8 tipů, jak zlepšit soustředění

Hledáte vhodný způsob, jak zlepšit své soustředění? Nejenže jej potřebujete pro studium, ale také pro veškeré pracovní činnosti. Neschopnost soustředit se s sebou přináší i problémy s pamětí. Poradíme vám, jak z toho ven.

Dívka snažící se usilovně soustředit

 

Obsah článku

 

Najděte si motivaci

Prvním krokem, jak se lépe soustředit na danou věc, ať už se jedná o učení, čtení nebo práci, je motivace. V ideálním případě pozitivní motivace. Určitě sami víte, že nejlépe vám jde práce i studium pokud máte něco příjemného před sebou. Může to být finanční nebo i jiná odměna. Může to být však také volný čas nebo zasloužená dovolená. 

Hledáte-li motivaci, měli byste vědět, co máte rádi a co vás baví. Někoho motivuje kariérní růst, získání uznání nebo jiné ohodnocení. Motivovat vás může i blížící se výsledek, to platí například u hubnutí. Nebojte si vytvořit motivační nástěnku nebo si vést motivační diář. 

Procvičujte svůj mozek

Zajímejte se o způsoby, jak pravidelně cvičit nejen své tělo, ale hlavně také svůj mozek. Vyzkoušejte sudoku, křížovky, ale také puzzle nebo šachy. Svou mysl můžete trénovat veškerými hrami se slovy. Oblíbenou hrou se tak stane scrabble, ale také osmisměrky nebo vícesměrky. 

Ojedinělým způsobem, jak trénovat mozek jsou také cvičení, kdy se snažíte vytvářet pro mozek další impulsy a stimulovat jej. Skvělým způsobem je kreslení pravou a levou hemisférou, zapojení pravé i levé ruky při psaní, stejně tak chůze pozpátku, luštění hlavolamů nebo třeba trénování jazykolamů. 

3 min

Unavte se fyzicky

Věděli jste, že soustředěnost i zlepšení paměti s sebou přináší i fyzická únava. Pokud se fyzicky unavíte, vaše psychika dokáže pracovat naplno. Využít to můžete nejen k práci, ale i ke studiu. Je na vás, zda si před plněním povinností zacvičíte nebo spojíte příjemné s užitečným. Pusťte si klidně k jízdě na rotopedu dokument, ze kterého se chcete učit. Stejně tak si můžete opakovat studijní látku při běhu nebo při cvičení ve fitness centru. Budete překvapeni, kolik informací si najednou budete lépe a déle pamatovat. 

Posilujte smysly

Podpořte své soustředění pomocí zapojení veškerých smyslů. Zapojte zrak a všímejte si detailů. Snažte se každý den všimnout si něčeho nového. Zároveň zapojte také sluch, kdy si k učení můžete pustit oblíbenou hudbu. V tyto případy se doporučuje sáhnout také po klasické hudbě a k učení nebo k práci si pustit například Mozarta, Beethovena nebo Bacha. Další možností jsou Alpha vlny, které stimulují mozek k lepším výkonům. K lepší koncentraci si zavolejte na pomoc také vůně. Využijte letitou historii aromaterapie a vyzkoušejte bazalku, jedli nebo eukalyptus.

Další oleje pro podporu soustředění

  • Citron - pro zvýšení koncentrace při práci i učení
  • Rozmarýn - pro soustředění na konkrétní cíl a posílení paměti
  • Bergamot - pro zklidnění a rovnováhu mysli
  • Grapefruit - pro navození harmonie mysli, těla a duše

Dívka hrající klasickou hudbu na piano pro zlepšení soustředění

Zvyšte svou pozornost

Víte, co všechno má vliv na vaši pozornost? Na první místě je to zmíněná motivace, na dalším pak zájem o danou věc. Rozhodně je důležitý i pozitivní přístup a dobré psychické naladění. Abyste svou pozornost udrželi je nutné být v dobrém tělesném stavu. Pokud jste nemocní, smutní nebo jakkoliv psychicky či fyzicky rozhozeni, najděte nejdřív způsob, jak z toho ven. Využít můžete i pomocníky pro zvýšení pozornosti, ať už se jedná o kofein v kávě, tein v černém čaji nebo třeba guarana ve čokoládové tyčince.

.
.
.

Zdravá životospráva

Nejspíš vás nepřekvapí, že pro zdravou mysl je potřeba i zdravá životospráva. Pokud dodáte svému mozku pestrou a vyváženou stravu, odmění se vám schopností lépe se soustředit, pamatovat si a podávat vyšší výkony. Kromě vhodně zvoleného jídelníčku je důležitý i pravidelný pohyb. Určitě už jste slyšeli, že pokud se nedokážete soustředit a přemýšlet, postačí chvilka na čerstvém vzduchu a všechno bude jinak. 

Doplňte do jídelníčku

  • Doplňte omega-3 mastné kyseliny, a to pomocí mořských tučných ryb, ořechů a lněném i sezamovém semínku. 
  • Zvyšte příjem zdravých sacharidů, například pomocí celozrnných výrobků, ať už se jedná o pečivo nebo těstoviny.
  • Začínejte svůj den snídaní, ve které hrají hlavní roli ovesné vločky. Přidejte čerstvé ovoce, například borůvky, banány a citrusy a podpořte své soustředění.
  • Vybírejte si potraviny s vyšším obsahem vitamínu B, C, E a D. Mezi takové patří například luštěniny, kvasnice, cizrna nebo hovězí.
    Doplňte také potřebné minerály, které stimulují váš mozek a vedou k lepší paměti a psychickým výkonům. Mezi ně patří hlavně železo, zinek, jód, hořčík, selen a vápník.

 Čerstvě utrhnuté borůvky pro lepší fungování mozku a soustředění

Strava pro mozek  

Kromě zmíněných potravin je nejvhodnější stravou pro mozek další vzdělávání. Jste už dlouho venku ze školy a málo čtete? Změňte to. Pokud vás nebaví knížky, nebojte se sáhnout po článcích na internetu. Vyhledejte si věci, které vás zajímají a každý den si dopřejte alespoň půl hodiny čtení. Podporujte své myšlení novými vjemy.  

Vyzkoušet můžete

  • Učení se nového jazyku
  • Zapamatování slov oblíbené písně
  • Složení básničky
  • Naučte se hrát na hudební nástroj
  • Trénujte slovní zásobu
  • Vyprávějte si zážitky z dětství

Muž trénující mozek učením se na kytaru

Spánková hygiena

Nezapomínejte ani na pravidelný spánek. Jen díky němu může vaše tělo a hlavně mozek regenerovat. Vytvořte si ideální prostor, ve kterém si opravdu odpočinete. Nenechte se při spánku rušit světlem, a to ani z počítače nebo třeba z nabíjení mobilního telefonu. Spěte v tichu, a to i přesto, že rádi usínáte u televize. Nastavte televizi tak, ať se po nějaké době sama vypne. V ložnici nemějte přetopeno, pro zdravý spánek vám bude stačit teplota okolo 18° C.  

Věděli jste, že spánek má velký vliv na psychické i fyzické zdraví a že je tak důležitý pro soustředění? Obecně se sice doporučuje 7 až 8 hodin spánku, ale v tomto případě nejde ani tak o kvantitu, jako o kvalitu. Vypozorujte, jak dobře spíte pomocí chytrých hodinek a zajímejte se o způsoby, jak spánek zlepšit.

Co pomůže pro lepší spánek

  • Dejte si před spaním bylinkový čaj s heřmánkem nebo meduňkou
  • Nejezte před spaním těžká jídla
  • Zacvičte si jógu nebo meditujte
  • Vyhněte se těžkým myšlenkám
  • Nedávejte si před spaním kávu ani cigarety
  • Choďte spát ve stejnou hodinu
  • Před spaním relaxujte u knihy nebo ve vaně

žena spící ve své posteli

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

Pozornost – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pozornost

Změny pozornosti v dospělosti | Florence plus | Odborné články | FLORENCE - Odborný časopis pro ošetřovatelství a ostatní zdravotnické profese [online]. Dostupné z: https://www.florence.cz/odborne-clanky/florence-plus/zmeny-pozornosti-v-dospelosti/