Blog

Chronický únavový syndrom – příznaky, projevy a léčba

Chronický únavový syndrom je problémem, který se nenápadně a zrádně vkrádá do života mnohých z nás. Tento často nepochopený stav se vyznačuje velkým vyčerpáním, které překračuje běžnou únavu a vyžaduje komplexní řešení a pochopení. V současné době, kdy dominuje tlak na rychlost a efektivitu, je více než kdy předtím důležité věnovat pozornost dopadům, které může únavový syndrom mít na životy lidí i na celou společnost. Jak dokážeme úspěšně bojovat s tímto nenápadným nepřítelem? V tomto článku se zaměříme na projevy a příčiny chronického únavového syndromu. V neposlední řadě prozkoumáme strategie, které pomohou lidem s tímto vyčerpávajícím stavem žít plnohodnotný život.

Chronický unavový syndrom - žena, která je prochází únavou

Obsah článku

Příznaky únavového syndromu

Chronický únavový syndrom je komplexní onemocnění charakterizované extrémní únavou. Tato chronická únava obvykle začíná náhle, bez příčiny, nezlepší se odpočinkem a dokáže člověka vyřadit na celý den z běžných aktivit. Jedná se o hluboké vyčerpání, které významně ovlivňuje každodenní funkčnost jedince. V nejhorších případech onemocnění, pacient není schopen vstát z postele a fungovat. Velmi často pak tento stav končí pracovní neschopností. Kromě hlavního příznaku nekončící únavy jsou popisovány další doprovodné projevy: 

  • Poruchy spánkudlouhodobá nespavost, přerušované spaní, příliš dlouhý spánek, který ale nedobíjí energii. 
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Extrémní únava po fyzické nebo mentální aktivitě
  • Zapomínání, problémy s koncentrací a udržením pozornosti
  • Citlivost na světlo, závratě, problémy s regulací teploty těla
  • Bolesti v krku a časté infekce
  • Nauzea a nechuť k jídlu
  • Zimnice a bolesti hlavy z únavy
  • Psychické poruchy – deprese, úzkostná porucha, frustrace, sociální izolace a celková psychická únava.

Žena, která má bolesti hlavy z chronické únavy, leží v posteli, přikrytá dekou

Faktory zvyšující riziko vzniku chronického únavového syndromu

Identifikace faktorů, které zvyšují riziko vzniku chronického únavového syndromu je klíčová k lepšímu pochopení a prevenci tohoto onemocnění. Jedná se o onemocnění, které aktuálně postihuje zhruba 40 tisíc českých pacientů. Výzkumy naznačují, že při vzniku chronické únavy může hrát roli genetika, imunologické faktory a prostředí. Rizikový faktor pro vznik únavového syndromu je fyzické i psychické vyčerpání, stres a málo odpočinku. Psychosomatika hraje klíčovou roli. Výzkumy se také soustředí na spojitost mezi prodělanými infekcemi a chronickým únavovým syndromem. 

S tímto stavem se nejčastěji potýkají ženy ve středním věku, pravděpodobně kvůli vysokému pracovnímu nasazení ve spojitosti se staráním se o rodinu. Právě kvůli tomu, že se únavový syndrom vyskytuje častěji u žen probíhají výzkumy, zda nehraje roli také vliv pohlavních hormonů. Neméně důležitá je také reakce okolí. Pacienti se často setkávají s odsouzením a nepochopením. Je potřeba si uvědomit, že se jedná o vážnou nemoc, která vyžaduje léčbu. Podpora a pochopení nejbližších je pro pacienta v tomto případě extrémně důležitá. 

Kamarádky, které spolu sdílí své problémy a mají spolu důvěru.

Diagnostika a léčba únavového syndromu

Diagnostika únavového syndromu není jednoduchá, protože neexistují žádné specifické testy únavy, které by nám tuto poruchu potvrdily. V první řadě je třeba vyloučit jiná zdravotní omezení, jako jsou autoimunitní onemocnění, hormonální nerovnováha, infekční onemocnění a psychologické poruchy. Proces obvykle zahrnuje důkladnou anamnézu zdravotní historie pacienta, fyzikální vyšetření a řadu laboratorních testů, které mají za úkol vyloučit jiné možné příčiny symptomů.

Léčba chronického únavového syndromu

Léčba únavového syndromu je komplikovaná a individuální, protože dosud nebyl popsán lék pro toto onemocnění. Hlavním cílem léčby je především zmírnění příznaků a zlepšení kvality života pacienta. Nejčastěji se přistupuje ke kombinaci farmakologických a nefarmakologických metod. Mezi nejčastější metody patří: 

  • Farmakologická léčba – zahrnuje užívání léku na předpis pro úlevu od bolesti, problémů se spánkem a dalšími psychickými poruchami. Jedná se převážně o léčbu symptomů. 

  • Změny životního stylu – nastavení správné spánkové hygieny, stravovacích návyků a cvičení.

  • Kognitivně-behaviorální terapie – pomáhá pacientům zvládat emoční aspekty spojené s onemocněním.

  • Skupinová nebo individuální psychoterapie

  • Alternativní metody – uplatňuje se akupunktura, meditace, jóga nebo fytoterapie

 

 

Velká skupina nemocných se časem uzdraví sama bez zásahu lékařů. Důležité je si uvědomit, že se opravdu jedná o vážné onemocnění, které může být v rukou odborníka dobře zvládnutelné. Nezbytné je přijmout onemocnění jako fakt, spolupracovat s lékaři a vyhnout se dohadování o možných příčinách. Problémem zůstává výrazný úbytek svalové hmoty při častém odpočívání. Dochází ke snižování výkonnosti a ke stálému pocitu únavy, proto je vhodné aby pacient dodržoval také předepsanou fyzickou činnost a aktivitu nesnižoval na minimum. Pro zvýšení energie je vhodné podporovat imunitní systém pomocí vhodně nastaveného jídelníčku, popřípadě doplňků stravy.

Je důležité, aby léčba byla prováděna individuálně pod stálým dohledem odborníků. Reakce na léčbu se může u pacientů lišit a často dochází ke změnám léčebného plánu. Spolupráce pacienta s lékaři je klíčová pro nastavení správné strategie. 

Jak si zvýšit imunitní systém pomocí ovoce

Prevence únavového syndromu

Prevence chronického únavového syndromu může být docela výzvou, jelikož nejsou plně pochopeny příčiny tohoto onemocnění. Z tohoto důvodu se klade důraz především na zdravý životní styl a strategie, které mohou snížit riziko rozvoje tohoto syndromu. Mezi preventivní strategie patří: 

    • Pravidelný odpočinek a kvalitní spánek – spánek je klíčový pro obnovu fyzických psychických sil. Správná spánková hygiena může pomoci zlepšit kvalitu spánku. 

    • Nutričně vyvážený jídelníček – racionální strava pomáhá udržovat optimální hladiny energie, podporuje imunitní systém a předchází řadě zdravotních problémů. V našem jídelníčku by neměly chybět žádné makronutrienty, ani vitamíny a minerální látky. 

    • Pravidelná fyzická aktivita – chůze a cvičení podporuje fyzickou a duševní pohodu. Plán cvičení by však měl být zvolen individuálně s respektem k vlastním limitům.

 
  • Techniky zvládání stresových situací – Meditace, jóga, pilates a správné dýchání může pomoci zrelaxovat tělo i mysl. 

  • Prevence infekcí – pravidelné mytí rukou a vyhýbání se kontaktu s nemocnými lidmi může snížit riziko vzniku infekčních onemocnění, které by mohly přispět k rozvoji chronického únavového syndromu.

  • Doplňky stravy, bylinky a alternativní medicína

Přestože tyto preventivní kroky nezaručují úplnou prevenci rozvoje únavového syndromu, mohou přispět ke zlepšení fyzické i psychické kondice. Zásady zdravého životního stylu pomáhají předcházet řadě zdravotních omezení a posilují odolnost těla. Jestliže se však objeví příznaky únavového syndromu je třeba vyhledat lékařskou pomoc pro určení správné diagnózy. 

Chronický únavový syndrom je komplexní a záhadné onemocnění, které má velký vliv na životy jedinců, rodin, ale i společnost. Diagnostika tohoto onemocnění je poměrně náročná, vyžaduje multioborový přístup a hluboké porozumění. Příčina vzniku onemocnění není plně objasněna. Prevence, raná diagnostika a individuálně nastavená léčba hraje klíčovou roli pro zvládnutí nemoci. Pro pacienty je důležité mít pochopení, efektivně s nimi komunikovat a zajistit jim potřebnou podporu pro zvládnutí tohoto zákeřného onemocnění.

Chronický únavový syndrom jak jej řešit a jeho příčiny

Nejčastější dotazy k tématu Chronický únavový syndrom

Jak poznat chronický únavový syndrom? 

Pro chronický únavový syndrom je typická extrémní únava, která trvá déle než 6 měsíců a nelepší se ani po odpočinku. Mezi další běžné projevy patří psychické problémy, deprese, citová nevyrovnanost, bolesti kloubů a svalů, bolesti hlavy a citlivost na světlo. 

Jak dlouho může únavový syndrom trvat?

Délka trvání nemoci je vysoce individuální, od několika měsíců po mnoho let. U někoho časem dojde k postupnému zmírnění nebo dokonce vymizení příznaků, zatímco u jiných může být stav trvalý. Protože neexistuje univerzální lék, je důležité správné nastavení managementu symptomů a spolupráce s odborníky. 

Co dělat při psychickém vyčerpání?

Základem úspěchu při psychickém vyčerpání je přijetí a pochopení situace. Dopřejte si dostatek odpočinku a kvalitního spánku, který je klíčový pro obnovení fyzických i duševních sil. Zkuste pravidelně meditovat nebo praktikovat jógu. Obklopujte se rodinou, přáteli a lidmi na kterých vám záleží. Nebojte se vyhledat pomoc odborníka, který vám poskytne cenné rady pro zvládnutí situace. Zkuste se věnovat činnostem a koníčkům, které vás naplňují a zlepšují vaši náladu. 

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

MEDICSPARK.CZ. Chronický únavový syndrom: Jaké má příčiny a příznaky? [online]. Dostupné z: Chronický únavový syndrom: Jaké má příčiny a příznaky? + Diagnostika

 HEALTHINE. CFS (Chronic Fatigue Syndrome) [online]. Dostupné z: Chronic Fatigue Syndrome: Causes, Symptoms, and Treatment (healthline.com)

 HEALTHINE. How Is Chronic Fatigue Syndrome Treated? [online]. Dostupné z: Chronic Fatigue Syndrome: Best Ways for Treating This Condition (healthline.com)

 WIKIPEDIA. Chronický únavový syndrom [online]. Dostupné z: Chronický únavový syndrom – Wikipedie (wikipedia.org)

 KLINIKA GHC PRAHA. Diagnostika a léčba chronického únavového syndromu [online]. Dostupné z: Diagnostika a léčba chronického únavového syndromu | Klinika GHC Praha

 

 
Frustrace

Temný mrak, který se někdy náhle objeví v naší mysli. Může se vyjevit při každodenních situacích, když se nám nedaří plnit naše očekávání, cíle, nebo v okamžicích, kdy se ocitneme před nepřekonatelnými překážkami. Je to pocit, který nás může dovést k frustrujícímu vyčerpání. Ano, mluvíme o frustraci. Jak se s ní vypořádat a jak pomoci sobě nebo frustrovanému člověku? V článku najdete příčiny frustrace a tipy, jak najít cestu z této smyčky.

Fustrace a její přičíny, jak si pomoci

Obsah článku

Co je to frustrace a proč nás může dostat na pokraj šílenství

Frustrace je velmi složitý emocionální stav, který může ovlivnit naše pocity, myšlení a chování. Tento pocit vzniká, když se setkáme s překážkami nebo situacemi, které nám brání dosáhnout naše cíle, souviset může i s uspokojováním našich potřeb. Frustrace také může být spojena s nepochopení ve vztazích nebo pocitem beznaděje při řešení obtížných situací.

Když člověk zažije frustraci, může se cítit nespokojený, podrážděný nebo zmatený. Tento pocit může být doprovázen různými emocemi, jako je hněv, smutek, úzkost nebo zoufalství. Frustrace může mít negativní dopad na naši psychickou i fyzickou pohodu, ať už se jedná o krátkodobý nebo dlouhodobý stres. 

Frustrace jsou normální a přirozenou reakcí na obtížné situace, jiné mohou být iracionální nebo nepřiměřené. Důležité je umět rozpoznat příčiny frustrace a hledat způsoby, jak s ní pracovat a řešit ji.

Frustrace vs. deprivace: Rozdíly a vliv na naši psychiku

Může se zdát, že frustrace a deprivace mají mnoho společného, ale ve skutečnosti to jsou dva odlišné pocity. Pojďme se podívat na to, jak se tyto dva pojmy liší a jak mohou ovlivnit naši psychiku.

Frustrace se obvykle týká pocitu nespokojenosti z něčeho, co se nám nedaří, deprivace je zaměřena spíše na nedostatek nebo zbavení se něčeho důležitého, co potřebujeme k životu.

Rozdíly mezi těmito dvěma stavy mohou ovlivnit, jak se cítíme a jak reagujeme na určité situace. Například pocit frustrace z nerealizovaných cílů může vést k pocitu beznaděje, zatímco deprivace z nedostatku základních potřeb, mezi které patří:

  • Nedostatek jídla
  • Nedostatek spánku
  • Ztráta sociálního kontaktu

    Jídlo, které jse důležité, aby se člověk nedostal do frustrace

Spojení stresu a frustrace, když tlak překročíme

Frustrace a stres jsou často vzájemně propojeny. Stres může mít různé podoby od krátkodobých období intenzivního tlaku po dlouhodobé období. Krátkodobý stres je často spojen se situacemi, zvládání a řešení komplikovaných situací a problémů. Chronický stres trvá delší dobu a může být způsoben opakovanými nepříjemnými situacemi .

TIP: Napsali jsme pro vás článek, kde se dozvíte jak se zbavit stresu a překonat složité životní situace.

Jak rozpoznat pocity frustrovaného člověka 

Jak poznat, že jste vy nebo někdo frustrovaný? Představte si, že procházíte kolem kolegy a zdá se, že dnes není ve své obvyklé náladě. Podíváme se na několik typických signálů, které nám pomohou naznačit, že si někdo prochází touto nepříjemnou emocí.

  • Podrážděnost a nervozita – Frustrovaná osoba může být snadno podrážděná nebo nervózní. Může reagovat přehnaně na drobné problémy nebo se zdát neklidná a nesvá.

  • Ztráta motivace  Pokud člověk ztrácí motivaci a zájem o své běžné aktivity, může to být známka frustrace. Nedostatek motivace může být způsoben pocitem beznaděje nebo únavy z neúspěchu.

    Agresivní manažer, který je velmi naštvaný

  • Pocit beznaděje a zoufalství – S pocity frustrace se člověk může cítit bezmocný nebo bezradný. Může se zdát, že ztratil víru v to, že bude situace lepší, což může vést k pocitu beznaděje.

  • Agresivita  Frustrovaná osoba může reagovat na situace nebo problémy s větší agresivitou než obvykle. Může se zdát, že má menší trpělivost nebo že se snadno rozčiluje.

  • Sarkasmus nebo kritika – Někdy lidé vyjadřují svou frustraci prostřednictvím sarkastických poznámek nebo kritiky. Mohou se zdát cyničtí nebo pesimističtí k okolnímu světu.

Když vidíte někoho kdo si prochází těmito pocity, může to být příležitost nabídnout mu podporu a porozumění. Je důležité být citlivý k emocionálním potřebám druhým a poskytnout jim prostor k vyjádření svých pocitů. Někdy může být neobvyklá nálada způsobena jednoduše tím, že každý člověk má své dobré a špatné dny, a nemusí se vždy jednat o frustraci. 

Jak si vybudovat frustrační toleranci 

Vybudování frustrační tolerance je klíčem k psychické odolnosti a lepšímu zvládání obtížných situací. Tato schopnost nám umožňuje lépe se vyrovnávat s nepříjemnými emocemi a stresovými situacemi. Ale jak můžeme tuto frustrační toleranci vybudovat?

Emoční inteligence 

Emoční inteligence hraje klíčovou roli ve vybudování frustrační tolerance. Porozumění svým emocím a schopnost je efektivně regulovat je základem pro zvládání frustrace. Naučte se rozpoznávat své pocity a reagovat na ně zdravým způsobem. 

Zaměřte se na pozitivní myšlenky

Pozitivní myšlení je dalším důležitým prvkem při budování frustrační tolerance. Pokuste se hledat pozitivní stránky v obtížných situacích a vyhýbat se negativnímu myšlení. 

Žena v práci, která si prochází stresem a frustrací, medituje

Trpělivost 

Vlastnost, která je klíčovým prvkem v mnoho situacích. Naučte se vytrvat v obtížných situacích a hledejte dlouhodobá řešení, místo abyste spadli do impulzivních reakcí. 

Podpora od rodiny, přátel, rodiny 

Mluvte o svých pocitech s přáteli, rodinou nebo terapeutem. Získání názoru a náhledu od ostatních může být podporující a může nám poskytnout nové nápady k řešení situace.

Jelikož frustrace je v překladu stres, můžete využít různé techniky jako je: hluboké dýchání, meditace nebo cvičení. 

TIP: Vyzkoušejte naši novinku voděrozpustné kapky CBD, které pomohou ulevit od napětí a stresu. Kapky poskytují velmi rychlou úlevu a vstřebatelnost od psychické i fyzické únavy.

 

 

Sexuální frustrace a neuspokojené potřeby

Sexuální frustrace je přirozenou reakcí mnoha lidí. Odkazuje na nerovnováhu mezi sexuální touhou člověka a jejich realitou. Sexuální frustrace se může objevit u kohokoliv u koho sexuální vzrušení není doprovázeno dostatečným vzrušením nebo aktivitou. Nenechte se zmást sexuální frustrace může být i u člověka, který nezažívá sexuální touhu a přitažlivost k druhé osobě. Situace provázené frustrací nás mohou vést k napětí a tlaku.

Pocity spojené se sexuální frustrací

Příčiny, které souvisí se sexuálního frustrací se mohou lišit a každý člověk může pociťovat jiné symptomy. Mezi běžné faktory, které přispívají ke vzniku frustrace spojené se sexem, patří: 

  • Podrážděnost, neklid a nervozita
  • Menší sebevědomí nebo menší zájem o sex
  • Snížená frekvence sexu či masturbace
  • Nesplněná sexuální očekávání od partnera
  • Pocit stresu nebo únavy, který brání v sexuální aktivitě
  • Časté hádky s partnerem ohledně sexuálního života
  • Nezdravý způsob život, přejídání se nebo nadměrná konzumace alkoholu
  • Intenzivní sledování pornografického obsahu


Sexuální frustrace ve vztahu

5 tipů, jak se vypořádat se sexuální frustrací 

Existuje několik jednoduchých a účinných způsobů jak se s ní vypořádat:

  1. Komunikujte  Otevřená komunikace s partnerem je základem. Mluvte o svých potřebách, přáních a obavách ohledně sexuálního života. 

  2. Sebeuvědomění  Zkuste pochopit, co přesně vás frustruje a proč. Bude užitečné zaznamenat své pocity a myšlenky do deníku.

  3. Pečujte o sebe – Nezanedbávejte péči o své fyzické a duševní zdraví. Najděte čas na relaxaci a odpočinek. 

  4. Experimentujte – Buďte otevření novým způsobům uspokojení sexuálních potřeb. Nebojte se zkoušet nové techniky, fantazie nebo pomůcky.

  5. Vyhledejte odbornou pomoc - Pokud se sexuální frustrace stává chronickou nebo silně ovlivňuje váš život, neváhejte vyhledat podporu od sexuálního terapeuta nebo psychologa.

 

 

Každý člověk je jedinečný, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat na druhého. Buďte trpělivý sami se sebou a s partnerem. Vždy je možné najít cestu ke zdravému a spokojenému životu

Pamatujte, že frustrace je součástí našich lidských životů a není možné ji úplně vyhnout. Nicméně, jak jsme ukázali, existují různé způsoby, jak lépe zvládat frustraci a minimalizovat její negativní dopady na naše životy. Nezůstávejte v této emoci sami a aktivně hledejte způsoby, jak s ní pracovat. Ať už to znamená hledání podpory od blízkých osob nebo hledání nových způsobů a technik, které nám pomohou ulevit. Každý z nás má sílu překonat frustraci a využít ji jako příležitost k osobnímu růstu a rozvoji. 

Terapie u psycholgoa frustrace

Časté dotazy k tématu frustrace

Mohu předejít neustálé frustraci v pracovním prostředí?

Prevence neustálé frustrace v pracovním prostředí může zahrnovat stanovení jasných cílů, efektivní řízení času, komunikaci s nadřízenými ohledně případných problémů a hledání rovnováhy mezi pracovním a osobním životem. Důležité je také vytvářet prostředí, které podporuje spolupráci, otevřenou komunikaci a řešení konfliktů.

Přináší frustrace i pozitivní aspekty? 

I když se frustrace často vnímá jako negativní emocionální stav, může mít také pozitivní aspekty. Například může být motivující a vést k hledání nových řešení nebo inovativních myšlenek. Důležité je však umět správně řídit frustraci a využít ji jako zdroj inspirace k růstu a rozvoji.

Jak může terapie pomoci s řešením frustrace?

Terapie může pomoci lépe porozumět frustraci, identifikovat příčiny a naučit se zvládat a poznat emocionální reakci efektivněji. Terapeutické metody se mohou zaměřovat na změnu myšlenkových vzorců a chování spojených s frustrací, nebo techniky relaxace které pomáhají snižovat stres a zlepšovat emoční stránku.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

WIKIPEDIA. Frustration [online]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Frustration

AMERICAN PSYCHOLOGICAL ASSOCIATION. Stress and sleep [online]. Dostupné z: https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2013/sleep

UNIVERSITY OF MICHIGAN. Frustration and Anger [online].  Dostupné z: https://www.uofmhealth.org/health-library/aa129092

PSYCHOLOGY. The Key to Coping With Frustration [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné z: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/flex-your-feelings/202208/the-key-coping-frustration

 

 
Mluvení ze spaní

Stává se vám, že večer uleháte ke spánku s očekáváním klidné noci, ale ráno se od svého partnera dozvídáte, že jste celou noc s někým vedli aktivní rozhovor? Mluvení ze spaní, neboli somnilogie, je běžný jev, se kterým se během svého života setkal téměř každý. Velmi často se s tímto fenoménem setkáváme u dětí. Malí spáči mnohdy ráno vůbec nic netuší. Mluvení ze spaní je téma, které vyvolává zvědavost a často také úsměv na tváři. Co vlastně stojí za mluvením ze spaní, dá se ovlivnit jeho četnost a jaká je jeho léčba? Objevte s námi, jak tento běžný, ale málo pochopený jev ovlivňuje vaše noci.

Žena, která spí a mluví ze spaní

 

Obsah článku

Co to je mluvení ze spaní?

Mluvení ze spaní se řadí mezi spánkové poruchy, při kterém lidé mluví během spánku, aniž by si toho byli vědomi. Často se jedná o jednoduchá slova nebo zvuky, kterým není rozumět. Někteří jedinci však dokáží během spánku tvořit složité věty nebo vést rozhovory. Spánkové cykly se dělí na dvě hlavní části: NREM a REM. Většina spánkových poruch se objevuje pouze v jedné z těchto částí. S mluvením ze spaní se setkáváme v kterékoliv fázi spánku, nejčastěji se však vyskytuje během fáze lehkého spaní

Mluvení ze spaní není samo o sobě nebezpečné, častěji bývá spíše zábavné. U většiny lidí jde pouze o krátkodobý jev. Pokud ovšem hovoříte ze spaní často a ovlivňuje to kvalitu nejen vašeho spánku, měli byste se na to zaměřit. Mluvení ze spaní může souviset s dalšími spánkovými poruchami nebo značit hlubší zdravotní problémy. Pokud si nejste jisti, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. 

Jaké jsou nejčastější příčiny mluvení ze spaní? 

Přesná příčina mluvení ze spaní není známa, avšak existují určité spouštěče, které mohou tento jev vyvolávat. Mezi nejčastější příčiny patří: 

  • Genetika
  • Stres a úzkost
  • Nedostatek spánku
  • Infekční onemocnění a horečka
  • Léky
  • Alkohol
  • Spánkové poruchy
  • Psychické poruchy

Mějte na paměti, že samotné mluvení ze spaní je většinou neškodné, ale pokud je doprovázeno dalšími příznaky, může být ku prospěchu vyhledání lékařské pomoci.

Žena, která je unavená kvůli nedostatečnému spánku

Je mluvení ze spaní běžné? 

Mluvení ze spaní je normální stav, který obvykle nevyžaduje žádnou léčbu. Jedná se o jednu z nejčastějších spánkových poruch, která se vyskytuje napříč věkovými kategoriemi, od dětí až po dospělé. Studie ukazují, že každý člověk se během svého života alespoň jednou se somnilogií setká, i když frekvence a intenzita se může výrazně lišit. Tento jev pozorujeme častěji u dětí, což pravděpodobně souvisí s vývojem mozku a spánkovými cykly. 

Většina epizod mluvení ze spaní je krátká a dočasná, ale vyskytují se také případy s větší četností. Tato porucha může být rušivá spíše pro druhé, mluvící si obvykle ráno po probuzení nic nepamatuje. 

Děti, které často mluví ze spaní

Mluvení ze spaní - léčba

I když se nejedná o léčbu jako takovou, existují určité tipy, které pomáhají snižovat frekvenci somnilogie. Spousta případů časem sama odezní, zejména u dětí. Většina nežádoucích spánkových projevů je způsobena narušeným spánkovým režimem. Skvělou strategií pro klidný spánek je dodržování pravidel správné spánkové hygieny. Existuje několik dílčích tipů, které pomohou snížit frekvenci mluvení ze spaní:

  • Pravidelný spánkový režim Snažte se každý den dodržovat stejný čas spánku a vstávání, aby si vaše tělo zvyklo na stabilní rytmus.
     
  • Příjemné prostředí pro spánek Udržujte ložnici tichou, tmavou a vyvětranou. Ideální teplota na spánek je od 18°C do 20°C. Pokud je vám to příjemné volte bílý šum nebo relaxační hudbu.

  • Omezení stresových situací Před spaním praktikujte relaxační techniky, které pomohou tělu se příjemně uvolnit. Můžete zkusit meditaci, jógu, lehké protahování nebo četbu.

  • Vyhýbání se stimulačním prostředkům před spaním Vyhněte se kofeinu, alkoholu a konzumaci těžkých jídel bezprostředně před spaním. 

  • Omezení elektronických zařízení Vystavení modrému světlu z telefonů, tabletů a počítačů může narušit produkci melatoninu - hormonu, který reguluje spánkové cykly. Nejlepším řešením je ponechání elektronických zařízení mimo ložnici. 

  • Zdravý životní styl Pravidelný pohyb a racionální strava podporuje klidný spánek bez rušivých elementů. Každodenní vystavení se dennímu světlu zlepšuje spánkové cykly.

  • Bylinky a přírodní alternativy pro lepší spánek
  • Zapisování myšlenek před spaním Tato technika vám může pomoc uvolnit se a neodkladné věci odložit do diáře nebo na kus papíru. 

TIP: Rozmíchejte náš červený kratom – spánek ve vašem oblíbeném džusu před tím, než půjdete do postele a užijte si ničím nerušený spánek.

 

 

Jestliže se naučíte dodržovat pravidla spánkové hygieny, nejenže se vám zlepší spánek, ale také si perfektně odpočinete od každodenního stresu a povinností. Optimální spánkové návyky a prostředí napomáhají k dosažení hlubšího spánku a snadnějšího usínání. Pokud i po zavedení těchto změn do vašeho životního stylu nepomáhá snížit intenzitu mluvení ze spaní a vás to stále omezuje, vyhledejte lékařskou pomoc. Lékař nebo odborník na spánek může doporučit další techniky, které vám pomohou se během spánku více uvolnit. Specialista na spánek může navrhnout individuální terapie, které se zaměřují na změnu spánkových návyků a snížení stresu. 

TIP: Pokud si nejste jistí četností epizod, zkuste vyzrát na mluvení ze spaní pomocí mobilní aplikace. Existuje mnoho aplikací, které mapují lidský spánek a mohou také během noci nahrávat váš mluvený projev. 

Žena, která je unavená leží v posteli a odsouvá budík

Jak se vyspat, když partner mluví ze spaní? 

Pokud si potřebujete odpočinout, ale váš partner často mluví ze spaní, existuje několik strategií, které vám s tímto problémem mohou pomoci: 

  • Špunty do uší Mohou být efektivním prostředkem na snížení hluku.
  • Bílý šum Relaxační zvuky dokáží přehlušit další okolní rušivé elementy. 
  • Dočasně oddělené spací prostředí Pokud vám diskuze, kterou vede váš partner během spánku brání se pořádně vyspat, zkuste si dočasně odpočinout v jiné místnosti.
  • Komunikace Otevřená diskuze ohledně mluvení ze spaní vám může pomoci najít společné řešení. 

Myslete na to, že i když je mluvení ze spaní rušivé, je to běžný a většinou krátkodobý jev. Pochopení, komunikace a spolupráce vám pomohou se s touto výzvou vypořádat. 

 

Pokud vás nebo vaše blízké obtěžuje mluvení ze spaní, nepodléhejte panice. Myslete na to, že jde o běžnou a většinou neškodnou spánkovou poruchu, která bývá pouze dočasná. Somnilogie může postihnout každého bez ohledu na věk a zdravotní stav. Příčina není dosud objasněna, avšak existují faktory, které mohou tento jev vyvolávat. Léčba mluvení ze spaní většinou není nutná, ale existují strategie, které můžete podniknout, abyste minimalizovali jeho výskyt. Dodržujte  spánkovou hygienu, omezte stres a zaměřte se na vytvoření klidného prostředí pro ničím nerušený spánek. 

Muž, který mluví ze spaní a žena nemůže spát

Časté dotazy na téma mluvení ze spaní

Mělo by mě mluvení ze spaní nějak znepokojovat?

Mluvení ze spaní je běžné a obvykle neškodné. Pokud k němu dochází často nebo je spojeno s jinou spánkovou poruchou, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Může mluvení ze spaní odhalovat skryté přání nebo touhy?

Žádné důkazy neexistují o tom, že by mluvení ze spaní odhalovalo skryté myšlenky nebo touhy. Slova nebo věty jsou většinou nesouvislé, bez většího významu a mluvčí si na ně ráno po probuzení nepamatuje. 

Může mít mluvení ze spaní vliv na kvalitu spánku?

Mluvení obvykle kvalitu spánku neovlivňuje, ale pokud je spojeno s dalšími spánkovými poruchami, může se jednat o problém. Pokud vás nebo někoho ve vašem okolí mluvení ze spaní ruší, měli byste váš stav konzultovat s lékařem.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

HEALTHINE. Everything You Should Know About Sleep Talking [online]. Dostupné z: Sleep Talking: Causes, Treatment, and More (healthline.com)

 HEALTHINE. 10 Healthy Sleep Hygiene Habits [online]. Dostupné z: Sleep Hygiene Explained and 10 Tips for Better Sleep (healthline.com)

 ISPANEK. Mluvení ze spaní - příčiny, příznaky, léčba [online]. Dostupné z: Mluvení ze spaní – příčiny, příznaky, léčba | iSpanek

ORTOPEDICKÉ  MATRACE. Mluvíte ze snu? Poznejte příčinu a vyspěte se bez zbytečných řečí [online]. Dostupné z: Mluvíte ze snu? Poznejte příčinu | Ortopedické Matrace (ortopedicke-matrace.cz)

 

 

Jak zlepšit paměť

V současné době, kdy se náš chytrý telefon stává naším druhým mozkem, se zdá, že mít dobrou paměť je skoro zbytečné. Proč bychom si měli lámat hlavu s pamatováním si věcí, když si můžeme "vygooglit" prakticky cokoliv? Přestože se zdá, že vědomosti si můžeme obnovit během pár kliknutí, není to tak jednoduché. Dobrá paměť nás může zachránit v mnoha situacích. Schopnost udržet informace v hlavě a vybavit si je, když je potřeba, je nenahraditelná. Zlepšování paměti není věda, ale spíše umění, které můžeme zvládnout během běžného dne plného každodenních povinností. Jak tedy trénovat paměť při každodenním shonu? Pojďme se na to společně podívat.

Žena, která přemýšlí jak si zlepšit paměť

 

Obsah článku

S čím souvisí dobrá paměť

Paměť je klíčová mentální schopnost, která nám umožňuje ukládat, uchovávat a vybavovat si informace, když je zrovna potřebujeme. Jedná se o základní proces, který hraje podstatnou roli v učení, plánování, rozhodování a interakcích s okolním světem. Paměť je výslednou komplexní interakcí mezi různými oblastmi mozku. Rozeznáváme dva základní typy paměti: 

  • krátkodobou - uchovává informace jen několik sekund nebo minut,
  • dlouhodobou - některé informace uchovává po celý život.

Dlouhodobá paměť se dále rozděluje na:

  • explicitní - paměť pro fakta a události,
  • implicitní - paměť pro dovednosti a zvyky.

Dobrá paměť závisí na celé řadě faktorů, které ovlivňují schopnost ukládání a vybavování si informací. Zásadní roli hraje celkové zdraví a funkčnost mozku. Lidský mozek má klíčovou schopnost, která se nazývá neuroplasticita, díky ní se neustále mění a přizpůsobuje, a to dokonce i ve stáří. 

Postup jak si zlepšit myšlení a paměť postupně krok po kroku

Mezi další faktory ovlivňující paměť patří: 

  • Výživa
  • Spánek
  • Fyzická aktivita
  • Psychické cvičení
  • Sociální interakce
  • Stres a duševní zdraví

Zlepšení paměti a soustředění tedy docílíme kombinací zdravého životního stylu, aktivního procvičování mozku, odpočinkem a aktivním udržováním mentálního zdraví. Tyto faktory přispívají k lepší funkci mozku a jeho kognitivních funkcí.

8 tipů na zlepšení a podporu paměti

Hledáte tipy, jak si zlepšit paměť a vzpomínky si, co nejdéle uchovat? Nezapomeňte, že zlepšení paměti a koncentrace je komplexní proces, který vyžaduje změny v několika oblastech života. Zaměřte se především na:

  • Zdravou stravu - Ve vašem jídelníčku by neměly chybět potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (např. losos, chia semínka), antioxidanty (borůvky, jahody, paprika) a vitamíny skupiny B. Měli byste omezit příjem cukru a zaměřit se na pravidla komplexního jídelníčku.

  • Dostatek spánku - Kvalitní spánek pomáhá třídit vzpomínky a zlepšuje koncentraci, proto se snažte spát alespoň 7 hodin denně. 

  • Pravidelnou fyzickou aktivitu - Krátká denní procházka je nesmírně přínosná pro celkové zdraví.

  • Cvičení krátkodobé paměti - Učte se nové dovednosti, hrajte logické hry, luštěte osmisměrky nebo se učte nový jazyk.

Dívka, která se soustředí při meditace, aby jí lépe fungovala pamět

  • Meditaci - Pravidelné dýchací cvičení zlepšuje koncentraci a paměť, díky udržování emoční rovnováhy.
  • Hydrataci - Dostatečný příjem tekutin je klíčový pro správnou funkci mozku.
  • Sociální interakce - Setkávání s přáteli a rodinou zlepšuje paměť a stimuluje mozek.
  • Organizaci času a plánování - Používejte seznamy úkolů, kalendáře a poznámky pro lepší organizaci času. Tento krok minimalizuje stres a funguje jako podpora paměti a soustředění. 

Soustředění a paměť nejsou statické, a proto se dokážou vhodným cvičením a životními návyky stále zlepšovat.

 

 

TIP: Můžete zkusit také doplňky stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, gingko bilobu, vitamín D nebo acetyl-L-karnitin. 

Jak zlepšit soustředění

Často zapomínáte a těžko hledáte koncentraci pro splnění pracovního úkolu? Trénink paměti a koncentrace je klíčový pro zvýšení produktivity a efektivního učení. Co pomáhá na soustředění a slouží jako podpora paměti při učení? Sepsali jsme několik konkrétních tipů, jak zlepšit soustředění: 

  • Stanovte si jasné cíle - Stanovení konkrétních cílů pomáhá k udržení koncentrace. Udělejte si přesný denní plán a toho se držte.
  • Pracujte v klidném prostředí - Přizpůsobte si pracovní místo vlastním potřebám, kde vás nebude nic rozptylovat a dokážete se plně koncentrovat na vaší práci.
  • Zařaďte pravidelné přestávky - Vhodné je pracovat například 30 minut a pak si dát na 5 minut pauzu. Délka činnosti a pauzy může být individuální, ale je nezbytná pro udržení koncentrace. 
  • Ztlumte své mobilní telefony a vypněte notifikace - Mnoho telefonů nabízí také režim soustředění, který pro vás může být řešením. Digitální zařízení a počítače mohou být zdrojem přílišného rozptylování.
  • Meditujte - Meditace zlepšuje schopnost koncentrace a zklidňuje mysl.
  • Mějte pořádek ve svém okolí - Nepořádek působí rušivě a může vás rozptylovat.

TIP: Máte před sebou důležitou zkoušku, státnice, ale po několika dnech učení už se nedokážete soustředit? Zkuste Kratom na podporu učení. 

Zvýrazňovace na důležité informace při studiu na zlepšení paměti

Jak trénovat paměť

Oproti tomu trénink paměti je komplexní proces, který vyžaduje systematický přístup a pravidelnou praxi. Existují dokonce speciální kurzy, během nichž si osvojíte techniky, jak paměť správně trénovat. Můžete se setkat s celou řadou knih a pracovních listů na podporu paměti při učení. Pokud, ale zrovna nechcete utrácet, podívejte se s námi na jednoduchá cvičení, která můžete praktikovat kdykoliv a kdekoliv: 

  • Opakování informací - Materiály si přečtěte několikrát a nahlas si informace zopakujte. 

  • Vytváření map nebo schémat - Pomocí vizuálu si člověk lépe pamatuje získané informace. 

  • Používání zvýrazňovačů a dalších vychytávek

  • Hraní paměťových her - Během paměťových a logických her si procvičíte paměť zábavným způsobem.

  • Učení nových dovedností - Získávání nových dovedností učením podporuje neuroplasticitu mozku.

  • Využívání mnemotechnických pomůcek - Jedná se o slovní konstrukce, které nám pomáhají zapamatovat si obtížné věci.

  • Testování naučených informací - Zkoušení je efektivní strategií pro upevnění informací v paměti. Můžete použít kartičky, kvízy nebo prezentovat nahlas sami pro sebe. 

  • Zrušení nákupního lístku - Zkuste si položky postupně zapamatovat. Začněte s malým množstvím a přidávejte další, tak jak vám to bude pohodlné.

  • Luštění křížovek a četba

Důležité je zaměřit se komplexně na životní styl, který zahrnuje pestrý jídelníček, pravidelné cvičení, dostatek spánku a další.

Myslete na to, že zlepšení paměti je proces, který vyžaduje trpělivost a důslednost. Mozkové funkce jako je paměť a soustředění nejsou statické a prostřednictvím správné strategie a životního stylu se dají zlepšit. Dodržujte pravidla racionálního stravování, dostatečného spánku, přiměřené fyzické aktivity a výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. Prostřednictvím mentálních cvičení a tréninku paměťových funkcí můžete každý den trénovat koncentraci a paměť. 

Studentka která se učí na zkoušku a nedokáže již přemýšlet, jak si zlepšit pamět

Nezapomeňte, že lidský mozek je jedinečný a každému funguje trochu jiná strategie. Pravidelným tréninkem a praxí můžete dosáhnout lepších výsledků celkového soustředění. Paměť je cenný dar, který nám umožňuje učit se a růst, ale také uchovávat si důležité životní vzpomínky a plánovat si nové. Pečujte o ni každodenním tréninkem a uvidíte, že vaše úsilí na sebe nenechá dlouho čekat.

Časté dotazy k tématu Jak zlepšit paměť

Jak si zapamatovat nová jména a tváře?

Zapamatování si nových jmen a tváří vyžaduje koncentraci a cvik. Při seznamování s novým člověkem se soustřeďte, jméno si během konverzace několikrát opakujte. Neváhejte novou osobu hned začít oslovovat jménem, takto si ho lépe zapamatujete. Zkuste si vytvořit asociaci mezi jménem a něčím, co je vám již známé, ať už se jedná o jinou osobu, aktivitu nebo věc. Pokud se bojíte, že si později nevzpomenete, neváhejte si jméno zapsat do telefonu s poznámkou, která vám později pomůže si danou osobu připomenout. 

Co zhoršuje paměť?

Existuje mnoho faktorů, které negativně ovlivňují paměťové funkce. Stres a nedostatek spánku mohou poškodit mozkové buňky a zhoršovat ukládání nových informací, potažmo vybavování si těch nových. Strava bohatá na jednoduché cukry a zpracované potraviny může mít také negativní vliv na koncentraci a paměť. Vyvarujte se také konzumaci alkoholu, kouření a přemíry léků. 

Jaké jsou vhodné cviky na zlepšení paměti?

Pro posílení paměti volte strategii, která stimuluje mozek různými způsoby. Vsaďte na oblíbené luštění křížovek, sudoku, šachy nebo učení se nového jazyka. Zkuste paměťové hry, které vyžadují zapamatování si seznamů nebo sledování vzorů a čísel. Zkombinujte mentální cvičení s fyzickou aktivitou, jako je pravidelné cvičení nebo jóga, což vám pomůže s lepším průtokem krve do mozku a přispěje ke zlepšení paměti.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

HEALTHINE. 14 Tips to Improve Your Concentration [online]. Dostupné z: How to Improve Concentration: 14 Tips (healthline.com)

 HEALTHINE. 25 Ways to improve your memory [online]. Dostupné z: How to Improve Memory: Power, Concentration, Retention, and Focus (healthline.com)

 WIKIHOW. Jak si zlepšit paměť [online]. Dostupné z: Jak si zlepšit paměť (s obrázky) – wikiHow

 10 zaručených rad, jak zlepšit paměť [online]. Dostupné z: 10 zaručených rad, jak zlepšit paměť | Zdravě.cz

HEALTHINE. Understanding Explicit Memory [online]. Dostupné z: Explicit Memory: Overview, Comparisons, and How to Improve It (healthline.com)

 

 
Euforie a její význam

Euforie, vzácný a osvobozující pocit, který zaplavuje naše tělo a mysl v okamžiku, kdy se nám něco podaří, prožijeme báječný zážitek nebo se ocitneme na konci šťastného pokoření. Je to stav, kdy se naše tělo a mysl zdají být na vrcholu své emocionální dráhy. Ale co to vlastně je euforie a jaký má pro nás význam? Pojďme se na to společně podívat.

Žena sedící v práci, která prožívá euforii na stole má nový notebook a brýle proti modrému světlu

Obsah článku

Definice euforie

Euforie je popisována jako stav intenzivního štěstí, radosti nebo pocitu blaha, který nejčastěji přichází jako reakce na pozitivní události. Jedná se o příjemnou vlnu pocitů, která nám přináší pocit nadšení a celkové extáze.

Možná jste se setkali s euforií, když jste dosáhli svého vytouženého cíle, jako je například úspěšné dokončení životního milníku nebo důležitého projektu. Tento blažený pocit může být také vyvolán příjemnou událostí, která vás překvapí a udělá náhle šťastnými.

Nezapomeňte, že euforie je krátkodobý stav, který často netrvá dlouho. Nicméně, i ten krátkodobý pocit vám může dodat energii a motivovat vás k dosažení vašeho cíle.

Příčiny euforie

Euforii lze dosáhnout několika způsoby, jak fyzickými, tak psychickými. Hlavní příčiny zahrnují: 

  • Radostné události (Setkání s přítelem, narození dítěte..)
  • Fyzická aktivita - Při cvičení dochází k uvolňování endorfinů, což vyvolává pocit štěstí a pohody. 
  • Sociální interakce (Čas strávený s rodinou, smích a radost mohou vyvolat pocit euforie)
  • Toxické látky - Látky, jako jsou alkohol, marihuana, extáze a další mohou vyvolat euforii stimulací chemických procesů v mozku. Nicméně tento pocit je krátkodobý a užívání těchto látek může mít negativní dopad na zdraví
  • Individuální příčiny
  • Úspěch a dosažení vysněných cílů

Štastný pár, který prožívá euforii, muž drží ženu na zádech a oba se smějí a jsou štastní

Euforie je často vnímána jako stav štěstí, kterého nejde dosáhnout přirozenou cestou, ale pouze jako důsledkem léků nebo jiných chemických látek. Často je spojována s triumfálními pocity sportovců nebo s dosažením orgasmu. V náboženství a duchovních rituálech je pak euforie také spojena s meditací. Nicméně tento stav může být také známkou psychiatrických nebo neurologických poruch.

 

 

Příznaky euforie

Příznaky euforie mohou být různé a velmi individuální. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Pocit vítězství a radosti
  • Přemíra energie
  • Sebedůvěra
  • Snížený pocit bolesti
  • Vyšší kreativita
  • Impulzivní chování
  • Snížený pocit úzkosti a stresu

Mějte na paměti, že stav euforie je pouze krátkodobý a nemusí být vždy indikátorem zdraví a štěstí. Pro někoho může být euforie, až nepřirozená a nepříjemná, zejména pokud je vyvolána užíváním drog nebo nevyváženými psychickými stavy. V případě, že se euforie objevuje nekontrolovaně, neváhejte s vyhledáním lékařské pomoci. 

Euforie a její rizika

Měli bychom se euforie obávat? Stav euforie může být nebezpečný a nevyzpytatelný. Během euforie může jedinec podléhat impulsům a riskantním rozhodnutím, která by ho za normálního stavu nenapadly. Osoba v tomto stavu je také náchylnější k přehlížení nebezpečí a rizik, což může mít nežádoucí vliv na zdraví. Euforie může způsobit přetížení těla a mozku, což může vést až k vyčerpání. Po skončení euforického stavu může nastat emoční propad, deprese nebo úzkost.

Závěrem lze říci, že euforie je stav intenzivního štěstí a pocitu blaha, který může být vyvolán různými příčinami, od osobních vítězství po vnější stimuly, jako je hudba, umění, náhody, ale také konzumace alkoholu a drog. Tyto prostředky sice často slibují rychlou cestu k euforii a poskytují dočasný únik od reality. Avšak důsledky závislosti na alkoholu a drogách mohou být devastující, nejen pro jedince samotného, ale i pro jeho okolí. Euforie vyvolaná těmito látkami je často pouze krátkodobá a může vést k závažným psychickým a fyzickým problémům.

Teamová práce v práci marketingu kde lidí zažívají pocity euforie z práce

Časté dotazy na téma euforie

Jak poznat euforii, která je způsobená omamnými látkami?

Stav euforie, který je způsobený konzumací alkoholu nebo drog, se vyznačuje zvýšenou aktivitou a energií. Spánková potřeba jedince je výrazně utlumena, a to až do míry, kdy několik hodin nepotřebuje spánek. Nálada bývá výrazně optimistická, což může přecházet až v podrážděnost. Euforický stav je velmi individuální a u každého jedince může mít jiné projevy. 

Může být euforie příznakem nějakého onemocnění?

Dlouhotrvající euforie, která není spojena s vnějšími příčinami nebo toxickými látkami může být příznakem některých duševních nebo neurologických onemocnění. Nálada pacientů zůstává přehnaně optimistická, chování je charakterizováno nedostatkem sebekritiky a samolibostí. Nejčastěji se s tímto stavem setkáváme například u bipolární afektivní poruchy, schizofrenie nebo nádorů na mozku. 

Jaký je rozdíl mezi euforií a štěstím? 

Euforie je intenzivní, častěji krátkodobý stav extrémní radosti, který bývá vyvolán konkrétní událostí nebo látkou. Na druhé straně, štěstí je dlouhodobější pocit spokojenosti, který souvisí s dlouhodobou satisfakcí v životě. Euforie netrvá dlouho, štěstí je stabilnější a trvalejší stav, který odráží celkovou životní spokojenost


Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno k vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé psychické problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

WIKIPEDIA. Euforie [online]. Dostupné z: Euforie – Wikipedie (wikipedia.org)

 HEALTHINE. Mania [online]. Dostupné z: Mania | Definition & Patient Education (healthline.com)

 Co je to euforie, popis stavu v psychologii [online] Co je to euforie, popis stavu v psychologii (starikovypribehy.cz)

WIKIWAND. Euforie [online]. Dostupné z: Euforie - Wikiwand

 
Adaptogeny

Ve společnosti se stále více lidí vrací k přírodním doplňkům a bylinkám. A není se čemu divit. Život je plný tlaků, zátěží a stresu. Přes látky, které znečišťují prostředí, problémy ve vztazích, rodině až po šibeniční termíny v práci. Všechny tyto životní situace, které na nás doléhají mohou ovlivnit schopnost vašeho těla vyrovnat se s těmito situacemi a mít důsledky pro váš spánek, psychickou pohodu, imunitu a energii. Zařazením adaptogenů do vašeho života, může mít pozitivní vliv na podporu zdraví a každodenní život.

Nejsilnější adaptogen v potravinách najdeme v mace

 

Obsah článku

 

Co jsou to adaptogeny a jak mohou mohou zlepšit naše zdraví a vitalitu

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pocházejí z hub, bylin a rostlin. Adaptogenní byliny mají dlouhou historii a jsou používány již tisíce let v tradiční medicíně. Pod pojmem adaptogeny jsou známé, ale až od počátku 50. letech 20. století. Jsou spojovány se sovětským lékařem Nikolajem Lazarovičem, který definoval byliny, které mají schopnost pomáhat tělu bojovat proti stresu a udržet naše tělo v rovnováze. Používáním můžete podpořit imunitní systém, stabilizovat hormonální rovnováhu a zlepšovat celkovou odolnost a vitalitu těla.

Žena, která má hormonální rovnováhu v těle a je na krásné pláži kde cvičí yogu

Rozdělení adaptogenů

Normalizační (bioregulátory)

Pomáhá udržovat fyziologické funkce v normálním rozmezí a reguluje hormonální rovnováhu v těle. Tyto adaptogeny jsou navrženy tak, aby normalizovaly všechny negativní stavy, které ve těle probíhají, a minimalizovaly jejich dopad. Díky své schopnosti stabilizovat funkce těla mohou bioregulátory přispět k celkovému zlepšení zdraví a pohody.

Netoxické

Zvyšují celkovou odolnost těla vůči různým stresorům a zlepšují schopnost těla přizpůsobit se na změny prostředí. Netoxické adaptogeny jsou navrženy tak, aby minimalizovaly riziko negativních vedlejších účinků. Jejich účinek spočívá v podpoře fyziologických procesů v těle, což může vést ke zvýšení celkové vitality a pohody.

Vyživující

Jsou navrženy tak, aby podporovaly výživu a zdraví těla. Jejich účinek spočívá v poskytování důležitých živin, minerálů a antioxidantů, které pomáhají udržovat optimální funkci těla a posilují imunitní systém. Díky své vyživující povaze mohou být tyto adaptogeny vhodné pro každodenní použití jako součást zdravého životního stylu.

Jak fungují adaptogenní byliny v tělo?

Fungování adaptogenů je velmi jednoduché. Představte si situaci, ve které jste vystaveni stresu, vaše tělo reaguje tím, že uvolní stresové hormony, přesněji hormon kortizol a kortikotropin uvolňující hormon CRH. Z nadledvin se začne postupně uvolňovat kortizol. Právě zvýšená hladina kortizolu nám pomáhá stres porazit, ale pouze krátkodobě. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu má velmi negativní důsledky na zdraví. A tady přichází do hry adaptogen, který pomáhá stabilizovat hladinu kortizolu a další stresové hormony, které vám pomohou cítit se klidněji a lépe se vyrovnat se stresovou situací.

Pracují na normalizaci celého organismu těla. Pracují téměř všude, co v těle funguje ve snížené formě zvýší, a zvýšenou normu snižuje tak, aby tělo přirozeně fyziologicky správně fungovalo.

Žena, která je velmi štastná v práci sedí v růžovém saku a protahuje se s úsměvěm na tváři

Adaptogen funguje ve 3 fázích adaptačního procesu

Fáze alarmu – je automatickou přirozenou reakcí těla, kterou velmi těžce ovlivníme. V této fázi můžeme ze situace chtít utéct nebo začít bojovat. Adaptogeny pomáhají tělu lépe reagovat a minimalizovat dopady. Dosahují toto podporou a vyrovnáváním hormonů v organismu.

Fáze rezistence – si uvědomujeme, vyhodnocujeme. Adaptogen pomáhá přirozeně přijímat šok nebo stres, který se v těle odehrává. Po období reakce na stres, následuje období, kdy tělo zůstává v pohotovosti vůči situacím, které by mohli přijít. Adaptogeny ale v tomto období, pomáhají udržovat, energii, vitalitu a rovnováhu.

Fáze vyčerpání – může nastat, pokud stresový podnět, šok trvá velmi dlouho a tělo se může dostat do stavu vyčerpání kdy dojde k únavě nebo oslabení. Adaptogeny mohou tělo chránit před nadměrným vyčerpáním nebo pomoci k rychlejší regeneraci.

Adaptogen může snižovat kortizol a hormon CRH

Adaptogeny fungují tím, že ovlivňují funkci centrálního nervového systému, který pokud správně funguje, reguluje hladinu stresu a reakci organismu na stres v optimální hladině. Některé bylinky jsou známé pro své adaptogenní vlastnosti a schopností snižovat kortizol.

  • Ashwagandha
  • Rhodiola
  • Ženšen
  • Tulsi
 

Zvýšená hladina kortizolu – jak ji poznat

Mnoho příznaků může být spojeno s faktory životního stylu nebo se zdravotními problémy. Existuje, ale několik signálů, které mohou poukazovat na zvýšenou hladinu kortizolu.

  •  Chronická únava, vyčerpání
  •  Potíže s nespavostí, přerušovaný spánek
  • Podrážděnost nebo častá změna nálad, emocí
  • Zhoršená kvalita pokožky
  •  Potíže s udržením hmotnosti
  • Snížené libido
  • Problémy s menstruačním cyklem

Pokud máte podezření na zvýšenou hladinu kortizolu nebo jiný zdravotní problém, je vždy nejlepší konzultovat se svým lékařem. Pouze lékař může poskytnout přesné informace a doporučení ohledně vašeho zdravotního stavu. Hladinu kortizolu lze měřit z krve, moči nebo slin.

Žena, která je velmi vyčerpaná ze stresu z práce, má kolem sebe různé léky a snaží se soustředit

4 potraviny na snížení kortizolu

Je důležité si uvědomit, že hlavní faktorem zvýšeného kortizolu je dlouhodobý stres, který se již řadí mezi chronický stres, ale i fyzická a psychická zátěž. Kromě toho se mezi faktory řadí i zvýšená konzumace nezdravých tuků, ale chronické nemoci jako obezita nebo rakovina hypofýzy nebo nadledvin. Zde je seznam potravin, které mohou pomoci snížit kortizol.

  1. Zelený čaj – má uklidňující účinky, ale obsahuje i látku L-theanin, která má správně působí na nervový systém a může pomoci s hladinou stresu. Bonusem je jeho skvělá chuť. U žen je zelený čaj oblíbený z důvodu podpory detoxikace těla a hubnutí.

  2. Hořká čokoláda – kdo nemiluje čokoládu? Dopřejte si malou porci tmavé čokoládu, nejlépe alespoň 80 % s vysokým obsahem kakaa jako pochoutku ke snížení stresu. Obsahuje flavonoidy, které snižují kortizol.

  3. Avokádo – obsahuje zdravé tuky, vitamíny a minerály, které ovlivňují správnou funkci nervového a mozkového systému. Avokádo je velmi bohaté na vitamin B, který je známý pro svou schopnost pomáhat tělu lépe zvládat stres.

  4. Losos – je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé schopnosti a je skvělým bojovníkem na snížení kortizolu. Losos je také zdrojem bílkovin, které udržují zdravou svalovou tkáň a umí pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Superpotraviny na snížení kortizolu v krvi, které obsahuji avokádu, čokoládu a losos s omega-3 kyselinou

Jak adaptogeny užívat

Adaptogeny se obvykle užívají jako doplňky stravy a jsou bezpečné, pokud jsou užívány v doporučených dávkách. Jsou dostupné v různých formách, včetně kapslí, tablet, prášků, tinktur a čajů. U žen jsou velmi často voleny adaptogeny, kterého pomáhají s hormonální nerovnováhou spojenou s nepravidelným menstruačním cyklem. Mezi ty patří například Ashwaganda nebo Maca peruánská. Muži volí častěji doplňky, které pomáhají s fyzickou vytrvalostí a na zlepšení sportovních výkonů. Můžeme sem zařadit nejčastěji Ženšen sibiřský nebo Cordyceps.

Přestože většina adaptogenů nemá žádné závažné vedlejší účinky, někteří lidé mohou zažít mírné nežádoucí účinky, jako je nevolnost, nervozita nebo nespavost. Mnoho adaptogenů může být užíváno dlouhodobě, ale doporučení ohledně délky trvání užívání se může lišit v závislosti na konkrétním adaptogenu a individuálních potřebách. Je důležité dodržovat doporučené dávkování na obalu výrobku nebo konzultovat s lékařem ohledně správné dávky pro vás.

 

9 nejsilnějších adaptogenů

1. Ashwaganda na vitalitu a proti stresu

Ashwaganda je obvykle přezdívána indickým ženšenem. Má řadu pozoruhodných účinků na lidské zdraví. Patří mezi ně snižování úzkostí, depresí, stresu, zlepšení spánku a podporu nervového systému. Ashwagandha také podporuje imunitní systém a zlepšuje celkovou vitalitu. Mnoho lidí uvádí, že jim pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost, vytrvalost a energii. Dále je také známo, že ashwagandha má protizánětlivé účinky a může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. Příznivě působí na stimulaci štítné žlázy a nadledvinky. Vhodný jak pro muže i ženy při ztrátě libida.

2. Maca peruánská na podporu plodnosti a sexualitu

Maca peruánská, nebo peruánský ženšen je rostlina z Peru. Díky svému složení, které zahrnuje vitamíny, minerály a aminokyseliny je Maca peruánská oblíbená pro své podpůrné účinky na reprodukční orgány a imunitní systém. Pomáhá zvyšovat libido a sexuální touhu u mužů i žen. Dále podporuje zdravou produkci spermií u mužů a ovulaci u žen, což může pozitivně ovlivnit plodnost. Fytochemikálie,  které jsou obsaženy v Mace mohou přispět k úlevě od bolestivé menstruace nebo menopauzálních příznaku.

Pár, který spolu odpočívá v posteli a rozdávají si lásku ve své partnerském vztahu

3. Cordyceps (Housenice červená) na vitalitu

Cordyceps, najdeme i pod pojmem Housenice červená. Tradičně byl používán v čínské medicíně jako tonikum pro podporu vitality a dlouhověkosti. Cordyceps může být prospěšný pro ty, kteří hledají přírodní podporu pro zvýšení své fyzické výkonnosti a vytrvalosti. Účinky Cordycepsu na vitalitu a energii jsou spojeny s jeho schopností zlepšovat funkci dýchacího systému a kardiovaskulárního systému

Dále Cordyceps obsahuje látky, které mohou pomoci snižovat únavu a podporovat regeneraci svalů po fyzické aktivitě. To může být užitečné pro sportovce nebo ty, kteří vedou aktivní životní styl a chtějí maximalizovat svůj výkon. Pokud trpíte na časté nachlazení, angíny nebo rýmu, cordyceps působí jako přírodní antibiotikum, které má regenerační účinky.

4. Reshi houba nesmrtelnosti a na imunitu

O Reishi se všude dočtete jako o houbě nesmrtelnosti. Účinky Reishi jsou spojeny se schopností stimulovat produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro obranu těla proti infekcím a nemocem. Tato houba také obsahuje polysacharidy a beta-glukany, které pomáhají posilovat obranyschopnost organismu. Má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat záněty v těle a podporovat zdravou funkci imunitního systému. Reishi houba také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Podporuje léčbu Alzheimerovy nemoci a má silné protirakovinné účinky. 

Reishi houba nesmrtelnosti, adaptogen, který podporuje regeneraci svalů

5. Schisandra snižuje cukr v krvi

Schisandra obsahuje různé bioaktivní látky, včetně lignanů a flavonoidů, které mohou mít pozitivní účinky na metabolismus cukru. Studie ukazují, že Schisandra může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulin a podporuje efektivní využití glukózy v těle. Což může mít prospěšný účinek pro lidi s diabetem. Je však důležité mít na paměti, že před začátkem užívání Schisandry je vhodná konzultace s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky na cukrovku.

6. Sibiřský ženšen pro muže na sport

Sibiřský ženšen, Eleutherococcus senticosus, je rostlina původem z východní Sibiře. Sibiřský ženšen je často používán sportovci a aktivními jedinci jako přírodní doplněk pro podporu sportovního výkonu a vytrvalosti. Jeho adaptogenní vlastnosti pomáhají tělu lépe se přizpůsobit stresu a zvyšují fyzickou a mentální odolnost vůči náročným podmínkám. Ženšen obsahuje bioaktivní látky eleutherosidy a polysacharidy, které mohou podpořit rychlejší regeneraci po sportovní aktivitě a redukovat únavu a vyčerpání. Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje sexuální libido a především působí na nervový systém.

 

7. Bazalka Tulsi na uklidnění

Bazalka Tulsi, známá jako svatá bazalka nebo posvátná bazalka, je aromatická bylina původem z Indie, kde je považována za posvátnou rostlinu. Často se používá v tradiční medicíně. V ajurvédě je oblíbeným doplňkem pro uklidnění. Kvůli své sladké a aromatické chuti se hojně využívá na dochucování pokrmů, polévek, čajů a marinád. V hinduistické kultuře je často pěstována v domech a chrámech jako ochranný symbol a zdroj pozitivní energie. 

Bazalka Tulsi pomáhá tělu lépe zvládat stres a zlepšovat emocionální a duševní pohodu. Vůně pomoci uvolnit napětí a zklidnit mysl. Tato bylina obsahuje různé bioaktivní látky, včetně fenolů a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Tento adaptogen zlepšuje paměť a urychluje léčbu například při poranění hlavy. 

Bazalka tulsi adaptogen pro zklidnění stresu a úzkostí

8. Kurkuma působí protizánětlivě

Indický šafrán, nebo také kurkuma (curcumin) je žlutý kořen, původem z jižní Asie, kde je využíván nejen v kuchyni pro svou kořeněnou chuť. Součástí indické a asijské kultury je již po tisíce let. Účinnou látkou v kurkumě je kurkumin, který je známý svými protizánětlivými vlastnostmi. Kurkumin pomáhá potlačovat produkci zánětlivých cytokinů a enzymů v těle, což může vést k redukci zánětu a úlevě od různých typů zánětlivých onemocnění. Kurkuma je často používána jako přírodní lék pro zmírnění bolesti spojené s artritidou a revmatoidní artritidou. Kromě toho má kurkuma také antioxidanční vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

9. Rozchodnice na paměť a energii

Rozchodnice, nebo také jako Rhodiola rosea.  Je oblíbená jako přírodní doplněk stravy pro podporu paměti, energie a duševního zdraví, výkonnosti a stejné jako jiné adaptogeny pro celkovou vitalitu. I rozchodnice se může pyšnit protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit kardiovaskulární systém. Vhodné pro záněty jater a žaludku. 

Může zlepšovat průtok krve a kyslíku do mozku může také přispívat k celkovému zlepšení kognitivních funkcí. Pokud trpíte únavou, ospalostí nebo bolestmi krční páteře či kloubů je rozchodnice ta pravá pro vás. 

Prostřednictvím účinků adaptogenů můžeme dosáhnout lepšího zvládání stresu, zlepšení odolnosti organismu. Užívání adaptogenů pozitivně ovlivňuje celkové zdraví, vitalitu a energii. Jejich přirozený původ a široká škála účinků je činí zajímavým doplňkem pro ty, kteří hledají přírodní způsoby podpory svého těla a mysli.

Různé druhy adaptogenních bylin, které posiluji imunitu a odolnost těla

Časté dotazy o adaptogenních bylinách

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak užívat adaptogeny?

Nejlepší způsob užívání adaptogenů závisí na konkrétním produktu. Mnoho lidí je užívá ve formě kapslí, tablet, prášků nebo čajů či extraktů. Pokud vám doplněk nechutná, můžete jej pořídit v práškové formě a přidat do svého oblíbeného jogurtu, musli nebo smoothie.

Jsou adaptogeny bezpečné a mají nějaké vedlejší účinky?

Většina adaptogenů je považována za bezpečné, pokud jsou užívány v doporučených dávkách. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné a vzácné. Je důležité konzultovat s lékařem před začátkem užívání adaptogenů, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Jak dlouho trvá, než se projeví účinky adaptogenů?

Účinky adaptogenů se mohou lišit v závislosti na jednotlivci a konkrétním adaptogenu. Někteří lidé mohou začít pociťovat účinky adaptogenů během několika dnů nebo týdnů, zatímco jiní mohou potřebovat delší dobu, než se projeví pozitivní změny. Je důležité pravidelně užívat adaptogeny, abyste dosáhli maximálních výsledků.

 

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Zdroje:

WINSTON, David a Steven MAIMES. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief. Rochester: Healing Arts Press, 2007. ISBN 978-1594771583.

HEALTHINE. What Are Adaptogenic Mushrooms? Benefits, Risks, and Types [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/adaptogenic-mushrooms

HEALTHINE. What are adaptogens? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/stress/smart-girls-guide-to-adaptogens#what-are-adaptogens

NIH. What are adaptogens? [online]. [cit. 2024-02-20]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34445021/

 
Nejlepší nakopávač před cvičením

Každý sportovec se dříve nebo později dostane do situace, kdy se probudí do dalšího dne a cítí, že dnes to opravdu není ono. Stereotyp, práce, nulová energie a ospalost zkrátka další nekonečný den. A právě zde vstupují na scénu předtréninkové nakopávače. Tento nabušený pomocník obsahuje směs unikátních látek, které vám spolehlivě dodají energii, zvýší motivaci a připraví tělo na fyzickou námahu, která bude následovat. Co by měl obsahovat nejlepší nakopávač před tréninkem, aby splnil vaše očekávání? Pojďme se na to společně podívat.

Žena, která je ve fitness centru vedle ní leží láhev s vodou a telefonem

 

Obsah článku

Jak fungují nakopávače a s čím mohou při tréninku pomoci

Mnoho lidí má od nakopávačů až nereálná očekávání. Ani nejlepší nakopávač nezvýší výkonnost o 100 %, ani nedokáže trénink odcvičit za vás. Co vlastně takový nejlepší nakopávač před cvičením dokáže?

  • Nabuzení výkonu a zvýšení energie
  • Zvýšení pozornosti a soustředění
  • Prokrvení svalů
  • Podpora silového výkonu
  • Zvýšení vytrvalosti a tlumení pocitu únavy
  • Spálení kalorií
  • Pocit jednoduššího tréninku

Rozdělení nakopávačů

Nakopávače před cvičením jsou klíčovou součástí suplementačního plánu sportovců, kteří chtějí dosáhnout lepších výkonů během cvičení, zlepšit prokrvení svalů a maximalizovat jejich nárůst. Na trhu je mnoho různých předtréninkových suplementů s odlišným složením. Pro většinu z nás je obtížné se v tomto množství zorientovat a vybrat ten nejsilnější nakopávač pro naše potřeby. 

Pokud se rozhodnete suplementovat jen jednu účinnou složku, sáhněte po jednosložkových nakopávačích. Pokud se ale chcete zaměřit na kombinaci účinných látek, které se vzájemně doplňují, volte vícesložkové doplňky. Nakopávače se nejčastěji rozdělují podle hlavní účinné látky.

Stimulanty

Jedná se převážně o přírodní nakopávače, které zvyšují energii, snižují únavu a zvyšují výkonnost. Nejpopulárnějším zástupcem je kofein a taurin, dále pak syntetické látky, jako je synephrin a DMAA. Mezi jejich hlavní zdroje patří káva, energetické nápoje a doplňky stravy s kofeinem. Někteří lidé mohou být na stimulanty citlivější, a proto by je měli zařadit pouze před ranním nebo dopoledním tréninkem. 

Kofein

Kofein je jedním z nejrozšířenějších a nejpopulárnějších stimulantů na světě. Jeho hlavní účinek spočívá v blokaci adenosinu, což je neurotransmiter, který způsobuje ospalost a únavu. Kofein zvyšuje hladinu noradrenalinu a dopaminu, tím zajišťuje zvýšenou koncentraci a soustředěnost. Díky těmto účinkům se řadí mezi nejlepší nakopávače pro sportovce, protože zlepšuje fyzický výkon a maximalizuje výdrž. 

Některé studie naznačují jeho funkci při odbourávání tuků, která je prospěšná hlavně pro lidi, kteří se snaží snížit tělesnou hmotnost. Dalšími klíčovými vlastnostmi tohoto nakopávače jsou snižování pocitu náročnosti tréninku, snížení bolesti po výkonu nebo zkrácení reakční doby. Někteří jedinci mohou při užívání tohoto stimulantu pociťovat nepříjemné příznaky, jako jsou návaly horka, bušení srdce nebo závratě. 

Dávkování kofeinu jako předtréninkové nakopávače závisí na individuální citlivosti jedince. Obecně platí, že doporučená denní dávka se pohybuje mezi 200-400 mg kofeinu. Je vhodné začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste zjistili, jak velká dávka je pro vás efektivní. Kofein je ideální užívat 30-60 minut před tréninkem, abyste dosáhli vrcholu jeho působení. Mějte na paměti, že nadměrná konzumace kofeinu může vést k nežádoucím účinkům, proto je důležité dodržovat doporučené dávky, případně se poradit s odborníkem. 

Kávová zrna, které obsahují spalovač kofein

Taurin

Taurin je aminokyselina a účinný antioxidant, který se nachází přirozeně v lidském těle, zejména ve svalové tkáni, mozku a srdci. Jeho hlavním zdrojem je maso, ryby a mléčné výrobky. Běžně se nachází ve spalovačích tuků a energetických nápojích. Některé studie naznačují jeho funkci jako nakopávače při tréninku, podporuje lepší hydrataci, zlepšuje funkci svalů a snižuje únavu. Jeho efektivita je nesporná při intenzivním tréninku, kdy udržuje vyváženou hladinu tekutin v těle a pomáhá udržet optimální výkon a vytrvalost během cvičení. 

Dávkování taurinu je závislé na mnoha faktorech a cílům užívání. Nicméně doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 500 mg až 2000 mg, obvykle podávaná 30-60 minut před cvičením.

Výkonnostní nakopávače

Výkonnostní nakopávače obsahují aminokyseliny jako hlavní účinné látky. Jaké pro vás budou nejvhodnější suplementy před tréninkem a jaké jsou jejich účinky? 

Beta-alanin

Vyzkoušejte tuto efektivní aminokyselinu, u které bylo vědecky prokázáno, že dokáže ovlivnit hned několik aspektů výkonu. Beta-alanin je ideální nakopávač před běháním, především na krátké vzdálenosti, sprinty nebo při cvičení v kratších intervalech. Dokáže velmi efektivně zvýšit výkon během kratších tréninku, ale s rostoucí dobou cvičení jeho účinek klesá. 

Ptáte se v čem je odlišný tento nakopávač oproti ostatním? Beta-alanin hraje významnou roli při odbourávání kyseliny mléčné ve svalech. Díky tomu dokáže sportovní výkon prodloužit a oddálit nastupující svalovou únavu. Pokud chcete tohoto efektu dosáhnout je ideální tuto aminokyselinu užívat dlouhodobě, doporučuje se alespoň 2 - 4 týdny v množství 2 - 6 g. 

Pokud jste na samém začátku suplementování beta alaninem, můžete se setkat se svěděním a brněním těla. Tato reakce, nazývaná parestézie, je běžná a není potřeba se jí obávat. Jedná se vedlejší efekt užívání tohoto doplňku, který ale po chvilce odezní a je naprosto neškodný. Pokud je vám to i přesto nepříjemné, jediným řešením je užívání menší dávky beta alaninu. 

L-arginin

Arginin je aminokyselina, která se řadí mezi tzv. NO boostery. Do této skupiny nakopávačů, přezdívaných pumpy, dále řadíme citrulin malát, betain nebo beetroot extract. Jedná se o látky, jejíž hlavním účinkem je zvýšení prokrvenosti svalů. Z argininu se v těle tvoří oxid dusnatý, který způsobuje vazodilataci (roztažení cév). Díky tomuto účinku dochází k lepšímu prokrvení svalů a tím také k lepšímu zásobení kyslíkem a živinami. 

Citrulin navázaný na malát snižuje tvorbu kyseliny mléčné a tím snižuje svalovou únavu během tréninku. Doporučená denní dávka pro citrulin malát se pohybuje mezi 6-8 g pro dosažení nejlepšího účinku. Arginin je ideální suplementovat v množství 3 - 6 g před tréninkem. 

Acetyl-L-karnitin

ALC je forma L-karnitinu, aminokyseliny, nacházející se téměř ve všech buňkách lidského těla. Tuto látku jistě znáte jako populární spalovač tuků. Zároveň podporuje kognitivní funkce, mezi které patří soustředěnost, klíčová vlastnost pro podávání maximálních výkonů. L-karnitin může mít také vliv na snížení bolesti svalů po tréninku, zejména je-li užíván v množství 600–2 500 mg denně.

Žena, která dělá správně plank pro ploché břiško

Kreatinové nakopávače

Kreatin je látka přirozeně se vyskytující v lidském těle. Její hlavní výhoda spočívá v zásobování svalů energií během intenzivního cvičení. Běžně se setkáte s kreatinovými přípravky obsahující kreatin monohydrát, kreatin ethyl ester, kreatin hydrochlorid a další. Díky své dostupnosti a efektivitě je nejpopulárnější kreatin monohydrát.

Kreatin zaslouženě patří mezi nejlepší nakopávače, díky své vysoké účinnosti, která je vědecky potvrzena. Funkce kreatinu spočívá v tom, že zvyšuje hladiny fosfokreatinu ve svalových buňkách, který umožňuje tělu rychleji regenerovat ATP, což je zdroj energie potřebný pro krátkodobou, výbušnou aktivitu, jako je silový trénink nebo intervalové cvičení. 

Kreatin zvyšuje sílu a výkon během silového tréninku a urychluje regeneraci svalů po cvičení. Při užívání tohoto nakopávače můžete zaznamenat zvýšení hmotnosti, potažmo zvýšení objemu svalů. Jedná se o reakci, která je způsobena zvýšením obsahu nitrobuněčně tekutiny, kterou na sebe kreatin váže. Je to přirozený jev a nemusíte mít obavy, že jste kvůli kreatinu přibrali. 

Výsledky užívání kreatinu se dostaví po dlouhodobé suplementaci alespoň v množství 3-5 g. Při krátkodobém užívání není příliš efektivní. 

Protein čokoládový a vanilkový pro vyživu svalů

Adaptogeny

Svoji opodstatněnou roli hrají v nakopávačích také adaptogeny. Jedná se skupinu bylinných látek, které pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresovým podnětům. Zvýšení odolnosti proti stresu a celkové výkonnosti jsou ideální aspekty pro nejlepší nakopávač. V současné době jsou předmětem mnoha výzkumů a diskusí, a tak se dá předpokládat, že se do budoucna jejich ověřené působení ještě rozšíří. Mezi nejpopulárnější zástupce patří Rozchodnice růžová, Ženšen pravý nebo Ashwagandha.

TIP: Potřebujete před a během tréninku doplnit elektrolyty? Pak určitě sáhněte po přípravcích, které jsou navrženy k podpoře hydratace a minerálních látek během intenzivního cvičení. Obsahují sodík, draslík a hořčík, minerální látky, které jsou klíčové pro udržení optimálního výkonu a zdraví.

 

Kdy je ideální čas na užití nakopávače

Ideální čas pro užití nakopávače před tréninkem je zhruba 30 minut před plánovanou aktivitou. Tento časový odstup má svou roli. Umožňuje, aby se látka dostala do vašeho systému a začala působit v okamžiku, kdy potřebujete energii a zlepšit výkon během cvičení. 

V nabídce najdete různé varianty, mezi kterými si vybere každý. Preferujete praktické tablety nebo spíš směsi na přípravu nápoje? 

  • Pilulky a tablety - nakopávače ve formě pilulek nebo tablet jsou rychlým řešením, stačí je pouze spolknout a můžete je mít stále při sobě.
  • Směs na přípravu - prášek na přípravu nápoje je nezbytné smíchat s tekutinou, ale můžete si vybrat z několika příchutí a připravit si tak skvělý předtréninkový rituál. 
  • Shot - pokud hledáte něco mezi, zkuste shot, který nemusíte připravovat a jeho konzumace je velmi rychlá. 

Dejte si pozor na stimulanty, jako je kofein, a na nakopávače s jejich obsahem. Pokud trénujete ráno, pomůže vám dodat potřebnou energii, ale pokud máte plánovanou aktivitu večer, pro lepší spánek je lepší zvolit variantu bez stimulantů. 

Pestrá strava bohatá na bílkoviny by měla být základem jídelníčku každého sportovce. Je potřeba si uvědomit, že každé tělo reaguje na nakopávače jiným způsobem. Zkuste nejdříve menší dávku, kterou můžete později zvyšovat a soustřeďte se na reakci vašeho těla. Nadměrné užívání může vést ke vzniku tolerance k jeho účinkům, proto vnímejte nakopávač pouze jako pomocník ve dnech, kdy se cítíte unaveni a bez energie. 

Nejvhodnější nakopávač pro ženy

Pokud hledáte jednu značku nakopávače, který je nejlepší pro ženy, tak vás tady zklamu. Neexistuje univerzální nejlepší nakopávač ani pro ženy, ani pro muže. Vhodnost předtréninkového nakopávače závisí na celé řadě individuálních preferencí, cílů, fyzické kondici, tělesných proporcích a kondici. Nicméně, při výběru nakopávače pro ženy je důležité zvážit tyto faktory: 

  • obsah stimulantů - některé ženy mohou být na obsah stimulantů citlivější,
  • složení - pečlivě čtěte složení výrobku, mohou obsahovat látky, které ovlivňují hormonální rovnováhu,
  • cíle - uvědomte si, co očekáváte od užití nakopávače, pokud chcete zlepšit vytrvalost, volte suplement s obsahem kreatinu nebo beta-alaninu. Pokud potřebujete nabudit během výkonu, kofein pro vás bude ideální volbou,
  • vlastní preference - záleží především na vás, volte formu, která bude nejpraktičtější pro vaše individuální potřeby.

 

 

Co si ze článku odnést? 

Univerzální nejlepší nakopávač před tréninkem neexistuje, ale nešlápnete vedle pokud vyberete takový, který kombinuje kofein, NO boostery (arginin nebo citrulin malát) a složky na podporu soustředění (adaptogeny nebo acetyl-l-karnitin). Kofein volte bezvodý nebo z rostlinných zdrojů, pomůže vás skvěle nakopnout během tréninku. NO boostery pak zefektivní přísun živin do svalů. Vše pak doplní složky na podporu soustředění a udržení pozornosti. 

Pokud hledáte spíše něco na dlouhodobé užívání, pak volte kreatin nebo beta alanin, které vám pomohou zlepšit celkový výkon. První volbou by měly být nakopávače pouze ve dny, kdy se necítíte, tak úplně sami sebou a chybí vám potřebná energie ke cvičení. Mějte na paměti, že ani nejlepší nakopávače nejsou zázračné a trénink budete muset odcvičit sami. Vybírejte předtréninkové suplementy podle vašich individuálních preferencí, zvolte formu, která vám bude sedět a užívejte je s rozumem. 

TIP: Jste často bez energie a unavení? Prozkoumejte náš článek: 10 tipů, jak získat a zvýšit energii.

Žena, která si plní svou tašku na cvičení s nejlepším nakopáváčem

Časté dotazy na téma nejlepší nakopávače před cvičením

Jak dlouho působí nakopávač?

Doba působení nakopávače se obvykle pohybuje mezi 2 až 4 hodinami. Účinky kofeinu jsou znatelné po 30 minutách a působí až 6 hodin. Kreatin a beta-alanin mohou mít delší trvání účinku, zejména při dlouhodobém užívání. 

V čem jsou unikátní americké nakopávače? 

Americké nakopávače se oproti standardním liší zejména vysokým obsahem stimulantů. Nabízejí širokou škálu složek a přísad, včetně specifických extraktů rostlin, které mohou být evropskou legislativou zakázané. Mohou mít negativní účinky na zdraví, negativně ovlivňovat kardiovaskulární systém a další. Kvůli obsahu zakázaných látek vám mohou pokazit start na závodech a to za to určitě nestojí. Mají silný marketing a branding, což může vést k pozitivnímu ovlivňování spotřebitele. 

Jsou nakopávače vhodné pro každého? 

Pre workouty rozhodně nejsou vhodné pro každého. Před jejich užíváním je vhodné zvážit především individuální zdravotní stav, citlivost na stimulanty a osobní cíle.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní. Pokud se rozhodnete užívat nakopávače před tréninkem měli byste to konzultovat s lékařem nebo nutričním specialistou, zvláště pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte další léky. Základem stravy by měl být racionální a nutričně vyvážený jídelníček.  

Zdroje:

HEALTHINE. 10 Best Pre-Workout Supplements for Muscle Gain, According to Dietitians [online]. Dostupné z: 10 Best Pre-Workout Supplements for Muscle Gain (healthline.com)

HEALTHINE. A Dietitian’s Picks of the 10 Best Pre-Workout Supplements for Women [online]. Dostupné z: 10 Best Pre-Workout Supplements for Women | Healthline

WIKIPEDIA. Kofein [online]. Dostupné z: Kofein – Wikipedie (wikipedia.org)

Michael Shafer, M.S., CSCS, USAW-L1, ACSM-EIM: The 18 Best Pre-Workouts of 2024, RDN-Approved [online] Dostupné z: 18 Best Pre-Workouts of 2024, RDN-Approved (Feb Update) (barbend.com)

Leoni Jesner: Best Pre-Workouts Of 2024, According To Experts [online] Dostupné z: Best Pre-Workouts Of 2024: Expert Reviewed – Forbes Health

 

 
Kratom na spaní

Vracíte se domů pozdě z práce, těšíte se na odpočinek, ale nedokážete zastavit myšlenky na to, co jste vše nestihli? Probouzíte se každý den nevyspalí nebo nedostatečně odpočinutí? Nejste v tom sami, mnoho lidí trpí nespavostí a přerušovaným spánkem. Nespavost nebo ztráta spánku mohou výrazně ovlivnit fyzické a duševní zdraví. Zatímco někteří využívají léků, jiní hledají přírodní alternativu. Objevte kratom na spaní jako cestu ke klidnějšímu a lepšímu spánku.

Žena, která je velmi unavená a leží na svém kancelářském stole

 

Obsah článku

 

Kratom jako pomocník

Rostlina Mitragyina speciosapochází z jihovýchodní Asie. Mezi příznivé účinky patří euforie, motivace, zvýšená energie a tlumení bolesti v závislosti na konkrétním druhu, který využijeme. Rostlina může také přispět k celkovému uvolnění, relaxaci, zlepšení koncentrace a podpoře spánku. Za tyto účinky mohou vysoké hladiny mitragyninu a alkaloidů v rostlině.

Jak využít kratom na spánek

Víte, že téměř 50 milionů dospělých lidí na světě trpí chronickými bolestmi, které vedou k nespavosti? Kratom je přirozenou alternativní možností pro úlevu od nespavosti. Proč si vybrat kratom, když jsou na trhu léky na předpis? 

  • Zmírňuje bolesti.
  • Zmírňuje stres a úzkosti.
  • Podporuje kvalitní spánek. 
  • Uvolňuje tělo i mysl.

    Nejlepší kratom na spaní a odpočinek

    Nejvhodnějším druhem na podporu spánku je červený kratom. Má nejvyšší koncentraci alkaloidů, které tlumí centrální nervový systém. Uvolní mysl i tělo a pomáhá se spánkem. Pokud jde o konkrétní výběr, můžete zvolit téměř jakýkoliv červený kratom. Mezi nejoblíbenější patří červený kratom Maeng Da Red nebo Čistý červený Pure Red v práškové formě. 

    Navozuje klidný spánek a relaxaci. Červený kratom je vyhledáván a používán ke zmírnění stresu a úzkosti, což z něj činí skvělou volbu pro vytvoření klidného prostředí pro spánek. Využít můžete přímo určený červený kratom pojmenovaný „spánek, který může být skvělým přírůstkem pro zkvalitnění spánku.

    Pokud nechcete ztrácet čas s dávkováním v práškové formě. Můžete využít snadnější dávkování ve formě tablet např. Maeng Da Red tablety nebo tablety z čistého kratomu Pure RedTablety nabízejí stejné účinky jako práškový kratom. 

    Dávkování a chuť červeného kratomu 

    Kratom je pro snadnou a pohodlnou konzumaci vyroben ve formě tabletpráškuPři použití kratomu ke spaní je vhodná jakákoliv možnost. Optimální doba využití kratomu před spánkem je 1 - 2 hodiny

    Červený kratom pro spánek

    Je jediným fermentovaným kratomem, tímto procesem dochází k mírnému snížení alkaloidů, proto člověk může konzumovat dvojnásobnou dávku proti zelenému, či bílému, které mají vysoké množství alkaloidů. Vyšší dávka červeného kratomu má silné analgetické a relaxační účinky.

    Průměrná dávka červeného kratomu je 4-6 g. Pokud s kratomem začínáte užijte poloviční dávku. Dávkování je individuální, a proto je důležité začít postupně.

    Kratomové tablety 

    Užívání tablet je nejsnazší způsob, jak užít dávku před spánkem. Účinky po užití tablet se dostavují během 30 - 60 minut, dávka se rozpouští až v trávicím traktu, a proto nástup účinek tablet je pomalejší než v práškové formě. 1 tableta = 1 g práškového kratomu.

    3 tipy na podporu spánku

    Nespavost může vést k vyčerpání, které je spojené s nedostatkem energie, soustředěnosti a motivace. Tyto příznaky mohou ovlivnit vaši náladu, ale i fyzické a psychické zdraví. 

    Mezi další příznaky nespavosti se řadí

    • Potíže se soustředěností
    • Malátnost, bolesti hlavy a únava
    • Podrážděnost
    • Deprese, úzkosti, halucinace

    Tip: Rozmíchejte náš červený kratom – spánek v grapefruitovém džusu před tím, než ulehnete do postele a užijte si nerušený klidný spánek.

    Nejezte před spánkem 

    Je vhodné se vyhnout těžkým jídlům alespoň dvě hodiny před ulehnutím do postele. Hlavním viníkem, který brání v kvalitním spánku, je povzbuzující látka cukr. Cukr navozuje nárůst energie a může způsobit potíže se spánkem.

    Ujistěte se, že váš jídelníček obsahuje bohaté množství minerálů a vitamínů. Zejména dostatek vitaminu B a hořčíku může pomoci vyřešit vaše problémy se spánkem.

    Naplánujte si večerku 

    Vytvořte si večerní rutinu. Jednou z nejdůležitějších věcí je mít spánek konzistentní. Snažte se každý den spát alespoň 6-8 hodin. Pokud vám to práce dovolí, zkuste vstávat každý den, i o víkendu, ve stejnou dobu. To platí i pro usínání, naplánujte si, kdy půjdete spát. Doba spánku by měla být přizpůsobena cirkadiánnímu rytmu.

    Meditace

    Meditace vám může pomoci zklidnit mysl, snížit stres, napětí a úzkosti. Odložte mobilní telefon alespoň o 1 hodinu před spaním , omezíte tím elektromagnetické záření. Místo toho si přečtěte knihu nebo poslouchejte uklidňující/relaxační hudbu. Můžete také vyzkoušet hluboké dýchání.

    Pravidelná desetiminutová meditace před spaním může vést k celkovému uklidnění organismu a zlepšení kvality spánku. Zahrnutí jakékoliv formy meditace do svého života před spaním může vytvořit signál pro mysl a tělo, že přišel čas na spánek.

    Lžička, která je naplněná jemným práškem kratom

    Časté dotazy o kratomu na spaní

    Je vhodné využít kratom ke spánku během těhotenství nebo při kojení?

    Během těhotenství nebo kojení nedoporučujeme užívání kratomu. Místo toho můžete zvážit použití levandule nebo rozmarýnu, které působí relaxačně a mohou přispět k navození klidného spánku.

    Jak rychle začne působit kratom při použití?

    Při běžném dávkování se účinek kratomu projeví v závislosti na použité formě. V případě tablet nastupuje účinek nejpozději do jedné hodiny, protože tablety s kratomem se aktivují až v trávicím traktu. Účinky práškové formy kratomu se dostaví do 15-30 minut. Rychlost účinku se může u každé osoby individuálně lišit.

    Pomůže mi kratom zbavit se úzkosti při spánku? 

    Kratom může svými účinky stimulovat mysl a zmírnit úzkosti, proto díky těmto vlastnostem by mohl být kratom skvělým společníkem. 

    Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.

    Zdroje:  

    KRATOM. Kratom For Sleep: Different Strains & Their Effects [online]. Dostupné také z: https://www.healthline.com/health/depression/kratom-for-depression

    HEALTHINE. Can You Use Kratom for Depression and Anxiety? [online]. Dostupné také z: https://www.healthline.com/health/depression/kratom-for-depression

     
    Kratom na učení

     Máte před sebou závěrečnou zkoušku, státnice, ale po několika dnech učení už se nedokážete soustředit? Známe to všichni. Zapomeňte na obyčejnou kávu. Do boje proti soustředěnosti vstupuje kratom na učení. Tato zázračná rostlina udrží vaši mysl koncentrovanou, dokáže zvýšit vaši produktivitu po celou dobu učení. V tomto článku naleznete, jaký druh kratomu na učení je ten pravý. 

    Frustrovaná studentka sedící u stolu ve knihovně, kde se učí na důležitou zkoušku

    Obsah článku

    Co je to kratom

    Kratom je strom, známý jako Mitragyna speciosa. Jeho listy jsou obvykle tmavě zelené a lesklé. Může dosáhnout výšky až 25 metrů. Pochází ze zemí jihovýchodní Asie, např. Indonési, Thajsko a Malajsie. Kratom je hojně využíván v těchto oblastech jako součást tradiční medicíny.

    Kratom může být použit jako prostředek ke zlepšení nálady, zvládání bolesti, uvolnění, soustředění nebo jako pomocník při učení. Účinky se liší dle druhu a dávce. Detailní informace o kratomu najdete v článku: Co je to kratom, jaké jsou účinky a dávkování.

    Pomocník kratom na učení

    Snažíte se připravit na důležitou zkoušku, oči se vám zavírají, soustředěnost klesá do hlavy už nemůžete dostat ani jedinou myšlenku? Někdy je velmi těžké naladit se na vlnu učení a věnovat se úkolům.

    Mnozí z nás se poté uchylují k různým prostředkům jako je např. káva, doplňky na energii nebo energetické nápoje. Nemusíme se, ale vždy spoléhat na tyto doplňky. Pokud jste se s touto situací někdy setkali, možná byste měli zvážit kratom. V čem nám přesně může kratom pomoct?

    Student, který má v ruce propisku a učí se na duléžitou zkoušku

    Soustředěnost a emoční stav

    Účinné látky v kratomu působí na zvýšený přísun krve a kyslíku do mozku. Tento proces vede k tomu, že mozek aktivuje zlepšení soustředěnosti a koncentrace. Pozitivně působí i na emoční stav, pokud cítíte úzkost nebo depresi.

    Podpora kreativity

    Hlavním důvodem, proč si vybrat kratom, je jeho skrytý potenciál stimulovat kreativitu. Kratom může být zdroj inspirace, je to způsobeno tím, že snižuje bloky a překážky, které by mohly bránit tvůrčímu procesu.

    Zlepšení paměti

    Mezi účinky se řadí i zlepšení paměti. Tento efekt je užitečný zejména při přípravě na neočekáváné testy či zkoušky, kde je nezbytné si vybavit velké množství informací.

    Zlepšení nálady a dodání energie

    Kromě všech výhod, které byly uvedeny může kratom zlepšit náladu. Dostavit se mohou pozitivní pocity a zvýšení motivace. Zlepšená nálada je přeci často spojená se zvýšenou motivací a produktivitou. Kratom může pomoct s překonáním únavy, která přichází s dlouhými studijními dny či noci. 

    Kratom dávkovaný na lžičce

    Kratom nebo kofein

    Kratom i kofein jsou označovány za stimulanty, které mohou mít pozitivní vliv na učení, ale jejich působení a účinky se výrazně liší. Rostlina Mitragyna speciosa (kratom) a káva jsou ze stejné čeledi rostlin Rubiaceae.

    Kratom

    Obsahuje alkaloidy, které výrazně ovlivňují receptory v mozku. V malých dávkách má kratom stimulační účinky, které pomáhají s dlouhotrvajícím soustředěním, produktivitou a energií během učení.

    Kofein 

    Kofein naopak blokuje receptory pro adenosin, což zvyšuje uvolňování dopaminu. Zvýšení množství dopaminu vede k většímu povzbuzení, produktivitě a zvýšené pozornosti. Studenti, kterým se blíží termíny zkoušek se často obrací na kofein, aby jim pomohl zůstat co nejdéle vzhůru.

    Hlavním rozdílem mezi kofeinem a kratomem je:

    1. Kratom působí na emoční stav – uvolní mysl, dokáže snížit stres, úzkost. Kofein je spojován spíše se zvýšením energie a pozornosti, než s vlivem na emoční stav.

    2. Kratom obvykle působí delší dobu než kofein.

    3. Chuť (kyselost, hořkost) kávy může být překážkou, chuť i účinnost kratomu může být vylepšena v grapefruitovém džusu.

    Jaký druh kratomu vybrat na učení?

    Správný výběr je velmi důležitý! Ne každý druh se hodí k učení a ke studiu. A jaký kratom zvolit? Nejvhodnější volbou je v tomto případě bílý kratom. 

    Mezi nejoblíbenější patří Maeng Da White nebo Pure White v práškové formě. Dodá energii, která je k učení potřeba. Zvýší vaši chuť ke studiu a pomůže se lépe soustředit. A to není vše – bílý kratom zvyšuje produktivitu a mírně zlepšuje náladu. S dobrou náladou a nadšením se vždy lépe učí.

    Pokud nechcete ztrácet čas s dávkováním v práškové formě. Můžete využít snadnější dávkování ve formě tablet např. Maeng Da White tablety nebo tablety z čistého kratomu Pure White. Tablety nabízejí stejné stimulující účinky jako práškový kratom.

     

    .
    .
    .

    Dávkování kratomu

    Pokud jste začátečníci v užívání kratomu. Je nejdůležitější zjistit v jaké formě budete kratom užívat.

    Kratom najdete ve formě

    Začátečníkům je doporučena poloviční dávka 1,5 g, odpovídá půlce čajové zarovnané lžičce práškového kratomu. V případě tablet odpovídá poloviční dávka počtu 1-2 tablet. Průměrná 1 dávka pro uživatele kratomu odpovídá 3 g. 1 tableta = 1 gram.

    Dávkování je velmi individuální, každé tělo reaguje a funguje jinak. S dávkováním postupujte opatrně a pomalu. Zvýšit dávku můžete kdykoliv.

    Účinek práškového kratomu se dostaví cca do 15-30 minut. Účinek tablet se může dostavit později cca od 30-60 minut. Z důvodu rozpuštění a působení tablety až v trávícím traktu.

    Délka účinku

    Délka účinku kratomu může být velmi individuální na počtu a množství dávek. Efekt, ale může být 3-4 hodiny.

    Způsob užívání kratomu

    Pro nejsilnější efekt, užijte kratom na prázdný žaludek nebo 1 hodinu před/po jídle. Kratom můžete smíchat s teplou vodou nebo doporučujeme pro lepší chuť smíchat s grapefruitovou fresh šťávou. Nahradit lze džusem. Tato kombinace vám zaručí nejsilnější efekt.

    Kdy kratom neužívat

    Existuje několik skupin, kteří by měli být opatrní při užívání kratomu nebo se ho vyvarovat. Ženy, které jsou těhotné nebo kojí. Osoby, které trpí nízkým tlakem by neměli užívat v začátku více než 1 gram, jelikož kratom snižuje krevní tlak.

    Dávka rozemletého prášku kratom

    Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.

    Zdroje:

    NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585120/

    WIKIPEDIE. Kofein. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein

     

     
    Fytoterapie

    Zamysleli jste se někdy nad tím, že příroda kolem nás může mít klíč k našemu zdraví? Fytoterapie není jen starodávná magie, je to spojení, které nám může pomoci žít zdravěji. Každý list, květ nebo keř v sobě může ukrývat sílu pro podporu těla a duše. Připojte se k nám a objevte studium fototerapie. Najděte cestu léčení prostřednictvím vonných bylinek a rostlin, které mohou růst i na vaší zahrádce.

    Fytoterapie - bylinná medicina

    Obsah článku

    Co je fytoterapie

    Fytoterapie, patří mezi druhy alternativní medicíny. Známá je pod názvem bylinná medicína, bylinkářství nebo fytofarmakologie. Založena je na využívání rostlin, keřů, polokeřů, stromů a bylin na podporu při různých zdravotních stavech nebo na prevenci. Fytoterapie, ale není jen alternativním způsobem léčby, tento druh získává stále větší pozornost i ve vědeckém světe.

    Základní myšlenkou fytoterapie je propojení člověka s přírodou. Spousta léků, které dnes každý den užíváme, má svůj hlavní původ právě v rostlinných látkách. Jedná se hlavně o užívání bylinných přípravků, čajů, mastí nebo tinktur.

    Šálek čaje s šalvějí

    Historie fytoterapie

    Jak daleko sahá fytoterapie? A jak dlouhou historii má? Představte si tradici, která sahá několik staletí zpátky. Fytoterapie se využívá již více než 5000 let a není pouhým trendem současné doby. Tento odkaz do minulosti nás učí o úctě k přírodě a síle rostlin.

    Starověk – Egypťané a Číňané

    První známky byly nalezeny u starověké babylonské civilizace. Lidé věřili, že kořenící směsi mohou pomoci s trávením. Blahodárné účinky našli v Babylonii např. v šafránu, fenyklu, měsíčku a lékořici.

    Egypťané byliny pěstovali v chrámech. Používali mátu, kůru z granátového jablka, aloe vera nebo pelyněk pro zvýšení chuti k jídlu. Nejvíce si, ale vážili posvátné myrhy.

    Starověk – Evropané

    V Evropě byl označován za tzv. otce moderní medicíny Hippokratés. Zdůrazňoval význam bylin a rostlin pro léčbu a uzdravení. Právě on napsal spoustu knih o fytoterapii. Mezi oblíbené rostliny patřila šalvěj, máta a kořen libečku, který byl využíván jako přírodní sladidlo.

    Žena odpočívající s šálkem čaje

    Jak využívat fytoterapii

    V léčivé bylinné terapii se využívají různé části rostlin, jako jsou

    • Kořeny
    • Listy
    • Květy
    • Plody
    • Houby
    • Pupeny

     Tyto části poskytují léčivé látky a mají různé účinky na zdraví.

    Čerstvé nebo sušené byliny?

    Jakou formu bylinek použít? Tento jednoduchý návod pomůže s rozhodováním.

    Čerstvé byliny, jsou intenzivnější než sušené byliny. Čerstvě utrženou bylinkou můžete dosáhnout výrazného bylinkového aroma při přípravě nebo dochucování pokrmů. Používají se často do tinktur, čajů nebo obkladů. Čerstvé byliny, ale mohou obsahovat vyšší množství vody a jsou citlivější na skladování.

    Sušené byliny, jsou více koncentrované v chuti a mají delší trvanlivost. Během sušení se ztrácí voda, kterou byli obsahují a dochází k intenzivnější vůni. Sušené byliny jsou velmi praktické, pokud nemáte přístup k čerstvě utrženým bylinkám. Pří vaření pokrmů nebo čajů může být použito větší množství bylin z důvodu, že při sušení dochází ke ztrátě aroma bylin.

    Dýňová polévka na stole doplněna o koření sušených a čerstvých bylínek

    Jak usušit byliny

    1. Trouba

    • Rozložte byliny na pečící papír.
    • Sušte na teplotu 50-60 °C.
    • Často otáčejte a kontrolujte, aby nedošlo ke spálení.

    2. Sušička na byliny, patří mezi velmi efektivní a rychlé nástroje.

    • Omyjte a osušte byliny.
    • Rozložte rovnoměrně byliny do všech regálů. Pokud byliny nejsou rovnoměrně rozloženy, hrozí špatné prosušení bylin.
    • Sušte na teplotu 35-40 °C.
    • Čas sušení se liší dle typu bylinky a její tloušťky.
    • Průběžně kontrolujte.

    Bylinky jsou usušené, když jsou křehké a suché, ale zachovali své aroma a barvu.

    3. Vzdušné zavěšení praktikovali naše babičky a je to jedna z nejjednodušších metod, jak efektivně usušit byliny. Byliny doporučujeme věšet suchého a větraného prostoru.  Návod je velmi jednoduchý.

    • Svažte byliny do malých svazků.
    • Zavěste je do místnosti nebo na půdu.
    • Sušení trvá několik dní až týdnů.

    Skladování bylin

    Skladování čerstvých bylin není složité. Například petržel, koriandr a bazalka mohou být uloženy ve sklenici vody mimo přímé sluneční světlo. Většinu bylin lze také uskladnit v lednici. Další možností je uložení bylin do sáčku a zmrazení. Zmrazení dokáže udržet chuť a vůni bylin, zatímco sušení umožňuje jejich dlouhodobější skladování.

    TIP: Uložte čerstvé byliny do vlhkého papírového ubrousku. Vložte do sáčku, uzavřete nádobu a uložte do lednice. Papírový ubrousek absorbuje přebytečnou vlhkost, což prodlužuje skladovatelnost bylin na několik dní nebo týdnů.

    Pro skladování usušených bylin budete potřebovat vzduchotěsnou skleněnou nádobu nebo papírové sáčky s pevným uzávěrem. Pro zachování chuti a účinnosti bylin je uchovávejte na suchém a tmavém místě.

    Muž, který skladuje své sušené byliny v uzaviratelných dozách - fytoterapie

    Metody přípravy bylin

    Existuji několik metod na přípravu bylinných léků.

    Proces infuze

     Vytvoříme vařením bylin a následně jeho přecezením, čímž se vytvoří nápoj pro konzumaci. Infuzí dojde k oddělení sloučeniny z rostliny.

    Odvar z bylin

    Vaří se po určitou dobu, aby se vytvořil léčivý nápoj, který je poté přeceděn a užíván. Odvar by měl byl louhován nebo vařen po dobu 5-30 minut v závislosti na bylině.

    Z těchto infuzí a odvarů může být připraven bylinný obklad. Byliny smíchané s vodou se využívají pro přípravu pasty, kterou aplikujeme na postiženou oblast. Bylinu přikládáme např. aplikovanou v gaze nebo na kapesníku. Tento způsob může zmírnit zánět nebo bolest.

    Tinktury

    Vyrábějí louhováním (macerace) sušených nebo čerstvých bylin v alkoholu, nejlépe alespoň 70 %, což umožňuje získat jejich léčivé látky. Po 2-6 týdnech louhování se tinktura přecedí.

     

    .
    .
    .

    Magické účinky bylin

    Mají bylinné směsi léčivé schopnosti, o kterých se tvrdí? A jak poznáte, které jsou pro vás ty pravé?

    Nejprve si určete, proč chcete bylinky užívat. Je to pro celkovou pohodu, nebo máte konkrétní problém, který chcete řešit? Fytoterapie nám může pomoci se zvýšením antioxidantů, snížením stresu, posílením imunity, navodit klidný spánek, zlepšit náladu.

     Žena, která odpočívá ve vaně plné okvětních lístků fytoterapie

    Zklidňující účinky

    Levandule lékařská

    Vyznačuje velmi výraznou vůní. Tato vůně pomáhá uvolnit stres a podporuje relaxaci. Má uklidňující účinky. Z usušené levandule si můžete uvařit čaj, podporuje trávení, uklidňuje žaludek. Zklidňuje menstruační bolesti, bylinku můžete vložit do látkového sáčku s obilninou, nahřát a použít i při bolestech zad.

    Máta peprná

    Pomůže při problémech s trávením. Obsah mentolu může ulevit od bolestí. Využívá se převážně ve formě čaje, příchutí v cukrovinkách nebo skvěle osvěží v letních dnech. Pozitivně působí na koncentraci a paměť. Máta se nedoporučuje pít dlouhodobě může způsobovat tvrdnutí jater a snižovat účinky jiných bylinek.

    Heřmánek

    Má pozitivní dezinfekční účinky a pomůže při uvolnění napětí z těla a podporuje relaxaci. Má mírné sedativní účinky. Tato bylina se nejčastěji používá ve formě čajů nebo obkladů na rány, které se špatně hojí. Doporučuje se i pro ty nejmenší a je často přidáván do dětské kosmetiky.

    Měsíček lékařský

    Hodí se výrobu mastí, tinktur a čajů. Měsíček stejně jako heřmánek pomůže působí proti plísním a detoxikuje tělo. Je vhodný i pro ty nejmenší. Využit může být pro rychlejší hojení ran, při zánětech v těle. Účinně bojuje při zánětu očí i uší.

    Heřmánek lékařský rostoucí na zahrade - fytoterapie

    Protizánětlivé účinky

    Česnek

    Známý pro své protizánětlivé účinky, a to díky látkám, které podporují imunitní systém. Česnek může být účinný jako prevence proti nachlazení. Z této byliny si můžete vyrobit domácí sirup na vysoký krevní tlak. Nejčastěji se využívá při dochucování pokrmů. Účinky, ale mají velmi široké spektrum od pomoci při kašli, angíně, chřipce přes zlepšení trávení až po zlepšení cév. Nahrazen může být zázvorem v čerstvé nebo sušené/sypké formě.

    Oregano, řepík a meduňka

    Tyto bylinky mohou být užívány dlouhodobě. Oregano nebo meduňku použijte na dochucení pokrmů, nejčastěji do polévek nebo při výrobě marinád na maso. Trio těchto bylinek vám pomůžou při zahlenění, při plísních a zánětech. Řepík je vhodný i pro kojence, podporuje ledviny a žlučník.

    Šalvěj

    Ohromí naprosto každého svou vůní. Díky této vůni se používá na uklidnění mysli, zklidňuje bolesti zubů, nervy a střeva. Nejčastěji se využívá vy formě čajů a tinktur. Šalvěj patří mezi silné byliny, může způsobovat problémy při spánku nebo nevolnosti a zvracení.

    Čerstvá bylina šalvěj - fytoterapie

    Preventivní účinky

    Echinacea 

    Nejčastěji využívá v zimním období ve formě tinktur nebo sirupů. Pozitivně působí na imunitní systém a pomáhá při prevenci chřipky a nachlazení. Výzkumy také naznačují rychlejší hojení ran. V tradiční medicíně se používá při dýchacích onemocněních.

    Šípek 

    Rostlina, se kterou jste se určitě setkali při procházce lesem. Plody šípku mají vysoký obsah vitaminu C. Podporují imunitní systém a jsou vhodné pro prevenci nachlazení. Využívají se ve sušené formě (čaj) nebo k výrobě šípkového sirupu.

    Ginkgo biloba a borůvky

    Mají vliv na regeneraci zdraví očí. Tyto rostliny jsou známé pro své antioxidační účinky. Nejčastěji se užívají ve formě prášku s přídavkem zinku. Podporují prokrvení mozku, cév, paměť a pozornost.

    .
    .
    .

    Nežádoucí účinky bylin – méně je více

    Byliny mají magickou sílu, avšak mohou nám pomoci či způsobit komplikace. Je důležité být si vědom možných interakcí mezi bylinami a léky. Některé byliny mohou ve spojení s léky vyvolat nežádoucí účinky. Kromě bylin to mohou být i další faktory ovlivňující účinky léku, např. ovoce, zelený čaj, citrusové šťávy nebo doplňky stravy.

    Nežádoucí účinky se mohou projevit jako nesprávné vstřebání, snížená účinnost léků.

    1. Šalvěj a rozmarýn může ovlivnit účinnost léků na vysoký tlak.

    2. Léky na bázi kyseliny žlučové nejsou vhodně při používání s mátou peprnou.

    3. Třezalka tečkovaná ovlivňuje a sníží nebo téměř odstraní působení antidepresiv.

    4. Ginkgo biloba nebo česnek vzájemně s lékem warfarin na ředění krve snižují působení a dochází k protisrážlivosti.

    Žena ve své zahrádce, kontrolující vypěstované byliny

    Časté dotazy o fytoterapii

    Jaké jsou bezpečné dávky bylin?

    Dávky bylin se liší podle konkrétní byliny, způsobu použití a konkrétního problému. Důležité je respektovat doporučené dávky na obalech. Pokud máte pochybnosti, je vždy lepší se poradit s odborníkem nebo lékárníkem.

    Jsou byliny vhodné pro všechny?

    Některé byliny mohou mít vedlejší účinky v kombinaci s léky nebo se zdravotními stavy, proto ne každá bylina je vhodná pro každého. Je důležité individuálně konzultovat použití bylin s odborníkem.

    Pokud máte jakékoli otázky ohledně toho, zda je správné vybrat bylinný čaj nebo doplněk stravy s obsahem léčivých rostlin, nebo jestli jsou bezpečné v kombinaci s vašimi léky, měli byste se poradit se svým lékárníkem. Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu.

    Zdroje:

    OČI JAKO RYS, Bylinky na oči: Pomohou i vám? Dostupné z: https://ocijakorys.cz/blog/bylinky-na-oci-pomohou-i-vam/

    HEALTHLINE. Herbal Medicine? Dostupné z: https://healthine.com/health/herbal-medicine-101-harness-the-power-of-healing-herbs#what-to-look-for

    MIKA, Karel. Fytoterapie perem lékaře. Praha: Osveta, 2018. ISBN 978-80-8063-459-9.

     
    Tréma – co je to, jak ji překonat a jaké má přínosy

    Každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy srdce začne bušit rychleji, dlaně se potí a my máme pocit, že se někam schováme. Ano, mluvíme o trémě. Vstoupí nám do života v momentě, kdy se ocitneme na prahu něčeho nového a důležitého. Ale co kdybychom vám řekli, že to není nepřemožitelná překážka? Co kdyby existovaly osvědčené triky a tipy, které vám pomohou trému překonat, aby vás neovládala? Společně najdeme cestu ke klidnému a sebejistému vystoupení.

    Člověk, který, mluví před lidmi svou řečí, má zvednuté ruce a raduje se ze svého úspěchu

    Obsah článku

     

    Co je tréma

    Tréma je velmi zvláštní pocit, který se objevuje, když se cítíme nervózní, napjatí nebo vystresovaní v důležitých momentech. Je to taková nervozita někdy až úzkost (panika), která se může objevit třeba před prezentací ve škole nebo v práci, u zkoušky, důležitým rozhovorem, při seznamování se nebo při vystoupení před lidmi.

    Slovo „tréma“ pochází z řečtiny a má kořeny v divadelním světě starověkého Řecka. Tréma byla spojována s herci, kteří vystupovali a předváděli svá umělecká představení. Například tréma u hudebníků nebo před kamerou je zcela normální, pokud nás zcela neovládá.

    Jak poznat trému?

    Pro mnoho lidí je tento pocit spojen s

    • Bušením srdce
    • Třesem rukou
    • Pocením 
    • Napětím
    • Fyzickým projevem (průjem, zvracení)
    • Zapomnětlivostí
    • Ztrátou hlasu,
    • Koktáním a obecně s pocitem nejistoty a tlaku

    Každý to zažívá trochu jinak, ale je to normální a vlastně i docela běžné. Tréma je jakýsi signál od našeho těla, který nám říká, že se děje něco důležitého. Tento pocit nás může paralyzovat, nemůžeme se soustředit a naši mysl a tělo nemáme pod kontrolou.

    Ustrašená žena, která se chystá práve nahrávat před lidmi novou hudbu, má na sobě krásné červené šaty.

    Tipy jak překonat trému

    Nervozita a tréma mohou být výzvou, ale existuje několik účinných strategií, které vám mohou pomoci překonat tento nepříjemný pocit. Příprava je klíčem, čím lépe se připravíte tím méně se budete cítit nervózní. Procvičování, znalost obsahu a dobrá příprava na situaci mohou snížit úroveň stresu a nervozity. A jak trému překonat? Těchto 10 tipů a triků vám může z dlouhodobého hlediska pomoci:

    Dýchací cvičení

    Hluboké a pomalé dýchání. Zkuste si to: Zhluboka se nadechněte nosem, zadržte dech a pomalu vydechněte ústy. Toto cvičení opakujte alespoň 5x. Toto cvičení pomáhá uvolnit stres. Tento cvik můžete použít při jakékoliv situaci kdy se necítíte dobře nebo jste naštvaný.

    Příprava a trénink

    Napište na papír danou situaci, jak by měla vypadat, co budete říkat. Procvičujte si různé události, při kterých se cítíte nervózní. Čím důkladněji jste připraveni, tím větší jistotu máte.

    Pozitivní myšlení

    Proměňte své myšlení a zůstaňte pozitivní. Namísto soustředění se na možné problémy, vizualizujte si situaci v pozitivním světle. Představte si, jak úspěšně situaci zvládnete a jaké to bude.

    Vizualizace

    Vytvořte si vaši situaci jako film ve své hlavě. Představte si každý detail situace, která vás znervózňuje, ale s pozitivním koncem. Vizualizace se představuje jako příběh filmu v mysli, kde hrajete hlavní roli vy.

    Praktické cvičení

    Trénujte, dokud to nebude dokonalé. Opakování je klíčem k ovládnutí nervozity. Simulujte situace, kde se projevuje vaše tréma. Čím více se vystavíte těmto situacím, tím více budete mít kontrolu nad svými emocemi a tím více se naučíte zvládat situace.

    Žena, která medituje při slunci. Má na sobě bílé oblečení a cítí se uvolněná.

    Pomoc od svých přátel/rodiny

    Důvěrným rozhovorem s blízkými lidmi získáte cennou podporu. Povězte jim o svých obavách a najděte slova povzbuzení, která vám dodají odvahu a klid.

    Techniky relaxace

    Meditace nebo jóga mohou poskytnout účinnou pomoc, pokud si již trémou procházíte a necítíte se velmi dobře.

    Zaměřte se na obsah

    Udělejte si seznam témat, která chcete předat. Zaměřte se na obsah a sdělení, které chcete prezentovat. Když budete mít jasno ve své prezentaci, vaše mysl bude soustředěna na sdělení, což může odvést pozornost od vlastních pocitů nervozity.

    Začněte postupně

    Začněte s menšími kroky. Postupně se vystavujte situacím, které vám způsobují nervozitu, a pracujte na jejich překonání.

    Poznejte, že tréma je normální

    Vězte, že tréma je normální reakce. Přijměte ji a snažte se ji spíše pochopit a ovládat než bojovat proti ní.

    Tyto tipy by měly pomoci zvládnout trému a postupně zvyšovat vaši pohodu při důležitých událostech. Každý může reagovat jinak, takže je dobré vyzkoušet, které strategie nejlépe fungují pro vás.

    .
    .
    .

    Proč se tréma vůbec objevuje?

    Stres, tlak a dojem na ostatní

    Když víme, že nás čeká něco důležitého, třeba prezentace ve škole, pracovní pohovor nebo veřejné vystoupení, stres a tlak mohou vystoupit na scénu. Tyto situace nás donutí přemýšlet o tom, co si ostatní lidé budou o naší prezentaci nebo výkonu myslet, což může vyvolat napětí a nervozitu.

    Strach z neúspěchu

    Každý z nás se občas obává, že uděláme chybu nebo že naše vystoupení nebude dokonalé. Tato obava ze selhání může být velkým faktorem, který nás nutí představovat si to nejhorší, co by se mohlo stát.

    Nízké sebevědomí

    Když se necítíme dost sebejistě, může to zesílit naši trému. Pokud máme pocit, že naše schopnosti nejsou na nejvyšší úrovni, může to vést k pocitu nejistoty a obavám, které zvyšují nervozitu.

    Vnitřní tlak

    Často si sami na sebe klademe vysoké nároky. Chceme, aby všechno bylo dokonalé a bez chyb. Tohle očekávání, že musíme být naprosto perfektní, může být velkým zdrojem nervozity.

    Žena , která sedí na posteli a má úzkosti, strach.

    První pomoc při trémě

    Dýchání: Dejte si čas na dýchání

    Začněte tím, že se zaměříte na svůj dech. Zhluboka dýchejte – nadechněte se pomalu nosem, pak vydechněte ústy. Při nadechování a vydechování počítejte do pěti. Tento jednoduchý krok zopakujte 5x, pomáhá uprostřed stresu najít klid.

    Pozitivní afirmace: Promluvte si sám se sebou

    Naučte se nějaká pozitivní slova, která vám dodají sebevědomí. Například: „Jsem klidný/a, připravený/a to zvládnout“ nebo „Dokážu to“. Vybavte si předešlé úspěchy, které vás potěšily, a využijte je k posílení svého sebevědomí.

    Cvičení

    Lehké protažení nebo cvičení může uvolnit napětí z těla a snížit nervozitu. Pár jednoduchých cviků může zlepšit prokrvení a uvolnit svaly.

    3 tipy na rychlou pomoc, kostičky na kterých je psáno tips

    Tréma může být prospěšná

    Říkáte si, v čem nám může být prospěšná? Nenacházíte žádnou odpověď? Tréma je často vnímána jako nepříjemný pocit, ale překvapivě může mít i pozitivní vliv na naši osobní a profesní život. Zatímco se zdá, že nás tréma omezuje, ve skutečnosti může být nečekaným spojencem na cestě k osobnímu rozvoji.

    .
    .
    .
     

    3 přínosy trémy

    1. Zvýšená pozornost a výkonnost. Tato zvýšená pozornost může vést k preciznímu provedení úkolů a zlepšení výkonu.

    2. Nervozita může být motivujícím faktorem, který nás tlačí k většímu úsilí a vylepšení našich schopností. Překonání trémy nám pomáhá rozvíjet nové dovednosti a posilovat naše schopnosti.

    3. Posilování odolnosti a sebevědomí. Práce s trémou nás učí odolnosti vůči stresu a výzvám. Postupné překonávání této nepříjemné situace nám dává víru v naše schopnosti a posiluje naše sebedůvěru, což nás připravuje na budoucí náročné situace.

    V každém z nás se může skrývat tréma, ale není to konec cesty. Jak jsme viděli, existuje mnoho technik a strategií, které mohou pomoci překonat nervozitu a trému. Je důležité najít tu správnou cestu pro sebe a dát si čas na experimentování s různými metodami. Paměť a pochopení toho, že nervozita je přirozená a normální, může být klíčem k úspěšnému překonání trémy. Cílem není jen překonat trému, ale naučit se sní pracovat a využít ji pro svůj růst a rozvoj.

    Člověk na podiu mluvící před lidmi

    Časté dotazy na téma tréma

    Pomůže mi psycholog při trémě?

    Ano, psycholog může pomoci identifikovat příčiny a poskytnout strategie pro zvládání emocí spojených s trémou, což může vést k efektivnějšímu zvládání stresových situací.

    Jaké byliny mi pomohou na zklidnění?

    Byliny jako heřmánek, máta nebo levandule, mají známé uklidňující účinky a mohou pomoci zklidnit nervy. Čaj z těchto bylin je často využíván pro své relaxační vlastnosti.

    Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

    Zdroje:

    GARIBAL, Gilbert. Tréma a jak ji překonávat. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0347-6.

    GOODTHERAPY. Performance Anxiety [online]. Dostupné z: https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/performance-anxiety

    WEBMD. Stage Fright (Performance Anxiety) [online]. Dostupné také z: https://www.webmd.com/anxiety-panic/stage-fright-performance-anxiety#1

    NZPI. Tréma, strach z vystupování na veřejnosti [online]. Dostupné také z: https://www.nzip.cz/clanek/721-trema

     
    Homeopatie

    Podívejte se na své zdraví z jiného úhlu. Homeopatie, tajemná věda léčení, která se opírá o přírodu a principy podobnosti, vám může přinést nový pohled na léčbu. Prozkoumejte s námi tento jedinečný přístup k uzdravení, kde malé dávky přírodních látek mohou být klíčem k posílení vašeho těla a duše. To je svět homeopatie, místo, kde se spojuje věda, příroda a péče o celkové zdraví.

    Homeopatie lahvička s bylinky

     

    Obsah článku

    Co je homeopatie 

    Homeopatie je alternativní léčebná metoda, která se zaměřuje na to, jak pomoci se tělu uzdravit. Základní myšlenkou je princip "podobné léčí podobné". To znamená, že když něco může u zdravého člověka vyvolat určitý problém, tak se to samé také může v malém množství, a ještě v extrémně zředěné formě použít k léčení stejného problému u nemocného člověka.

    Svět homeopatik bere v úvahu celkový stav člověka – fyzický, emocionální a mentální. Je to trochu jako dát tělu jemný návod, jak se uzdravit s pomocí přírodních ingrediencí a podpory vlastních obranných mechanismů.

    Chemik který má vedle sebe lahvičky, a míchá různé léky a homeopatika

    Historie homeopatie

    Slovo homeopatie pochází z řeckých slov hómoios = (podobný) a páthos (utrpení, bolest), což přesně vystihuje základní princip.

    Zakladatelem je německý lékař Samuel Hahnemann. Nadšený vědec a humanista žijící v 18. století. Začal své bádání o léčbě a medicíně, což vyústilo v objevení základního principu homeopatie – principu podobnosti. Jeho první experimenty s léčbou podle tohoto principu vedly k vývoji nové léčebné metody. Proslavil díky objevu, že malé dávky léčivých látek, které byly zředěny a potencovány, mohou být účinné při léčbě různých onemocnění.

    Hahnemannova revoluční práce spočívala v důkladném rozvinutí metody známé jako infinitezimální ředění homeopatických léků. Zjistil, že postupné ředění látek neodstraňuje jejich účinnost, ale spíše eliminuje jejich toxicitu, tedy nežádoucí účinky. V homeopatii se totiž používají i jedovaté látky, jako je arsen, rtuť, Rulík zlomocný, Oměj šalamounek, a podobně, které se právě eliminují extrémním ředěním. 

    Jak funguje homeopatie 

    Princip podobnosti

    Tento princip říká, že látka, která u zdravého člověka vyvolá určité symptomy, může být použita u nemocného jedince i k léčení podobných symptomů. Jinými slovy, "podobné léčí podobné". Pokud něco vyvolá určité příznaky, může být tato stejná věc v malé dávce použita k jejich zmírnění.

    Princip zředění a potencování

    Látky, které jsou v homeopatických léčivech, jsou extrémně zředěny a potencovány. Tento proces zředění má za cíl minimalizovat možné toxické účinky, zatímco potencování, které zahrnuje ředění a třepání látek, má za cíl zvýšit účinnost léčby. Tyto principy spolu tvoří základní kámen homeopatie a tvoří základ pro výrobu homeopatických léků a jejich použití k léčbě různých zdravotních problémů.

    Homeopatika na stole, ležící na lžíci, ale i na listech. Velké množství kuliček homeopatik.

    Kdo je to homeopat

    Homeopat je terapeut nebo může být i lékař specializující se na homeopatii. K tomu, aby se člověk stal homeopatem, je zapotřebí vhodného vzdělání. V mnoha zemích existují školy a programy, které poskytují výuku v oblasti homeopatie. Je nutné získat znalosti o homeopatických přípravcích, principu léčby a schopnost diagnostikovat a porozumět celkovému stavu pacienta. 

    Homeopat se snaží porozumět celkovému stavu pacienta a vybrat lék, který stimuluje tělo k uzdravení.  

    Musí mít schopnost

    • Naslouchat a být empatický
    • Vcítit se do pacientova stavu
    • Být otevřený novým informacím 
    • Důkladně posoudit stav pacienta
    • Stanovit správnou diagnózu
    • Znalost homeopatický léků

    Podle čeho vybrat homeopata

    Zajímá vás homeopatie, ale nemáte jasno v tom, jakého homeopata si vybrat a na jakých kritériích byste měli založit své rozhodnutí? Nemáte nikoho, kdo by Vám předal osobní doporučení? Nevěšte hlavu! Tyto jednoduché kroky by vám mohly pomoci vybrat toho správného homeopata pro vás:

    1. Kvalifikace a vzdělání – Zajímejte se o vzdělání homeopata. Kvalitní homeopat by měl mít certifikaci z vystudované školy homeopatie nebo alespoň certifikáty z absolvovaných kurzů.
    2. Zkušenosti a praxe – Zkušenosti a praxe jsou důležité. Čím více případů a různých situací homeopat léčil, tím lépe.
    3. Délka vstupní konzultace – Hlavní vstupní konzultace by měla trvat okolo 1-2 hodiny.

          4. Zájem o vás – Zajímá se o vaše emoce, zkušenosti, příběh. Zjišťuje faktory, které přispívají ke zlepšení či zhoršení problémů.

    Klietnka na homeopatické terapii podávající si ruku s homeopatkou

    Proč užívat homeopatika? 

    Homeopatika mohou nabídnout šetrnou a individuální alternativu pro podporu přirozeného uzdravení těla bez vedlejších účinků běžných léků. Jejich využití pomáhá při symptomatické úlevě a posiluje imunitní systém. Podíváme se na to detailněji:

    1. Symptomatická léčba bez vedlejších účinků: Homeopatika jsou často využívána k léčbě různých symptomů.
    • Alergie
    • Migrény
    • Zažívací potíže
    • Kožní problémy

     Jejich výhodou je možnost poskytnout úlevu bez vedlejších účinků.

    1. Podpora při chronických onemocněních: Pro lidi s chronickými onemocněními.
    • Astma,
    • Artritida 
    • Chronická únava: při níž může být homeopatie cennou alternativou. Homeopatika se zaměřují na vyhledání symptomů a příčin, ale také na posílení těla, aby se samo uzdravilo.
    1. Psychická podpora: Homeopatie se také využívá v péči o duševní zdraví. Může pomoci s emocionálními problémy
    • Úzkost,
    • Deprese, 
    • Stres.

    Individuální přístup v homeopatii umožňuje léčbu, která bere v úvahu celkový stav člověka, nejen jeho fyzické symptomy.

    1. Podpora imunitního systému: Podporovat mohou imunitní systém a pomoci tělu v boji proti různým infekcím. Mohou se používat také preventivně, aby se posílila přirozená obranyschopnost organismu.

    2. Podpora při životních fázích: Homeopatie může být užitečná i při specifických fázích života, jako je těhotenství, porod, doba kojení nebo menopauza. Pomáhá podporovat fyziologické změny, emocionální výkyvy a přizpůsobují se tělesným potřebám.

    Jak se homeopatika vyrábí

    Homeopatika jsou připravována z přírodních látek, jako jsou minerály, rostliny nebo živočišné produkty. Základním principem výroby je

    • ředění,
    • potencování.

    Prvním krokem je zředění základní suroviny v roztoku, často v ethanolu nebo v destilované vodě. Následuje proces silného ředění nebo potencování, kdy se v základní surovině opakovanými ředěními a důkladným protřepáváním nebo potíráním postupně vyrábí lék. Tento postup se opakuje několikrát, čímž se získá konečný homeopatický lék.

    Tato metoda je založena na tom, že čím více se látka ředí a dynamizuje, tím více se uvolňuje její účinnost a účinky. Navzdory extrémnímu ředění se homeopatie řídí tím, že informační stopy látky zůstávají v roztoku. Tyto stopy mají schopnost ovlivnit tělo a podpořit jeho schopnost uzdravit se. Každý krok výrobního procesu je důležitý pro účinnost homeopatika.

    Homeopatický léky, které leží na stole se spousty lahviček s bylinkami

    Homeopatický lék 

    Samotná podstata homeopatického léku je odlišná od klasických léků, jedná se pouze o přírodní látky. Spíše funguje jako zpráva pro imunitní systém, podává mu instrukce, jak se vrátit zpět do rovnováhy.

    Používá neškodné látky a je bezpečný i pro

    • Novorozence,
    • Těhotné ženy
    • Děti

    Existuje však výjimka, a to u lidí, kteří užívají vysoké množství běžných léků, zejména kortikoidů. V takových případech je účinnost homeopatického léku menší.

    Část účinku homeopatického léku je využita na normalizaci tělesného prostředí, pomáhá tělu zvládat zátěž běžnými léky, a zbývající část může podpořit samotné uzdravení. To znamená, že efekt bude jen částečný, zhruba čtyřicetiprocentní, a léčba bude trvat déle. Homeopatika lze kombinovat s jinými léky, ale léčebný proces může být delší ve srovnání s pacienty, kteří neužívají klasické léky.

    Formy homeopatik

    Forma, v jaké se homeopatika užívají, může záviset na konkrétním typu přípravku a na individuální potřebě pacienta. Homeopatika se vyrábějí také ve formě rozprašovačů, roztoků, sirupu a čípků. Nejznámější a nejvyužívanější formy homeopatik jsou k dispozici v těchto formách:

    • Granule jsou malé kuličky nebo granule obsahující homeopatickou látku. Obvykle se umístí pod jazyk a nechají se rozpouštět.

    • Kapky obsahují zředěné látky, které se mohou užívat perorálně nebo je aplikovat na kůži.

    • Tablety jsou zředěné homeopatické látky. Tyto tablety se také obvykle umisťují pod jazyk a nechávají se rozpouštět.

    • Masti a gely  jsou dostupné ve formě mastí nebo gelů pro aplikaci na kůži k lokálnímu použití.

    Forma, v jaké se homeopatika užívají, může záviset na konkrétním typu přípravku a na individuální potřebě pacienta. Homeopatika se vyrábějí také ve formě rozprašovačů, roztoků, sirupu a čípků.

    Homeopatika v lahvičce, která je rozsypaná po stole

    Ředění homeopatik

    Určení homeopatických léčiv zahrnuje identifikaci prostřednictvím názvu a čísla (5, 9, 15, 30), doplněného písmeny CH. Toto označení informuje o stupni ředění látky v homeopatickém produktu a zároveň o způsobu, jakým byl lék vyroben. Čím vyšší je toto číslo, tím větší je ředění. Ředění se provádí opakovaným naředěním látky v poměru 1:100. Každý stupeň ředění má svou specificitu a určitý účinek, a volba správného stupně závisí na stavu pacienta a jeho symptomech.

    Můžeme si to jednoduše vysvětlit na příkladu s 5 CH, které označuje, že homeopatický lék prošel procesem pětinásobného ředění výchozí látky s každým krokem ředěním v poměru 1:100. Účinnost léku není pouze o ředění samotné látky, ale také o dalších úpravách provedených během výroby. 

    Na druhou stranu, 30 CH znamená, že homeopatická příprava prošla třicetinásobným ředěním, opět s každým krokem ředění v poměru 1:100. Proces výroby léku v této koncentraci je podobný jako u 5 CH, ale s více kroky ředění, což ovlivňuje úroveň koncentrace účinných složek v léku.

    Jednomu stupni podobnosti příznaků odpovídá konkrétní stupeň zředění látky:

    • Místní podobnosti (určitá část těla nebo orgán = Vyžaduje nízké ředění (5 CH).
    • Celkové příznaky = Potřebují střední ředění (9 CH).
    • Nervové a psychické příznaky = Vyžadují vysoké ředění (15, 30 CH).
    .
    .
    .

     

    Užívání homeopatik

    Homeopatická léčba se zpravidla doporučuje užívat před jídlem nebo alespoň 30 minut po jídle, ideálně v čisté ústní dutině. Důvodem je, aby nedošlo k propojení s potravou, nápoji nebo aromatickými látkami, které by mohly snížit účinnost homeopatik. Doporučuje se vyhnout se silným aromatickým látkám alespoň 15-20 minut před a po užití homeopatik. Mezi tyto látky patří mentol a kofein.

    Je třeba vzít na vědomí, že homeopatie se dělí a je rozlišována na dvě skupiny nemocí

    • Akutní
    • Chronické nemoci

    Denně se běžně může užívat až pět granulí, někdy i třikrát až čtyřikrát denně. Pokud lék užíváte jednou týdně, je možno podávat až deset granulí. To platí pro léky, které odpovídají všem vašim příznakům, jako například podpora imunity nebo léčba chronických onemocnění. Je velmi důležité dodržovat dávkování homeopatik, které vám přesně stanoví homeopat nebo lékař, dle vaší diagnózy. U menších léků, jako je Oscillococcinum, se často podává celá tubička jako jedna dávka.

    Homeopatka s maminkou, které v náručí sedí dítě. Homeopatka mu podává do pusy kuličku, dítě se tváří velmi spokojeně.

    Homeopatika a děti

    Podávání homeopatika dětem je ve většině případů nastaveno, tak že granule se rozpouštějí v převařené kojenecké vodě. Obvykle se podává 10 granulí na 100 ml vody, kterou je nutné protřepat nebo zamíchat nekovovou lžičkou. Dáváte buď dávkami z lahvičky nebo přes lžičku přímo do pusinky dítěte. Každý den je důležité připravit nový roztok, protože aktivita látky v rozpuštěném stavu vydrží pouze maximálně 12 až 24 hodin. Tento roztok by neměl být uchováván v lednici a ideálně by měl být skladován při pokojové teplotě. 

    Intervaly mezi dávkami homeopatik závisí na závažnosti stavu. U akutních situací se dávka podává častěji, například při horečce i každou hodinu nebo půlhodinu. Zatímco při ustupujících symptomech stačí dvě až tři dávky denně. Nejlepší je vždy konzultovat správný režim dávkování s lékařem nebo homeopatem.

    Rozdělení homeopatik 

    Jednosložková (monokomponentní) homeopatika

    Tyto homeopatika obsahují jedinou aktivní složku, tedy jednu látku, která je základním léčivým prvkem. Tato jednosložková homeopatika mohou být rostlinného, minerálního nebo živočišného původu.

    Vícesložková (polykomponentní) homeopatika

    Tyto homeopatika kombinují více než jednu složku v jednom léčivu a produkty obsahují kombinaci různých látek, často s cílem léčit širší spektrum příznaků nebo celkový zdravotní stav pacienta. Mohou obsahovat kombinaci různých rostlin, minerálů nebo jiných látek. Jsou navržena tak, aby pokryla širší spektrum příznaků nebo stavů.

    Homeopatická lékarnička s bylinkami, různé množství léku na stole a kytičkami a bylinky

    Základní seznam homeopatik

    Existuje široká škála homeopatických léků s různými účinky a použitím. Mezi nejznámější patří tyto níže popsané. Další různé druhy homeopatik, můžete najít na stránce svět homeopatik, kde mají rozsáhlý seznam dostupných léků na různé symptomy. Ve standardní domácí homeopatické lékárničce by měla být základní homeopatická výbava pro běžné problémy a drobná onemocnění, které jsou například:

    Arnika montana

    Pochází z horských oblastí Evropy, kde je známá jako horská arnika. Její květy jsou hlavní částí rostliny používanou v homeopatii a tradiční medicíně. Využívá se často kvůli svým protizánětlivým a hojivým vlastnostem. Je často používána k léčbě modřin, otoků, podlitin, poranění, ale i různých bolestí, jako jsou svalové a kloubní bolesti. Pomáhá urychlovat hojení a zmírňovat bolest související s poraněním.

    Arsenicum album 

    Tento homeopatický lék pochází z arzenu, který se v homeopatii zpracovává do ředěných forem, aby se eliminovala toxicita. Často využívá v léčbě různých stavů, zejména těch spojených s trávicím traktem a zažívacími potížemi, jako jsou průjmy, zvracení, nevolnost a bolesti břicha. Také se uvádí, že má určité účinky na léčbu úzkosti, nervozity a otravy jídlem.

    Apis mellifica 

    Získaný z včelích jedů, zvaný také „medonosná včela“. Tento homeopatický lék je často využíván pro léčbu otoků a zánětů, zejména pokud jsou tyto stavy doprovázeny pálením, svěděním nebo pálením, které mohou být charakteristické pro bodnutí včelou. Apis mellifica se také využívá pro úlevu od alergických reakcí, především otoků, a může být použit i při léčbě bolestí hlavy a migrény, které jsou doprovázeny pocitem tepání a tlaku. 

    Medonosná včela sedící na kytce, kterou opyluje z ní se poté vyrábí homeopatiku.

    Chamomilla

    Heřmánek, z něhož je toto homeopatikum připravováno, je rostlina, která má uklidňující účinky. Získává z květů a je používán pro různé stavy, jako jsou bolesti zubů u dětí, při kterých jsou děti podrážděné, netrpělivé, mají potíže se spánkem a jsou náročné, ale také při problémech se zažíváním, nespavosti, podrážděností nebo nadměrné citlivosti.

    Belladonna 

    Známá také jako Rohovník bloudějníkový. Používá se pro různé stavy s intenzivními a prudkými symptomy. Například při horečnatých stavech, zánětech, migrénách, ale i při bolestech hlavy nebo problémech s krčním hrdlem. Příznaky, které indikují užití Belladonny, zahrnují náhlý nástup horečky, intenzivní zarudnutí kůže, suchost, teplo a citlivost na dotyk nebo světlo. 

    Ignatia

    Připravovaný ze semen stromu Ignatia amara. Tento strom se nachází v Asii a Austrálii. Ignatia je často využívána pro emoční podporu, zejména při stresu, emocionálním zranění, smutku, úzkosti nebo dokonce pro symptomy podobné hysterii. Tento homeopatický lék se obvykle používá u lidí, kteří mají tendenci skrývat své pocity, jsou citliví a emocionálně zranitelní.

    Tyto homeopatické léky by mohly být užitečné pro rychlé a první léčebné zásahy, ale je dobré se poradit s lékařem nebo odborníkem, pokud jde o jejich užívání.

    .
    .
    .

    Výhody a nevýhody homeopatik 

    Homeopatie individuálně reaguje na každého pacienta, což vede k vysoké efektivitě a bezpečnosti léčby. Tato metoda bere v úvahu celkový stav pacienta, což předchází opomenutí důležitých aspektů onemocnění. Homeopatické léky jsou bez vedlejších účinků, což je vhodné pro alergiky nebo ty, kteří nesnášejí běžné léky. Jsou kompatibilní s jinými léky a nepřinášejí fyzickou ani psychickou závislost, což jej činí i vhodnou preventivní metodou.

    • Absence vedlejších účinků
    • Nulová možnost vytvoření závislosti
    • Vhodnost pro všechny věkové skupiny, včetně těhotných a kojících žen, novorozenců, dětí a seniorů
    • Neobsahuje chemické složení a nevzniká rezistence (odolnost)
    • Mohou se kombinovat s klasickými léky, užívání homeopatik neovlivňuje jejich účinky
    • Obsah sacharózy (množství), vyžaduje opatrnost u diabetiků
    • Možné užívání více homeopatik najednou

    Z toho všeho závěrem vyplývá, že pokud má být proces funkční a homeopatická léčba účinná je potřeba dodržovat výběr nebo vhodnou volbu správného léku a určení správného dávkování. Homeopatie nenahrazuje zdravotní službu, pokud má někdo zdravotní problémy, musí je konzultovat s lékařem.

    Spousta bylinek na zahradě, které jsou usušené, na stole jsou i tinktury  a homeopatika

    Časté dotazy o homeopatii

    Jak si vybrat správný homeopatický lék?

    Správný lék by měl odpovídat vašim příznakům, osobnost a fyzickým charakteristikám. Navštívit homeopatického lékaře může být velmi užitečné.

    Kde mohu získat homeopatické léky?

    Jsou k dostání v lékárnách, specializovaných obchodech, ale i online. Je dobré vybírat důvěryhodné zdroje.

    Pokud si vezmu více kuliček, zvýším tím účinek?

    Lidé často předpokládají, že pokud užijí šest kuliček místo tří, lék bude účinnější. To však není pravda. Zvýšení účinnosti léčby lze dosáhnout pouze zvýšením počtu dávek (značené číslem a písmenek CH) nikoliv množstvím kuliček v jedné dávce.

    Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

    Zdroje

    HEALTHLINE. What is Homeopathy? Dostupné z: hhtps://www.healthine.com/healt/what-is-homeopathy

    JANČA, Jiří. Praktická homeopatie – cesta ke zdraví, rádce pro celou rodinu. 1. Praha: Eminent, 1992. ISBN 80-900176-0-6.