav jsou typické opakující se, nežádoucí myšlenky (obsese), které se mohou týkat například osobní hygieny, pořádku nebo čistoty.

  5. Posttraumatická stresová porucha (PTSD) – Je vyvolána následky traumatické události, která způsobuje flashbacky, noční můry a silnou úzkost. Často je diagnostikována lidem s náročným povoláním, jako jsou vojáci, policisté nebo doktoři.

  6. Specifické fobie – Intenzivní strach z konkrétních objektů nebo situací, jako jsou pavouci, výšky nebo létání. Obavy jsou většinou nadměrné a neodpovídají skutečnému nebezpečí. 

Každá z těchto poruch má své specifické příznaky a léčebné strategie, a proto stanovení diagnózy a vhodné léčby patří do rukou odborníka. 

 

Symptomy a projevy úzkosti

Rozdíl mezi relativně “běžnou” úzkostí a úzkostnou poruchou je především v intenzitě, množství, projevech a příčině vzniku. U běžných úzkostí se setkáváme s pocity strachu a napětí, které trvají krátkou dobu. Většinou pramení z konkrétních stresových událostí a situací v našem životě. Jedná se o dočasný stav, který pomine po vyřešení problému. Úzkostná porucha je však chronická. Negativní pocity se opakují a stále vracejí, někdy v takové míře, že ovlivňují náš každodenní pracovní i rodinný život. Oproti běžné úzkosti nemají žádný reálný podklad, objevují se během dne i mimo stresové situace. 

Úzkost se projevuje celou řadou psychických i fyzických příznaků. Mezi nejčastější fyzické příznaky patří: 

  • zrychlený tep, 
  • pocení, 
  • třes,
  • nevolnost, 
  • bolesti hlavy, závratě nebo vnitřní napětí.

Žena, která sedí na své pohovce a necítí se dobře, je skrčená

Tyto projevy často bývají zaměňovány s jinými zdravotními problémy, což může vést k dalšímu stresu a obavám. Mezi psychické příznaky úzkosti patří zejména: 

  • pocit neklidu, 
  • stres,
  • panika,
  • výskyt negativních myšlenek, 

  • pocity bezmoci. 

Lidé trpící úzkostí mohou mít obavy o budoucnost, prožívat časté negativní myšlenky, které mohou ovlivňovat jejich schopnost soustředit se, což může mít další dopad na práci, studium a další aktivity. 

Velmi často se úzkost projevuje večer, kdy se naše tělo i mysl snaží uvolnit po náročném dni. Tento druh úzkosti může být způsoben několika faktory, jako je nadměrná pracovní zátěž, stres z nedokončených úkolů nebo obavy z nadcházejícího dne. Když denní ruch utichne, naše mysl může mít tendenci soustředit se na starosti a stres, které jsme během dne potlačovali. Tato zvýšená pozornost na problémy a nejistoty může vyvolat pocity úzkosti, které nám brání v uvolnění a klidném spánku. Proto se také při úzkostech často vyskytují problémy se spánkem, jako je nespavost nebo probouzení během noci. Může to být začarovaný kruh, který vede k únavě během dne a zhoršuje psychický stav. Jak se s tím tedy vypořádat?

 

Léčba úzkostných poruch

Strategie zvládání úzkostí je komplexní a cílí především na rychlou úlevu od probíhajících příznaků a návrat do každodenního životního tempa. Jak se co nejefektivněji úzkosti zbavit? Strategie zahrnuje kombinaci různých přístupů, mezi které patří: 

Psychoterapie

Psychoterapeutická sezení pomáhají pacientům identifikovat a změnit myšlenkové vzorce a chování, které vedou k úzkostným stavům. Často nabízejí nové a nezúčastněné pohledy na pacientův problém, které mu pomohou uvědomit si jeho stav a spouštěče úzkostí. Práce s emocemi a napětím může být klíčová pro zabránění další epizody úzkostné poruchy. Mezi nejúčinnější terapie patří kognitivně-behaviorální terapie a expozice. Popřípadě jsou medikovány léky dle zdravotního stavu pacienta, antidepresiva a další. 

Duševní hygiena a životní styl

Současný životní styl, včetně pracovních, výživových a spánkových návyků, hraje významnou roli v rozvoji a léčbě úzkostné poruchy. Klíčovým aspektem je schopnost efektivního zvládání stresu a prevence jeho hromadění nad určitou úroveň, která zvyšuje riziko vzniku úzkosti. Osvojení si technik zvládání stresu je zásadní nejen pro dlouhodobou prevenci, ale také jako okamžitá pomoc při akutním stresu. Mezi nejefektivnější techniky patří:

  • Dostatek spánku – Kvalitní spánek je klíčový pro zvládání úzkosti. I když tento bod se může zdát nejtěžší, doporučuje se dodržovat spánkovou hygienu, nastavit si klidné a pohodové prostředí před spaním. Dát si teplou a relaxační koupel a vyhnout se kofeinu a alkoholu. V současné době se také hojně diskutuje vystavení se obrazovkám s modrým světlem před spaním. 

TIP: Chcete se efektivně bránit před účinky záření z mobilního zařízení? Vyzkoušejte šungitové pyramidy. 

Kvalitní strava na taliří včetně minerálu, vitaminů a ovoce

  • Fyzická aktivita  Pravidelné cvičení má celou řadu benefitů, včetně zlepšení nálady a snížení úzkostných stavů. 

  • Vyvážený jídelníček – Strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a celozrnné produkty, ořechy a fermentované potraviny je klíčem k celkovému zdraví.
    Pokud zvažujete zařazení doplňků stravy do svého jídelníčku, určitě nevynechejte
    omega-3, vitamin D nebo hořčík
    . Stále probíhají výzkumy, které naznačují velmi úzké propojení mezi střevním traktem a mozkem. 

  • Stres management – Zaměřte se na hluboké dýchání, meditace nebo jógu, které vám pomohou zmírnit napětí a úzkost.

  • Mindfulness praktiky  Jedná se o praktiky, které se zaměřují na vědomé prožívání okamžiku. Cílem je soustředit se na to, co právě děláte, cítíte, slyšíte, což vám pomůže přesměrovat mysl od úzkostných poruch k současnému okamžiku.
 

Alternativní léčba

Zvažte vyzkoušení dalších metod, které mohou nabídnout úlevu a zlepšení kvality života. Mezi osvědčené metody patří:

  • Aromaterapie  Použití esenciálních olejů, jako je levandule, máta nebo heřmánek, může pomoci snížit úzkost a zlepšit náladu.

  • Akupunktura  Tato tradiční čínská metoda může pomoci regulovat energii v těle a zmírnit úzkost.

  • Bylinky – Heřmánek, třezalka tečkovaná a kozlík lékařský jsou známé svými uklidňujícími účinky.

  • CBD

  • Meditace a jóga 

S úzkostnými stavy se dá bojovat, a při správné kombinaci terapeutických metod a životního stylu lze dosáhnout významného zlepšení kvality života. Pokud máte podezření na projevy úzkostné poruchy, vyhledejte odbornou pomoc pro stanovení diagnózy a návrh individuálního léčebného plánu.

Úzkost je komplexní stav, který může ovlivnit každého z nás různými způsoby a v různých obdobích života. V první řadě je nezbytné správně rozpoznat její příznaky a pochopit příčiny, aby bylo možné s ní efektivně bojovat. Kombinace různých léčebných metod, včetně psychoterapie, změn životního stylu a alternativních terapií, může významně přispět ke zlepšení kvality života a zvládání úzkosti. Pamatujte, že pokud trpíte úzkostnou poruchou, není to vaše vina a není nutné si tím procházet sami. Promluvte si se svými blízkými, vyhledejte odbornou pomoc a uvidíte, že úleva a duševní pohoda na sebe nenechají dlouho čekat.

Žena, která je u moře, má na sobě soupravu na meditace a cvičí

Lidé se také často ptají

Co dělat při záchvatu úzkosti?

Při záchvatu úzkosti je důležité soustředit se na dýchání. Nevíte, jak uvolnit tlak na hrudi? Zkuste zhluboka a pomalu dýchat, nádech nosem a výdech ústy, a počítat do čtyř při každém nádechu a výdechu. Pomáhá také soustředit se na konkrétní objekt nebo místo, aby se vaše mysl odklonila od pocitů úzkosti. Pokud je to možné, vyhledejte klidné místo, kde můžete sedět nebo ležet a snažte se uvolnit svaly. Zkuste vypozorovat, co vám pomáhá během záchvatu úzkosti, ať už jsou to techniky mindfulness nebo hovor s někým blízkým. 

Jak usnout při úzkosti?

Dodržujte pravidelný spánkový režim, pozornost směřujte na uklidňující aktivity před spaním, jako je čtení knihy nebo relaxační koupel. Zkuste se zaměřit na hluboké dýchání a relaxační techniky, například mindfulness nebo meditaci. Vyhněte se používání elektronických zařízení před spaním. Vyhněte se kofeinu, nikotinu a alkoholu před spaním. Pokud problémy přetrvávají, zvažte konzultaci s odborníkem.

Jak se chovat k lidem s úzkostí?

K lidem s úzkostí se chovejte s empatií a pochopením, naslouchejte bez odsuzování a zlehčování jejich pocitů. Nabídněte konkrétní pomoc a podporu, například s praktickými úkoly nebo jako doprovod na terapie. Povzbuzujte je ke zdravým návykům, jako je pravidelná fyzická aktivita a dobrý spánek, a respektujte jejich potřebu prostoru a času. Tím, že budete respektovat jejich potřeby a projevovat empatii, můžete významně přispět k jejich pohodě a uzdravení.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

WIKIPEDIA. Anxiety disorder [online]. Dostupné z: Anxiety disorder - Wikipedia

 MEDICSPARK. Úzkost - příznaky, chronická úzkost, záchvaty paniky, jak se jich zbavit [online]. Dostupné z: Úzkost - příznaky, chronická úzkost, záchvaty paniky, jak se jich zbavit

 THE LANCET. Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic [online]. Dostupné z: Global prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic

 HEALTHLINE. Anxiety chest pain: What it feels like, causes, and remedies [online]. Dostupné z: What Causes Anxiety? Risk Factors and More (healthline.com)

 MAYO CLINIC. Anxiety disorders - Symptoms and causes [online]. Dostupné z: Anxiety disorders - Symptoms and causes

 HEALTHLINE. What causes anxiety disorders and anxiety? [online]. Dostupné z: What Causes Anxiety? Risk Factors and More (healthline.com)

 

 
Parasomnie

Parasomnie jsou poruchy spánku, které mohou narušovat klidné noci a ovlivňovat kvalitu života. Od nočních můr až po náměsíčnost, tyto neobvyklé jevy se mohou objevit u lidí všech věkových kategorií, včetně dospělých. V článku se dozvíte jaké jsou příznaky parasomnie a jak je léčit. Proč se vyskytují u dospělých? Prozkoumejte různé typy parasomnií včetně těch, které se objevují během non-REM fáze spánku.

Parasomnie, ovlivňuje životy mnoho dětí, ale i dospělých

 

Význam parasomnie

Parasomnie je porucha spánku, která způsobuje neobvyklé a nežádoucí chování během spánku. Může se objevit před usnutím, během spánku nebo při probouzení. Lidé s parasomnií mohou vykonávat podivné pohyby, mluvit, vyjadřovat emoce nebo dělat neobvyklé věci, i když ve skutečnosti spí. Pro někoho, kdo spí vedle vás, to může vypadat, že jste vzhůru. Například náměsíčnost, známá také jako somnambulismus, může vést k nebezpečným situacím, kdy člověk chodí nebo vykonává různé činnosti ve stavu polospánku, aniž by si toho byl vědom.

Příznaky a typy parasomnie

Příznaky se mohou lišit v závislosti na konkrétním typu poruchy. Mezi ně patří:

1. Spánková paralýza

Spánková paralýza je stav, kdy se člověk probudí a nemůže se pohybovat nebo mluvit. Tento stav může trvat několik sekund až minut a je často doprovázen pocitem silného strachu. Někdy může být spánková paralýza spojena s halucinacemi, kdy člověk vidí nebo slyší věci, které nejsou skutečné. Tento jev je často způsoben nesprávným přechodem mezi spánkovými fázemi.

2. REM spánková porucha chování

Non-REM parasomnie jsou poruchy, které se objevují během fází spánku, které nejsou spojené s rychlým pohybem očí (REM). Mezi non-REM parasomnie patří náměsíčnost a noční děsy. Tyto poruchy bývají častější u dětí, ale mohou přetrvávat i do dospělosti. Příčiny těchto poruch nejsou zcela jasné, ale mohou souviset s nedostatečným nebo přerušovaným spánkem, stresem nebo genetickými faktory

3. Bruxismus (skřípání zubů)

Bruxismus je činnost skřípání nebo zatínání zubů během spánku. Tento stav může vést k opotřebení zubů, bolestem čelisti a bolestem hlavy. Bruxismus může být způsoben stresem, úzkostí nebo nesprávným postavením zubů. Řešením pro nesprávné postavení zubů může být noční chránič na zuby.

4. Zmatené probuzení (dezorientace v prostoru)

Pokud trpíte touto poruchou spánku, můžete vypadat, jako byste byli částečně vzhůru, ale ve skutečnosti jste zmatení a dezorientovaní, nepamatujete si ve kterém prostoru se nacházíte. Zůstáváte ležet v posteli, možná se posadíte s otevřenýma očima a dokonce můžete plakat. Mluvíte pomalu, těžko chápete otázky a odpovědi nedávají smysl. Tyto epizody mohou trvat od několika minut až po celé hodiny.

Žena, která leží ve své posteli dezorientováná kde nachází

5. Náměsíčnost (Somnambulismus)

Náměsíčnost je stav, kdy člověk během spánku chodí nebo provádí jiné činnosti, jako by byl vzhůru. Náměsíční lidé si tyto epizody ráno nepamatují. Tento stav se nejčastěji vyskytuje u dětí, ale může se objevit i u dospělých. Může být nebezpečný, protože člověk může neúmyslně ublížit sobě nebo ostatním.

6. Noční děsy (Pavor nocturnus)

Noční děsy jsou popsány jako situace, kdy člověk prožívá strach během spánku, který způsobuje, že se člověk náhle probudí s křikem, pláčem nebo bušením srdce. Tyto nepříjemné situace jsou časté u dětí, ale mohou se vyskytnout i u dospělých. Na rozdíl od nočních můr, noční děsy obvykle člověk nevyvolává žádnými konkrétními sny a často si je po probuzení nepamatuje.

7. Noční můry

Noční můry jsou živé, děsivé sny, které mohou člověka probudit a zanechat v něm pocit úzkosti nebo strachu. Na rozdíl od nočních děsů si lidé obvykle noční můry pamatují. Tento typ parasomnie může být způsoben stresem nebo traumatickými zážitky.

8. Noční enuréza (noční pomočování)

Probudili jste se uprostřed noci a zjistíte, že se vám stalo něco nepříjemného – noční pomočování. Noční enuréza není jen dětský problém, může potrápit i dospělé. Je to jako noční návštěvník, který nečekaně naruší váš klidný spánek. Ale nezoufejte, pochopení příčin a správná opatření mohou tento problém řešit a vrátit vám bezstarostné noci.

9. Syndrom neklidných nohou (RLS)

Syndrom neklidných nohou je stav, kdy člověk cítí nepříjemné pocity v nohou a má nutkání jimi pohybovat, aby tyto pocity zmírnil. Tento stav se často zhoršuje v klidu a během noci, což může narušovat spánek. RLS může být způsoben genetickými faktory, nedostatkem železa nebo neurologickými poruchami.

Žena, která leží v posteli s peřinách a trpí syndromem neklidných nohou

Parasomnie u dětí vs. v dospělosti

Parasomnie mohou postihovat jak děti, tak dospělé, ale způsob, jakým se projevují, a jak se s nimi zachází, se může značně lišit. Pojďme se podívat na tyto rozdíly a zjistit, jak můžeme pomoci dětem i dospělým zvládat tyto spánkové poruchy.

U dětí

Děti často zažívají parasomnie ve formě nočních děsů a náměsíčnosti. Můžete také pozorovat, že uložíte své dítě ke spánku a uprostřed noci se probudí se křikem, pláčem nebo velmi rozrušené, ale ráno si na tyto situace nepamatují. U dětí je velmi častá náměsíčnost. Tyto jevy jsou často neškodné a většina z nich z toho vyroste.

U dospělých

U dospělých se parasomnie mohou projevovat jinak. Například REM poruchy chování, kdy člověk fyzicky reaguje na své sny, jsou častější u starších lidí. Dospělí mohou také trpět spánkovou paralýzou, kdy se člověk probudí a nemůže se pohybovat nebo mluvit. Často bývá také doprovázený halucinacemi. Na rozdíl od dětí mohou být parasomnie u dospělých spojeny s jinými zdravotními problémy, jako jsou neurologické poruchy nebo vysoký stres.

 

 

Jak pomoci dětem

Pomoc dětem zahrnuje především vytvoření bezpečného a uklidňujícího prostředí pro spánek. Zde jsou některé tipy, jak toho dosáhnout:

  • Uklidňující rutiny Před spaním je vhodné zavést aktivity, například čtení pohádek nebo teplá koupel.

  • Bezpečné prostředí Je třeba zajistit, aby okolí postele a prostor dětského pokojíčku bylo bezpečné, bez ostrých předmětů nebo překážek, pokud dítě trpí náměsíčností.

  • Dodržování pravidelného spánkového režimu – Stanovte přesný čas, kdy své dítě budete ukládat ke spánku.

  • Komunikace Mluvte se svým dítětem o jeho obavách a strachu, které by mohly přispívat k nočním děsům.

  • Vyhledání odborné pomoci Pokud jsou epizody časté a intenzivní, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Holka a kluk sedící na židli u terapeuta, kde popisují své zážitky

Příčiny parasomnie

Parasomnie mohou být velmi zneklidňující a často vedou k mnoha otázkám. Proč se vůbec objevují? Odpovědi nejsou vždy jednoduché. Zde jsou některé z hlavních příčin, které s touto poruchou mohou souviset.

Genetické faktory

Pokud máte rodiče nebo sourozence, kteří trpí náměsíčností nebo nočními děsy, existuje vyšší pravděpodobnost, že se u vás tyto problémy také objeví. Vědci se domnívají, že genetika hraje roli v tom, jak náš mozek reguluje spánek a jak jsme náchylní k určitým spánkovým poruchám.

Stres a úzkost

Stres a úzkost jsou častými spouštěči mnoha zdravotních problémů a parasomnie nejsou výjimkou. Když jsme ve stresu, náš mozek může mít problémy s přechodem mezi různými fázemi spánku. To může vést k neklidnému spánku a vyvolat parasomnie, jako jsou noční můry nebo spánková paralýza. Relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání, mohou pomoci snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.

Neurologické poruchy

Některé parasomnie mohou být spojeny s neurologickými poruchami. Například REM poruchy chování (RBD) jsou častější u lidí s Parkinsonovou chorobou nebo jinými neurodegenerativními onemocněními. Tyto poruchy ovlivňují, jak mozek řídí spánek a mohou vést k zvláštnímu chování během spánku. Pokud máte podezření, že by vaše spánkové problémy mohly být spojeny s neurologickým stavem, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Životní styl a návyky

Naše denní návyky a životní styl mohou mít velký vliv na kvalitu našeho spánku. Konzumace alkoholu nebo kofeinu před spaním, nepravidelný spánkový režim nebo nedostatek fyzické aktivity mohou všechny přispět k výskytu parasomnií. Zdravé spánkové návyky, jako je dodržování pravidelného spánkového harmonogramu a dostatečná fyzická aktivita během dne, mohou výrazně snížit riziko těchto problémů.

 

 

Možnosti léčby parasomnie

Léčba parasomnií závisí na konkrétním typu poruchy a závažnosti příznaků. Některé běžné přístupy zahrnují:

  • Behaviorální terapie obnáší techniky na zlepšení spánkových návyků a snížení stresu.

  • Léky mohou být předepsány, aby pomohly s kontrolou příznaků, zejména v případě REM spánkové poruchy chování.

  • Bezpečnostní opatření úpravy v ložnici k minimalizaci rizika zranění během epizod parasomnie.

  • Léčba ostatních zdravotních problémů pokud je parasomnie spojena s jiným onemocněním, jeho léčba může také zmírnit příznaky parasomnie.

I když se u parasomnie může zdát jako záhadné a občas děsivé téma, je důležité si uvědomit, že většina těchto poruch není nebezpečná a existují způsoby, jak je účinně zvládat. Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých zažíváte podivné nebo znepokojující spánkové situace, nezapomeňte, že jsou zde odborníci, kteří vám pomohou. Včasné vyhledání pomoci a pochopení příčin parasomnie může významně zlepšit kvalitu vašeho spánku a tím i celkovou pohodu. Ať už se jedná o noční můry, náměsíčnost nebo jiné neobvyklé spánkové chování.

Mladá žena, která trpí spánkovou paralýzou a vzbudila se strachem

Lidé se také často ptají 

Jak mohu léčit parasomnii a co mohu udělat pro zmírnění jejich příznaků?

Léčba parasomnie závisí na konkrétním typu a závažnosti poruchy. Obecně zahrnuje behaviorální terapie, které pomáhají zlepšit spánkové návyky a snížit stres. Někdy mohou být předepsány léky, které pomáhají kontrolovat příznaky, například u REM spánkové poruchy chování.

Jaký vliv mají léky na parasomnie?

Léky mohou mít různý vliv na parasomnie. Některé léky mohou pomoci zmírnit příznaky, například léky na úzkost nebo antidepresiva. Ty mohou být předepsány k léčbě nočních můr nebo spánkové paralýzy. Nicméně, některé léky mohou mít vedlejší účinky, které mohou zhoršit kvalitu spánku nebo přispět k dalším problémům se spánkem. Je důležité konzultovat s lékařem, jaké možnosti léčby jsou nejvhodnější pro vaši konkrétní situaci.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

SLEEP FOUNDATION. Parasomnias. Online. Dostupné z: https://www.sleepfoundation.org/parasomnias

NATIONAL INSTITUTE OF NEUROLOGICAL DISORDERS AND STROKE. Sics: Understanding Sleep. Online. Dostupné z: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep)

AMERICAN ACADEMY OF SLEEP MEDICINE. The International Classification of Sleep Disorders – Third Edition. Dostupné z: https://aasm.org/

NEUROLOGIE V PRAXI. Parasomnie v NREM spánku. Dostupné z: https://www.neurologiepropraxi.cz › 2002/03

WIKISCRIPTA. Poruchy spánku. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/w/Poruchy_sp%C3%A1nku

 

 
Náměsíčnost (Somnambulismus)

Představte si, že se probudíte uprostřed noci a zjistíte, že jste se ocitli v jiné místnosti, aniž byste si to pamatovali. Pro mnoho lidí je to každodenní realita známá pod pojmem náměsíčnost nebo somnambulismus. Tento zvláštní stav ovlivňuje děti, ale i dospělé a může vzbuzovat otázky a zájem mnoha lidí. Co způsobuje náměsíčnost, a jak ji lze zvládat. Objevte tipy a triky, které můžete podniknout pro klidnější noci.

Náměsíčnost jaké jsou příznaky a jak si pomoci a mít klidný spánek

 

Co je náměsíčnost (somnambulismus)

Náměsíčnost, neboli somnambulismus je porucha spánku, která se vyskytuje více u děti než u dospělých. Jedná se o stav při kterém člověk vykonává různé činnosti, jako je chůze nebo mluvení, zatímco spí. Tato činnost může trvat několik minut až půl hodiny a nejčastěji se vyskytuje ve fázi NREM (non-rapid eye movement) v první třetině noci, kdy je spánek nejhlubší. Ve fázi NREM je tělo v nejvyšší míře uvolnění, regeneruje se, zatímco vědomí a mysl zůstává potlačeno. To umožňuje, aby náměsíčník vykonával různé činnosti.

Jaké jsou typické příznaky náměsíčnosti?

Náměsíčnost se může projevovat různými způsoby. Mezi nejčastější patří:

  • Chůze ve spánku – Jedinec se může postavit z postele a začít se procházet po místnosti nebo dokonce po celém domě.

  • Vykonávání složitých činností ve spánku (např. vaření, používání telefonu, řízení auta).

  • Mluvení nebo mumlání ve spánku Náměsíčníci mohou během epizod vydávat různé zvuky nebo mluvit nesouvisle.

  • Potíže s probuzením nebo zmatenost po probuzení – Osoba se může probudit a být dezorientovaná ohledně svého chování nebo polohy.

  • Vstávání z postele a procházení se po místnosti

  • Skleněný pohled nebo neprobuzený výraz i přes otevřené oči  

Náměsíčnost, porucha, která souvisí se stresem a nespavostí.

Příčiny náměsíčnosti

Příčiny náměsíčnosti nejsou zcela jasné, ale vědci identifikovali několik faktorů, které mohou přispět k jejímu vzniku. Patří mezi ně genetické faktory, protože náměsíčnost často již v rodinách někdo z příslušníků zažil. Zde jsou další hlavní příčiny, které mohou přispět k výskytu této spánkové poruchy:

  • Nedostatek spánku  Dlouhodobý nedostatek spánku může narušit  spánkové cykly a zvýšit riziko náměsíčnosti. To může být způsobeno například stresem nebo nepravidelným spánkovým režimem.

  • Horečka U dětí bylo zjištěno, že horečka může zvýšit pravděpodobnost náměsíčnosti, pravděpodobně kvůli neklidu a vzrušení během nemoci v noci.

  • Stres Různé formy stresu, fyzický projev (např. bolest), tak emocionální (úzkosti), mohou narušit spánkový cyklus a zvyšovat náchylnost k náměsíčnosti.

  • Spánková apnoe (OSA) Tato porucha spánku způsobuje opakované zablokování dýchacích cest během spánku, což může přerušit spánek a následně vést k náměsíčnosti.

  • Syndrom neklidných nohou (RLS) Nutkání pohybovat končetinami během spánku může způsobit noční buzení a přispět k projevům náměsíčnosti.

  • Léky se sedativními účinky Některé léky mohou mít vedlejší účinky, které prohlubují spánek, a tím zvyšují pravděpodobnost náměsíčných epizod.

  • Alkohol Konzumace alkoholu může narušit přirozené spánkové cykly a vést k nestabilitě spánku, což může také přispět k náměsíčnosti.

  • Poranění mozku Stavy, které ovlivňují mozek, jako je například otok mozku, mohou být spouštěčem náměsíčnosti.
 

Jak se náměsíčnost léčí?

Léčba náměsíčnosti závisí na závažnosti a frekvenci epizod. U mírných případů často stačí dodržovat správnou spánkovou hygienu, což zahrnuje pravidelný spánkový režim a vytvoření klidného prostředí pro spánek. V těžších případech může být potřeba konzultace s odborníkem na spánkové poruchy, který může doporučit behaviorální terapie, jako je kognitivně-behaviorální terapie (CBT) nebo hypnóza. V některých případech mohou být předepsány léky, které pomáhají regulovat spánek.

Terapie klienta s psychologem, který sedí na židli a je velmi zoufalý.

Diagnostika náměsíčnosti 

Rozhodli jste se navštívit lékaře a děsíte se, jaká vyšetření vás čekají? Strach můžete klidně zahodit za hlavu. Nyní vás přesně krok po kroku provedeme detailním vyšetřením.

Anamnéza a rozhovor

Lékař nejdříve provede podrobný rozhovor s pacientem i s jeho blízkými, aby zjistil všechny detaily ohledně příznaků, frekvence, a jak silná náměsíčnost je. Je důležité zjistit, jak dlouho už pacient náměsíčnost má, jestli jsou nějaké situace, které ji vyvolávají, a zda nemá také nějaké jiné problémy se spaním nebo se zdravím.

Vyšetření spánku (polysomnografie)

Tento test je klíčový pro diagnostiku náměsíčnosti. Pacient bude připojen k monitorovacím přístrojům, které sledují různé detaily během spánku, jako jsou mozkové vlny, srdeční tep, dýchání, pohyby očí a svalů. Zaznamenávají zvuky na monitorování mluvy nebo pohybů. Test lékařům může přesně ukázat, jak se např. náměsíčník chová v noci, kdy má náměsíčnost.

Noční videozáznam

V některých případech může být provedeno zaznamenávání noci. Videozáznam může poskytnout vizuální potvrzení chování během náměsíčné epizody a pomoci lékařům přesněji určit diagnózu.

Dotazníky a hodnocení symptomů

Lékaři také mohou poskytnout různé speciální dotazníky, aby zjistili, jak silná je náměsíčnost a jak moc to ovlivňuje váš každodenní život.

Náměsíčnost u dětí

Náměsíčnost je u dětí poměrně běžná a často se vyskytuje mezi 4. a 12. rokem života. U většiny se tento stav sníží nebo úplně zmizí během dětství a adolescence, jak se mění jejich spánkové cykly a zralost mozku. Důležité je zajistit, aby dítě nebylo během epizod zraněno. Rodiče by měli odstranit nebezpečné předměty z dosahu a zajistit, aby dveře a okna byly bezpečně zavřeny.

Jak efektivně překonat náměsíčnost u dětí

Náměsíčnost u dospělých

U dospělých je náměsíčnost méně častá, ale může být závažnější. Často je spojena se stresem, úzkostí nebo jinými psychologickými problémy. U dospělých může náměsíčnost také souviset s dalšími spánkovými poruchami, jako je spánková apnoe. Dospělí by měli vyhledat odbornou pomoc, pokud jsou jejich epizody časté nebo nebezpečné.

Jak správně reagovat na náměsíčnost

  • Neprobouzejte náhle náměsíčníka – Prudké probuzení může způsobit dezorientaci, strach a dokonce i agresivní reakce. Náměsíčníci si nejsou plně vědomi svého okolí, a náhlé probuzení může být pro ně zmatené a děsivé.

  • Nevytvářejte hlasité zvuky – Vyhněte se hlasitým zvukům nebo rychlým pohybům, které by mohly náměsíčníka vyplašit. Klidné a tiché prostředí je nejlepší pro bezpečné řešení situace.

  • Používejte jemná světla – Pokud je to možné, použijte noční světlo nebo jemné osvětlení, abyste snížili riziko pádu nebo zakopnutí. Jasná světla mohou způsobit zmatení a dezorientaci.

  • Jemně ho nasměrujte zpět do postele – Namísto probuzení se snažte náměsíčníka jemně a klidně nasměrovat zpět do postele. Mluvte tichým, uklidňujícím hlasem a používejte jednoduché pokyny, jako například ,,pojď zpátky do postele.‘’
 

3 tipy na zvládání náměsíčnosti

  1. Zlepšení spánkové hygieny – Zajistěte si klidné místo pro dostatečný a kvalitní spánek, dodržujte pravidelný spánkový režim a vyhýbejte se stimulantům před spaním.

  2. Minimalizace stresu – Praktikujte relaxační techniky, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání, které vám pomohou snížit stres a zlepšit kvalitu spánku.

  3. Bezpečné prostředí – Zajistěte, aby byl váš domov bezpečný pro případné další epizody náměsíčnosti. Odstraňte ostré předměty, zajistěte okna a dveře, a pokud je to nutné, použijte zábrany u schodů.

Náměsíčnost je velmi zajímavý jev, který si zaslouží pozornost nejen odborníků, ale i běžných lidí. Pochopení toho, co náměsíčnost je, jak se projevuje a jak jí předcházet, může pomoci těm, kteří s ní přicházejí do styku, lépe se s ní vypořádat a vytvořit bezpečné prostředí pro všechny zúčastněné.

Náměsíčnost u dětí jako normální jev, který vymizí

Lidé se také často ptají

Jaké jsou nejčastější situace, ve kterých může člověk trpět náměsíčností?

Typické situace zahrnují stres, změny v prostředí spánku (jako cestování) nebo fyzické a emoční vyčerpání. V některých případech může být náměsíčnost spojena s užíváním léků, konzumací alkoholu nebo onemocněním.

Jaký vliv má náměsíčnost na každodenní život?

Lidé trpící tímto stavem mohou mít problémy s odpočinkem a pocitem únavy během dne, což může ovlivnit jejich výkon v práci nebo škole. Někteří jedinci se mohou během náměsíčné epizody zranit nebo ohrozit své okolí.

Jaké jsou klíčové faktory, které mohou zhoršovat náměsíčnost u dospělých?

Mezi klíčové faktory, které mohou zhoršovat náměsíčnost u dospělých, patří nedostatek spánku, stres, užívání určitých léků (zejména sedativ), nadměrná konzumace alkoholu a přítomnost dalších spánkových poruch, jako je spánková apnoe nebo syndrom neklidných nohou (RLS). 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

HEALTHLINE. Sleepwalking (Somnambulism). Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/sleep/sleepwalking.

HEALTHLINE. What Causes Sleepwalking? Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/why-do-people-sleepwalk

SLEEPMEDICINE. Sleep Walking. Online. Dostupné z: https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/sleep-walking.

NÁRODNÍ DUŠEVNÍ ÚSTAV. Nespavost, noční můry, náměsíčnost a živé sny. Online. Dostupné z: https://www.nudz.cz › fileadmin › user_upload.

 
Syndrom neklidných nohou – Co to je a jak se s ním vypořádat?

Syndrom neklidných nohou (z anglického RLS) je neurologické onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě, a přesto o něm mnoho z vás nikdy neslyšelo. Jaké jsou hlavní příznaky tohoto syndromu a existuje vůbec nějaká efektivní léčba? Máte neustálé nutkání pohybovat nohama, které narušuje váš pohodový spánek? V tomto článku se podíváme na příčiny, symptomy a možnosti léčby tohoto syndromu.

Syndrom neklidných nohou, přičíny a prevence

 

Syndrom neklidných nohou a jeho příznaky

Syndrom neklidných nohou (RLS) je senzomotorická porucha pro kterou je charakteristický výskyt čtyř hlavních příznaků. Jedná se o nutkání pohybovat nohama nebo jinými částmi těla doprovázené nepříjemnými pocity, které se zhoršují během klidu a odpočinku. Nutkání k pohybu se zlepšuje při fyzické aktivitě. Projevy se vyskytují především v noci nebo pouze během noci. Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění, které ovlivňuje každodenní život. Pacienti se cítí po probdělé noci unavení a noční neklid se promítá i do běžných denních aktivit. 

V Evropě je syndromem neklidných nohou postiženo zhruba 3-10 % populace. U některých pacientů se vyskytují pouze mírné příznaky, u jiných pak středně závažné až závažné příznaky.

Trápí vás syndrom neklidných nohou v noci Zjistěte jak si pomoci

Syndrom neklidných nohou a příčiny

Co tento záhadný syndrom vyvolává? RLS má celou řadu příčin, ať už se jedná o genetické nebo zdravotní faktory. Genetická predispozice hraje významnou roli, což znamená, že pokud někdo v rodině trpí RLS, pravděpodobnost, že se objeví i u jiného člena rodiny, je vyšší. Mezi nejčastější příčiny patří: 

  • Nedostatek železa – nízké hladiny železa v mozku ovlivňují funkci dopaminu, což je klíčový neurotransmiter spojený s RLS.
  • Těhotenství  syndrom neklidných nohou se často objeví nebo dokonce zhorší během těhotenství, zejména pak ve třetím trimestru.
  • Chronická onemocnění  RLS je často přidružený k onemocnění ledvin, diabetes nebo revmatoidní artritidě.
  • Neurologické poruchy

Syndrom neklidných nohou je komplexní porucha, která může výrazně ovlivnit kvalitu života pacientů, ale s pomocí správné diagnózy a léčby lze symptomy zvládat a zlepšit tak každodenní fungování.

Těhotenstí a problémy se syndromem neklidných nohou jak jej vyřešit

Syndrom neklidných nohou pomoc a léčba

Pro zvolení správného léčebného plánu je v první řadě klíčové určit diagnózu. Často se stává, že pacientům se syndromem neklidných nohou je diagnostikována jiná neurologická nebo psychiatrická porucha. Neexistují laboratorní testy, které by tuto chorobu potvrdily, a tak zůstává nejdůležitější samotná anamnéza pacienta. Léčebné metody zahrnují: 

  • Změny životního stylu  pravidelný pohyb, strečink, masáže a teplé koupele mohou pomoci zmírnit příznaky RLS. Naopak se vyhněte kofeinu, alkoholu a nikotinu, které mohou stav zhoršovat. 

  • Farmakologická léčba  k jejímu zahájení se přistupuje až tehdy, pokud pacient nepociťuje úlevu u jiných nefarmakologických metod. Léky na předpis, jako jsou dopaminergní léky, opioidy nebo antikonvulziva, mohou pomoci zvládat příznaky RLS. Jedná se většinou o střední až těžké případy RLS, které patří do rukou lékaře.

  • Doplňky stravy  pokud je RLS způsoben nedostatkem železa, je na místě poradit se se svým lékařem ohledně suplementace železa pomocí doplňků stravy.

  • CBD  jedná se o přírodní produkt, který vyniká svými relaxačními a analgetickými účinky, může být také přínosný pro úlevu od bolesti při RLS.
 

9 přírodních metod na zmírnění příznaků RLS

Pokud hledáte alternativní metody léčby nebo babské rady na zmírnění příznaků syndromu neklidných nohou, jste tady na správném místě. Mezi oblíbené strategie patří: 

1. Teplé koupele

Je prokázané, že teplá voda prokrvuje svaly a zlepšuje krevní oběh, proto mnoho pacientů popisuje úlevu po příjemné, horké koupeli. Koupel provádějte těsně před spaním, takto vás připraví na klidnější noc. Zkusit můžete také střídání horké a studené vody během sprchování. Zklidňující efekt může mít také aplikace suchého tepla. 

TIP: Pro uvolňující a zklidňující účinky zkuste do horké vany přidat pár kapek esenciálního oleje. Může vám pomoci také s nespavostí zapříčiněnou RLS. 

2. Masáže 

Jako velmi efektivní se ukázaly masáže pro boj se syndromem neklidných nohou. Ať už vsadíte na celotělovou masáž nebo na cílenou zaměřující se na stehna, lýtka a chodidla, ani s jednou volbou nešlápnete vedle. Masáže stimulují svalstvo a po jejich konci se budete cítit odpočatí a zrelaxovaní. 

3. Strečink a cvičení 

Pravidelné pomalé cvičení a strečink mohou zlepšit krevní oběh a snížit příznaky RLS. Můžete také vyzkoušet meditační cvičení, během kterých dochází ke střídavému napínání a uvolňování svalů celého těla, v synergii s kontrolovaným dýcháním. 

4. Bylinné čaje

Pokud si lámete hlavu nad tím, jak spolu souvisí syndrom neklidných nohou a bylinky, jste tu správně. Heřmánkový, meduňkový nebo levandulový čaj může pomoci se zmírněním příznaků RLS. Pro tyto čaje je charakteristický uklidňující účinek a navození klidnějšího spánku.

Heřmánkový čaj, který má zklidňující účinky vhodný i pro děti a dospělé

5. Mýdlo pod prostěradlem

Není vám jasné, jak spolu souvisí syndrom neklidných nohou a mýdlo pod prostěradlem? Byla provedena studie, která prokázala, že až 42 % pacientů s RLS nebo křečemi v nohách, zaznamenala zlepšení po vložení mýdla pod polštář nebo prostěradlo. Velmi dobře fungují pak přírodní mýdla, zejména levandule, která má uklidňující účinky. Proč tento jednoduchý fígl funguje? To není zcela objasněno. Byla zkoumána souvislost hořčíku v mýdle, jehož nedostatek má často vliv na různé křeče. Není však jasné, jak by se hořčík uvolňoval do těla pacienta, a tak zůstává na místě zmínit placebo efekt, který spočívá v tom, že když něčemu opravdu věříme, dokážeme i mozek přesvědčit, že to funguje. 

6. Homeopatika

Bylinky, jako například kozlík lékařský nebo třezalka a homeopatické prostředky mohou najít uplatnění jako podpůrná léčba při syndromu neklidných nohou. Pokud jste fanoušky homeopatické léčby, měli byste vsadit na ověřeného a zkušeného homeopata, který vám s vaším konkrétním stavem nejlépe pomůže. 

7. Čínská medicína

Oblíbená akupunktura a bylinné směsi tradiční čínské medicíny mohou pomoci ve zmírnění příznaků a poskytnout úlevu od bolesti.

8. Zvládání stresu

Správné pochopení psychosomatiky a zvládání stresu a napětí může mít významný vliv na efektivní léčbu RLS. 

9. Přírodní léčba a terapie

Různé formy přírodní léčby, jako je například aromaterapie a reflexní terapie, mohou být prospěšné pro zvládání symptomů při RLS.

Tyto strategie mohou být užitečné pro zmírnění příznaků RLS, ale je důležité konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem, pro zajištění správné diagnózy a léčby. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

 

Syndrom neklidných nohou a těhotenství

Syndrom neklidných nohou (RLS) je během těhotenství poměrně častým jevem, obzvláště ve třetím trimestru. Hormony, zvýšený objem krve a změny v hladinách železa a magnézia mohou přispět k jeho vzniku. Těhotné ženy s RLS často zažívají nepříjemné pocity v nohách, které je nutí pohybovat nohama, aby dosáhly úlevy. Není ničím neobvyklým, že potíže vymizí po porodu, kdy se žena i hladiny hormonů a dalších látek vrátí do stavu před otěhotněním. 

V těhotenství je více než kdy dříve vhodné, zaměřit se na přírodní metody léčby tohoto syndromu. Pokud příznaky i tak přetrvávají nebo se zhoršují, neotálejte s kontaktováním svého lékaře, který vám doporučí vhodnou léčbu nebo další kroky ke zmírnění nepříjemností spojených s RLS během těhotenství.

Aromaterapie esenciálními oleji, má zazračné účinky na stres a syndrom neklidných nohou

Co si ze článku odnést?

Syndrom neklidných nohou (RLS) je komplexní porucha, která může významně ovlivnit kvalitu života. Správná diagnóza a individuálně přizpůsobený léčebný plán jsou klíčové pro zvládnutí příznaků. Změny životního stylu, farmakologická léčba, doplňky stravy a alternativní metody jako CBD či akupunktura mohou přinést úlevu. Během těhotenství je vhodné zaměřit se na přírodní metody léčby. Důležité je konzultovat své potíže s lékařem, který vám poskytne odborné rady a zajistí správnou péči.

Lidé se také často ptají

Proč v noci bolí nohy?

Bolest nohou v noci může být zapříčiněna nejen syndromem neklidných nohou, ale také problémy s krevním oběhem, neuropatií, svalovými křečemi nebo nedostatkem některých minerálních látek. U dětí se pak často setkáváme s růstovými bolestmi. Kdo by si na ně z dětství nepamatoval? 

Co je dobré na křeče v nohách? 

Na křeče v nohách může pomoci několik opatření. Pijte dostatek vody, protože dehydratace může přispět ke svalovým křečím. Pravidelně provádějte strečink svalů nohou, zejména před spaním. Zvažte užívání doplňků stravy s hořčíkem a vápníkem, které mohou pomoci uvolnit svaly. Masírujte postižené svaly, aby se uvolnily. Aplikujte teplé obklady na postižené místo. Důležitá je také pohodlná a podpůrná obuv. Pokud křeče přetrvávají, je dobré konzultovat problém s lékařem.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

MEDICSPARK.CZ. Syndrom neklidných nohou: Jak ho zvládat? Pomohou cviky? [online]. Dostupné z: Syndrom neklidných nohou: Jak ho zvládat? Pomohou cviky? - MedicSpark.cz

 ZDRAVI.EURO.CZ. SYNDROM NEKLIDNÝCH NOHOU ZPŮSOBUJE PORUCHY SPÁNKU. JAK SE HO ZBAVIT? [online]. Dostupné z: Syndrom neklidných nohou – příčiny, příznaky a léčba - Zdraví.euro.cz

 CZECH-NEURO.CZ. Syndrom neklidných nohou. [online]. Dostupné z: Syndrom neklidných nohou - Česká neurologická společnost (czech-neuro.cz)

 HEALTHINE.COM. Exercises and Stretches to Alleviate Restless Leg Syndrome (RLS) [online]. Dostupné z: RLS Exercises: Help Alleviate Symptoms (healthline.com)

 HEALTHINE.COM. Tips for Better Sleep for RLS Sufferers [online]. Dostupné z: Medications for Restless Legs Syndrome (healthline.com)

 
Kratom – abstinenční příznaky a jak je zmírnit

Kratom je rostlina, která v posledních letech přitahuje stále větší pozornost díky svým účinkům. Tento tropický strom z jihovýchodní Asie nabízí široké spektrum účinků, od stimulace až po sedativní účinky. Kratom může také přinést nežádoucí vedlejší účinky, včetně abstinenčních příznaků. Pokud uvažujete o užívání kratomu nebo se snažíte přestat, je důležité pochopit, co tento prášek může znamenat pro vaše zdraví a jak se vypořádat s jeho potenciálními komplikacemi. V tomto článku se podíváme na to, co kratom je, jaké abstinenční příznaky může způsobit, a jak se s nimi vypořádat nebo jim předejít.

Sběr kratomu z cest majitele Ondřeje Tanistry

 

Co je kratom 

Kratom (Mitragyna speciosa) je rostlina pocházející z tropických oblastí jihovýchodní Asie, zejména z Thajska, Malajsie a Indonésie. Listy byly tradičně používány v těchto zemích jako přírodní lék a stimulant. Kratom je známý tím, že jeho účinky se mohou výrazně lišit v závislosti na dávce – při nízkých dávkách může zvyšovat energii a zlepšovat náladu, zatímco při vyšších dávkách má spíše sedativní účinky, zmírňuje bolest a může vyvolat pocit euforie. Tento efekt je způsoben hlavně alkaloidy, jako jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin.

Typické abstinenční příznaky kratomu

Pokud si myslíte, že kratom je jen další trend v oblasti zdraví, měli byste vědět, že je tomu jinak. Zkrátka, kratom je jako ,,kamarád’’ – podle toho, jaký druh si vyberete, může vám pomoci v práci nebo vás ukolébat ke spánku. Jeho účinky jsou výsledkem alkaloidů, které ovlivňují receptory v mozku podobně jako opioidní látky. To je důležité si uvědomit, protože to hraje roli v pochopení toho, co se stane, když se rozhodnete s kratomem přestat. Je to jako když se z party vrátíte domů a vaše tělo se snaží vyrovnat s tím, že už není v rytmu tance. Po ukončení užívání se mohou objevit tyto abstinenční příznaky:

  • zvýšené pocení a třes,
  • fyzická bolest svalů,
  • nespavost a problémy se spánkem
  • náhlé chutě k jídlu,
  • zhoršení nálady,
  • ztráta energie,
  • zvracení nebo nevolnost,
  • úzkosti nebo deprese. 

Na podložce se nachází čerstvě posbírané listy kratomu

Abstinenční reakce na kratom

Abstinenční příznaky kratomu vznikají, když se tělo a mozek přizpůsobují absenci této látky. Kratom ovlivňuje neurotransmitery, které regulují náladu, bolest a energii. Pokud tělo začne vytvářet závislost na těchto účincích, může být náhlé přerušení užívání velmi obtížné. Abstinenční reakce se liší podle osobních faktorů jako je: 

  • délka užívání, 
  • dávkování,
  • individuální zdravotní stav. 

Zmírnění abstinenčních příznaků 

Pokud se rozhodnete přestat užívat kratom, existuje několik možnostíí, které mohou pomoci zmírnit abstinenční příznaky:

1. Postupné snižování dávky

Jak na to? Začněte tím, že postupně začnete snižovat množství dávky kratomu. Například, pokud užíváte určité množství kratomu denně, snižte tuto dávku o malou část každých několik dní. Tento proces může trvat několik týdnů, v závislosti na vaší individuální toleranci a délce užívání. Tímto způsobem poskytujete svému tělu dostatek času na to, aby se adaptovalo na nižší hladiny látky, čímž minimalizujete riziko vzniku intenzivních abstinenčních příznaků a usnadňujete si přechod do fáze bez kratomu.

2. Dodržujte pitný režim

Je důležité dbát na to, abyste dostatečně dodržovali pitný režim. Voda je klíčová pro podporu metabolismu a detoxikaci vašeho těla, což může být obzvlášť důležité, pokud se vaše tělo snaží přizpůsobit absenci kratomu. Dodržování pitného režimu pomáhá udržovat hydrataci, která může přispět k lepší funkci vašeho trávicího systému.

Flaška se sklenicí vody pro hydrataci těla

3. Zdravý životní styl

Dodržování zdravého životního stylu může mít zásadní vliv na vaši pohodu během abstinenčního období. Vyvážená strava, pravidelné cvičení a dostatek spánku jsou základními kameny pro podporu vašeho fyzického a duševního zdraví.

  • Vyvážená strava -  Strava bohatá na živiny, vitamíny a minerály pomáhá tělu zotavit se a podporuje jeho přirozené detoxikační procesy. Zaměřte se na čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny. Vyhněte se těžkým, mastným a vysoce zpracovaným potravinám, které mohou zatěžovat vaše trávení a zhoršovat vaši pohodu.

  • Pravidelné cvičení - Fyzická aktivita pomáhá zlepšit vaši náladu, zvyšuje energii a podporuje zdravý spánek. Cvičení může také pomoci zmírnit některé fyzické příznaky abstinence, jako jsou bolesti svalů a kloubů. Stačí pravidelné procházky, jemné cvičení nebo jóga.

  • Dostatek spánku - Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci těla a psychické zdraví. Snažte se vytvořit pravidelný spánkový režim, který vám umožní odpočinout si a zregenerovat síly. Pokud máte problémy se spánkem, zkuste se vyhnout modrému světlu z obrazovek před spaním a vytvořte si klidné prostředí pro spánek.
 

4. Přírodní byliny

Přírodní bylinky mohou nabídnout úlevu a podporu při zmírnění některých příznaků. Tyto metody jsou obvykle jemné a mohou pomoci vašemu tělu přizpůsobit se novému režimu bez potřeby silných léků.

  • Zelený čaj a bylinkové čaje - Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a může pomoci zlepšit vaši energii a náladu. Bylinkové čaje, jako je heřmánek, máta nebo meduňka, mohou mít uklidňující účinky a podporovat lepší spánek. Tyto čaje jsou skvělým způsobem, jak si dopřát přírodní úlevu.

  • Teplé koupele - koupele s přírodními oleji, jako je levandulový nebo eukalyptový, mohou pomoci uvolnit napětí ve svalech a zmírnit bolesti. Koupel s epsomskou solí může rovněž pomoci ulevit od svalových bolestí a relaxovat celé tělo.

  • Přírodní sedativa - například valeriána, může pomoci při relaxaci a zlepšit kvalitu spánku. 

Setkání několik přátel v parku a vychutnávání si sušenek

5. Sdílení s přáteli

Emocionální a psychologická podpora může hrát klíčovou roli během abstinenčního období. Mít silnou síť podpory vám může pomoci zvládnout těžké chvíle a přispět k vašemu celkovému blahu.

  • Terapie - Profesionální terapeut může poskytnout cenné nástroje a strategie pro zvládání abstinenčních příznaků a emocí. Terapie může také pomoci identifikovat a řešit psychické a emocionální problémy, které mohou souviset s užíváním kratomu.

  • Komunikace s přáteli a rodinou - Sdílení vašich pocitů a obav s přáteli nebo rodinou může poskytnout potřebnou emocionální podporu. Sociální podpora může pomoci zmírnit pocity osamělosti a poskytnout útěchu během náročných období.

Vysazení kratomu by nemělo být zahájeno rychlým vysazením jinak můžete zažít během prvních 1 až 5 dnů abstinenční příznaky jako problémy se spánkem, podrážděnost, únava, bolesti svalů a další. Postupné snižování dávek kratomu může být účinným způsobem, jak minimalizovat abstinenční příznaky a pomoci tělu přizpůsobit se nižším úrovním látky.

 

 

Jak předejít závislosti na kratomu

Prevence abstinenčních příznaků je klíčovým faktorem, pokud se chcete vyhnout negativním účinkům spojeným s užíváním kratomu. Zde je několik tipů, které mohou pomoci.

Informovanost a vzdělávání

Mějte dostatečné informace o účincích a rizicích kratomu, než se rozhodnete jej užívat. Pochopení potenciálních rizik může pomoci při plánování a prevenci závislosti.

Kontrola dávkování

Držte se doporučených dávek a vyhněte se neprověřeným nebo extrémním dávkám. Menší dávky mohou snížit riziko vzniku závislosti.

Podpora a konzultace

Pokud máte obavy z vývoje závislosti nebo abstinenčních příznaků, konzultujte své obavy s odborníkem, který vám může pomoci s plánem a poskytne potřebnou podporu.

Z těchto důvodu je vhodné užívat kratom jen v momentech, kdy máte potíže nebo kdy ho skutečně potřebujete. Maximální denní dávka by neměla přesáhnout 4 až 6 gramů, a to maximálně 4krát týdně. Občasné období úplného vysazení kratomu může být prospěšné, aby se tělo vyčistilo, obnovila se tolerance a minimalizovalo riziko vzniku závislosti.

Kratom může nabídnout určité výhody, ale je důležité být si vědom jeho potenciálních rizik, včetně možnosti vzniku abstinenčních příznaků. Informovanost a důkladné plánování mohou pomoci minimalizovat rizika a podpořit vaše zdraví a pohodu. Pokud zvažujete užívání kratomu nebo se snažíte s jeho užíváním přestat, je důležité se dobře připravit a vyhledat odbornou pomoc, pokud je to potřeba. 

Majitel Ondřej Tanistra, který nese čerstvou dávku kratomu v Indonésii

Lidé se také často ptají 

Jak dlouho trvají abstinenční příznaky kratomu?

Abstinenční příznaky kratomu se mohou lišit v délce a intenzitě v závislosti na několika faktorech, jako je délka a množství užívání kratomu, individuální metabolismus a celkový zdravotní stav. Většina lidí zažívá abstinenční příznaky po dobu 1 až 2 týdnů, přičemž nejhorší symptomy se obvykle objevují během prvních 3 až 5 dnů po poslední dávce.

Jaké jsou nejlepší praktiky pro snižování dávky kratomu?

Postupně snižujte dávku o 10-20 % každý týden. Sledujte tělesné reakce a upravujte dávky podle potřeby. Konzultujte s lékařem nebo odborníkem. Používejte přírodní prostředky, jako jsou bylinkové čaje, k úlevě od příznaků.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom—Pharmacology [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7203303/

MDPI. Developmental Toxicity of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/10/6294

HEALTHLINE. Kratom: Is It Safe? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-kratom-safe#controversy

 
Narkolepsie

Narkolepsie není jen slovo, které znamená problémy se spánkem. Je to komplexní neurologická porucha s hlubokými dopady na každodenní život. Zastihl vás někdy nečekaný pocit, že vaše tělo a mysl touží po spánku uprostřed běžného dne? To je realita pro jedince trpící narkolepsií. V našem novém článku se podíváme na podrobnosti jaké jsou její příznaky a jak lze život s touto poruchou zvládat.

Muž v obleku, který usnul ve své prái na gauči

 

Co to je narkolepsie

Narkolepsie je vzácné chronické neurologické onemocnění, které postihuje nervový systém a způsobuje poruchy se spánkem, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu života. Odborníci odhadují, že narkolepsie postihuje přibližně 1 z 2 000 lidí a obvykle začíná mezi 7. a 25. rokem života. Lidé s narkolepsií se mohou po probuzení cítit odpočatí, ale pak se po většinu dne cítí velmi ospalí. Mnoho jedinců s narkolepsií také zažívá nerovnoměrný a přerušovaný spánek, který může zahrnovat časté probouzení během noci. Narkolepsie může výrazně ovlivnit každodenní aktivity. 

Jak narkolepsie ovlivňuje mé tělo

Abyste lépe porozuměli, jak narkolepsie ovlivňuje tělo, je důležité vědět, jak funguje normální spánkový cyklus. Tento cyklus zahrnuje čtyři hlavní fáze:

  • Lehký spánek  (Fáze 1) - Začíná hned po usnutí a trvá jen krátce, obvykle představuje asi 5 % celkového spánku.

  • Hlubší spánek (Fáze 2) - Tato fáze je hlubší a tvoří zhruba 45 % až 50 % celkového spánku.

  • Pomalý spánek  (Fáze 3) - Přibližně 25 % spánku strávíme v této fázi, která je charakterizována velmi hlubokým spánkem a obtížným probuzením.

  • REM spánek - Tato fáze, kdy se rychle pohybují oči a sníme, nastupuje obvykle po několika cyklech předchozích fází.

U lidí bez narkolepsie probíhá spánkový cyklus postupně přes uvedené fáze a trvá zhruba 90 minut, než se opakuje. Během noci tak proběhne čtyři až pět cyklů. Pokud máte narkolepsii, vstupujete do REM fáze téměř okamžitě po usnutí. Váš spánek je pak rozdělen do krátkých úseků, často bez procházení typickými fázemi spánkového cyklu

Žena se světlými vlasy, která se usmívá, v rucu drží budík a tváří se skvěle vyspalá

Příznaky narkolepsie

Narkolepsie se může projevovat několika způsoby. Mezi nejčastější a nejvýznamnější příznaky patří:

1. Nadměrná denní ospalost (EDS) 

Jedná se o jeden z nejcharakterističtějších znaků narkolepsie. Lidé trpící touto nemocí se neustále cítí unavení a ospalí, bez ohledu na to, kolik hodin spí v noci. Často také zažívají tzv. „mikrospánky“ – extrémní ospalost často vede k tomu, že člověk nečekaně usne během dne, což může být nejen vysoce nepříjemné, ale i nebezpečné, například při řízení nebo při práci s těžkými stroji. EDS také negativně ovlivňuje schopnost soustředění a pozornosti, což může mít závažné důsledky na pracovní výkonnost a osobní vztahy. 

2. Kataplexie

Projevuje se náhlou ztrátou svalového tonusu, který je často vyvolán silnými emocemi jako je smích, hněv nebo překvapení. Při kataplexii může dojít k okamžitému ochabnutí různých svalových skupin, což může vést k náhlému kolapsu, přestože je člověk při vědomí. Intenzita kataplexie se může lišit např: 

  • lehkým poklesnutí hlavy,
  • ochabnutí kolen,
  • úplnou ztrátou svalového tonusu (způsobuje nečekaný pád).

3. Spánková paralýza

Krátkodobá neschopnost se pohybovat nebo mluvit při usínání nebo probouzení. Spánková paralýza může být velmi děsivá, protože člověk si je vědom svého okolí, ale nemůže se hýbat ani mluvit. Tento stav často trvá několik sekund až minut a obvykle končí spontánně. Spánková paralýza může být doprovázena pocitem tlaku na hrudi nebo pocitem, že je někdo nebo něco v místnosti, což může vést k silnému strachu a úzkosti

4. Halucinace

Lidé trpící narkolepsií mohou zažívat velmi živé a často děsivé sny nebo vize při usínání nebo probouzení. Tyto halucinace mohou být natolik realistické, že zahrnují všechny smysly, což způsobuje velký zmatek a strach. Lidé s narkolepsií mohou vidět postavy, slyšet zvuky nebo cítit přítomnost někoho jiného v místnosti, i když jsou vzhůru. Tyto halucinace, známé jako hypnagogické (při usínání) nebo hypnopompické (při probouzení), mohou být tak intenzivní, že jedinci mají potíže rozlišit mezi snem a realitou.

Kromě těchto hlavních příznaků mohou lidé s narkolepsií zažívat další problémy související se spánkem, jako je nespavost. Mnoho lidí také trpí depresí a úzkostí, což může být důsledkem sociální izolace a frustrace z neschopnosti kontrolovat své příznaky. 

Žena se drží na za hlavu, má na sobě kostkovanou košili a zažila halucinace

Typy narkolepsie

Narkolepsie má různé formy, které se projevují různými způsoby. Existují dvě hlavní formy:

  • Narkolepsie 1. typu - Je často spojena s kataplexií, což je náhlá a dočasná ztráta svalového tonusu, která může způsobit, že se osoba zhroutí, i když je při vědomí. Kataplexie se obvykle spouští silnými emocemi, jako je smích nebo hněv. Pokud má někdo narkolepsii 1. typu, obvykle trpí také výraznou denní ospalostí a má přerušovaný noční spánek.

  • Narkolepsie 2. typ -  Tato forma narkolepsie je charakterizována podobnými symptomy, ale bez přítomnosti kataplexie. Lidé s narkolepsií 2. typu mohou trpět nadměrnou denní ospalostí a přerušovaným nočním spánkem, ale bez epizod ztráty svalového tonusu.

Obě formy mohou mít zásadní dopad na každodenní život a mohou vést k problémům s prací, školou a vztahy. Naštěstí existuje léčba, která může pomoci zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života lidí s narkolepsií.

 

Příčiny parasomnie

Přesná příčina narkolepsie není zcela  jasná, ale většina lidí s narkolepsií 1. typu (s kataplexií) má nízké hladiny mozkové bílkoviny zvané hypokretin. Tato bílkovina je klíčová pro regulaci spánkových cyklů. Vědci se domnívají, že nízké hladiny hypokretinu mohou být způsobeny genetickými faktory a autoimunitními problémy, kdy imunitní systém omylem útočí na zdravé buňky v mozku. Mezi možné příčiny je zařazena:

Genetika a dědičnost 

Některé geny, které dědíme od svých rodičů, mohou ovlivňovat náš spánkový cyklus. Pokud někdo ve vaší rodině trpí narkolepsií, je pravděpodobnější, že i vy budete mít tuto poruchu. Vědci zjistili, že konkrétní gen zvaný HLA-DQB1 je často spojován s narkolepsií. Tento gen má vliv na náš imunitní systém a může způsobit, že tělo napadne své vlastní buňky, které regulují spánek.

Autoimunitní reakce

Možná jste slyšeli o autoimunitních onemocněních, kde tělo z neznámých důvodů napadá své vlastní tkáně.  V tomto případě imunitní systém útočí na buňky v mozku, které produkují neuropeptid zvaný hypokretin. Hypokretin je klíčový pro regulaci bdění a spánku. Když je jeho produkce narušena, výsledkem je právě narkolepsie.

 Mozkové trauma a infekce 

Někdy může být narkolepsie spuštěna fyzickým poškozením mozku. To může zahrnovat úrazy hlavy nebo infekce. V některých případech mohou být tyto příčiny jasně identifikovatelné, ale často je diagnostika složitější. 

Traumatizujíc žena v červném tričku, která ma zavřené oči a drží si hlavu

Jak se narkolepsie diagnostikuje narkolepsie 

Diagnostika narkolepsie může být složitá, protože příznaky se mohou snadno zaměnit za jiné problémy. Navštivte svého lékaře, který vás vyslechne o vašich spánkových návycích a symptomech, jako je nadměrná denní ospalost a případné záchvaty spánku během dne. Následuje několik klíčových testů:

  • Polysomnografie - Test se provádí během noci v spánkové laboratoři. Měří váš spánek a mozkovou aktivitu, aby se zjistilo, zda máte problémy s cykly spánku a bdění.

  • Multiple Sleep Latency Test (MSLT) - Vyšetření spočívá v textu, jak rychle usnete během dne. Pomáhá určit, zda se objevují nadměrné a neovladatelné epizody spánku, které jsou charakteristické pro narkolepsii.

  • Lumbální punkce - V některých případech může být potřebné odebrat vzorek mozkomíšního moku, aby se zjistily hladiny hypokretinu. Nejde o příjemné vyšetření, ale trvá jen pouze několik minut.

Celý proces může chvíli trvat a zahrnuje různé testy a vyšetření, ale správná diagnostika je klíčová pro nalezení nejúčinnější léčby a zlepšení kvality života.

 

Léčba narkolepsie

Léčba narkolepsie zahrnuje několik klíčových přístupů, které pomáhají zmírnit příznaky a zlepšit kvalitu života:

1. Léky

Základem léčby jsou léky, které pomáhají zvládnout denní ospalost a další symptomy. Stimulanty jako modafinil a armodafinil vás udrží vzhůru během dne, zatímco antidepresiva mohou pomoci zmírnit kataplexii a další problémy. Někdy se používají také léky na zlepšení nočního spánku.

2. Spánkové návyky

Klíčovým krokem je zavedení pravidelného spánkového režimu. Snažte se chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu a naplánujte si krátká zdřímnutí během dne. Vytvoření pohodlného spánkového prostředí – tmavá, tichá a chladná ložnice – také přispěje ke zlepšení spánkové kvality.

TIP: CBD produkty např. Kokosový CBD olej může nabídnout úlevu od některých příznaků souvisejících s narkolepsií, jako je úzkost nebo nespavost, ale jejich účinnost a bezpečnost v léčbě narkolepsie nebyly dostatečně prozkoumány. 

3. Psychologická podpora

Emoční podpora je důležitá. Kognitivně-behaviorální terapie (KBT) pomáhá zvládat stres a úzkost, které mohou být spojeny s narkolepsií. Podpůrné skupiny vám umožní sdílet zkušenosti a získat cenné rady od lidí, kteří čelí podobným výzvám.

4. Životní styl 

Malé změny v životním stylu mohou mít velký vliv. Zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita může pomoci udržet energii a zlepšit spánek. Je důležité najít vyvážený přístup, který vám vyhovuje a který můžete dlouhodobě dodržovat.

Narkolepsie může být skutečně výzvou, ale nemusíte čelit tomu sami. Dnešní léčebné metody a strategie vám mohou výrazně usnadnit život. Když zkombinujete léky s pravidelným spánkovým režimem, psychologickou podporou a zdravým životním stylem, můžete najít úlevu a žít plnohodnotně. 

I když úplné vyléčení zatím není možné, každý krok k lepšímu pochopení a řízení narkolepsie vám může přinést klid a více energie. S odhodláním a správným přístupem máte šanci překonat překážky, které narkolepsie přináší, a užívat si aktivní a spokojený život.

Muž, který běhá v nových běžeckých botách a na zemi má připraveno ovoce a zeleninu na posílení těla

Lidé se také často ptají 

Jak mohu minimalizovat riziko vzniku narkolepsie nebo jí předcházet?

K narkolepsie dochází nepředvídatelně a nelze ji zcela ovlivnit. 

Jak dlouho trvá narkolepsie?

Léčba narkolepsie je dlouhodobá a obvykle trvá celý život. Zahrnuje pravidelné užívání léků, úpravu spánkových návyků a případně psychologickou podporu, aby se příznaky co nejlépe zvládly.

Zdroje

HEALTHLINE. Narcolepsy. Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/narcolepsy

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Narcolepsy. Online. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459236.

MEDICAL NEWS TODAY. What to know about narcolepsy. Online. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155244.

NORD. Narcolepsy. Online. Dostupné z: https://rarediseases.org/rare-diseases/narcolepsy/

MAYO CLINIC. Narcolepsy. Online. Dostupné z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcolepsy/symptoms-causes/syc-20375497

 
Afrodiziakum – co je to, v čem se nachází a jaké je nejlepší

Afrodiziaka – tajemné slovo, které v sobě ukrývá slib vášnivých chvil a silných emocí. Ale jaká moc se skrývá za těmito přírodními látkami? Prozkoumejte širokou škálu přírodních bylin, potravin a parfémů, které se tradičně používají k podpoře energie a vášně. Odhalte všechny tajemství těchto látek, které přitahují pozornost lidstva po celá staletí.

Pár muže a ženy, kteří jsou ve vaně obklopeny silným sexuální zažitkem

Co jsou to afrodiziaka a jak fungují

Afrodiziaka jsou látky, které mají schopnost zvyšovat sexuální touhu, výkon a vzrušení. Fungují různými způsoby – zvyšují průtok krve do pohlavních orgánů, stimulují produkci hormonů nebo mají psychologický efekt díky své vůni či chuti. Tyto látky mohou mít různé formy – od přírodních bylin a koření přes specifické potraviny až po moderní doplňky stravy. 

Co způsobuje nízko libido 

Sexuální touha se v průběhu života mění. Co může stát za jejím poklesem? Podívejme se na hlavní faktory, které mohou ovlivnit vaše libido:

  • Věk – S věkem se přirozeně mění hladiny hormonů, což může snížit sexuální touhu. U mužů pokles testosteronu, u žen menopauza a hormonální výkyvy.

  • Stres a duševní zdraví – Pracovní stres, úzkost a deprese mohou potlačit vaši sexuální chuť. Pokud jste psychicky vyčerpaní, libido často klesá.

  • Alkohol a drogy – Nadměrná konzumace alkoholu a užívání drog mohou výrazně snížit vaši sexuální touhu a ovlivnit výkon.

  • Celkový zdravotní stav – Chronická onemocnění jako obstrukční spánková apnoe nebo cukrovka mohou snížit energii a tím i libido.

  • Nízký testosteron (u mužů) – Nízké hladiny tohoto hormonu mohou vést k menší sexuální touze a problémy s erekcí.

  • Menopauza a hormonální změny (u žen)  – Menopauza a hormonální výkyvy mohou způsobit suchost vagíny a bolest při sexu, což může snížit chuť na sex.

Muž a žena ve vaně, kteří si cinkají skleničkami s červeným vínem

Význam slova afrodiziakum a historie

Slovo afrodiziakum pochází z řeckého „Aphrodisiakos,“ což je odvozeno od jména řecké bohyně lásky a plodnosti, Afrodity. Historie užívání afrodiziak sahá až do starověku. Ve starověkém Egyptě byly používány různé byliny a koření ke zvýšení sexuální touhy. V antickém Římě byl populární celer jako afrodiziakum. Význam afrodiziak byl velký také ve středověku, kdy byly používány různé elixíry a lektvary k podpoře sexuálního zdraví.

Přírodní bylinné afrodiziaka pro ženy

Přírodní bylinné afrodiziaka jsou skvělým způsobem, jak podpořit romantickou atmosféru a zvýšit sexuální touhu. Některé byliny podporují hormonální rovnováhu. Zde je několik bylin, které mohou ženám pomoci cítit se více vzrušené a energické:

  • LevanduleJejí vůně je jemná, uklidňující a může vaši otevřenost k intimním chvílím.

  • VanilkaSladká a příjemná vůně vanilky může zlepšit náladu a uvolnit napětí.

  • PačuliTento exotický esenciální olej je známý svými afrodiziakálními účinky. Jeho bohatá, zemitá vůně může zvýšit vášeň. 

Afrodiziakální potraviny

Přidání afrodiziakálních potravin do vaší stravy může být nejen chutné, ale také zábavné. Zde je několik tipů na potraviny, které mohou zvýšit vaši vášeň a potěšení:

  • Čokoláda – Tmavá čokoláda obsahuje látky, které zlepšují náladu a zvyšují pocit pohody. Pochutnejte si na kousku čokolády jako sladký afrodiziakální snack.

  • Víno – Sklenka červeného vína může uvolnit napětí a zlepšit romantickou atmosféru. Užijte si víno při večeři, aby se zvýšil váš pocit relaxace a romantiky.

  • Mořské plody – Ústřice a další mořské plody jsou bohaté na zinek, což může podpořit sexuální zdraví. Přidejte je do svého jídelníčku pro zlepšení sexuálního apetitu.

  • Jahody – Jsou lahodné, ale symbolizují také vášeň a romantiku. Skvěle se hodí jako dezert nebo jako součást ovocného salátu.

  • Chilli papričky – Obsahují kapsaicin, který zvyšuje krevní oběh a může podpořit sexuální vzrušení. Přidejte je do svých pokrmů pro pikantní a stimulující efekt.

  • Česnek – Podporuje zdraví srdce a krevní oběh. I když má silnou chuť, jeho afrodiziakální účinky stojí za to ho přidat do jídel pro zvýšení energie a vitality.

Jahody na talířku, které jsou obalené v čokoládě

Afrodiziakum dostupné v lékárně

Pokud hledáte způsoby, jak podpořit svou sexuální energii nebo zvýšit libido, lékárny nabízejí různé přípravky k zakoupení. Tyto produkty můžete najít ve formě tablet, kapslí, kapek nebo čajů. Některé z nejčastěji používaných v těchto přípravcích jsou:

  • Ženšen – Tento známý adaptogen je ceněný pro svou schopnost zvyšovat energii a vitalitu. Může pomoci zlepšit sexuální výkonnost.
  • Maca – Peruánská bylinka se tradičně používá k podpoře hormonální rovnováhy a zvýšení sexuální touhy. Je oblíbená pro svůj pozitivní vliv na libido.

  • Tribulus terrestris - Je známá pro své účinky na zvyšování sexuální touhy a a podporu zdraví reprodukčního systému. Pomáhá zlepšit sexuální funkci a vitalitu.

  •  L-arginin – Tato aminokyselina hraje klíčovou roli v zlepšení průtoku krve, což může přispět k lepšímu sexuálnímu vzrušení a výkonu.
 

10 tipů na nejlepší afrodiziaka

Přemýšlíte o tom, jak obohatit svůj milostný život? Přírodní afrodiziaka mohou být skvělou volbou. Ať už hledáte inspiraci v kuchyni, zahradě nebo v obchodě, zde je deset tipů na nejlepší afrodiziaka, která mohou zvýšit vášeň a potěšení bez použití již zmíněných potravin.

1. Granátové jablko

Toto exotické ovoce je plné antioxidantů, které podporují zdraví srdce a zlepšují krevní oběh. Studie naznačují, že granátové jablko může zvýšit hladinu testosteronu, což může přispět ke zvýšení libida. Přidejte čerstvé granátové jablko do smoothie nebo salátu. Můžete také zkusit granátové jablko jako ingredienci do koktejlu pro romantickou večeři.

2. Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je koření s teplou, sladkou vůní, která může stimulovat smysly a podporovat relaxaci. Přidání malého množství do jídla nebo nápoje může povzbudit vaši touhu.

3. Fíky

Fíky byly od pradávna spojovány s plodností a vášní. Jsou bohaté na aminokyseliny, které mohou pomoci zvýšit sexuální výdrž a libido. Fíky můžete jíst čerstvé, sušené nebo je přidat do jogurtu. Je také skvělé je kombinovat s ořechy a medem pro sladký a afrodiziakální snack.

4. Šafrán

Šafrán, jedno z nejdražších koření na světě, má schopnost zlepšovat náladu a sexuální touhu. Jeho luxusní přídavek do jídla může přispět k romantické atmosféře.

5. Rozmarýn

Rozmarýn má svěží a povzbuzující vůni, která může stimulovat smysly. Je oblíbený v aromaterapii pro své afrodiziakální vlastnosti. Rozmarýnový čaj nebo olej mohou pomoci zlepšit náladu a zvýšit apetit. Připravte si rozmarýnový čaj nebo přidejte čerstvý rozmarýn do jídel, jako jsou pečené brambory nebo grilovaná zelenina, pro povzbuzující účinky.

6. Med

Med, někdy nazývaný ,,nektar bohů,’’ je přírodní sladidlo, které podporuje energii a sexuální zdraví. Obsahuje bór, který pomáhá regulovat hladinu hormonů a zvyšovat libido.

Med o včel, který je na dřeveném prkénku

7. Kardamom

Toto exotické koření s výraznou vůní je známo svými afrodiziakálními účinky. Podporuje krevní oběh a může zvýšit citlivost smyslů, což přispívá k intenzivnějším zážitkům. Přidejte kardamom do kávy, čaje nebo vaření rýže, aby jídlo mělo intenzivní vůni a afrodiziakální účinky.

8. Mandlové mléko

Mandlové mléko je bohaté na vitamíny a minerály, které podporují zdraví a vitalitu. Vysoký obsah vitamínu E a hořčíku může přispět k lepší sexuální výdrži a zvýšení libida.

9. Levandule

Levandule je známá svou uklidňující vůní, která pomáhá uvolnit tělo i mysl. Její jemná vůně může vytvořit romantickou atmosféru a zvýšit sexuální touhu.

10. Hřebíček

Hřebíček má intenzivní vůni a chuť a je známý svými stimulujícími účinky. Obsahuje eugenol, který podporuje krevní oběh a může zvýšit sexuální vzrušení. Pár kousků hřebíčku v teplém nápoji může stimulovat smysly a přidat romantický nádech.

Afrodiziaka mají kouzelnou schopnost přinést do vašeho života více vášně a intimity. Ať už se rozhodnete pro přírodní byliny, potraviny nebo moderní doplňky. Jejich účinky mohou obohatit váš milostný život. Experimentujte s různými afrodiziaky a objevte, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám a přáním. Nezapomínejte, že klíč k jejich účinnosti spočívá v jejich pravidelném používání.

Bylinky maca, citron, víno, které pomáhájí na libido

Lidé se také často ptají 

Můžou afrodiziaka skutečně zvýšit sexuální touhu?

Ano, afrodiziaka mohou skutečně zvýšit sexuální touhu, ale účinky se mohou lišit. Některé afrodiziaka, jako zinek v ústřicích nebo látky v čokoládě, mají vědecky podložené účinky na zlepšení prokrvení nebo hormonálních hladin. Jiná afrodiziaka mohou působit spíše psychologicky tím, že vytvářejí romantickou atmosféru.

Jak správně používat afrodiziaka?

Používejte afrodiziaka podle jejich typu a doporučeného způsobu použití. Například čokoládu můžete konzumovat jako sladký snack, bylinkové čaje pít pravidelně a esenciální oleje používat v aromaterapii nebo při masáži. Vždy dodržujte doporučené dávkování a používejte je s ohledem na vaše zdraví.

Můžu kombinovat více afrodiziak?

Ano, můžete kombinovat různá afrodiziaka, ale je dobré to dělat s rozmyslem. Různé afrodiziaka mohou mít různé účinky, a jejich kombinace by měla být příjemná a bezpečná. Sledujte, jak na vás reagují, a vždy dbejte na zdraví a pohodu.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

ŽIVOT A VÝŽIVA. 11 tipů na nejlepší afrodiziaka. Online. Dostupné z: https://zivotavyziva.cz/afrodiziaka/

HEALTLINE. 7 Aphrodisiac Foods That Boost Your Libido. Online. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/aphrodisiac-foods

MEDICINENET. Most Powerful Aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.medicinenet.com/what_are_8_strongest_most_powerful_aphrodisiacs/article.htm

NIH. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3731873/

NIH. Efficacy and Safety of Common Ingredients in Aphrodisiacs. Online. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7340557/

 
Kreativní myšlení

Co kdyby kreativita mohla být klíčem k lepšímu životu? Kreativní myšlení není jen o umění nebo designu. Představte si svět, kde žádná myšlenka není příliš odvážná a žádný nápad není bláznivý. Kreativní myšlení je klíčem k takovému světu – otevírá dveře k neomezeným možnostem a inovacím. Tento fascinující proces nám umožňuje vidět věci z nových úhlů, nacházet neobvyklá řešení a tvořit něco jedinečného. Jak ale můžeme posílit naši schopnost myslet kreativně a co nás k tomu vede? Zjistíte v našem novém článku.

Tři spolupracovníci v práci u stolu, kteří přemýšlí nad nápady

 

Co je kreativní myšlení

Kreativní myšlení je schopnost vidět věci jinak, než jak se běžně jeví. Představte si, že máte před sebou prázdný list papíru. Zatímco vy vidíte jen prázdný prostor, kolega vedle vás dokáže na tomto papíře vidět nekonečné možnosti – od složitých kreseb až po detailní plány na nový projekt. Kreativita není jen o umění a tvorbě, je to schopnost přicházet s originálními nápady a řešeními v každodenním životě. Nezoufejte - kreativita se dá probudit naprosto v každém. 

Pojďme si vysvětlit dva pojmy - kreativni myšlení a kritické myšlení. Kreativní myšlení a kritické myšlení jsou dvě strany téže mince. Zatímco kreativní myšlení se zaměřuje na generování nových a originálních nápadů, kritické myšlení je o jejich hodnocení a analýze. Kritické myšlení nám pomáhá zjistit, které z našich kreativních nápadů jsou realizovatelné a efektivní.

Jste kreativní člověk?

Zkuste si odpovědět na několik otázek:

  • Dokážete rychle vymyslet několik různých způsobů, jak byste mohli použít obyčejný předmět, jako je třeba tužka?

  • Sršíte nápady při každé příležitosti, nebo máte pocit, že vaše představivost občas uvízne na mrtvém bodě?

  • Vidíte problémy jako výzvy k řešení, nebo se jim raději vyhýbáte?

Pokud na většinu těchto otázek odpovídáte kladně, máte v sobě kreativní potenciál. Kreativita však není statická vlastnost, ale schopnost, kterou lze rozvíjet a zdokonalovat

TIP: Jste kreativní? Existuje text kreativity v angličtině. Vyzkoušejte test kreativity.

Výhody kreativního myšlení 

Kreativní myšlení z vás neudělá jen lepšího zaměstnance, také z vás dělá lepšího rodiče, studenta a vůdce. Zde je několik hlavních výhod:

  • zvýšená produktivita,
  • silnější mezilidské vztahy,
  • vylepšené možnosti řešení,
  • vyšší sebevědomí,
  • adaptace,
  • inovace a nové příležitosti.

Proč je kreativní myšlení důležité pro osobní a profesní růst

Kreativní myšlení umožňuje jednotlivcům a organizacím přicházet s inovativními řešeními a nápady, které mohou vést k pokroku a úspěchu. Osobně vám kreativní myšlení pomáhá lépe řešit problémy, adaptovat se na změny a zvyšovat kvalitu vašeho života. Profesně může kreativita přinést konkurenční výhodu, zvýšit produktivitu a umožnit průlomové inovace. Firmy dnes hledají zaměstnance, kteří dokáží přinášet inovativní nápady a řešení. Kreativní myslitelé mají schopnost vidět příležitosti tam, kde ostatní vidí pouze problémy. A jak to máte vy? 

Několik lid, kteří sedí u brainstormingu u stolu a zkouší vymyslet nápady

Základní principy (divergentní vs. konvergentní myšlení)

Představte si, že se snažíte vymyslet nový nápad na zlepšení vašeho oblíbeného produktu. Jak byste k tomu přistoupili? Možná se dostanete na křižovatku dvou důležitých typů myšlení: divergentního a konvergentního.

Divergentní myšlení

Divergentní myšlení je jako když se na začátku vytvoří spousta různých možností a nápadů z jednoho výchozího bodu. Je to proces, při kterém vám jde především o to, rozvinout co nejvíce různých myšlenek. Tento typ myšlení podporuje otevřenost a kreativitu. Umožňuje vám vidět různé perspektivy a možnosti, které by vás při jiném přístupu nenapadli. V tuto chvíli můžete vymyslet a navrhnout vše, co vás napadne např. experimentovat a vymýšlet nové různé scénáře. 

Konvergentní myšlení

Na druhé straně, konvergentní myšlení se zaměřuje na to, jak vybrat nejlepší nápady z těch, které jste vytvořili během divergentní fáze. Tento proces zahrnuje zúžení množství nápadů na několik vybraných, které mají největší potenciál. Jde o to, analyzovat a hodnotit, které nápady jsou praktické a realizovatelné. 

Překonávání mentálních bloků

Mentální bloky jsou překážky, které nám brání v kreativním myšlení. Mohou být způsobeny různými faktory například:

  • strachem z neúspěchu.
  • předsudky, 
  • rigidní myšlení (pevné myšlenkové vzorce a zvyky).

Žena, která je obklopená prací, vedle ji jsou poznámkové bloky, notebook a brýle

Test předpokladů pro kritické a kreativní Myšlení

Testování předpokladů je klíčové pro rozvoj kritického a kreativního myšlení. Předpoklady jsou naše základní přesvědčení, která ovlivňují, jak přistupujeme k problémům. Když se zaměříme na zpochybnění těchto předpokladů, otevíráme si nové perspektivy a možnosti. Proces nám pomáhá odhalit informace, které přehlížíme nebo nevidíme, rozšířit horizonty a přinášet inovativní řešení. Zeptejte se, co kdyby to bylo jinak, zvažte alternativy a sdílejte své myšlenky s ostatními. Tímto způsobem zlepšíte své rozhodování a podpoříte kreativní myšlení.

 

Nástroje a techniky kreativního myšlení

Věřte, nevěřte, ale kreativita není jen o „geniálním momentu“, ale také o používání správných nástrojů a technik, které nám pomohou rozvinout naše nápady a najít nové řešení. Představte si je jako „kreativní výbavu“, která vám usnadní cestu k objevování nových možností. Podíváme se na některé z nejúčinnějších nástrojů a technik, které můžete využít.

1. Brainstorming

Brainstorming je jako smršť nápadů, kde neexistují špatné nebo správné odpovědi. Cílem je generovat co nejvíce nápadů bez jakéhokoli hodnocení. Například, sedíte v místnosti s přáteli a všichni se snažíte přispět svými myšlenkami – žádná myšlenka není příliš bláznivá! Po této fázi můžete nápady zhodnotit a vybrat ty nejlepší.

2. Mind Mapping (Myšlenkové mapy)

Myšlenkové mapy jsou vizuálním nástrojem, který vám pomáhá uspořádat myšlenky a vztahy mezi nimi. Začněte s hlavní tématem uprostřed papíru a kolem něj vytvořte větve s podrobnostmi, nápady a souvisejícími informacemi. Je to skvělý způsob, jak vidět, jak se různé myšlenky propojují, a objevit nové cesty a možnosti. Tento způsob patří mezi osvědčené a ještě vás velmi zabaví. 

3. Šest klobouků myšlení

Tuto techniku vyvinul Edward de Bono a její název odkazuje na šesti různých „klobouků“, které představují různé způsoby myšlení. Každý klobouk symbolizuje jiný přístup:

  • Bílý klobouk  Fakta a čísla
  • Červený klobouk  Emoce a intuice
  • Černý klobouk  Kritika a rizika
  • Žlutý klobouk  Pozitivní aspekty a přínosy
  • Zelený klobouk  Kreativita a nové nápady
  • Modrý klobouk  Řízení procesu myšlení

Použitím těchto „klobouků“ můžete lépe strukturovat své myšlení a prozkoumat problém ze všech úhlů.

Muž v košili, který se nachází v pracovním prostředí a kreslí na papír svůj plán ve svém projektu

4. Technika 6-3-5 Brainwriting

Technika zahrnuje šest lidí, kteří na připravený papír během pěti minut dopisují tři nápady. V prvním kole každý člen skupiny napíše své tři vlastní nápady. V dalších kolech pak každý účastník rozvíjí nápady ostatních, přičemž se staví na jejich předchozím příspěvku.

Po půl hodině a šesti kolech může mít tým na stole až 108 originálních nápadů. Po odstranění opakování a vyhodnocení zbylých nápadů se vyberou top 3 koncepty. Tato technika má několik výhod, včetně možnosti stavět na nápadech druhých a vhodnosti pro introvertní osoby, které se při psaní lépe soustředí. Navíc, umožňuje vyhnout se dominanci jednoho jednotlivce, čímž se zajistí rovnoměrný přístup k nápadům.

5. SCAMPER metoda

SCAMPER je akronym, který představuje techniku pro vymýšlení nápadů pomocí sedmi užitečných otázek, které vám pomohou podívat se na problém z různých úhlů. Zde je, jak SCAMPER funguje:

  • Nahradit (Substitute)  Co byste mohli nahradit nebo změnit? Zkuste najít alternativy pro část produktu nebo procesu.

  • Spojit (Combine)  Co byste mohli spojit, aby vznikl nový nápad? Kombinace různých prvků může přinést inovativní výsledky.

  • Přizpůsobit (Adapt)  Jak byste mohli přizpůsobit něco jiného pro vaše potřeby? Inspirujte se jinými odvětvími a přizpůsobte jejich přístupy.

  • Upravit (Modify)  Co byste mohli upravit nebo změnit, aby to lépe vyhovovalo? Zvažte, jak změny ve velikosti, tvaru nebo funkcionalitě mohou ovlivnit výsledek.

  • Použít jinak (Put to another use)  Jak byste mohli využít existující věci jiným způsobem? Hledání nových aplikací pro stávající prvky může vést k zajímavým objevům.

  • Odstranit (Eliminate)  Co byste mohli odstranit nebo zjednodušit? Odstranění nepotřebných částí může zjednodušit a zefektivnit řešení.

  • Otočit (Reverse)  Co byste mohli otočit nebo změnit pořadí? Zkuste přehodnotit procesy nebo funkce a podívejte se, co se stane, když změníte jejich pořadí.

Použitím těchto otázek můžete prozkoumat různé aspekty problému a najít nové, kreativní způsoby, jak ho řešit. SCAMPER vám umožní přemýšlet mimo běžné vzorce a objevit inovativní řešení, která vás mohou posunout dál.

 

Praktická cvičení pro rozvoj kreativního myšlení

Podporování kreativity je proces, který vyžaduje pravidelnou praxi, úsilí a trpělivost. Zde jsou čtyři jednoduché denní cvičení, která vám mohou pomoci stimulovat váš mozek a podpořit kreativní myšlení.

1. Psaní Deníku

Každý den si udělejte čas na zapisování svých nápadů, myšlenek a postřehů. Nemusí to být dlouhé, stačí pár vět nebo bodů. Tento jednoduchý zvyk vám pomůže udržet vaši mysl otevřenou a soustředěnou na kreativní proces. Zapisování myšlenek může také odhalit vzorce a nové směry, které byste jinak přehlédli. Pozor, hrozí, že o sobě zjistíte vaše nové dovednosti. 

2. Kreativní hry

Zapojte se do her, které stimulují vaši kreativitu, jako jsou šarády, kreslení, scrabble nebo slovní hry. Kreativní hry aktivují různé části vašeho mozku a pomáhají rozvíjet schopnost přemýšlet mimo běžné vzorce. Jsou skvělým způsobem, jak uvolnit mysl a otevřít ji novým nápadům. Například u scrabble se můžete i pořadně zasmát se svými blízkými.

3. Meditace

Vyhraďte si každý den alespoň 10 minut na meditaci. Můžete použít aplikace, které vás povedou, nebo si jednoduše sedněte v klidném prostředí a soustřeďte se na svůj dech. Meditace pomáhá uklidnit mysl a snižuje stres, což může vést k lepšímu zaměření a otevřenosti vůči novým nápadům. Klidná mysl je často lépe připravena na kreativní myšlení.

 Muž, který sedí v tureckém sedu, má propojené palec s ukazovačkem a medituje

TOP 5 knih pro rozvoj kreativního myšlení

1. Kreativita: Jak ji probudit a využít 

David Eagleman, renomovaný neurovědec, zkoumá, jak funguje lidský mozek a jak lze kreativitu stimulovat. Kniha nabízí vědecky podložené techniky a cvičení pro rozvoj kreativity, které jsou zároveň přístupné a praktické. Doporučujeme! 

2. Myšlenková mapa: Proč, jak a kdy ji používat

Tony Buzan je průkopník v oblasti myšlenkových map. Tato kniha poskytuje komplexní přehled o tom, jak používat myšlenkové mapy k organizaci myšlenek a podporování kreativity. Je to praktický průvodce pro všechny, kdo chtějí zlepšit svou schopnost vizualizace a plánování.

3. Jak se stát kreativním géniem: Cesta k neomezené kreativitě

Autor se zaměřuje na techniky, které mohou pomoci jednotlivcům a týmům rozvinout svou kreativitu. Kniha nabízí praktické strategie a cvičení pro přemýšlení mimo zaběhnuté vzorce a rozvoj inovativních nápadů.

Ať už se snažíte přijít s inovativním řešením v práci, nebo hledáte způsoby, jak obohatit svůj osobní život, rozvoj kreativity je zásadní. Je to nejen o vymýšlení nápadů, ale také o překonávání mentálních bloků, testování předpokladů a odhalování skrytých informací ve vašem myšlení. Pamatujte, že kreativita není něco, co máte nebo nemáte. Je to dovednost, kterou můžete neustále rozvíjet. Začněte tím, že budete otevření novým myšlenkám, pravidelně se věnujte kreativním aktivitám a nebojte se zpochybňovat své vlastní názory. Experimentujte, hrajte si a nechte se inspirovat okolním světem.

Dvě ženy, první v oranžovém triku a druhá v džinových se snaží poskládat obrázky z kamenů do pyramidy

Lidé také často ptají 

Jak mohu začít rozvíjet své kreativní myšlení, pokud se cítím zablokovaný?

Začněte tím, že se pustíte do malých kreativních aktivit, jako je psaní deníku nápadů nebo hraní kreativních her. Můžete také vyzkoušet meditaci, abyste uvolnili mysl, a věnovat se novým zájmům nebo koníčkům, které vás mohou inspirovat.

Jaké jsou nejefektivnější techniky pro brainstorming ve skupině?

Nejlepší techniky zahrnují vytváření otevřeného prostředí, kde jsou všechny nápady vítány. Zkuste používat metody jako 6-3-5 Brainwriting, kde každý přidává své nápady a rozvíjí ty ostatní, nebo využijte myšlenkové mapy k vizualizaci a propojení nápadů.

Jak mohu měřit úspěšnost svých kreativních nápadů a rozhodnout, které z nich stojí za realizaci?

Určete si kritéria, jako jsou náklady, proveditelnost a přínosy, a hodnoťte nápady podle těchto kritérií. Zkuste vytvořit prototypy a zjistit, jak fungují, a získejte zpětnou vazbu od ostatních, abyste zjistili, které nápady mají nejlepší potenciál.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje 

WIKIPEDIE. Tvořivost. Online. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tvo%C5%99ivost

 MYND. 5 kreativních technik. Online. Dostupné z: https://blog.mynd.com/cs/5-kreativnich-technik-tymovy-brainstorming/

 THINGLINK. How to Improve Your Creative Thinking Skills. Online. Dostupné z: https://www.thinglink.com/blog/how-to-improve-your-creative-thinking-skills-7-ideas-to-try/

 ARTESVĚT. Proč rozvíjet kreativní myšlení? Online. Dostupné z: https://www.artesvet.cz/proc-rozvijet-kreativni/

FORAGE. What Is Creative Thinking? Online. Dostupné z: https://www.theforage.com/blog/skills/creative-thinking

 
Léčivé účinky šungitu – Vědecké studie a důkazy

Šungit, tajemný černý kámen z Karélie, fascinuje lidstvo po staletí svými údajnými léčivými a ochrannými účinky. Již od prvních zmínek ve starověkém Rusku v nás stále probouzí zájem a zvědavost. Co vlastně víme o tomto fascinujícím minerálu z hlediska vědy? Může nám šungit skutečně pomoci zlepšit zdraví a chránit před elektromagnetickým zářením? Pojďme se podívat na to, co říkají současné vědecké studie o jeho vlastnostech a potenciálních přínosech pro lidské zdraví.

Šungit z pohledu věděckých studií, jeho účinky a pozitiva

Co je to šungit

Šungit je černý zkamenělý minerál pocházející z mořského dna. Jeho stáří se odhaduje na dvě miliardy let. Je známý svým unikátním složením, které se vyznačuje vysokým obsahem uhlíku a téměř polovinou prvků periodické tabulky. Jeho charakteristickým znakem je přítomnost nekrystalického uhlíku ve formě fullerenů. Fullerene je čtvrtá známá forma uhlíku, vedle diamantu, grafitu a grafenu, který byl objeven právě v šungitu. Molekuly uhlíku ve tvaru koule, vykazující potenciální ochranné vlastnosti. Je tomu, ale skutečně tak? 

Šungit by měl být složený z 30 % uhlíku a 70 % silikátů, slídy, hořčíku a draslíku. Existuje také elitní šungit, který má obsah uhlíku až 98 %. Jedná se o skutečný mineralogický poklad s vysokým obsahem fullerenů. Jak ale poznat, že se jedná o pravý šungit? Vsaďte na certifikaci, která dokládá jeho chemické složení. 

Šungitový elitní kámen k absorbování nečistot z vody

Účinky šungitu z pohledu vědeckých studií

Šungit je fascinující minerál, který má řadu potenciálních zdravotních účinků. Které z nich jsou ale vědecky podložené? Pojďte se na to společně podívat.

Čištění vody

Ve vědecké studii z roku 2021 pro časopis Journal of water and health byla zkoumána úprava pitné vody pomocí šungitu. Tento přírodní minerál se ukázal jako účinný při odstraňování těžkých kovů a dalších látek z vody. Avšak je důležité dbát na pečlivé propláchnutí šungitu, alespoň po dobu 5 dní. Důkladná procedura zajistí, že se spolu se šungitem do vody neuvolní těžké kovy, jako je nikl, měď, olovo, kadmium, zinek nebo arsen. Olovo a kadmium se uvolňují do vody pouze po dobu prvních 3 dnů, zatímco nikl může až 2 týdny. Přesto uhlíková struktura šungitu dokáže nikl absorbovat. 

Podle řady vědeckých studií šungit může odstraňovat z vody různé nečistoty a organické látky. Jedná se především o pesticidy, chlor, benzen, fenoly, ropné látky a amoniak. Díky své unikátní struktuře je šungit schopný absorbovat až 95 % těchto nečistot. 

Tyto vědecké poznatky naznačují, že šungit má značný potenciál pro použití v čištění vody a může být užitečný pro zlepšení kvality pitné vody.
Šungitové kameny k filtraci vody

Antibakteriální účinky

Studie prokázaly, že šungit má schopnost ničit bakterie a viry. Tento účinek je přičítán přítomnosti fullerenů, což jsou molekuly uhlíku s unikátními vlastnostmi. Výzkumy ukazují, že šungit může být účinný proti širokému spektru patogenních mikroorganismů.

Vědecké studie z roku 2018 potvrdily, že šungit může také eliminovat radioaktivní částice, které pomáhají zabíjet patogenní bakterie ve vodě, přičemž zároveň do vody přidává důležité minerální látky, jako je hořčík, vápník a kyslík​​.

 

Antioxidační vlastnosti

Studie z roku 2021 publikovaná v časopise Antioxidants prokázala, že šungit vykazuje antioxidační aktivitu a je schopný vázat volné radikály. Výzkum také naznačuje, že šungit může být alternativou k aktivnímu uhlí při čištění vody, díky jeho absorpčním a antioxidačním vlastnostem. 

Další studie se zabývaly antioxidačními vlastnostmi šungitu při experimentálním modelu na myších. Výsledky ukázaly, že šungit pomohl snížit oxidační stres a zvýšit produkci antioxidačních enzymů v pokožce myší. 

Podle řady dalších studií fullereny vykazují silné antioxidační vlastnosti a přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem. Šungit má silný potenciál jako přírodní antioxidant a výzkumy k plnému pochopení jeho účinků stále probíhají. Nezbývá než se těšit na budoucí slibné výsledky těchto studií. 
Šungitová destička na mobilní telefon_1

Ochrana proti elektromagnetickému záření (EMF)

Vědecké studie se stále zabývají účinky šungitu jako poskytovatele ochrany proti elektromagnetickému záření. Tvrzení se opírají především o to, že fullereny přítomné v šungitu mají schopnost absorbovat škodlivé frekvence z EMF záření. Díky této speciální uhlíkové struktuře, šungit působí jako štít proti EMF. Řada výzkumů k plnému pochopení a potvrzení působení šungitu na EMF stálé probíhá. 

Tato vlastnost předurčuje šungit k jeho použití v podobě pyramid, sošek, amuletů nebo jiných tvarů, které jsou vhodné k umístění poblíž elektronických zařízení, jako jsou telefony, tablety nebo notebooky. 

TIP: Vyzkoušejte také speciální destičky, které se dají umístit přímo na vaše elektronické zařízení. Může tak mít šungitový štít neustále s sebou. 

 

Zlepšení bioenergetického pole

Bioenergetické výzkumy naznačují, že šungit může posilovat a vyvažovat bioenergetické pole člověka, což může přispět k celkovému zlepšení zdraví a pohody​. Regina Martino, bioenergetická výzkumnice se těmito účinky zabývá ve své knize. Regina Martino věří, že energetické pole člověka může napravit dysfunkce těla, jako je únava, bolest hlavy, deprese a další problémy vzniklé energetickou nerovnováhou. Věří také, že šungit dokáže absorbovat nejen elektromagnetické záření, ale také negativní energii. Šungit nepřijímá negativní náboj. Přirozená struktura fullerenů v šungitu vytváří vakuum, které neumožňuje přijetí jakékoli negativity z frekvencí, vibrací a lidských emocí. 

Je třeba zmínit, že vědecké výsledky jsou v této oblasti slibné, ale stále řada z nich probíhá. Musíme se nechat překvapit, co nám budoucnost napoví. Pokud, ale máte pocity snížené energie a obecné nepohody, zkuste si pořídit šungitový talisman, který může pomoci obnovit vaši pohodu. 

Šungit, fascinující černý minerál z Karélie, pokračuje v upoutávání pozornosti vědců i laické veřejnosti svými jedinečnými vlastnostmi a potenciálními přínosy pro zdraví. Vědecké studie potvrzují, že šungit má významné schopnosti v čištění vody, kde je schopen odstranit až 95 % nečistot, včetně těžkých kovů a organických látek. 

Šungitový talisman jako ochrana proti elektromagnetickému záření

Antioxidační účinky šungitu ukazují na jeho schopnost neutralizovat volné radikály a chránit buňky před oxidačním stresem. Šungit také vykazuje potenciál v ochraně proti elektromagnetickému záření (EMF). Fullereny v šungitu mohou absorbovat a neutralizovat škodlivé frekvence z EMF. Navíc bioenergetické výzkumy naznačují, že šungit může posilovat a vyvažovat lidské bioenergetické pole, což může přispět k celkovému zlepšení zdraví a pohody. Ačkoli jsou dosavadní výsledky slibné, další výzkum je stále potřebný k plnému pochopení a potvrzení všech účinků šungitu.

Lidé se také často ptají

Má šungit léčivé účinky?

Šungit má potenciální léčivé účinky, které zahrnují čištění vody, antibakteriální a antioxidační vlastnosti, a možnou ochranu proti elektromagnetickému záření (EMF). Vědecké studie potvrzují jeho schopnost odstraňovat nečistoty a těžké kovy z vody, ničit patogenní mikroorganismy a neutralizovat volné radikály. 

Jak aktivovat šungit?

Nejprve šungit důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, aby se odstranily povrchové nečistoty a prach. Poté umístěte šungit do nádoby s čistou vodou (nejlépe filtrovanou nebo destilovanou) a nechte ho namočený po dobu 24-48 hodin. Během této doby měňte vodu několikrát, aby se odstranily všechny uvolněné nečistoty. Poté šungit vyjměte a nechte ho vyschnout na slunci, což pomáhá obnovit jeho energetické vlastnosti. Tento proces můžete opakovat jednou za několik měsíců nebo podle potřeby, zejména pokud používáte šungit k čištění vody nebo jako ochranu proti elektromagnetickému záření. 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

IWAPOONLINE.COM. Shungite application for treatment of drinking water – is it the right choice? [online]. Dostupné z: Shungite application for treatment of drinking water – is it the right choice? | Journal of Water and Health | IWA Publishing (iwaponline.com)

RUSTICSKILLS.COM. The real benefits of shungite backed by science.  [online]. Dostupné z: The REAL Benefits Of Shungite Backed By Science! [3 Case Studies] – Rustic Skills

HEALTHLINE.COM. What Is Shungite and Does It Have Healing Properties? [online]. Dostupné z: Shungite Stone: Healing Properties, Benefits, Uses, More (healthline.com)

MDPI.COM. A Study of the Antioxidant, Cytotoxic Activity and Adsorption Properties of Karelian Shungite by Physicochemical Methods. [online]. Dostupné z: Antioxidants | Free Full-Text | A Study of the Antioxidant, Cytotoxic Activity and Adsorption Properties of Karelian Shungite by Physicochemical Methods (mdpi.com)

GEMROCKAUCTIONS.COM. Shungite Gemstone: Properties, Meanings, Value & More. [online]. Dostupné z: Shungite Gemstone: Properties, Meanings, Value & More | Gem Rock Auctions

MYSTICALWARES.COM. Shungite Science [online]. Dostupné z: Shungite Science - Mystical Wares

EMFACADEMY.COM. Shungite – The Ultimate Guide [online]. Dostupné z: Shungite - The Ultimate Guide - EMF Academy

PATENTS.GOOGLE.COM. Method of containing radiation using fullerene molecules. [online]. Dostupné z: US5640705A - Method of containing radiation using fullerene molecules - Google Patents

 
Jak být více komunikativní

Otázku jak správně komunikovat si pokládá každý den mnoho lidí na celém světě. Schopnost efektivní komunikace je klíčovou dovedností, která má výrazný vliv na osobní i profesní život. Komunikace není jen o tom, co říkáme, ale také o tom, jak to říkáme a jak nasloucháme. Zlepšení vašich komunikačních schopností může vést k lepším vztahům, efektivnější spolupráci a celkově vyšší spokojenosti v různých aspektech života. Jak se ale naučit komunikovat? Pokud se vám zdá, že v tomto oboru poněkud zaostáváte, nezoufejte. Existují strategie a praktické tipy, které vám pomohou lépe komunikovat s lidmi.

Jak správně komunikovat a cítit se efektivně

 

Proč je komunikace důležitá?

Argumentace a umění komunikovat je základní dovednost, která ovlivňuje naše životy, od osobních vztahů po profesionální úspěchy. Efektivní komunikace umožňuje sdílet myšlenky a pocity, což je klíčové pro budování důvěry a spolupráce. Pokud v osobním životě vyzrajete na to, jak komunikovat s partnerem máte napůl vyhráno. Dobrá komunikace zlepšuje vztahy, pomáhá předcházet konfliktům a umožňuje hlubší porozumění mezi partnery, rodinnými příslušníky a přáteli. 

Efektivní komunikace na pracovišti přispívá ke zvýšení produktivity, vyšší morálce týmu a lepším pracovním výkonům. Schopnost efektivní komunikace je také jednou z nejžádanějších dovedností na trhu práce, protože usnadňuje vedení, řízení a práci v týmu. Celkově je komunikace klíčovým faktorem pro úspěch a spokojenost v mnoha oblastech našeho života.

Jak zvýšit efektivitu komunikace s lidmi

9 zaručených tipů, jak správně komunikovat

Ať už se snažíte přijít na to, jak komunikovat s lidmi nebo jak správně komunikovat ve vztahu. Níže vám přinášíme několik tipů, jak správně komunikovat: 

1. Jasné a stručné vyjádření myšlenek

Jasný a stručný mluvený projev s důrazem na intonaci a odmlky pomáhá předcházet nedorozuměním a dodá vaší komunikaci na důležitosti. Vyhněte se složitým větným konstrukcím a zaměřte se na sdělování toho nejdůležitějšího. Zdůrazněte hlavní myšlenku, tím že budete dlouho řeč strukturovat. Tento bod se vám bude hodit, ať už přemýšlíte, jak komunikovat na pracovišti nebo jak komunikovat se zákazníkem. 

2. Aktivní naslouchání

Naslouchání je klíčovou součástí mezilidské komunikace. Právě v tomto bodě spousta lidí chybuje. Udržujte oční kontakt a soustřeďte se na to, co vám dotyčný říká. Nepřerušujte ho a ukažte porozumění pomocí zpětné vazby. Pokud hledáte tip, jak komunikovat se ženou, zkuste se zaměřit na tento bod. Ženy oceňují aktivní posluchače.

3. Empatie

Být empatický znamená chtít pochopit pocity druhých. Jedná se o základní předpoklad pro úspěšnou komunikaci mezi lidmi. Empatie vám může pomoci zlepšit vztahy a usnadnit rozhovor, protože ukazuje, že máte respekt k názorům ostatních. 

4. Řeč těla, mimika a gesta

Neverbální signály, jako je řeč těla, mimika a gesta vám pomohou docílit lepší komunikace. Je potřeba udržovat neverbální projevy v souladu s vaším stylem komunikace, abyste předešli nedorozuměním. 

5. Pomalý mluvený projev s dostatkem odmlk

Vlivem nervozity se často stává, že když se lidé dostanou ke slovu, začnou mluvit příliš rychle a zcela bez pauzy. Drobné odmlky mohou být perfektním pomocníkem, které přidají na důrazu vašeho proslovu. Pauzy v monotónní řeči také nahrávají dialogům a ostatním k tomu, aby vstřebali, to co říkáte. 

6. Přizpůsobení se publiku

Efektivní komunikace zahrnuje přizpůsobení se potřebám a očekávání vašeho publika. Pokud stále tápete, jak se naučit mluvit s lidmi, vsaďte na zohlednění jejich zájmů a znalostí. Zkrátka a jednoduše jinak se mluví na firemní poradě a jinak s kamarády na sobotní grilovačce. 

7. Otevřenost a upřímnost

Pokud se snažíte rozlousknout, jak komunikovat s partnerem, otevřenost a upřímnost je ta správná volba pro každého. Když muž nebo žena přestanou komunikovat, je to vždycky špatně. Být otevřený a upřímný buduje důvěru a respekt. Pokud máte nějaký problém, ať už ve vztahu nebo na pracovišti, neměli byste se bát na něj upozornit. Upřímné sdělení myšlenek pomáhá vytvářet silné mezilidské vztahy. Pokud chcete komunikovat chytře, myslete na to, jak moc chcete být otevření na pracovišti a pečlivě svá slova vybírejte. 

8. Zpětná vazba

V dnešní uspěchané době je vzácný čas na to, najít si chvíli na poskytnutí zpětné vazby. Zpětná vazba je dárkem pro růst a zlepšování se. Konstruktivní zpětná vazba by měla být konkrétní, užitečná a zaměřená na chování nebo výsledky, nikoli na osobní kritiku.

9. Pozitivní mluvený projev bez pomlouvání

Pokud bychom měli vypíchnout jeden z nejdůležitějších bodů strategie, jak mluvit s lidmi, byl by to tento. Nikdo nechce poslouchat pesimisty nebo lidi, kteří pomlouvají ostatní. Nahlížejte na věci pozitivně, nepomlouvejte a uvidíte, jak se zlepší vaše celková  komunikace. 

Pokud vás trápí, že neumíte komunikovat s lidmi a chcete se to naučit, vsaďte na tyto základní principy, které vám pomohou výrazně zlepšit komunikační dovednosti. 

 

Jak vyjádřit své myšlenky s jistotou

Sebevědomá komunikace je klíčová pro efektivní vyjádření myšlenek a názorů. Pro dosažení sebejistoty, vsaďte na důkladnou přípravu. Mějte jasnou představu o tom, co chcete sdělit. Držení těla a oční kontakt jsou nezbytné pro posílení vnímání vašich slov. Pravidelné procvičování a praxe jsou prospěšné pro zvládání stresových situací. Sebevědomá komunikace je tedy kombinací správného přístupu, technik a neustálého zlepšování se, které společně vedou k úspěchu v osobním i profesionálním životě.

Jak vyzrát na nervozitu

Nervozita během mluveného projevu je běžná a potýká se s ní velké procento řečníků. Existuje je, ale několik technik, které vám pomohou ji zvládnout. Trénink dělá mistra a efektivní příprava je naprosto nezbytná. Procvičujte svůj projev před zrcadlem nebo před přáteli, abyste získali zpětnou vazbu a byli méně nervózní. Když jde do tuhého, zaměřte se na hluboké dýchání, které vám pomůže uklidnit a zvýšit koncentraci. Pokud cítíte nervozitu během projevu, nezapomeňte zpomalit a dát si čas na formulaci myšlenek. Pamatujte na to, že většina publika je podporující, všichni jsme lidé a děláme chyby. 

Jak být více komunikativní

Chcete být více komunikativní a aktivně se zapojovat do rozhovorů s lidmi? Vsaďte na opravdový zájem o druhé. Aktivně naslouchejte, ptejte se na otázky a snažte se pochopit myšlenky a pocity druhých. Udržujte oční kontakt a usmívejte se. Nebojte se vyjádřit své názory a zapojovat se do diskuze. Čím víc se budete aktivně zapojovat, nervozita opadne a stanete se sebevědomější. Klíčem k úspěšné komunikaci je empatie a schopnost porozumět potřebám a pocitům ostatních. 

Naučte se správně a efektivně komunikovat, sdílejte myšlenky beze strachu

Být více komunikativní není jen o správném mluvení, ale i o naslouchání a porozumění druhým. Nebojte se sdílet své názory a zapojovat se do diskuzí, protože čím více budete komunikovat, tím sebevědomější se stanete. Pamatujte, že empatie a schopnost porozumět potřebám a pocitům ostatních jsou klíčem k úspěšné komunikaci. Takže, u jakých kroků dnes začnete, abyste se zítra stali lepším řečníkem?

Lidé se také často ptají

Jak se naučit správně vyjadřovat?

Správné vyjadřování je klíčem k efektivní komunikaci a lze jej zdokonalovat několika způsoby. Začněte čtením knížek a odborných článků, které vám pomohou rozšířit slovní zásobu a porozumět různým stylům psaní. Můžete zkusit také psát, například deník. Zpětná vazba od ostatních je důležitá, proto se nebojte požádat přátele o hodnocení vašich textů. Aktivně poslouchejte a učte se během rozhovorů s lidmi, kteří se vyjadřují správně, a nebojte se klást otázky. Nakonec, buďte trpěliví a vytrvalí – správné vyjadřování se zlepšuje s praxí.

Co dělat, když s vámi někdo přestane komunikovat?

Dejte tomu čas. Často se stává, že lidé potřebují prostor na vyřešení svých vlastních potíží. Pokud nevíte důvod mlčení mezí vámi, zamyslete se nad tím, jestli jste neřekli něco, co by mohlo danou osobu zranit. Otevřeně komunikujte a buďte trpěliví. Pokud vám dá daná osoba najevo, že už nechce komunikovat, respektujte její rozhodnutí. Není vždy snadné to přijmout, ale je důležité respektovat pocity a přání druhých. Pamatujte, že vztahy a komunikace jsou obousměrné a někdy je potřeba nechat věci plynout přirozeně.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno k informačním účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje

MANAGEMENTNEWS.CZ. Naučte se mluvit tak, aby vás lidé rádi poslouchali [online]. Dostupné z: Naučte se mluvit tak, aby vás lidé rádi poslouchali | Management News

SEITLER.CZ. 9 nečekaně jednoduchých technik, které z vás udělají mistra komunikace[online]. Dostupné z: 9 nečekaně jednoduchých technik, které z vás udělají mistra komunikace « Milan Seitler

HEALTHINE.COM. How to Be a More Effective Communicator [online]. Dostupné z: 19 Communication Techniques to Add to Your Arsenal (healthline.com)

NOVORESUME.COM. 27 Communication Skills & Tips for Your Life & Career in 2024 [online]. Dostupné z: 27 Communication Skills & Tips for Your Life & Career in 2024 (novoresume.com)

 
Legalita kratomu – seznam zemí, kde je kratom legální

V České republice je kratom legální, ale co když se chystáte na dovolenou? Můžete si vzít kratom s sebou nebo bude rozumnější ho radši nechat doma? Vytvořili jsme pro vás přehledný článek, kde se dozvíte, ve kterých zemích je kratom legální a nemusíte mít obavu si ho přibalit do kufru. Mějte však na paměti, že je lepší si informace před cestou ověřit. Legalita kratomu se v různých částech světa rychle mění, tak ať nejste na dovolené nepříjemně překvapeni.

Legalita kratomu, cestování s kratomem

 

Je kratom legální v České republice?

Kratom je tropická rostlina, která je velmi podobná kávovníku. Kratom se ve světě používá již řadu let pro své stimulující a zklidňující účinky. Po staletí se používá při léčbě několika nemocí. V poslední době se těší obrovské popularitě. Listy kratomu mají široké spektrum účinků, a proto je vyhledáván lidmi po celém světě. Kde ve světě je Kratom legální? A jak je to v Česku? 

Regulace kratomu je v současné době v Česku velmi diskutovaná. Podle odborníků se jedná o látku, která při nesprávném dávkování může způsobit závislost, a to dokonce i u dětí. Kratom však zatím nepodléhá kontrole a je volně dostupný v prodejnách i automatech. Tato látka se zatím vyskytuje, v tzv. šedé zóně. Není zařazen mezi regulované produkty, jako jsou léky, doplňky stravy, tabákové výrobky nebo psychotropní látky. V současné době je zařazen mezi „nové potraviny”. Dříve potraviny nového typu, jsou potraviny, které nebyly obyvateli EU konzumovány ve významné míře před květnem 1997. Kvůli tomuto zařazení není možné kratom prodávat ke konzumaci, ale pouze jako sběratelský předmět

Tento typ prodeje má obrovskou nevýhodu. Prodejci nemohou uvádět u produktu účinky, dávkování ani rizika. Mnoho lidí pak kratom užívá bez správného dávkování, což může vést k nežádoucím účinkům. Pokud je kratom užíván správně, může být velmi dobrým všestranným pomocníkem. Pro další právní vývoj ohledně legality kratomu v Česku je důležité sledovat diskuse a změny v legislativě, které se mohou během roku upravovat. 

Kratom a legalita ve světe, kam vycestovat s balíčkem kratomu

Je kratom legální v Evropě? 

Mezinárodní trendy v regulaci kratomu se neustále vyvíjejí. Evropské země, které patří do unie jsou vázány omezeními v rámci Evropské unie. Volný obchod zboží je však na konkrétních zemích, a proto se i přístup ke kratomu liší v jednotlivých státech. V řadě zemí je pak status kratomu podobný jako v Česku, lze ho koupit, ale neprodává se ke konzumaci.  V jakých evropských státech je tedy kratom legální?

  • Česká republika
  • Rakousko
  • Německo (podobný status, jako ČR, neprodává se ke konzumaci)
  • Belgie
  • Bosna a Hercegovina (podle zkušeností cestovatelů, se zde mohou na hranicích objevit problémy, přestože je kratom legální)
  • Řecko
  • Maďarsko
  • Kosovo
  • Severní Makedonie
  • Malta
  • Černá Hora
  • Nizozemsko
  • Španělsko
  • Ukrajina

V těchto zemích je prodej, držení a užívání kratomu povoleno bez specifických omezení. 

V jakých státech je kratom regulovaný? 

V některých zemích je užívání kratomu regulováno různými způsoby, což znamená, že jeho prodej, držení a užívání může být omezeno nebo podléhá určitým pravidlům. V těchto státech je kratom regulován: 

  • Dánsko Jeho prodej, dovoz, držení a užívání jsou zakázány, pokud není uděleno speciální povolení. Lze sehnat pouze na lékařský předpis.
  • Finsko Je zakázáno jej dovážet, skladovat nebo prodávat, ale jeho držení a užívání není trestáno.
  • Portugalsko Prodej a dovoz kratomu jsou nelegální.
  • Norsko Jeho prodej, dovoz, držení a užívání jsou nelegální. Lze sehnat pouze na lékařský předpis.

Kde je kratom nelegální? 

V tomto seznamu se dostáváme ke státům, kde je kratom nelegální. V těchto zemích se řadí mezi zakázané psychoaktivní látky, které je nezákonné užívat, nakupovat nebo dovážet. O jaké země se jedná? 

  • Estonsko
  • Francie
  • Island
  • Irsko
  • Itálie
  • Lotyšsko
  • Litva
  • Polsko
  • Lucembursko
  • Rumunsko
  • Rusko
  • Srbsko (od roku 2022)
  • Švýcarsko
  • Bulharsko
  • Chorvatsko
  • Velká Británie
  • Turecko

V případě vycestování do vámi zvolené země si raději ověřte konkrétní situaci v dané zemi. Regulace kratomu v jednotlivých státech se může měnit a probíhají ohledně toho rozsáhlé diskuze. 

Kratom a jeho legalita ve světě

Jak je to s kratomem v jiných částech světa mimo hranice Evropy? Kratom je legální v: 

  • Brazílie
  • Kanada
  • Mexiko
  • Portoriko
  • Thajsko (legální, ale regulován od 2021)
  • částečně v USA

V USA je legální status kratomu různý v závislosti na jednotlivých státech a místních předpisech. Na federální úrovni je kratom legální, což znamená, že není klasifikován jako kontrolovaná látka podle federálních zákonů. Přesto různé státy a lokální jurisdikce mohou mít své vlastní regulace. Pokud plánujete užívat kratom v USA, je důležité zkontrolovat aktuální právní status ve vámi vybraném státě. 

Ve všech ostatních státech světa je kratom považován za nelegální.  

Kratom dávkovaný na lžičce

Každá země se liší ve svém úhlu pohledu na kratom. Někde je kratom legální, jinde regulován a někde zcela nelegální. Regulace bývá specifická. Je třeba se zaměřit na to, zda lze kratom legálně koupit a vlastnit bez předpisu. V Německu stejně jako v České republice nelze kratom prodávat ke konzumaci. Situace ohledně kratomu se každým dnem mění, a proto je potřeba těsně před cestou si ověřit aktuální předpisy a regulace. 

Lidé se také často ptají 

Mohu si vzít kratom do letadla? 

Nejprve se ujistěte, že je kratom legální ve vaší zemi, kterou plánujete navštívit. Pokud máte mezipřistání je důležité zkontrolovat legalitu také v této zemi. Doporučuji kratom převážet v původním obalu s jasným označením. Při bezpečnostní kontrole buďte připraveni na otázky ohledně účelu užívání. Pokud máte větší množství, doporučuji mít s sebou doklady o koupi nebo dokumentaci dokazující, že je kratom legální pro osobní použití.

Jaké množství kratomu mohu převážet, pokud je v zemi legální?

Pokud je kratom legální, obvykle se doporučuje přepravovat pouze množství pro osobní potřebu, což může být například několik desítek gramů. Velké množství by mohlo být považováno za pokus o obchodování s drogami. Při bezpečnostní kontrole buďte připraveni kratom deklarovat a vysvěltit jeho účel. Doporučuje se mít s sebou doklad o koupi.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní. Pokud máte nejasnosti ohledně práva a regulací kratomu, měli byste váš dotaz konzultovat s právním zástupcem nebo prozkoumat oficiální stránky úřadů v cizí zemi. 

Zdroje

 VSEOKRATOMU.CZ. Je kratom legální? V ČR ano, ale co jinde ve světě? [online]. Dostupné z: Je kratom legální? V ČR ano, ale jinde? - vseokratomu.cz

 SZPI.GOV.CZ. Jak je to s potravinami nového typu? [online]. Dostupné z: Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Jak je to s potravinami nového typu? (gov.cz)

 EKA.EU. Legality of Kratom across Europe varies from country to country [online]. Dostupné z: Kratom legality - European Kratom Alliance (eka.eu)

 NECTARLEAF.EU. Legality and availability of kratom in Europe [online]. Dostupné z: Legality and availability of kratom in Europe - Nectar Leaf

 CT24.CESKATELEVIZE.CZ. Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený [online]. Dostupné z: ▶ Odborníci dokončují pravidla regulace kratomu. V Česku je zatím prodej návykové látky neomezený — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

 
CBD – co je to, účinky, dávkování

CBD, neboli kanabidiol, je látka získávaná z rostlin konopí. Jedná se o velmi populární přírodní doplněk stravy, který má celou řadu zdravotních benefitů. V čem spočívají jeho hlavní účinky a výhody? Je CBD zázračným lékem nebo pouze krátkodobým hitem? V tomto článku se podíváme na to, co to vlastně CBD je, jak funguje v lidském těle, a jak se k jeho užívání staví nejnovější výzkumy a zdravotní organizace.

CBD jeho pozitivní účinky na fyzické a psychické zdraví

Obsah článku

Co to je CBD

Kanabidiol z anglického cannabidiol (zkratka CBD) je je jednou z více než stovky chemických látek, patřících do skupiny kanabinoidy. Vyskytují se v rostlinách konopí. Na rozdíl od THC, který je hlavní složkou konopí, nemá psychoaktivní účinky, což znamená, že nezpůsobuje stavy, typické pro konzumaci a kouření marihuany. CBD nezpůsobuje závislost,  nenavozuje stavy změněného vědomí, halucinace a další podobné příznaky spojené s marihuanou. Produkty s CBD jsou v Česku legální a prodávají se jako potravinové doplňky, kosmetika nebo dokonce léčiva.

Konopí obsahuje více než sto kanabinoidů (CBD, CBG a další). V rostlině se v největší míře vyskytuje THC, na druhém místě pak CBD. U konopí rozeznáváme dvě hlavní kategorie: indika a sativa, každá z nich má jiné charakteristické rysy a účinky. Indika má většinou vyšší poměr THC než CBD, u sativy je poměr nižší. Sativa má účinky na kreativitu, zvyšuje energii a zlepšuje náladu. Indika má pak spíše uvolňující a relaxační účinek.  Pěstitelé neztrácejí čas, a proto dnes na trhu najdeme celou řadu kříženců mezi sativou a indikou – každý z nich se liší právě obsahem THC, CBD a dalších kanabinoidů. 

CBD kanabinoid a jeho prospěšné účinky na lidské zdraví

Rozdíl mezi CBD a THC

Obě tyto látky se nacházejí v konopí a mají velmi podobnou chemickou strukturu. Jejich účinky jsou však značně odlišné. Co za tím stojí? THC má rovinou strukturu, a proto se dokáže navázat na receptor CB1 a způsobit v těle psychoaktivní účinek. CBD má prostorovou strukturu, a proto nemá schopnost působit na tyto receptory. CBD je obecně lépe snášeno a má méně závažné vedlejší účinky. THC je přísně kontrolovaná látka, která čelí větším legislativním omezením. 

Účinky CBD závisí na:

  • dávce, 
  • způsobu aplikace, 
  • věku, 
  • pohlaví, 
  • délce podávání.

Chemická struktura CBD

Jak CBD působí? 

Jaký má CBD vliv na lidské tělo a jaký je jeho význam? Hlavní působnost CBD je především v endokanabinoidním systému (ECS), který se skládá z receptorů a neurotransmiterů. Tyto receptory se nachází v celém lidském těle, včetně mozku, CNS, imunitního systému a orgánů. CBD nepůsobí přímo na hlavní kanabinoidní receptory, a proto nemá psychoaktivní účinky. Na receptory působí nepřímou cestou a zvyšuje funkci vlastních endokanabinoidů, tím, že inhibuje enzymy zodpovědné za jejich rozklad. Působí protizánětlivě, funguje jako antioxidant a chrání tělo před oxidačním stresem. Působí také na serotoninové receptory (5-HT1A receptory), čímž pozitivně ovlivňuje náladu a úzkostné stavy. 

Díky těmto interakcím je CBD součástí celé řady studií v různých medicínských odvětvích, včetně jeho vlivu na bolest, záněty, epilepsii a další. 

Přírodní konopí, které působí proti bolesti najdete ve formě olejů, tablet a mastí

CBD olej a jeho účinky

CBD olej (CBD oil) je vyhledávaný pro své potenciální benefity na zdraví a terapeutické účinky. Co je CBD olej, a jak bychom ho měli užívat? Mezi některé vědecky podložené účinky patří: 

  • Úleva od bolesti – CBD pomáhá zmírnit chronickou bolest, bolest způsobenou záněty a bolest způsobenou zraněním. Jeho působení spočívá v regulaci endokanabinoidního systému, který reguluje bolest a zánět. Použití CBD na bolest je oblíbenou a stále vyhledávanější variantou. 

  • Protizánětlivé účinky – S regulací endokanabinoidního systému souvisí také výrazné protizánětlivé vlastnosti, které mohou být přínosem prevence a léčby.

  • Úleva od úzkosti a deprese – Mnoho uživatelů si pochvaluje vliv CBD na depresivní a úzkostné stavy. Podle několika vědeckých studií dokáže regulovat náladu a chování.

  • Zlepšení spánku – Kapky CBD na spaní mohou mít vliv na lepší kvalitu spánku, zejména u lidí trpících nespavostí nebo častým buzením během noci. 
     
    • Neuroprotektivní účinky – Asi nejvíce studií se zaměřuje na vliv CBD při léčbě epilepsie a roztroušené sklerózy. Zkoumá se jeho vliv také na prevenci a léčbu Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby. 

    • Podpora srdce a kardiovaskulárního systému – Vědci se zabývají také vlivem CBD na oběhový systém. Podle některých studií přispívá k normálnímu krevnímu tlaku a stabilizuje srdeční rytmus.

    • Léčba akné a dalších kožních onemocnění

    V současné době probíhá celá řada studií, které zkoumají vliv CBD na různé zdravotní stavy, včetně autoimunitních onemocnění, rakoviny a metabolických syndromů. Kanabinoidy se řadí do skupiny látek, které ještě nebyly plněny prozkoumány a určitě se do budoucna setkáme z dalšími potenciálními benefity na lidské zdraví. 

    Přestože jsou účinky CBD slibné, stále probíhá celá řada výzkumů, které se snaží pochopit plný potenciál a rizika spojená s těmito látkami. 

    Využijte různé formy CBD, které mají blohádrné účinky na spánek, problematickou kůži, úzkostné stavy a bolesti

    Formy CBD a jejich užívání

    Kanbidiol je dostupný v mnoha formách, což umožňuje každému zvolit si produkt vhodný podle svých preferencí a potřeb. Nejčastěji se na trhu vyskytuje CBD v těchto formách: 

    1. CBD oleje

    Výhodou CBD olejů je jejich snadná a rychlá aplikace (pod jazyk). Jejich účinek pocítíte prakticky ihned, díky rychlé absorpci do krevního oběhu. Použití CBD oleje je snadné. Tekutinu se doporučuje udržet v ústech několik sekund před polykáním. Tato metoda je diskrétní a snadno dávkovatelná. Na trhu naleznete CBD oleje na spaní nebo proti stresu. 

    2. CBD kapsle a tablety

     Pro uživatelé, kteří nepřišli na chuť olejům jsou kapsle nebo tablety ideální volbou. Snadno se dávkují, ale oproti olejům, je jejich účinek pomalejší, protože musí projít trávicím traktem. Do této kategorie patří také produkty CBD fitness, které se zaměřují na podporu fyzické kondice a regeneraci po cvičení. 

    3. CBD ve formě jedlých produktů

     Na trhu je mnoho populárních forem CBD, jako například želé, čokoláda, čaj, med, bonbony nebo nápoje. Jedná se o populární formu, především díky příjemné chuti a snadné konzumaci. 

    4. CBD ve formě krémů, balzámů a gelů

     Jedná se o formu CBD, která se nanáší přesně na postižené místo na kůži. Jsou ideální volbou pro úlevu od konkrétní bolesti, zánětu nebo v péči o pokožku. Kosmetika s CBD je poměrně rozmanitá a můžete si vybrat například mast na klouby s CBD, ústní vodu nebo krém na ruce. 

    5. CBD vapování

     Vapování CBD oleje s pomocí e-cigaret nebo vaporizérů poskytuje rychlou absorpci přímo do plic a krevního oběhu. Tato metoda je velmi rychlá, ale není vhodná pro každého. Pokud nejste příznivci vapování, zkuste raději CPD kapky nebo oleje. 

    6. CBD konopí

     Jedná se o speciálně vypěstované konopí, které obsahuje velké procento CBD a THC většinou pod legální hranici 1 %. CBD květy jsou tmavě zelené a mají intenzivní vůni. Účinky CBD marihuany mají uklidňující efekt, ulevují od stresu, ale zároveň nezpůsobují změny vědomí jako u klasické marihuany. V Česku je tento produkt prodáván jen za účelem dalšího zpracování či k vědeckým účelům. 

     

     

    Při výběru vhodné formy CBD pro vás je nejlepší zvážit způsob užívání, diskrétnost, rychlost nástupu účinků a individuální preference. Každá z metod se liší rychlostí nástupu účinku a časem, za který začne látka působit. Dávkování je silně individuální pro konkrétní formu. Vždy je však vhodné začít s nižšími dávkami, které lze postupně zvyšovat. Klíčové je vybírat produkty od renomovaných výrobců, které mají kladné ohlasy uživatelů. Výrobky by měly mít transparentní složení a testy na čistotu a koncentraci CBD.

    Výroba CBD oleje a jeho specifika

    Výroba CBD oleje má přesný postup, který zajišťuje extrakci kanabidiolu z rostlin konopí. Proces výroby oleje se liší v závislosti na použité metodě extrakce a na cílové kvalitě produktu. Mezi základní kroky patří: 

    1. Výběr kvalitního rostlinného materiálu

     Celý proces začíná výběrem vhodného konopí, které je bohaté na CBD a má zároveň nízké procento THC. Nejčastěji se používá průmyslové konopí, které splňuje legislativní požadavky na nízký obsah THC. Rostliny se suší a následně se pomelou na velmi jemný prášek.

    2. Extrakce CBD

     Kanabidiol je možné získat z rostlin konopí různými typy extrakce. Nejčastěji se používá CO2 extrakce, extrakce pomocí organických rozpouštědel a olejová extrakce. Po extrakci se často používá rafinace k odstranění zbylých nečistot a nežádoucích látek.

    3. Kombinace s nosným olejem

     CBD se po extrakci smíchá s nosným olejem. Může to být konopný olej, semínkový, MCT olej (z kokosového oleje) nebo olivový olej. Použití nosného oleje zlepšuje dávkování a biologickou dostupnost samotného kanabidiolu. 

    4. Závěrečné testování a balení 

     Každý kvalitní CBD olej je v poslední fázi výroby testován na koncentraci CBD, přítomnost THC, pesticidů a dalších látek. Po ověření kvality je olej nejčastěji balen do tmavých lahviček s kapátkem.

    Kvalita výrobního procesu je nesmírně důležitá pro účinnost a bezpečnost CBD oleje, proto je vždy nejlepší vybírat olej od ověřených výrobců

     Sklenice s vodou, které jsou položeny na stole v nich jsou různé typy CBD extraktu

    Typy CBD olejů

    Na trhu se nachází celá řada CBD olejů. Jak ale poznat, který je pro mě ten nejlepší? V první řadě se oleje liší v koncentraci, některé obsahují vyšší dávky kanabidiolu než jiné. Je dobré se řídit, tím, že čím vyšší je koncentrace, tím vyšší bude samotný účinek oleje. Koncentrace bývají uvedeny v miligramech nebo v procentech. U obou platí, že čím vyšší je obsah CBD, tím bude vyšší účinek. Pokud s CBD teprve začínáte, volte oleje s nižší koncentrací, kterou můžete postupně zvyšovat. Na trhu se vyskytují tři hlavní typy CBD olejů: 

    CBD izolát

     Jedná se o čistý kanabidiol (CBD) bez dalších kanabinoidů, terpenů a jiných složek. Je to 99% čistý prášek, který byl dříve považován pouze za průmyslový. Tento typ potěší všechny uživatele, kteří chtějí znát přesné množství CBD, které přijímají. 

    Širokospektrální CBD (broad-spectrum CBD)

    Jak název napovídá obsahují široké spektrum kanabinoidů a terpenů, které se přirozeně vyskytují v konopí. Síla účinku spočívá ve vzájemné spolupráci látek, které se v těchto CBD olejích nacházejí. Tyto oleje mají vysoký terapeutický účinek. Jedná se o populární volbu, především u těch, kteří chtějí využít výhod celého rostlinného extraktu bez THC. 

    Plnospektrální CBD (full-spectrum CBD)

     Tyto CBD oleje obsahují všechny prospěšné látky, vyskytující se v konopí, včetně THC. Obsah THC je i zde v závislosti na legislativě, nižší než 1 %. Tento typ oleje poskytuje plný entourage efekt, což znamená, že všechny složky spolupracují, aby zesílily terapeutické účinky jednotlivých složek. Plnospektrální oleje jsou často vyhledávané pro maximální terapeutické účinky, včetně úlevy od bolesti, snížení zánětu a zlepšení nálady.

    Správný výběr závisí na vašich individuálních potřebách a preferencích. Vyhledávejte pouze kvalitní oleje s jasným původem, abyste měli jistotu, že produkt je bezpečný a efektivní. 

     

     

    CBD vs CBG: Jaký je mezi nimi rozdíl?

    Jedná se o velmi podobné kanabinoidy, které se přirozeně vyskytují v konopí. CBG (kanabigerol) je méně běžný a dražší. Výroba CBG je nákladnější, protože rostliny musí být sklizeny brzy, aby byla zachována koncentrace CBG v konopí. Kanabigerol je vyhledáván pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Kvůli složitějšímu procesu extrakce a nákladnějšímu pěstování není CBG tak rozšířené jako CBD. V konopí se ho nachází menší množství, a proto jsou také produkty, které obsahují CBG většinou dražší. 

    CBD vs. CBG, rozdíly jejich pozitivních účinků

    Použití CBD oleje pro psy a kočky

    Použití CBD oleje pro psy a jiná zvířata je stále více populární díky uklidňujícím a protizánětlivým účinkům kanabidiolu. CBD pomáhá ulevit od bolesti u zvířat, může zmírnit stres a úzkost způsobený například hlukem, cestováním nebo separační úzkostí. Díky svým antioxidačním vlastnostem může CBD přispět k celkovému zdraví a pohodě zvířat. U zvířat je ideální volit CBD přípravky ve formě kapek, které lze snadno dávkovat do krmení. Jak tedy užívat CBD u zvířat? Dávkování kapek se liší v závislosti na hmotnosti zvířete a konkrétním stavu. Je vhodné začít s nižší dávkou a postupně zvyšovat počet kapek podle potřeby a reakce zvířete. Doporučuji před zahájením použití CBD kapek konzultovat stav zvířete s veterinářem. 

    Ačkoliv je použití CBD u zvířat považované za bezpečné a prospěšné, mohou se vyskytnout nežádoucí účinky. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří ospalost, zažívací potíže a otupělost. Monitorujte stav svého zvířete pro zajištění maximální bezpečnosti.

    CBD olej pro pejsky a jejich zdraví

    Bezpečnost užívání CBD

    Podle dosavadních studií při užívání CBD nedochází k euforii ani závislosti. Jedním z důvodů, proč CBD není návykové, je to, že nezpůsobuje intoxikaci. Škodlivé nejsou ani CBD produkty, které obsahují THC s množstvím nižším než 1 %. Toto množství je tak zanedbatelné, že byste museli aplikovat obrovské množství CBD produktu, aby se přítomnost THC ukázala na drogovém testu. CBD dokonce může pomoci při léčbě závislosti na drogách, jako je kokain a metamfetamin. Existují dokonce studie, které ukazují, že CBD může pomoci zmírnit projevy vysazení konopí a abstinenčních příznaků při odvykání kouření.

    CBD je stále poměrně novým produktem, a proto je na místě další studium vedlejších a nežádoucích účinků, které nám napoví o této látce víc. CBD produkty na trhu jsou převážně doplňky stravy, neléčí nemoci, a proto je k nim potřeba přistupovat s rozvahou. Zejména k produktům neznámé kvality a výrobce.

     

     

    CBD vedlejší účinky

    Užívání CBD jako doplňku stravy je považováno za bezpečné, ale jako každá látka i kanabidiol má své potenciální vedlejší účinky. Většina vedlejších účinků CBD je mírná a vyskytuje se jen v malé míře. Jak tedy správně užívat CBD? Zásadní je přesné dávkování, které je vždy uvedené na jednotlivém produktu. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří: 

    • Únava – Pocit ospalosti a únavy je spojen především s uklidňujícími účinky CBD. Jedná se o benefit pro lidi, kteří trpí nespavostí a dalšími spánkovými poruchami. Pokud pociťujete únavu během dne a ovlivňuje vás to v běžných činnostech, zkuste CBD užívat večer před spaním. 

    • Změna chuťových preferencí – Kanabidiol může mít vliv na chuť k jídlu, což může vést ke změnám v jídelníčku, popřípadě změně hmotnosti. 

    • Průjem – Nesprávné dávkování a příliš vysoké množství CBD může způsobit průjem a zažívací potíže. 

    • Suchost v ústech – Kanabinoidy snižují sekreci slin, což způsobuje suchost v ústech a pocit žízně. 

    • Interakce s léky – Některé látky a doplňky stravy mohou interagovat s léky, které již užíváte. CBD může ovlivnit metabolismus léků v játrech a zeslabit nebo zesílit jejich účinek. Pokud užíváte jiné léky je vhodné konzultovat váš zdravotní stav v lékařem, před zahájením užívání CBD.

    • Snížení krevního tlaku – Vyskytuje se převážně krátkodobě, jedná se o mírný pokles krevního tlaku, který může způsobit pocit závratí. 

    Pokud chcete předejít nežádoucím účinkům spojeným s užíváním CBD je vhodné začínat nízkou dávkou a postupně zvyšovat podle potřeby a vašeho konkrétního stavu. Vždy vybírejte produkty od renomovaných výrobců, kde si můžete být jisti složením a kvalitou produktu. 

     Vedlejší účinky, které jsou v mimořádných případěch spojeny s CBD

    Nejčastější mýty o užívání CBD

    CBD se těší velké popularitě, která se pojí také s mnoha kontroverzemi. Zde jsou nejčastější mýty, s kterými se můžete setkat: 

    1. Mýtus: Po CBD budete "zhulení".

    CBD nemá stejné účinky na mozek jako THC. Nejedná se o psychoaktivní látku, která způsobuje omamné a euforické účinky. 

    2. Mýtus: Všechny CBD produkty jsou stejné.

     Kvalita a účinnost produktů se výrazně liší v závislosti na výrobci, způsobu extrakce a použití. Hledejte produkty kvalitní, s certifikacemi a laboratorními testy.

    3. Mýtus: CBD vyléčí vše a má účinky na rakovinu. 

     I když CBD má celou řadu potenciálních zdravotní přínosů stále se jedná o doplněk stravy, u kterého probíhá celá řada studií. Má terapeutické vlastnosti, ale nejedná se o univerzální lék. Výsledky některých studií ukazují možný vliv CBD u pacientů s rakovinou. CBD může zmírnit bolest a vedlejší účinky chemoterapie, jako je nevolnost a zvracení. Je důležité zdůraznit, že CBD není schváleným lékem na rakovinu, i když jeho potenciální účinky jsou velké. Výzkum v této oblasti stále probíhá a neexistují žádné definitivní závěry. Pokud máte vážné zdravotní problémy, neváhejte kontaktovat svého lékaře, který vám pomůže s vhodnou léčbou. 

    4. Mýtus: Vyšší dávky CBD jsou vždy lepší. 

    CBD nefunguje tak, že vždy více je lépe. Optimální dávkování je individuální v závislosti na konkrétním problému, který řešíte. Někteří jedinci zaznamenají pozitivní účinky již po užití malé dávky. Vždy začněte s nižší dávkou a postupně můžete množství navyšovat podle vašeho pocitu a potřeb.

    Porozumění těmto mýtům a vyhledání správných informací z důvěryhodných zdrojů může pomoci správně vyhodnotit a využít potenciální přínosy CBD pro vaše zdraví a klid.

    CBD lahvička s oleje s potencionální využití na kvalitní život a zdraví

    CBD, neboli kanabidiol, představuje fascinující součást moderního zdravotnictví s řadou potenciálních zdravotních přínosů, které mohou pomoci lidem i zvířatům zlepšit kvalitu jejich života. Ačkoli CBD nemá psychoaktivní účinky a je považováno za bezpečné, myslete na to, že ne všechny CBD produkty jsou stejné a jejich účinnost může záviset na mnoha faktorech, včetně metody extrakce a koncentrace. Při užívání CBD je zásadní začít s užíváním nižších dávek a případně je postupně zvyšovat podle individuálních potřeb a reakcí. Vždy je klíčové vybírat produkty od renomovaných výrobců a v případě jakýchkoliv zdravotních problémů konzultovat použití CBD s odborníkem.

    Lidé se také často ptají

    Je CBD legální?

    Legální status CBD se v každém státě liší. Vě většině zemí je legálnost podmíněna zdrojem, z kterého je extrahován a množstvím THC, který obsahuje. V Evropské unii je CBD obecně legální a liší se často jen v povoleném množství procent THC. Produkty s CBD musí být schváleny jako bezpečné a registrované jako doplněk stravy nebo léčivo v závislosti na tvrzeních výrobce o účincích. V České republice je CBD odvozené z konopí legální, pokud obsahuje méně než 1 % THC. Do roku 2021 platila hranice 0,3 % THC, která ale byla později navýšena na 1 %. Před cestováním do zahraničí je vždy nejlepší si ověřit jednotlivé zákony týkající se CBD v dané zemi. 

    Je CBD droga?

    Kanabidiol není považován za drogu v tradičním slova smyslu, který označuje psychoaktivní látky a potenciál pro zneužití. Podle WHO není CBD spojeno s žádnými zdravotními riziky a nevykazuje potenciál pro zneužití nebo závislost. CBD nemá vlastnosti typické pro drogové látky. 

    Kdo si může koupit CBD?

    CBD olej a další produkty jsou v Česku plně legální, pokud jsou vyrobeny ze schváleného průmyslového konopí a obsahují méně než 1% THC. Koupě oleje CBD však podléhá hranici plnoletosti. Pokud si ho chcete koupit, musí vám být více než 18 let.

    Kdo by neměl užívat CBD?

    Ačkoliv má CBD širokou škálu potenciálních přínosů, existují skupiny osob, které by měly být opatrné nebo by se měly poradit s lékařem před zahájením používání. CBD by neměly užívat těhotné, kojící ženy a děti. Osoby užívající léky, trpící jaterními onemocněními nebo závažnými psychickými poruchami by měli konzultovat použití CBD s ošetřujícím lékařem. 

    Jak dlouho trvají účinky CBD?

    Trvání účinků CBD může být individuální a je ovlivněno několika faktory. Primárním faktorem je metoda užití. Při konzumaci CBD ve formě oleje mohou účinky trvat od 2 do 4 hodin. V případě konzumace jedlých produktů mohou účinky trvat 6 hodin, ale jejich síla bude nižší. V začátcích užívání CBD látka zůstává v těle zhruba 3-5 dnů. Při pravidelném užívání látka zůstává v těle až 14 dní od posledního užití.

    Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno k vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

    Zdroje

    KANABINOIDY.CZ. Indika vs. sativa,pochopení a vysvětlení rozdílů [online]. Dostupné z: Indika vs. sativa, pochopení a vysvětlení rozdílů | Kanabinoidy

     SCIENCEDAILY.COM. Cannabidiol significantly reduces seizures in patients with severe form of epilepsy [online]. Dostupné z: Cannabidiol significantly reduces seizures in patients with severe form of epilepsy | ScienceDaily

     GEEKLIFE.CZ. CBD: Fenomén, který může pomoci se stresem i depresemi [online]. Dostupné z: CBD: Co je to? Jak FUNGUJE? Komu POMŮŽE? - GeekLife.cz

     WIKIPEDIA.ORG. Kanabidiol [online]. Dostupné z: Kanabidiol – Wikipedie (wikipedia.org)

     MEDICSPARK.CZ. CBD - kanabidiol: Co to je a jaké má účinky? Je jeho užívání bezpečné?  [online]. Dostupné z: CBD - kanabidiol: Co to je a jaké má účinky? Je jeho užívání bezpečné? - MedicSpark.cz

     PUBMED.NIH.GOV. Cannabidiol for the treatment of cannabis withdrawal syndrome: a case report [online]. Dostupné z: Cannabidiol for the treatment of cannabis withdrawal syndrome: a case report - PubMed (nih.gov)

     NCBI.NIH.GOV. Mechanisms of Cannabidiol (CBD) in Cancer Treatment: A Review [online]. Dostupné z: Mechanisms of Cannabidiol (CBD) in Cancer Treatment: A Review - PMC (nih.gov)

     NCBI.NIH.GOV. Cannabidiol reverses attentional bias to cigarette cues in a human experimental model of tobacco withdrawal [online]. Dostupné z: Cannabidiol reverses attentional bias to cigarette cues in a human experimental model of tobacco withdrawal - PMC (nih.gov)

     NCBI.NIH.GOV. Cannabidiol reverses attentional bias to cigarette cues in a human experimental model of tobacco withdrawal [online]. Dostupné z: Cannabidiol reverses attentional bias to cigarette cues in a human experimental model of tobacco withdrawal - PMC (nih.gov)

     ZAKONYPROLIDI.CZ. Zákon č. 167/1998 Sb. Zákon o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů. [online]. Dostupné z: 167/1998 Sb. Zákon o návykových látkách (zakonyprolidi.cz)

     HEALTHLINE.COM. 6 Health Benefits of CBD Oil — and a Look at Side Effects.  [online]. Dostupné z: 6 Benefits and Uses of CBD Oil (Plus Side Effects) (healthline.com)

    HEALTHLINE.COM. Cannabidiol (CBD): What We Know and What We Don’t. [online]. Dostupné z: What is Cannabidiol (CBD)? Uses, Benefits, and More (healthline.com)