Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Jak rychle usnout

Chcete si lehnout do postele, přestat se převalovat a užít si slastný spánek? Možná vám to nejde tak, jak byste si přáli a ráno jste po probdělé noci bez energie. Spánek je opravdu důležitou součástí našeho života. Inspirujte se tipy a radami, jak rychle a snadněji usnout.

Mladá žena se usmívá ve spánku 

Obsah článku

 

Proč je spánek důležitý

Určitě víte, že je spánek důležitý, a to nejen pro naše tělo, ale také pro mozek. Během spánku lidský organismus nejen odpočívá, ale také regeneruje. Dochází k mnoha důležitým činnostem v těle, ať už se týkají imunitního systému, psychického stavu nebo třeba zvyšování fyzické kondice.

mladý atraktivní muž spí spokojeně v posteli

Tyto důvody potvrzují, že spánek je nezbytný:

1) Imunitní systém

Při spánku se posiluje imunitní systém. Ten se odpočinkem učí fungovat efektivněji a snižovat riziko onemocnění. S imunitním systémem je spojeno také správné trávení. I proto se doporučuje jíst alespoň dvě až tři hodiny předtím, než chcete usnout.

2) Regenerace

Hlavním úkolem spánku je regenerace těla. Právě v noci, kdy tělo zdánlivě odpočívá, dochází k mnoha vnitřním procesům. Mezi nimi například opravování tkání a buněk, které se během dne poškodily. 

3) Schopnost učit se

Všimli jste si někdy, že pokud jste nespali příliš dobře, nedokáže se během dnes soustředit? Během spánku si mozek ukládá a zpracovává nové informace. Zjednodušeně se tedy dá říct, že se učí, a to veškeré, co za daný den prožil. Tento způsob ukládání a zpracovávání informací, když spíte, vede také k lepší paměti a schopnosti rychleji a snadněji se naučit nové věci.

4) Psychická vzpruha

Spánek je důležitý pro dobrou náladu. Určitě si všimnete, že nevyspalí lidé jsou často podráždění a unavení. Na první pohled můžete vidět, že jsou zcela bez energie, velmi často se také potýkají s emocionální nerovnováhou.

5) Fyzická kondice

Máte přes den velký fyzický výdej? V takovém případě je pro vás kvalitní spánek opravdu nutností. Ve spánku můžete výrazně podpořit svou fyzickou výkonnost a vaše tělo doplní dostatečné množství energie na další náročný den. 

mladá atraktivní brunetka se usmívá a sedí na své posteli v pyžamu a spací masce

Spánková hygiena

Nedostatek spánku se velmi rychle projeví na fyzickém i psychickém zdraví. Pokud jste někdy kvůli práci, škole nebo třeba jiným povinnostem nespali víc než 48 hodin, může již docházet k bolestem hlavy, kloubů, svalů a pocitu, že usnete klidně i za chůze. 

Dlouhodobý nedostatek spánku má navíc negativní vliv na celkové zdraví. Spánková hygiena rozhodně patří k hlavním prioritám, co pro sebe můžete udělat v rámci zdravého životního stylu.

Zajímejte se o způsoby, jak ovlivnit kvalitu, ale i délku svého spánku. Snížíte tím riziko problémů se spánkem, celkovou nespavostí, ale dokonce i hrozící spánkové apnoe. Vyzkoušejte některé z těchto tipů, jak zlepšit svůj spánek a rychle usnout:

Pravidelný spánek

Prvním krokem je vytvoření si pravidelného spánkového režimu. Snažte se každý den vstávat a také chodit spát v podobnou hodinu. Zkuste tento režim dodržet i o víkendech. Věřte, že velmi brzy začnou fungovat vaše biologické hodiny a zhruba po měsíci pravidelného spánku se klidně v danou hodinu probudíte i bez budíku.

Prostředí je důležité

Myslíte si, že se dá kvalitně spát téměř všude? V tomto případě je opak pravdou. Vytvořte si příjemné a uklidňující prostředí. Není nad to, když je ložnice místem, kam se opravdu těšíte po náročném dni. Snažte se spát ve tmavé, tiché a dobře vyvětrané místnosti, ve které vás nebude nic rušit.

Čemu se před spaním vyhnout

Máte problémy s usínáním a máte pocit, že děláte vše správně? Zamyslete se nad tím, zda během dne často nesaháte po stimulantech, kam patří například kofein, alkohol a nikotin. 

Cvičení ne, procházka ano

Vyhněte se před spaním náročným fyzickým aktivitám. Pokud si chcete zacvičit, raději zvolte ráno nebo třeba pozdní odpoledne. Necvičte však hodinu až dvě před spaním. Vaše tělo by bylo plné endorfinů a nabité energie. Klidně si však před spaním dopřejte procházku nebo pomalou lekci jógy.

Vyzkoušejte relaxaci

Zajímejte se o vhodné relaxační techniky, kam patří meditace, hluboké dýchání, ale také poslech relaxační hudby. Svou mysl uklidníte také relaxací v koupeli, mazlení s domácími mazlíčky nebo příjemným časem, který strávíte se svým protějškem.

.
.
.

Rituály oceníte

Skvělým způsobem, jak podpořit rychlé usínání jsou také pravidelné rituály. Jeden z nich může být zmíněná horká koupel, dalším pak například pití bylinkového čaje před spaním. Klidně si pusťte oblíbený seriál nebo film, případně si užijte před spaním chvíli s knihou. 

Pokud stále nemůžete usnout, nebojte se tuto situaci konzultovat také se svým lékařem. V některých případech je nutné navštívit také spánkové centrum nebo odborníka na poruchy spánku. 

roztomilá dívka sedí komfortně na židli s čajem a čte si knihu

Individuální přístup

Co se týče spánku a jeho působení na zdraví, vždy myslete na svou individualitu. Někomu pomůže jeden z výše uvedených tipů, pro někoho je vhodná jejich kombinace. Myslete nejen na své preference, ale také na své potřeby. 

Zajímavým způsobem, jak podpořit svou spánkovou hygienu, jsou také babské rady. Vyzkoušejte některé z nich a využijte tradiční lidovou moudrost.

  • Už v minulosti se doporučovalo vypít před spaním bylinkový čaj, ideálně s heřmánkem nebo meduňkou. Skvěle však funguje také teplé mléko s lžičkou medu.
  • Pokud si připravujete relaxační koupel, přidejte do ní pár kapek levandulového esenciálního oleje. Stejně tak si můžete tento olej kápnout na polštář. Stejně dobře funguje i esenciální olej s mátou, ylang-ylang nebo bergamot.
  • Vyzkoušejte teplý obklad nebo horkou vodní láhev. Umístěte ji pod hlavu, na místo krku a uvidíte, že vás příjemný a hřejivý pocit ukolíbá až ke klidnému spánku.
  • Zkuste hodinu před spaním omezit modré světlo. Vypněte tak telefon, tablet, ale i počítač a televizi. Uvidíte, že již za krátkou dobu se může váš spánek výrazně zlepšit.

Lidé se také ptají:

Jak usnout za minutu

Vyzkoušejte rychlou a meditační techniku, kdy se pokusíte o zhruba pět až šest plných a vědomých dechů. Snažte se vydechovat ústy a nadechovat nosem. Počítejte při nádechu do čtyř, při výdechu pak počítejte do šesti. 

Jak usnout ve stresu

Pokud se vám nedaří usnout ani když už se nějakou dobu převalujete v posteli, na chvíli vstaňte a věnujte se čtení, psaní nebo kreslení. Tato činnost zklidní vaši mysl a “přeladí” ji na jiné téma, než jsou denní starosti a s nimi spojený stres.

Jak dlouho vydrží člověk bez spánku

Světový rekord se pohybuje okolo 11 dní bez spánku. Při experimentech je průměrná doba bez spánku okolo 8 dnů. Pokud však nebude spát delší dobu běžný a netrénovaný ani jinak nepřipravený člověk může dojít až ke spánkové deprivaci a vaše psychické i fyzické tělo bude trpět.

Žena odpočívající s šálkem dobrého čaje

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. [s.l.]: Svojtka & Co., 1999. ISBN 80-7237-256-4. Kapitola Potraviny a výživa - spánek a sny

Spánek – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1nek

WALKER, Matthew P. Proč spíme: odhalte sílu spánku a snění. Druhé, aktualizované vydání. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2021. Pod povrchem. ISBN 978-80-7555-122-1.