Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Fytoterapie

Zamysleli jste se někdy nad tím, že příroda kolem nás může mít klíč k našemu zdraví? Fytoterapie není jen starodávná magie, je to spojení, které nám může pomoci žít zdravěji. Každý list, květ nebo keř v sobě může ukrývat sílu pro podporu těla a duše. Připojte se k nám a objevte studium fototerapie. Najděte cestu léčení prostřednictvím vonných bylinek a rostlin, které mohou růst i na vaší zahrádce.

Fytoterapie - bylinná medicina

Obsah článku

Co je fytoterapie

Fytoterapie, patří mezi druhy alternativní medicíny. Známá je pod názvem bylinná medicína, bylinkářství nebo fytofarmakologie. Založena je na využívání rostlin, keřů, polokeřů, stromů a bylin na podporu při různých zdravotních stavech nebo na prevenci. Fytoterapie, ale není jen alternativním způsobem léčby, tento druh získává stále větší pozornost i ve vědeckém světe.

Základní myšlenkou fytoterapie je propojení člověka s přírodou. Spousta léků, které dnes každý den užíváme, má svůj hlavní původ právě v rostlinných látkách. Jedná se hlavně o užívání bylinných přípravků, čajů, mastí nebo tinktur.

Šálek čaje s šalvějí

Historie fytoterapie

Jak daleko sahá fytoterapie? A jak dlouhou historii má? Představte si tradici, která sahá několik staletí zpátky. Fytoterapie se využívá již více než 5000 let a není pouhým trendem současné doby. Tento odkaz do minulosti nás učí o úctě k přírodě a síle rostlin.

Starověk – Egypťané a Číňané

První známky byly nalezeny u starověké babylonské civilizace. Lidé věřili, že kořenící směsi mohou pomoci s trávením. Blahodárné účinky našli v Babylonii např. v šafránu, fenyklu, měsíčku a lékořici.

Egypťané byliny pěstovali v chrámech. Používali mátu, kůru z granátového jablka, aloe vera nebo pelyněk pro zvýšení chuti k jídlu. Nejvíce si, ale vážili posvátné myrhy.

Starověk – Evropané

V Evropě byl označován za tzv. otce moderní medicíny Hippokratés. Zdůrazňoval význam bylin a rostlin pro léčbu a uzdravení. Právě on napsal spoustu knih o fytoterapii. Mezi oblíbené rostliny patřila šalvěj, máta a kořen libečku, který byl využíván jako přírodní sladidlo.

Žena odpočívající s šálkem čaje

Jak využívat fytoterapii

V léčivé bylinné terapii se využívají různé části rostlin, jako jsou

  • Kořeny
  • Listy
  • Květy
  • Plody
  • Houby
  • Pupeny

 Tyto části poskytují léčivé látky a mají různé účinky na zdraví.

Čerstvé nebo sušené byliny?

Jakou formu bylinek použít? Tento jednoduchý návod pomůže s rozhodováním.

Čerstvé byliny, jsou intenzivnější než sušené byliny. Čerstvě utrženou bylinkou můžete dosáhnout výrazného bylinkového aroma při přípravě nebo dochucování pokrmů. Používají se často do tinktur, čajů nebo obkladů. Čerstvé byliny, ale mohou obsahovat vyšší množství vody a jsou citlivější na skladování.

Sušené byliny, jsou více koncentrované v chuti a mají delší trvanlivost. Během sušení se ztrácí voda, kterou byli obsahují a dochází k intenzivnější vůni. Sušené byliny jsou velmi praktické, pokud nemáte přístup k čerstvě utrženým bylinkám. Pří vaření pokrmů nebo čajů může být použito větší množství bylin z důvodu, že při sušení dochází ke ztrátě aroma bylin.

Dýňová polévka na stole doplněna o koření sušených a čerstvých bylínek

Jak usušit byliny

1. Trouba

  • Rozložte byliny na pečící papír.
  • Sušte na teplotu 50-60 °C.
  • Často otáčejte a kontrolujte, aby nedošlo ke spálení.

2. Sušička na byliny, patří mezi velmi efektivní a rychlé nástroje.

  • Omyjte a osušte byliny.
  • Rozložte rovnoměrně byliny do všech regálů. Pokud byliny nejsou rovnoměrně rozloženy, hrozí špatné prosušení bylin.
  • Sušte na teplotu 35-40 °C.
  • Čas sušení se liší dle typu bylinky a její tloušťky.
  • Průběžně kontrolujte.

Bylinky jsou usušené, když jsou křehké a suché, ale zachovali své aroma a barvu.

3. Vzdušné zavěšení praktikovali naše babičky a je to jedna z nejjednodušších metod, jak efektivně usušit byliny. Byliny doporučujeme věšet suchého a větraného prostoru.  Návod je velmi jednoduchý.

  • Svažte byliny do malých svazků.
  • Zavěste je do místnosti nebo na půdu.
  • Sušení trvá několik dní až týdnů.

Skladování bylin

Skladování čerstvých bylin není složité. Například petržel, koriandr a bazalka mohou být uloženy ve sklenici vody mimo přímé sluneční světlo. Většinu bylin lze také uskladnit v lednici. Další možností je uložení bylin do sáčku a zmrazení. Zmrazení dokáže udržet chuť a vůni bylin, zatímco sušení umožňuje jejich dlouhodobější skladování.

TIP: Uložte čerstvé byliny do vlhkého papírového ubrousku. Vložte do sáčku, uzavřete nádobu a uložte do lednice. Papírový ubrousek absorbuje přebytečnou vlhkost, což prodlužuje skladovatelnost bylin na několik dní nebo týdnů.

Pro skladování usušených bylin budete potřebovat vzduchotěsnou skleněnou nádobu nebo papírové sáčky s pevným uzávěrem. Pro zachování chuti a účinnosti bylin je uchovávejte na suchém a tmavém místě.

Muž, který skladuje své sušené byliny v uzaviratelných dozách - fytoterapie

Metody přípravy bylin

Existuji několik metod na přípravu bylinných léků.

Proces infuze

 Vytvoříme vařením bylin a následně jeho přecezením, čímž se vytvoří nápoj pro konzumaci. Infuzí dojde k oddělení sloučeniny z rostliny.

Odvar z bylin

Vaří se po určitou dobu, aby se vytvořil léčivý nápoj, který je poté přeceděn a užíván. Odvar by měl byl louhován nebo vařen po dobu 5-30 minut v závislosti na bylině.

Z těchto infuzí a odvarů může být připraven bylinný obklad. Byliny smíchané s vodou se využívají pro přípravu pasty, kterou aplikujeme na postiženou oblast. Bylinu přikládáme např. aplikovanou v gaze nebo na kapesníku. Tento způsob může zmírnit zánět nebo bolest.

Tinktury

Vyrábějí louhováním (macerace) sušených nebo čerstvých bylin v alkoholu, nejlépe alespoň 70 %, což umožňuje získat jejich léčivé látky. Po 2-6 týdnech louhování se tinktura přecedí.

 

.
.
.

Magické účinky bylin

Mají bylinné směsi léčivé schopnosti, o kterých se tvrdí? A jak poznáte, které jsou pro vás ty pravé?

Nejprve si určete, proč chcete bylinky užívat. Je to pro celkovou pohodu, nebo máte konkrétní problém, který chcete řešit? Fytoterapie nám může pomoci se zvýšením antioxidantů, snížením stresu, posílením imunity, navodit klidný spánek, zlepšit náladu.

 Žena, která odpočívá ve vaně plné okvětních lístků fytoterapie

Zklidňující účinky

Levandule lékařská

Vyznačuje velmi výraznou vůní. Tato vůně pomáhá uvolnit stres a podporuje relaxaci. Má uklidňující účinky. Z usušené levandule si můžete uvařit čaj, podporuje trávení, uklidňuje žaludek. Zklidňuje menstruační bolesti, bylinku můžete vložit do látkového sáčku s obilninou, nahřát a použít i při bolestech zad.

Máta peprná

Pomůže při problémech s trávením. Obsah mentolu může ulevit od bolestí. Využívá se převážně ve formě čaje, příchutí v cukrovinkách nebo skvěle osvěží v letních dnech. Pozitivně působí na koncentraci a paměť. Máta se nedoporučuje pít dlouhodobě může způsobovat tvrdnutí jater a snižovat účinky jiných bylinek.

Heřmánek

Má pozitivní dezinfekční účinky a pomůže při uvolnění napětí z těla a podporuje relaxaci. Má mírné sedativní účinky. Tato bylina se nejčastěji používá ve formě čajů nebo obkladů na rány, které se špatně hojí. Doporučuje se i pro ty nejmenší a je často přidáván do dětské kosmetiky.

Měsíček lékařský

Hodí se výrobu mastí, tinktur a čajů. Měsíček stejně jako heřmánek pomůže působí proti plísním a detoxikuje tělo. Je vhodný i pro ty nejmenší. Využit může být pro rychlejší hojení ran, při zánětech v těle. Účinně bojuje při zánětu očí i uší.

Heřmánek lékařský rostoucí na zahrade - fytoterapie

Protizánětlivé účinky

Česnek

Známý pro své protizánětlivé účinky, a to díky látkám, které podporují imunitní systém. Česnek může být účinný jako prevence proti nachlazení. Z této byliny si můžete vyrobit domácí sirup na vysoký krevní tlak. Nejčastěji se využívá při dochucování pokrmů. Účinky, ale mají velmi široké spektrum od pomoci při kašli, angíně, chřipce přes zlepšení trávení až po zlepšení cév. Nahrazen může být zázvorem v čerstvé nebo sušené/sypké formě.

Oregano, řepík a meduňka

Tyto bylinky mohou být užívány dlouhodobě. Oregano nebo meduňku použijte na dochucení pokrmů, nejčastěji do polévek nebo při výrobě marinád na maso. Trio těchto bylinek vám pomůžou při zahlenění, při plísních a zánětech. Řepík je vhodný i pro kojence, podporuje ledviny a žlučník.

Šalvěj

Ohromí naprosto každého svou vůní. Díky této vůni se používá na uklidnění mysli, zklidňuje bolesti zubů, nervy a střeva. Nejčastěji se využívá vy formě čajů a tinktur. Šalvěj patří mezi silné byliny, může způsobovat problémy při spánku nebo nevolnosti a zvracení.

Čerstvá bylina šalvěj - fytoterapie

Preventivní účinky

Echinacea 

Nejčastěji využívá v zimním období ve formě tinktur nebo sirupů. Pozitivně působí na imunitní systém a pomáhá při prevenci chřipky a nachlazení. Výzkumy také naznačují rychlejší hojení ran. V tradiční medicíně se používá při dýchacích onemocněních.

Šípek 

Rostlina, se kterou jste se určitě setkali při procházce lesem. Plody šípku mají vysoký obsah vitaminu C. Podporují imunitní systém a jsou vhodné pro prevenci nachlazení. Využívají se ve sušené formě (čaj) nebo k výrobě šípkového sirupu.

Ginkgo biloba a borůvky

Mají vliv na regeneraci zdraví očí. Tyto rostliny jsou známé pro své antioxidační účinky. Nejčastěji se užívají ve formě prášku s přídavkem zinku. Podporují prokrvení mozku, cév, paměť a pozornost.

.
.
.

Nežádoucí účinky bylin – méně je více

Byliny mají magickou sílu, avšak mohou nám pomoci či způsobit komplikace. Je důležité být si vědom možných interakcí mezi bylinami a léky. Některé byliny mohou ve spojení s léky vyvolat nežádoucí účinky. Kromě bylin to mohou být i další faktory ovlivňující účinky léku, např. ovoce, zelený čaj, citrusové šťávy nebo doplňky stravy.

Nežádoucí účinky se mohou projevit jako nesprávné vstřebání, snížená účinnost léků.

1. Šalvěj a rozmarýn může ovlivnit účinnost léků na vysoký tlak.

2. Léky na bázi kyseliny žlučové nejsou vhodně při používání s mátou peprnou.

3. Třezalka tečkovaná ovlivňuje a sníží nebo téměř odstraní působení antidepresiv.

4. Ginkgo biloba nebo česnek vzájemně s lékem warfarin na ředění krve snižují působení a dochází k protisrážlivosti.

Žena ve své zahrádce, kontrolující vypěstované byliny

Časté dotazy o fytoterapii

Jaké jsou bezpečné dávky bylin?

Dávky bylin se liší podle konkrétní byliny, způsobu použití a konkrétního problému. Důležité je respektovat doporučené dávky na obalech. Pokud máte pochybnosti, je vždy lepší se poradit s odborníkem nebo lékárníkem.

Jsou byliny vhodné pro všechny?

Některé byliny mohou mít vedlejší účinky v kombinaci s léky nebo se zdravotními stavy, proto ne každá bylina je vhodná pro každého. Je důležité individuálně konzultovat použití bylin s odborníkem.

Pokud máte jakékoli otázky ohledně toho, zda je správné vybrat bylinný čaj nebo doplněk stravy s obsahem léčivých rostlin, nebo jestli jsou bezpečné v kombinaci s vašimi léky, měli byste se poradit se svým lékárníkem. Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu.

Zdroje:

OČI JAKO RYS, Bylinky na oči: Pomohou i vám? Dostupné z: https://ocijakorys.cz/blog/bylinky-na-oci-pomohou-i-vam/

HEALTHLINE. Herbal Medicine? Dostupné z: https://healthine.com/health/herbal-medicine-101-harness-the-power-of-healing-herbs#what-to-look-for

MIKA, Karel. Fytoterapie perem lékaře. Praha: Osveta, 2018. ISBN 978-80-8063-459-9.