Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Co jsou analgetika a jejich použití

Hledáte způsob, jak se zbavit bolesti, ať už se týká zubů, hlavy nebo třeba kloubů? Ve většině případů sáhneme po lécích, které mají za úkol tlumit tyto nepříjemné a mnohdy i dlouhotrvající stavy. Znáte i přírodní analgetika a další způsoby rychlé a účinné pomoci?

Mladá žena trpící bolesti hlavy sedící na gauči ve svém obývacím pokoji

Obsah článku

Co jsou to analgetika

Analgetika jsou léky, které slouží k úlevě od bolesti. Jsou obvykle používány k léčbě mírné až silné bolesti spojené s různými onemocněními a stavům, jako jsou například bolesti hlavy, zubní bolesti, artritida, záněty, bolesti po operaci, poranění nebo popálení.

Typy analgetik

Existuje několik typů analgetik, které se liší svým účinkem a také účinnou látkou. Mezi nejčastěji používané patří například paracetamol, ibuprofen, aspirin, ketoprofen, morfin a fentanyl. Některé z těchto léků jsou volně dostupné, zatímco jiné vyžadují lékařský předpis a pečlivé sledování dávkování a vedlejších účinků.

Použití analgetik

Použití analgetik by mělo být vždy konzultováno s lékařem, aby se minimalizovaly rizika vedlejších účinků a interakcí s jinými léky. Při použití analgetik je důležité dodržovat doporučené dávkování a nepřekračovat maximální denní dávky.

Žena sedící na posteli v ložnici trpící bolesti zad

Poznejte svůj typ bolesti

Nepříjemně vás může potrápit několik druhů bolestí. Je dobré mezi nimi rozlišovat, protože na základě tohoto rozdílu můžete poznat jednotlivá onemocnění a jejich příznaky.

  • Akutní bolest trvá krátkou dobu, obvykle méně než 6 měsíců, a má zpravidla zjevnou příčinu, jako je například zranění, operace nebo zánět. Akutní bolest obvykle ustupuje s léčbou příčiny.
  • Chronická bolest trvá déle než 6 měsíců a může být spojena s chronickými onemocněními, jako je například artritida, fibromyalgie nebo neuropatie. Chronická bolest může být těžší léčit, neboť nemusí mít zjevnou příčinu a může mít negativní vliv na kvalitu života.
  • Neuropatická bolest je způsobena poškozením nervů a může být popisována jako pálení, mravenčení nebo škrcení. Je častá u lidí s diabetem nebo s poraněním míchy.
  • Přenesená bolest se objevuje na místech vzdálených od místa, kde vzniká bolest. Například bolest v levé ruce může být příznakem srdečního infarktu a podobně. 
  • Psychická bolest se dokáže promítnout do fyzické bolesti. V těle by měla být vždy rovnováha psychické a fyzické stránky. K onemocnění dochází při narušení této potřebné harmonie.

Mladá žena, která doma cvičí

Zbavte se bolesti

Je důležité zbavit se nejen bolesti, ale také najít příčinu, proč tato bolest vznikla. V závislosti na této příčině, závažnosti a typu bolesti můžete vyzkoušet některých z ověřených postupů.

Použijte analgetika 

Analgetika, jako například paracetamol nebo ibuprofen, mohou pomoci snížit mírnou až středně silnou bolest. Před použitím analgetik je důležité se poradit s lékařem a dodržovat doporučené dávkování. Nikdy nepoužívejte léky, které jsou již po datu spotřeby a vždy je raději odneste do lékárny. Při použití analgetik byste měli dbát nejen na správné dávkování, ale zároveň i na správnou životosprávu. 

Změňte svůj životní styl  

Někdy může být bolest způsobena nezdravým životním stylem, jako je například sedavé zaměstnání nebo špatná strava. Změna životního stylu, ať už je to pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava, může pomoci zmírnit bolest. Nikdy se však nesnažte jít na sílu přes bolest. Pokud máte například nataženou nohu z cvičení, jen těžko ji vyléčíte pohybem. V tomto případě je odpočinek rozhodně na místě.

Vyzkoušejte fyzioterapii 

Fyzioterapie může pomoci snížit bolest a zlepšit pohyblivost a funkci těla. Tato metoda vás překvapí svou komplexností. Fyzioterapeut můžete navíc použít různé techniky, jako jsou cvičení, manuální terapie a elektrická stimulace, aby pomohl zmírnit bolest. V některých případech vás nenapadnou souvislosti, například, když trpíte bolestí nohou a zjistí se, že je příčina například ve skříplém nervu zad a podobně.

Naučte se relaxovat

Relaxace nemusí být jen ležením u televize nebo naprostým nicneděláním. Do ověřených relaxačních technik patří například meditace, hluboké dýchání a jóga. Tyto techniky mohou pomoci snížit úzkost a napětí, což může vést k úlevě od bolesti. Vyzkoušejte, jaký způsob bude vyhovovat právě vám.  

Lékařská pomoc

Pokud je bolest způsobena závažným zdravotním stavem, může být nutné chirurgické řešení, aby se bolest odstranila nebo minimalizovala. V některých případech je nalezení příčiny a také vyřešení opravdu jen na lékaři a jeho odbornosti. Pokud nevíte, kam se s bolestí obrátit, vždy nejdříve kontaktujte svého praktického lékaře. Následně dostanete žádanku na specializovaná pracoviště, která se budou zabývat vaším problémem.

 

.
.
.

Přírodní analgetika

Určitě sami víte, že pokud vás nějakou dobu trápí určitá bolest, vyzkoušíte téměř všechno, co by mohlo bolest zmírnit nebo co by vám pomohlo. V tomto případě se můžete obrátit na pomoc z přírody. Věděli jste, že některé přírodní látky a dokonce i potraviny mají analgetické účinky a zmírňují bolest?

Kurkuma

Kurkuma obsahuje silný antioxidant a protizánětlivý látku zvanou kurkumin, která může pomoci zmírnit bolest a záněty. Kurkumin je také dostupný jako doplněk stravy.

Zázvor

Zázvor obsahuje také silné protizánětlivé látky, které mohou pomoci snížit bolest. Zázvor se může používat čerstvý nebo v prášku a také je dostupný jako doplněk stravy. Vyzkoušejte i čerstvý zázvorový čaj, případně limonádu.

Paprika 

Paprika obsahuje látku zvanou kapsaicin, která může pomoci zmírnit bolest. Kapsaicin se používá jako složka v některých krémech a mastech proti bolesti. Přidejte si čerstvou papriku ke snídani, svačině nebo večeři, případně ji přidejte do oblíbených receptů.

Omega-3 mastné kyseliny 

Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách a některých semenech, mohou pomoci snížit záněty a bolest. Dopřejte si ryby v pestrém a vyváženém jídelníčku alespoň dvakrát týdně. 

Omega 3 mastné kyseliny v podobě lososu na kterém je položený citron a rozmarýn

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

Analgetikum – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Analgetikum

PHARMANEWS | Odborné konference pro farmaceutické asistenty, lékárníky a sestry.[online]. Dostupné z: https://www.pharmanews.cz/clanek/bolest-a-jeji-lecba-moznosti-pacienta