Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Nejznámější léčivé rostliny

Spoléháte na klasickou medicínu nebo jste otevření i alternativním přístupům? Například fytoterapie, tedy léčba bylinami a léčivými rostlinami má více než tisíciletou tradici. Víte, jaké jsou nejznámější rostliny s léčivými účinky a jak vám mohou pomoci?

Pohled shora na usušené léčivé byliny v dřevěných lžících a mísách

Obsah článku

Pohled do historie

Překvapí vás, že již v době pravěku lidé sbírali nejen plody, ale také listy, květy a kořeny léčivých rostlin? Již v této době tak byly mnohé byliny používány nejen jako dochucovadlo nebo jiná součást potravy, ale také jako prostředek k vnitřnímu i vnějšímu léčení

Písemná zmínka

Pokud byste chtěli najít první písemné záznamy o bylinkách a léčivých účincích rostlin, museli byste se vrátit až k roku 3000 před naším letopočtem. Právě v této době vznikla, konkrétně v Číně, první kniha o léčivých bylinách

Do současnosti zaznamenaly léčivé rostliny velký pokrok. Mnohé z nich používáme každodenně, například v čaji, tinktuře nebo třeba v tabletách. Víte, jaké rostliny patří mezi nejznámější? Na seznamu by rozhodně neměl chybět:

  • Měsíček lékařský
  • Máta peprná
  • Řebříček obecný
  • Heřmánek pravý
  • Šalvěj lékařská
  • Tymián obecný
  • Levandule lékařská

Hrníček naplněný mátovým čajem s lístky máty peprné

Měsíček lékařský

Najdete jej také pod latinským názvem Calendula officinalis. Jeho květy jsou obvykle žluté a oranžové barvy. Můžete si připravit měsíčkový olej nebo měsíčkový výtažek z květů této rostliny a aplikovat jej na postiženou oblast. Můžete také použít měsíček ve formě čaje nebo tinktury.

Co se týče jeho léčivých vlastností, bývá často vyhledáván kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům. Měsíček je nejčastěji používán k léčbě kůže, kožních problémů a z nich stojí za zmínku akné, ekzémy nebo také popáleniny. Bývá součástí mastí z lékárny, ale měsíčkovou mast si můžete vyrobit i doma.

Máta peprná

I když je máta peprná častou přísadou do míchaných drinků nebo součástí studené i teplé kuchyně, jedná se o léčivou rostlinu. Její latinský název zní Mentha piperita. Obsahuje mentol, který má chladivé a uklidňující účinky. Můžete si připravit čaj z máty peprné a vypít ho po jídle, abyste zlepšili trávení. Můžete také použít mátu peprnou jako esenciální olej a vtírat ji do kůže nebo inhalovat, aby zmírnila bolesti hlavy nebo uvolnila svalové napětí.

Máta je známá svými protizánětlivými a protibakteriálními účinky. Tato bylinka se používá také k léčbě bolestí břicha, pomáhá napravit rozhozené trávení, působí proti nevolnosti a tišší dokonce i migrény.

Ženské ruce drží čerstvou mátu peprnou

Řebříček obecný

Tuto léčivou rostlinu má na zahradě téměř každý z nás. Její latinský název je Achillea millefolium. Řebříček můžete použít jako čaj, tinkturu nebo mast. Pro zlepšení trávení můžete vypít šálek řebříčkového čaje po jídle. Tinkturu řebříčku můžete aplikovat na postiženou oblast, například při bolesti svalů nebo kloubů. Mast z řebříčku může pomoci při hojení drobných řezů a oděrek.

Řebříček se pyšní protizánětlivými a analgetickými účinky. Velmi často se používá k léčbě bolesti hlavy, ale umí pomoci i při zažívacích problémech. Je velkým pomocníkem také při léčbě menstruačních bolestí.

Heřmánek pravý

Co vás napadne jako první, když se řekne Heřmánek? Mnozí si představí heřmánkový čaj. Tuto léčivou bylinku najdete pod latinským názvem Matricaria chamomilla. Heřmánek pravý obsahuje účinné látky, jako jsou flavonoidy a kyselina azulenová, které mu dávají protizánětlivé, protibakteriální a uklidňující účinky. Heřmánek pravý se často používá jako čaj nebo vodní výluh.

Potěší vás nejen protizánětlivé vlastnosti, ale také působení jako mírné sedativum. Heřmánek vás dokáže zklidnit a zmírnit úzkost i nespavost. Navíc se používá i k léčbě kožních problémů.

květy heřmánku pravého, který roste na louce

Šalvěj lékařská

Pod latinským názvem Salvia officinalis se skrývá Šalvěj lékařská. Šalvěj obsahuje řadu účinných látek, jako jsou silice, třísloviny a flavonoidy, které jí dávají antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační účinky

Nejčastěji se používá k léčbě bolestí v krku. Určitě si můžete vzpomenout na oblíbené pastilky. Funguje také proti nachlazení a dokonce pomáhá i s léčbou zánětu dásní.

Tymián obecný

Na vlastní zahradě můžete pěstovat také léčivý Tymián obecný, s latinským názvem Thymus vulgaris. Tymián obsahuje řadu účinných látek, jako jsou thymol a karvakrol. Můžete si připravit čaj z tymiánu nebo si udělat inhalaci, aby vám ulevil od dýchacích obtíží.

Tato léčivá bylina má protizánětlivé a také protibakteriální účinky. Nejčastěji se používá k léčbě respiračních infekcí. Tymián bude vašim “zachráncem”, pokud vás nepříjemně potrápí kašel nebo nachlazení.

Blízký pohled na tymián zasazený na zahrádce

Levandule lékařská

Poslední známou a oblíbenou bylinkou je Levandule lékařská, pod latinským názvem Lavandula angustifolia. Kromě toho, že se jedná o krásnou květinu, která ozdobí každou zahradu, spolehnout se můžete na její protizánětlivé účinky

Kromě toho se levandule často používá k ošetřování kůže, zejména při akné, ekzému a lupénce, protože má antiseptické a protizánětlivé účinky. Levandulový olej se také používá k hojení drobných řezů a popálenin. Levandule je sedativní, a to podobně jako zmíněný heřmánek. Díky svým vlastnostem se často používá k léčbě deprese, úzkostí, ale také při bolestech hlavy. Oceníte ji i při problémech s nespavostí.

U všech těchto léčivých rostlin je důležité uvědomit si, že byste se o konkrétním používání měli vždy poradit se svým lékařem. Myslete na to, že některé byliny mohou snižovat, jiné zase zvyšovat tlak. Pokud navíc užíváte i další léky na předpis, rozhodně věnujte pozornost tomu, s čím je kombinujete.

Sběr bylinek

Bylinky můžete sbírat v přírodě, v lese nebo na louce. Vždy však dbejte na to, abyste danou bylinku nezaměnili s jinou, například jedovatou rostlinou.

Při samotném sběru dbejte na tato pravidla:

  • Nesbírejte bylinky na místech, kde to je zakázáno. Může se jednat o zámecké zahrady, místa ve městech nebo třeba místa, kde jsou bylinky ošetřeny pesticidy, herbicidy a jinými chemickými látkami. 
  • Bylinky sbírejte do papírových nebo textilních pytlů, abyste zabránili kondenzaci vlhkosti a vzniku plísní.
  • Nesbírejte bylinky ani poblíž silnic, železniční trati nebo průmyslových zón. Takto znečištěné rostliny, které mají i kořeny v nevhodné hlíně by nebyly téměř k použití.
  • Sbírejte bylinky v období, kdy jsou v plném květu, a pokud možno ráno, kdy je obsah účinných látek nejvyšší.
  • Neodstraňujte všechny rostliny z jednoho místa, ale sbírejte pouze část rostliny a nechte dostatek pro další růst a šíření.

Pokud si nevíte rady, nebojte se poradit s odborníkem, který bylinkám rozumí a dokáže vám je nejen určit, ale zároveň připomene jejich léčivé vlastnosti

Zahradnice drží dřevenou bedýnku s levandulí

Pěstování léčivek

Pokud máte zahradu u domu, před domem nebo alespoň balkón, můžete si směle zkusit pěstování léčivek. 

  • Nejdříve vyberte místo, kde je dostatek slunečního světla a dobré odvodnění tak, aby bylinkám zbytečně nezahnívaly kořeny. Většina léčivých bylin preferuje slunné místa, některé mohou mít rády i polostín.
  • Zajímejte se o půdu, do které bylinky sázíte. Vyberte si dobře odvodněnou, mírně kyselou a živnou půdu. Přidání organického hnojiva a rašeliny může pomoci zlepšit půdní kvalitu.
  • Vyberte si bylinky, které se hodí pro vaše potřeby. Některé bylinky jsou vhodné pro léčení různých onemocnění, zatímco jiné jsou vhodné pro vaření.
  • Léčivé bylinky lze pěstovat buď z setí nebo z sadby. Setí se provádí přímo do půdy, zatímco sadba se zasazuje do připravené záhonu. Některé bylinky lze rozmnožit i řízkováním.
  • Bylinky je třeba pravidelně zalévat, zejména v horkých letních měsících. Hnojení lze provádět organickým hnojivem nebo kompostem.

Pohled shora na mužské ruce, jak sází levanduli

Na co si u bylinek dávat pozor

  • Správné dávkování
  • Alergické reakce
  • Interakce s léky
  • Správné skladování
  • Rozpoznání správné rostliny

Je důležité dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu nebo podle doporučení lékaře či odborníka na byliny. Některé byliny mohou způsobit alergické reakce, zejména u lidí s citlivou kůží. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem nebo odborníkem na byliny ohledně jejich bezpečného užívání.

Léčivé byliny je třeba skladovat správně, aby si uchovaly své léčivé vlastnosti. Většinou se uchovávají v suchu, tmy a chladu, aby nedošlo k poškození. Při sběru bylin je důležité zajistit si, že jde o správnou rostlinu. Některé byliny jsou si velmi podobné a mohou být zaměněny s jinými druhy, které mohou být nebezpečné nebo neúčinné.

 

.
.
.


Časté dotazy o léčivých rostlinách

Dají se léčivé bylinky užívat vnitřně?

Ano, některé bylinky se dají užívat vnitřně. Můžete si z nich připravit čaj, výluh nebo je přidat do salátu, do smoothie nebo i do jiných receptů. Pokud si nejste jistí, vždy se ptejte na radu odborníka.

Je možné se léčivkami předávkovat?

Ano, určitě se nedoporučuje vypít například k snídani litr nebo 2 litry bylinkového čaje. Dopřejte si 2 až 3 šálky čaje denně, případně se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Rozhodně si nemyslete, že větším množstvím bylinek zvýšíte jejich léčivé účinky.

Kdy se bylinky sbírají?

Každá bylinka to má jinak. Některé bylinky se sbírají na jaře, jiné v létě, část léčivek můžete sbírat na podzim a nechat je usušit. Obecně se dá říct, že nať bylinek se sbírá na počátku květů nebo těsně před jejich odkvetením. Kořeny se pak sbírají velmi brzy na jaře nebo naopak později na podzim.

Set dřevených misek plných bylinek s uprostřed stojícím šálkem horkého čaje

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

NEUBAUER, Štěpán, Karel KLIMEŠ a Ludmila ČERNÁ. Léčivé rostliny. [Sv.] 2., Sbírané léčivé rostliny. Praha: Svépomoc, 1986.

DLOUHÝ, František. Léčivé rostliny: (herbář) : jejich popis, pěstování a upotřebení. 5. vyd. V Praze: I.L. Kober, 1923.

SCHÖNFELDER, Peter a Ingrid SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Praha: NS Svoboda, 2001. Příroda do kapsy. ISBN 80-205-1017-6.