Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Jak se zbavit stresu

Každý z nás zažívá denně stresující situace. Je jedno, zda je to při cestování, v práci, při plnění domácích povinností nebo třeba ve škole. Stres nás obklopuje téměř všude, přesto existují způsoby, jak s ním účinně bojovat. Poradíme vám, jak se zbavit stresu a užívat si život naplno.

Vystresovaná žena křičí nad svým notebookem

Obsah článku

 

Co je to stres

Stres je fyziologická a psychologická reakce na vnější podněty, které se vnímají jako hrozba nebo výzva pro fyzickou nebo duševní rovnováhu. Jedná se o nepříjemný pocit úzkosti, kterou mohou provázet fyzické projevy našeho těla. 

Čím je stres způsoben

Stres může být způsoben různými faktory, jako jsou pracovní tlak, osobní problémy, zdravotní obtíže, finanční potíže, nebo životní změny. Stres však může mít jak pozitivní, tak negativní účinky na lidské zdraví. Krátkodobý stres může být užitečný pro zvládnutí nebezpečných situací, jako je například obrana proti útoku. Nicméně, pokud stres trvá déle a člověk nezvládá s tímto stresem adekvátně pracovat, může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou například úzkost, deprese, chronické bolesti, poruchy spánku, a mnoho dalších.

vystresovaná mladá brunetka nemůže usnout a má hlavu zabalenou v polštáři

Každodenní zvládání stresu

Je důležité se snažit zvládat stres v každodenním životě, aby se minimalizovaly negativní účinky na zdraví. K tomuto účelu můžete využít různé techniky relaxace, jako je například meditace, hluboké dýchání, jóga, cvičení, nebo hledání podpory od přátel a rodiny. Pokud máte pocit, že stres ovlivňuje vaše každodenní fungování, měli byste se poradit s odborníkem, jako je například lékař nebo psycholog. Pokud cítíte, že je toho na vás už opravdu hodně, rozhodně nečekejte, že vám někdo pomůže sám od sebe. Svěřte se kamarádce, svému protějšku nebo někomu, ke komu máte důvěru.

mladý muž mluvící o svých problémech s psycholožkou

Co způsobuje stres

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit stres. Některé z nejčastějších faktorů, které mohou vést k pocitu stresu, jsou:

  • Pracovní tlak - v tomto případě například pracovní deadliny, náročná práce, vysoká očekávání nadřízených, ale i vysoká očekávání vás samotných. Stresovat vás však může také nevyhovující pracovní kolektiv, případně když se objeví šikana na pracovišti.

  • Finanční potíže - jednou z nejvíc stresujících zaležitostí jsou dluhy, nejistá finanční situace, dlouhodobá nezaměstnanost, případně nízká výplata, když nezvládáte platit všechno, co potřebujete. Do této kategorie rozhodně patří i zdražování a neschopnost koupit si to, co chcete nebo potřebujete.

  • Osobní problémy - mezi stresující situace patří rozpad vztahu, rozvod, rodinné problémy, zdravotní problémy, ztráta blízké osoby nebo váš osobní pocit, že jste zklamali, že nejste úspěšní nebo celkově vám v životě chybí spokojenost.

  • Sociální tlak - mnohdy můžete cítit tlak ve společnosti, očekávání od ostatních, nesoulad mezi očekáváními ostatních a vlastními představami. Často se nemůžete vymanit z předem daného vzorce chování, který byste měli plnit.

  • Problémy s časem - překvapí vás, že prokrastinace a nestíhání veškerých potřebných činnosti vede k velké míře stresu? Mimo jiné sem patří plánování, organizace času, pocit nedostatku času na splnění úkolů, a to jak v osobním tak pracovním životě.

  • Životní změny - pokud patříte k těm, které změny vítají, máte vyhráno. Pokud jste však spíše konzervativní, může být pro vás nepříjemná a stresující například změna zaměstnání, přestěhování, narození dítěte nebo změny ve vztazích.

Stres je vždy velmi individuální a každý člověk může vnímat stresové faktory různě. Je důležité si uvědomit, že stres může být normální součástí života a je důležité se snažit ho zvládat a minimalizovat negativní vliv na zdraví.

Vystresovaná žena sedící u notebooku

Krátkodobý stres

Krátkodobý stres je možné hodnotit jako fyziologickou a psychologickou reakci na krátkodobé a obvykle nebezpečné situace. Krátkodobý stres může být užitečný a adaptivní pro tělo, protože pomáhá aktivovat potřebné zdroje pro rychlou reakci na nebezpečí. Tuto reakci často označujeme jako "boj nebo útěk" reakci.

Jak se tento typ stresu projevuje

Fyzicky se krátkodobý stres projevuje zvýšeným srdečním tepem, zrychleným dýcháním, zvýšením krevního tlaku a vylučováním hormonů, jako je například adrenalin a kortizol. Tyto změny v těle jsou přirozené a pomáhají tělu rychle reagovat na nebezpečí.

Na co si dát pozor

Nicméně, pokud se krátkodobý stres stává častým a trvá dlouho, může se stát škodlivým a může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou například úzkost, deprese, poruchy spánku, a mnoho dalších. 

Starší muž nemůže v noci usnout a dumající sedí na kraji postele

Dlouhodobý stres

Dlouhodobý stres je stav, kdy tělo je vystaveno dlouhodobému stresovému faktoru, například chronickému pracovnímu tlaku, finančním problémům, vztahovým potížím, dlouhodobému nemoci, a podobně. 

Jak se tento typ stresu projevuje

Dlouhodobý stres může být škodlivý pro zdraví, protože tělo nepřetržitě produkuje stresové hormony, jako je například kortizol, což může vést k řadě zdravotních problémů. Mezi nejčastější problémy spojené s dlouhodobým stresem patří úzkost, deprese, nespavost, snížená imunita, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, cukrovka, trávicí potíže, chronické bolesti a další.

Na co si dát pozor

Protože dlouhodobý stres může mít závažné následky na fyzické a psychické zdraví, je důležité se snažit minimalizovat stresové faktory v našem životě a učit se zvládat stres účinnými metodami, jako jsou například meditace, cvičení, relaxační techniky a podobně. 

Mladý muž sedí a medituje v přírodě

Reakce na stres

Když se ocitneme v stresové situaci, náš nervový systém okamžitě reaguje a spouští sérii reakcí v těle. Těchto reakcí se účastní několik orgánů, jako jsou například mozkomíšní mok, srdeční sval, svaly a další.

Fyzické projevy

Fyzické reakce na stres zahrnují zvýšení srdečního tepu, zvýšení krevního tlaku, zvýšení dýchací frekvence, zvýšení krevního cukru a uvolnění hormonů, jako jsou například adrenalin a kortizol. Tyto reakce pomáhají tělu rychle reagovat na nebezpečí a připravit se na boj nebo útěk.

Psychické projevy

Psychologické reakce na stres mohou zahrnovat úzkost, napětí, podrážděnost, neklid, strach, nebo sníženou koncentraci. Pokud jsou tyto reakce přítomny dlouhodobě, mohou vést k řadě zdravotních problémů.

Stres a zdraví

Některé zdravotní problémy spojené s chronickým stresem mohou zahrnovat kardiovaskulární onemocnění. Dlouhodobý stres může zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění jako je například hypertenze, koronární onemocnění srdce a srdeční záchvaty. 

Chronický stres může přispět k rozvoji deprese a úzkosti, a může také zhoršit již existující symptomy těchto psychických onemocnění. Stres může způsobit poruchy spánku jako je nespavost nebo problémy s usínáním. 

Dlouhodobý stres může mít negativní dopad na trávicí systém a způsobit problémy jako je žaludeční vřed, syndrom dráždivého tračníku a další. Chronický stres může oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím a nemocem.

žena trpící úzkostí ležící v posteli

Jak se zbavit stresu

Je důležité přijmout opatření ke snižování stresu a zlepšení zdraví. Existuje mnoho různých způsobů, jak se můžete zbavit stresu. Najděte vždy to, co vám bude vyhovovat. 

Relaxace a meditace 

Opakovaná relaxace nebo meditace může pomoci zklidnit mysl a snížit úroveň stresu. Vyhraďte si čas také na další činnosti, které vás uklidní, jako jsou například čtení, poslech hudby, kreslení nebo jiné koníčky. 

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita může pomoci uvolnit napětí a snížit úroveň stresu. Je vhodné vyzkoušet například chůzi, běh, jógu, nebo plavání. Pomůže vám také meditace, tai-chi, hluboké dýchání a procházky v přírodě. Ty mohou navíc zklidnit mysl.

Správná výživa 

Zdravá strava pomáhá udržet váš organismus v kondici a snížit úroveň stresu. Snažte se jíst pravidelně, konzumovat vyváženou stravu a omezit příjem kofeinu a alkoholu.

Dobrá spánková hygiena

Kvalitní spánek může pomoci obnovit tělo a snížit úroveň stresu. Snažte se spát dostatečně a pravidelně. Vyhněte se používání elektronických zařízení před spaním, a to alespoň dvě hodiny před tím, než půjdete spát.

Hledejte podporu

Pokud se cítíte přetížení nebo máte problémy s řešením stresu, může být užitečné hledat podporu od rodiny, přátel nebo profesionálního terapeuta. Mluvte o svých problémech s rodinou a přáteli. Nebojte se ptát svých blízkých na radu.

Plánujte si volný čas

Naplánujte si nejen pracovní povinnosti, ale také čas na zábavu a relaxaci. Výrazně tím snížíte svůj stres a budete se mít stále na co těšit. Pokuste se efektivně plánovat svůj čas, abyste měli pocit, že máte kontrolu nad svým životem.

Vyzkoušet můžete také babské rady, které vám pomohou účinně bojovat se stresem. 

ženské ruce kreslící nádherný obraz na plátně

Vyzkoušejte pomoc z přírody

Některé bylinky, jako jsou například levandule, valeriána nebo chmel, mohou pomoci uklidnit mysl a zlepšit spánek. Tyto bylinky lze najít jako čaje, tinktury nebo doplňky stravy.

 

.
.
.

Dopřejte si masáž

Je na vás, jakou masáž si vyberete. Masáže mohou pomoci uvolnit svaly a zklidnit mysl. Dopřejte si je pravidelně, a to minimálně jednou do měsíce.

Horká vana na prvním místě

Koupel s horkou vodou a esenciálními oleji, jako je levandule, má uklidňující účinky a může pomoci zmírnit stres. Udělejte si alespoň jednou týdně chvilku jen sami pro sebe. Nezapomeňte na svíčky a příjemnou hudbu.

žena relaxující v horké bublinkové vaně

Vyzkoušejte aromaterapii

Začněte používat esenciální oleje, jako jsou například levandule, eukalyptus nebo máta, může pomoci uvolnit mysl a zlepšit náladu. Je na vás, zda si vyberete kosmetiku, nový parfém nebo si třeba pár kapek oleje přidáte do koupele, případně na polštář.

levandulový esenciální olej

Tip na meditaci

Ptáte se, proč meditovat? Meditace pomáhá upokojit mysl a tělo a dosáhnout vnitřního klidu a rovnováhy. Vyzkoušejte jednoduché cvičení, které vás uvolní a pomůže vám účinně bojovat se stresem. 

Najděte si klidné místo, kde se budete moct soustředit bez rušení. Sedněte si do pohodlné polohy. Je na vás, zda budete sedět nebo ležet. Zaměřte se na svůj dech a sledujte, jak proudí do vašeho těla a zase ven. Pokuste se soustředit opravdu jen na svůj dech a na chvíli zapomenout na všechny ostatní myšlenky. Pokud se vám myšlenky vynoří, nezoufejte. Je to přirozené. 

Vezměte je jakou svou součást, přijměte, že se objevily a nechte je zase pomalu odejít. Můžete si také zkusit představit něco klidného, jako například moře nebo les, a soustředit se jen na tuto svou představu. Začínejte vždy pomalu a klidně na začátku meditujte jen pět minut, postupně přidávejte další minuty, až se dopracujete klidně i k 30 minutám meditace denně. 

Hledáte také způsoby, jak se rychle zbavit stresu, ať už jste v práci, doma nebo třeba ve škole? Vyzkoušejte tyto ověřené metody pro rychlý účinek zklidnění a navození opět harmonie mysli, těla i duše.

  1. Dýchejte. Zkuste pomalu a zhluboka dýchat.
  2. Pusťte si svou oblíbenou hudbu. Klidně do sluchátek a klidně opravdu nahlas.
  3. Jděte do přírody. Je jedno, jestli je to park, les nebo zahrada. Vnímejte zvuky, barvy, vůně.
  4. Obklopte se barvami, které zlepšují náladu. Vyzkoušejte zelenou, žlutou, oranžovou a růžovou.
  5. Dejte si oblíbený horký nápoj. Je jedno, jestli to bude čaj, káva nebo horké kakao. Vychutnejte si každý doušek.
  6. Přitulte se k domácím mazlíčkům. Může to být kočka, pes, ale náladu vám zvedne i papoušek nebo váš milovaný křeček, morče a další hlodavci.
  7. Myslete na lásku, ale i sebelásku. Nezapomínejte se svým protějškem na objetí i na další fyzické projevy lásky. Pracujte také na sebelásce. Podívejte se sebe do zrcadla a usmějte se.

Věřte, že život je dost krátký na to, abyste jej promarnili. Udělejte vše proto, abyste žili spokojeně a co nejvíc se vyhýbali stresu. A pokud se stres objeví? Využijte veškeré ověřené tipy, abyste jej eliminovali nebo alespoň zvládli s grácií.

žena meditující v přírodě

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

Stres – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Stres

NOVÁK, Tomáš. Jak se zbavit stresu. Praha: Grada, 1999. Poznej sám sebe. ISBN 80-7169-758-3.

MELGOSA, Julián. Zvládni svůj stres!: kniha o duševním zdraví. Dot. 1. vyd. Praha: Advent-Orion, 1999. Život a zdraví. ISBN 80-7172-240-5.