Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Tréma – co je to, jak ji překonat a jaké má přínosy

Každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy srdce začne bušit rychleji, dlaně se potí a my máme pocit, že se někam schováme. Ano, mluvíme o trémě. Vstoupí nám do života v momentě, kdy se ocitneme na prahu něčeho nového a důležitého. Ale co kdybychom vám řekli, že to není nepřemožitelná překážka? Co kdyby existovaly osvědčené triky a tipy, které vám pomohou trému překonat, aby vás neovládala? Společně najdeme cestu ke klidnému a sebejistému vystoupení.

Člověk, který, mluví před lidmi svou řečí, má zvednuté ruce a raduje se ze svého úspěchu

Obsah článku

 

Co je tréma

Tréma je velmi zvláštní pocit, který se objevuje, když se cítíme nervózní, napjatí nebo vystresovaní v důležitých momentech. Je to taková nervozita někdy až úzkost (panika), která se může objevit třeba před prezentací ve škole nebo v práci, u zkoušky, důležitým rozhovorem, při seznamování se nebo při vystoupení před lidmi.

Slovo „tréma“ pochází z řečtiny a má kořeny v divadelním světě starověkého Řecka. Tréma byla spojována s herci, kteří vystupovali a předváděli svá umělecká představení. Například tréma u hudebníků nebo před kamerou je zcela normální, pokud nás zcela neovládá.

Jak poznat trému?

Pro mnoho lidí je tento pocit spojen s

  • Bušením srdce
  • Třesem rukou
  • Pocením 
  • Napětím
  • Fyzickým projevem (průjem, zvracení)
  • Zapomnětlivostí
  • Ztrátou hlasu,
  • Koktáním a obecně s pocitem nejistoty a tlaku

Každý to zažívá trochu jinak, ale je to normální a vlastně i docela běžné. Tréma je jakýsi signál od našeho těla, který nám říká, že se děje něco důležitého. Tento pocit nás může paralyzovat, nemůžeme se soustředit a naši mysl a tělo nemáme pod kontrolou.

Ustrašená žena, která se chystá práve nahrávat před lidmi novou hudbu, má na sobě krásné červené šaty.

Tipy jak překonat trému

Nervozita a tréma mohou být výzvou, ale existuje několik účinných strategií, které vám mohou pomoci překonat tento nepříjemný pocit. Příprava je klíčem, čím lépe se připravíte tím méně se budete cítit nervózní. Procvičování, znalost obsahu a dobrá příprava na situaci mohou snížit úroveň stresu a nervozity. A jak trému překonat? Těchto 10 tipů a triků vám může z dlouhodobého hlediska pomoci:

Dýchací cvičení

Hluboké a pomalé dýchání. Zkuste si to: Zhluboka se nadechněte nosem, zadržte dech a pomalu vydechněte ústy. Toto cvičení opakujte alespoň 5x. Toto cvičení pomáhá uvolnit stres. Tento cvik můžete použít při jakékoliv situaci kdy se necítíte dobře nebo jste naštvaný.

Příprava a trénink

Napište na papír danou situaci, jak by měla vypadat, co budete říkat. Procvičujte si různé události, při kterých se cítíte nervózní. Čím důkladněji jste připraveni, tím větší jistotu máte.

Pozitivní myšlení

Proměňte své myšlení a zůstaňte pozitivní. Namísto soustředění se na možné problémy, vizualizujte si situaci v pozitivním světle. Představte si, jak úspěšně situaci zvládnete a jaké to bude.

Vizualizace

Vytvořte si vaši situaci jako film ve své hlavě. Představte si každý detail situace, která vás znervózňuje, ale s pozitivním koncem. Vizualizace se představuje jako příběh filmu v mysli, kde hrajete hlavní roli vy.

Praktické cvičení

Trénujte, dokud to nebude dokonalé. Opakování je klíčem k ovládnutí nervozity. Simulujte situace, kde se projevuje vaše tréma. Čím více se vystavíte těmto situacím, tím více budete mít kontrolu nad svými emocemi a tím více se naučíte zvládat situace.

Žena, která medituje při slunci. Má na sobě bílé oblečení a cítí se uvolněná.

Pomoc od svých přátel/rodiny

Důvěrným rozhovorem s blízkými lidmi získáte cennou podporu. Povězte jim o svých obavách a najděte slova povzbuzení, která vám dodají odvahu a klid.

Techniky relaxace

Meditace nebo jóga mohou poskytnout účinnou pomoc, pokud si již trémou procházíte a necítíte se velmi dobře.

Zaměřte se na obsah

Udělejte si seznam témat, která chcete předat. Zaměřte se na obsah a sdělení, které chcete prezentovat. Když budete mít jasno ve své prezentaci, vaše mysl bude soustředěna na sdělení, což může odvést pozornost od vlastních pocitů nervozity.

Začněte postupně

Začněte s menšími kroky. Postupně se vystavujte situacím, které vám způsobují nervozitu, a pracujte na jejich překonání.

Poznejte, že tréma je normální

Vězte, že tréma je normální reakce. Přijměte ji a snažte se ji spíše pochopit a ovládat než bojovat proti ní.

Tyto tipy by měly pomoci zvládnout trému a postupně zvyšovat vaši pohodu při důležitých událostech. Každý může reagovat jinak, takže je dobré vyzkoušet, které strategie nejlépe fungují pro vás.

.
.
.

Proč se tréma vůbec objevuje?

Stres, tlak a dojem na ostatní

Když víme, že nás čeká něco důležitého, třeba prezentace ve škole, pracovní pohovor nebo veřejné vystoupení, stres a tlak mohou vystoupit na scénu. Tyto situace nás donutí přemýšlet o tom, co si ostatní lidé budou o naší prezentaci nebo výkonu myslet, což může vyvolat napětí a nervozitu.

Strach z neúspěchu

Každý z nás se občas obává, že uděláme chybu nebo že naše vystoupení nebude dokonalé. Tato obava ze selhání může být velkým faktorem, který nás nutí představovat si to nejhorší, co by se mohlo stát.

Nízké sebevědomí

Když se necítíme dost sebejistě, může to zesílit naši trému. Pokud máme pocit, že naše schopnosti nejsou na nejvyšší úrovni, může to vést k pocitu nejistoty a obavám, které zvyšují nervozitu.

Vnitřní tlak

Často si sami na sebe klademe vysoké nároky. Chceme, aby všechno bylo dokonalé a bez chyb. Tohle očekávání, že musíme být naprosto perfektní, může být velkým zdrojem nervozity.

Žena , která sedí na posteli a má úzkosti, strach.

První pomoc při trémě

Dýchání: Dejte si čas na dýchání

Začněte tím, že se zaměříte na svůj dech. Zhluboka dýchejte – nadechněte se pomalu nosem, pak vydechněte ústy. Při nadechování a vydechování počítejte do pěti. Tento jednoduchý krok zopakujte 5x, pomáhá uprostřed stresu najít klid.

Pozitivní afirmace: Promluvte si sám se sebou

Naučte se nějaká pozitivní slova, která vám dodají sebevědomí. Například: „Jsem klidný/a, připravený/a to zvládnout“ nebo „Dokážu to“. Vybavte si předešlé úspěchy, které vás potěšily, a využijte je k posílení svého sebevědomí.

Cvičení

Lehké protažení nebo cvičení může uvolnit napětí z těla a snížit nervozitu. Pár jednoduchých cviků může zlepšit prokrvení a uvolnit svaly.

3 tipy na rychlou pomoc, kostičky na kterých je psáno tips

Tréma může být prospěšná

Říkáte si, v čem nám může být prospěšná? Nenacházíte žádnou odpověď? Tréma je často vnímána jako nepříjemný pocit, ale překvapivě může mít i pozitivní vliv na naši osobní a profesní život. Zatímco se zdá, že nás tréma omezuje, ve skutečnosti může být nečekaným spojencem na cestě k osobnímu rozvoji.

.
.
.
 

3 přínosy trémy

1. Zvýšená pozornost a výkonnost. Tato zvýšená pozornost může vést k preciznímu provedení úkolů a zlepšení výkonu.

2. Nervozita může být motivujícím faktorem, který nás tlačí k většímu úsilí a vylepšení našich schopností. Překonání trémy nám pomáhá rozvíjet nové dovednosti a posilovat naše schopnosti.

3. Posilování odolnosti a sebevědomí. Práce s trémou nás učí odolnosti vůči stresu a výzvám. Postupné překonávání této nepříjemné situace nám dává víru v naše schopnosti a posiluje naše sebedůvěru, což nás připravuje na budoucí náročné situace.

V každém z nás se může skrývat tréma, ale není to konec cesty. Jak jsme viděli, existuje mnoho technik a strategií, které mohou pomoci překonat nervozitu a trému. Je důležité najít tu správnou cestu pro sebe a dát si čas na experimentování s různými metodami. Paměť a pochopení toho, že nervozita je přirozená a normální, může být klíčem k úspěšnému překonání trémy. Cílem není jen překonat trému, ale naučit se sní pracovat a využít ji pro svůj růst a rozvoj.

Člověk na podiu mluvící před lidmi

Časté dotazy na téma tréma

Pomůže mi psycholog při trémě?

Ano, psycholog může pomoci identifikovat příčiny a poskytnout strategie pro zvládání emocí spojených s trémou, což může vést k efektivnějšímu zvládání stresových situací.

Jaké byliny mi pomohou na zklidnění?

Byliny jako heřmánek, máta nebo levandule, mají známé uklidňující účinky a mohou pomoci zklidnit nervy. Čaj z těchto bylin je často využíván pro své relaxační vlastnosti.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

GARIBAL, Gilbert. Tréma a jak ji překonávat. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0347-6.

GOODTHERAPY. Performance Anxiety [online]. Dostupné z: https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/performance-anxiety

WEBMD. Stage Fright (Performance Anxiety) [online]. Dostupné také z: https://www.webmd.com/anxiety-panic/stage-fright-performance-anxiety#1

NZPI. Tréma, strach z vystupování na veřejnosti [online]. Dostupné také z: https://www.nzip.cz/clanek/721-trema