Kratomat v Praze je již opět funkční.

Neuropatická bolest

Trápí vás neuropatická bolest a nevíte, jak si s ní poradit? Inspirujte se tipy a radami, které vám mohou přinést úlevu. Přiblížíme vám, jak neuropatická bolest vzniká, jak se projevuje a jak snížit riziko jejího výskytu.

Mladá žena trpící pálivou bolestí kolene při běhu v městě

 

Obsah článku

 

Co je to neuropatická bolest

Jedná se o bolest, která vzniká nejčastěji v důsledku poruchy nervového systému. Tato porucha může být způsobena několika způsoby poškození nervů, degenerací nervů nebo také narušením nervových drah. 

Projevy neuropatické bolesti

  • Pálení
  • Brnění
  • Mravenčení
  • Ostrá, bodavá bolest
  • Necitlivost

Jak poznat tuto bolest

V některých případech je velmi těžké poznat tento typ bolesti. Symptomy se mohou lišit a jsou velmi rozmanité. Často jsou podobné i jiným typům bolesti a je těžké je mezi sebou rozeznat. Mezi příznaky a projevy však patří:

  • Pálení a také brnění v postižené oblasti. To se může objevit například v nohou, rukou, ale i v jiných částech těla. Toto pálení ani brnění hned tak neustává a často se vrací nejen v pohybu, ale i v klidovém stavu. Pocit pálení cítíte také jako kdyby se na kůži a postiženou oblast nalévala horká tekutina.

  • Necitlivost nebo naopak mravenčení. Neuropatická bolest se může projevovat jaké mravenčení, které je podobné tomu, když si například přesedíte končetinu. Střídat se může také s necitlivostí a pocitem, že je daná část vašeho těla cizí a nemáte v ní vůbec žádný cit.

  • Bodavá a ostrá bolest. I tento typ projevů se objevuje při neuropatických bolestech. Cítit můžete velmi ostrou a bodavou bolest, která vás ochromí. Tato bolest může být krátkodobá, která vás nepříjemně zasáhne a překvapí. Může se však jednat i dlouhodobější a v některých případech trvalou a intenzivní bolest.

  • Změna barvy pokožky a vypadávání vlasů. Dalším projevem neuropatické bolesti může být také vypadávání vlasů a změna barvy pokožky, která působí zašedle až mdle.

  • Nepříjemné a svíravé křeče. U neuropatické bolesti se mohou objevit také křeče, které jsou velmi bolestivé. Svíravý pocit se prodlužuje a máte pocit, že křeč snad nikdy neodezní. Součástí těchto křečí a neuropatické bolesti může být také snížená pohyblivost.

  • Objevit se může také hyperalgezie a alodynie. Hyperalgezie znamená, že obvyklé bolestivé podněty jsou vnímány jako mnohem intenzivnější a bolestivější než normálně. Alodynie znamená, že normálně nebo mírně bolestivé podněty se stávají velmi bolestivými.

Pohled zezadu na mladou ženu s kudrnatými vlasy, která se drží za zády, kde cítí palivou bolest

Příčiny neuropatické bolesti

Mezi velmi časté příčiny patří například cukrovka, rakovina, ale také posttraumatické stavy, případně neurologická onemocnění. Setkat se můžete například s mnohočetnou sklerózou, ale i Parkinsonovou chorobou. Tato bolest vás může nepříjemně potrápit i pokud máte vrozené vady nervů, případně infekci.

Léčba neuropatické bolesti

Nejčastějším způsobem, jak je možné neuropatickou bolest léčit jsou předepsaná antidepresiva, antikonvulziva, ale také opioidy. Stejně tak může pomoci fyzioterapie, psychoterapie a v neposlední řadě také alternativní způsoby léčby, od akupunktury až po akupresuru. Vždy je potřebný individuální přístup a v případě této bolesti je obzvlášť důležité myslet na to, že co pomůže jednomu, nemusí pomoct druhému.

Vyzkoušet můžete tyto metody léčby:

  • Léky

Nejběžnější léčebná metoda využívá moderní medcíny. Neuropatická bolest se může eliminovat pomocí antidepresiv, antikonvulziv a opioidů. Hlavním cílem těchto léčiv je snížit bolest a zlepšit tak kvalitu života.

  • Alternativní léčba

 Pokud vás trápí neuropatická bolest je rozhodně na místě vyzkoušet alternativní způsoby léčby. Mezi ně patří například masáže, jóga, akupunktura i akupresura. Těmito způsoby léčby podpoříte nejen váš fyzický, ale také psychický stav, který je často závislý právě na zmírnění bolestí.

  • Fyzioterapie

Za zmínku rozhodně stojí také fyzioterapie, která má za úkol zlepšit vaši pohyblivost a výrazně tím snížit bolest. Kromě posílení svalů a zlepšení koordinace se naučíte speciální techniky a cviky, díky kterým se vám velmi rychle uleví.

  • Podpora psychiky 

Využít můžete psychoterapie nebo alespoň návštěvu psychologa. Ten vám poradí, jak s danou bolestí pracovat a vysvětlí vám, jaký vliv může mít neuropatická bolest na vaše duševní zdraví. Naučíte se zvládat stres a podpoříte své zdraví.

  • Chirurgický zákrok

 V některých případech je chirurgický zákrok nevyhnutelný. V případě, že vám uleví od bolesti a pomůže, rozhodně neváhejte a potřebnou operaci podstupte. V případě potřeby se obraťte na svého lékaře a najděte společně ideální cestu, jak se neuropatické bolesti zbavit nebo ji alespoň co nejvíc potlačit.

Život s neuropatickou bolestí

Sami určitě víte, jak je těžké normálně fungovat, když vás něco bolí. U neuropatické bolesti to platí stejně tak. Život s tímto typem bolesti může být velmi náročný a výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho psychického i fyzického fungování. Neuropatická bolest může nepříjemně ovlivnit spánek, běžný pohyb, ale také práci a osobní život. 

Jak zlepšit svůj stav

Zlepšete svůj životní styl, ať už se to týká spánkové hygieny, zdravého a vyváženého jídelníčku i pravidelného pohybu. Myslete také na svou psychiku a najděte si zájmy, kterým se můžete bez problémů věnovat. Důležité je také:

  • Dodržovat plán léčby

Poraďte se se svým lékařem a odborníky, jak k vaší neuropatické bolesti přistupovat a jak ji léčit. Společně navrhněte léčebný plán, který je nutné dodržovat. Jen tím dokážete výrazně minimalizovat příznaky bolesti a snížit celkovou zátěž, kterou vám bolest do života přináší. 

  • Nebát si říct o pomoc

 Rozhodně si připomeňte, že na to nejste sami. Hledejte podporu u své rodiny i přátel. Můžete se zajímat o různé podpůrné skupiny, kde se setkáte s lidmi, kteří prožívají něco podobného jako vy.  

  • Naučit se relaxačním technikám

 Vyzkoušejte také relaxační techniky, které vedou k uvolnění. Mezi nimi na prvním místě meditace, jóga, ale také cvičení tai-či. Za zmínku stojí i hluboké dýchání a také otužování.

 

.
.
.

Babské rady k neuropatické bolesti

U babských rad vždy buďte opatrní a nebojte se poradit s lékařem. Vždy myslete na to, že neuropatická bolest je zdravotní problém, který kromě jiného vyžaduje i odbornou lékařskou péči a přístup moderní medicíny

Vyzkoušet však můžete obecné tipy a rady, které vám mohou pomoci. V žádném případě však nic nedělejte na sílu a nenuťte se do aktivit, zhoršující váš stav. To, co jednomu funguje, vám fungovat nemusí a naopak. Zkuste poslouchat své tělo a dbát lékařských doporučení.

Aplikace teplých nebo studených obkladů

Věděli jste, že studené obklady snižují zánět a otok? Naopak teplé obklady uvolńují napětí a ztuhlost svalů. Využijte teplo nebo chlad, podle toho, jaké jsou projevy a příznaky neuropatické bolesti přímo u vás.

Vhodně zvolené cvičení

Nebuďte na sebe příliš přísní, ale přesto se snažte věnovat aktivnímu pohybu. Pravidelnost ve cvičení, ať už se jedná o zmíněnou jógu nebo například fyzioterapeutické cvičení vám pomůže zmírnit napětí ve svalech. Zároveň udrží vaše tělo v kondici a sníží tak zátěž na nervy.

Rozmazlete se masáží

Skvělým způsobem, jak uvolnit napětí ve svalech jsou i pravidelné masáže. Dopřejte si je klidně jednou týdně. Užijte si chvíli relaxace, ale zároveň můžete zlepšit prokrvení v oblastech, kde vás trápí bolest.

Zatočte se stresem

Překvapí vás, že velký vliv na bolest má také stres? Častý a opakující se stres může nepříjemně zhoršovat projevy neuropatické bolesti. Snažte se tedy najít způsoby, jak se stresem účinně bojovat. 

Mladá žena leží na lehátku zatímco je masírovaná

Čím je neuropatická bolest způsobena a jak snížit její riziko

Obecně se nedá říct, co přesně tuto neuropatickou bolest způsobuje. V tomto případě může být na vině několik faktorů. Mezi nimi nemoc, úraz nebo také genetické predispozice. Některé z nich je možné ovlivnit a výrazně se podílet na snížení rizika neuropatické bolesti. Vyzkoušet můžete:

Pravidelné lékařské kontroly

Dbejte na svůj zdravotní stav a navštěvujte svého praktického lékaře. Nevynechávejte preventivní prohlídky a pokud trpíte onemocněním, jako je diabetes, revmatoidní artritida a další, je potřeba pravidelně sledovat svůj stav. Správná léčba a kontrola základního onemocnění mohou pomoci snížit riziko neuropatické bolesti.

Udělejte něco pro své tělo

Budete překvapeni, ale i pracovní prostředí a správná poloha těla při sezení, stání i ležení mohou být skvělým způsobem, jak snížit riziko neuropatické bolesti. Právě tyto špatné ergonomické návyky způsobují opakované pohybové poruchy a problémy s nervovým systémem. Nejen správná ergonomie, ale také pravidelné přestávky během sedavé práce, včetně protažení, mohou pomoci snížit riziko vzniku neuropatické bolesti.

Podpora zdravého životního stylu

Zařaďte do svých pravidelných každodenních aktivit pravidelné cvičení, zajímejte se o zdravou stravu a dopřejte si dostatečné množství kvalitního spánku. Jen tak udržíte svůj nervový systém v dobrém stavu a výrazně snížíte riziko veškerých onemocnění, včetně neuropatické bolesti. V případě, že vás tato bolest trápí se vyhněte užívání alkoholu a také kouření. Pozor si dejte na úrazy, a to pomocí ochranných pomůcek, ale i ochranných opatření, ať už v práci, tak v soukromém životě.

Mladý muž a mladá žena společně běhají a usmívají se při tom

Časté dotazy na téma neuropatická bolest

Co jíst při neuropatické bolesti?

Zařaďte do svého jídelníčku čerstvé ovoce, zeleninu, ale také mléčné výrobky, drůbeží maso a ryby. Nezapomínejte ani na zdravé tuky v podobě ořechů a semínek. 

Jak zastavit neuropatickou bolest?

Vždy se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Ve většině případů se užívají léky proti bolesti, ale také antidepresiva nebo antikonvulziva. U některých typů bolestí se používají opioidy. 

Jaké bylinky používat na tuto bolest?

Vyzkoušet můžete kurkumu, která patří k nejpoužívanějším bylinkám, v případě neuropatické bolesti. Výhodou kurkumy jsou antioxidační vlastnosti, ale také silné protizánětlivé účinky.

Pohled shora na zeleninu a ovoce

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

MAZANEC, Radim. Neuropatická bolest zad: informace pro pacienty. [Praha: Maxdorf], c2014. ISBN 978-80-7345-418-0.

MAZANEC, Radim. Neurologická diagnostika neuropatické bolesti: ve výzkumu a klinické praxi. Praha: Maxdorf, [2016]. ISBN 978-80-7345-475-3.

ROKYTA, Richard, Miloslav KRŠIAK a Jiří KOZÁK, ed. Bolest: monografie algeziologie. Praha: Tigis, 2006. ISBN 80-903750-0-6.