Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

10 tipů, jak získat a zvýšit energii

Máte pocit, že jste často bez energie, nestíháte své pracovní povinnosti a nemáte téměř žádný volný čas? Poradíme vám, jak získat a zvýšit energii. Začněte malými kroky, které vás dovedou až k velkým změnám. Proměňte svůj život k lepšímu.

Dvě ženy jsou plné energie a společně cvičí

Obsah článku

 

Když ráno dělá den

Věděli jste, že celý svůj den můžete ovlivnit svým ránem? Nejde jen o to, kterou nohou z postele vstanete, ale také co následuje potom. Vstávejte tak, abyste stihli ranní hygienu, přípravu do práce a také nezapomínejte na snídani. Pokud patříte mezi ranní ptáčata, můžete zvládnout ještě ranní procházku nebo třeba lekci jógy. Překvapí vás, kolik energie vám dodá ranní protažení a cvičení. 

Znáte pořekadlo, o tom, že snídaně má být jako pro krále, oběd jako pro prince a večeře pro chuďase? Vyberte si slanou nebo sladkou snídani, nebojte si ji přichystat už večer a dopřejte si na ni čas. Skvělým startem do nového dne mohou mít míchaná vajíčka se zeleninou, obložený talíř, ale také proteinové palačinky, domácí vafle, lívance nebo třeba rýžová kaše s čerstvým ovocem.

Zdravý životní styl

Doplňte energii nejen zdravým a pestrým jídelníčkem, ale také pravidelným pohybem. Nesnažte se držet diety, zapomeňte také na nárazové cvičení. V ideálním případě si najděte sportovní aktivitu, která vás bude bavit a budete se jí věnovat pravidelně. Nemusíte cvičit každý den, ale dopřejte si denně alespoň krátkou procházku. 

Vynechejte ze svého jídelníčku 

  • Polotovary
  • Sladkosti
  • Tučná jídla
  • Přemíru bílého pečiva

Místo těchto potravin přidejte čerstvou zeleninu a ovoce, drůbeží maso, luštěniny a celozrnné produkty. Vybírejte si sezónní suroviny, ze kterých budete připravovat své pokrmy. Slyšeli jste už o tom, že nejzdravější potraviny jsou regionální, které se pěstují nebo chovají blízko vašeho bydliště? 

Zdravá smoothies kaše v misce s ovocem

Potraviny, které zařadit

Existují také potraviny, pomocí kterých rychle a efektivně doplníte chybějící energii. Mezi ně patří například oříšky. Zařaďte je do svého jídelníčku každý den. Dopřejte si alespoň hrst ořechů, ať už se jedná o vlašské, lískové ořechy nebo kešu a mandle. Energii vám doplní také semínka, které se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Ozdobte jimi svou snídaňovou kaši nebo bílý jogurt. 

Další potraviny, které doplní energii

  • Quinoa a hnědá rýže
  • Sušené ovoce
  • Smoothie z ovoce nebo zeleniny
  • Ovesné vločky
  • Zelený ječmen
  • Listová zelenina

Naučte se odpočívat

Umíte odpočívat? V tomto případě se to mnohem lépe doporučuje, než aplikuje. Zkuste si však najít v každém dnu alespoň malou chvilku, kterou věnujete svým zálibám nebo klidně i nicnedělání. Odpočívat můžete s knihou, u dobrého filmu nebo oblíbeného seriálu. Užít si však můžete i sklenku vína nebo posezení u kávy. 

Pokud nedokážete jen tak sedět doma a nic nedělat, vyzkoušejte aktivní odpočinek. Může to být procházka v přírodě, výlet po okolí nebo třeba návštěva wellness centra. Udělejte si čas sami na sebe a rozmazlujte se. Připomínejte si, jak vám vaše tělo slouží a co vše musí zvládat, odměňte jej masáží, návštěvou sauny nebo vířivky.

Návrat ke kořenům

Inspirujte se v minulosti a vneste do svého života řad pomocí rituálů. Získáte příval nové energie, která vás překvapí, ale zároveň i potěší. V minulosti lidé žili bez moderních vymožeností a řídili se podle přírody a biorytmů. Nemusíte se vzdávat elektřiny, pravidelné koupele ani elektronických zařízení. Začněte se změnami pozvolna a vnímejte, jak se budete cítit třeba po prvním týdnu, pak po měsíci a následně zjistíte, že se cítíte mnohem lépe.

Mezi každodenní rituály může patřit otužování, a to v podobě studené sprchy nebo venkovního koupání v přírodě. Stejně tak zkuste chodit víc bosí, a to klidně i v zimě. Vnímejte struktury, po kterých chodíte a zároveň si tím užívejte masáž plošek nohou a s ní reflexiologii. Stejně tak se naučte vstávat, když svítá a užijte si východ Slunce na zahradě. Večer, když Slunce zapadne se snažte nedělat žádné fyzicky ani psychicky náročné aktivity. Dvě až tři hodiny před spaním se vyhněte modrému světlu z televize, počítače, tabletu a mobilního telefonu. Pokud si chcete užít pohodový večer s technikou, pořiďte si alespoň speciální brýle, které eliminují škodlivé záření.

 Žena plná energie vstává ráno z postele a protahuje se

Spánkové návyky

Jak dlouho spíte? Nedá se obecně říct, že byste měli spát celých 8 hodin. Každému vyhovuje něco jiného. Vypozorujte na sobě, kolik spánku potřebujete, abyste se cítili odpočatí a netrpěli nedostatkem energie. Zvykněte si chodit spát v danou hodinu a snažte se vstávat v podobný čas, jen v takovém případě si vaše tělo uvědomí, že bude mít každý den dostatečné množství odpočinku.

Bylinky a pomoc z přírody

Hledejte pomoc v přírodě a sáhněte po bylinkách, které můžete použít několika způsoby. Vyzkoušejte bylinkový čaj, připravte si tinkturu nebo si vhodné sušené i čerstvé rostliny přidejte do koupele. 

Bylinky pro energii

  • Kopřiva
  • Máta peprná
  • Ženšen
  • Lékořice
  • Echinacea
  • Ženšen

Aktivní život 

Máte pocit, že se zvýšení energie a aktivní život tak trochu vylučují? Opak je však pravdou. Jen si vzpomeňte, jak se cítíte po oblíbené aktivitě, ať už se jedná o sport, párty s přáteli nebo třeba výlet do zahraničí. Ve většině případů jste nabití energií a máte chuť zažívat nové a další věci. 

Vyhněte se nudě a užijte si aktivní život, který vás bude bavit. Snažte se dělat to, co vás baví, vzdělávejte se, choďte na kurzy a klidně začněte sbírat něco nového. Napište si seznam věcí, které chcete zažít.

.
.
.

Naučte se říkat NE

V některých případech se stává, že nemáte dostatek volného času a energii kvůli tomu, že je pro vás těžké říkat ne. Naučte se to. Pokud nemáte čas sami pro sebe, nedávejte jej každému. I když chcete druhým pomoct, dělejte to je v případě, že opravdu chcete. To stejné platí i o pracovních povinnostech. Nedělejte práci nad rámec, pokud ji nemáte zaplacenou. Vyhněte se přesčasům a neobětujte pracovním povinnostem čas, který můžete strávit s rodinou. Snažte se o správné nastavení time-managementu tak, abyste stihli vše, co máte, ale i vše co chcete. 

Psychická hygiena

Veškeré tyto zmíněné tipy by se daly nazvat jako psychická nebo duševní hygiena. Dbejte na to, aby bylo vaše tělo, mysl a duše v rovnováze. Pokud cítíte, že nemáte dostatek energie, vždy se snažte zklidnit a zpomalit. Naučte se najít vhodné tempo a vyhýbejte se stresovým situacím.

Naučte se říkat ne. Žena ukazující ne svým zvednutým prstem

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

[online]. Copyright © 2001 [cit. 20.03.2023]. Dostupné z: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/30-skvelych-tipu-pro-ziskani-energie-5570.html

Jak zvýšit svou energii a lépe v životě fungovat? - CelostniMedicina.cz. CelostniMedicina.cz - Informační server o zdraví [online]. Copyright © 2001 [cit. 21.03.2023]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/jak-zvysit-svou-energii-a-lepe-v-zivote-fungovat.htm