Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Kratom na učení

 Máte před sebou závěrečnou zkoušku, státnice, ale po několika dnech učení už se nedokážete soustředit? Známe to všichni. Zapomeňte na obyčejnou kávu. Do boje proti soustředěnosti vstupuje kratom na učení. Tato zázračná rostlina udrží vaši mysl koncentrovanou, dokáže zvýšit vaši produktivitu po celou dobu učení. V tomto článku naleznete, jaký druh kratomu na učení je ten pravý. 

Frustrovaná studentka sedící u stolu ve knihovně, kde se učí na důležitou zkoušku

Obsah článku

Co je to kratom

Kratom je strom, známý jako Mitragyna speciosa. Jeho listy jsou obvykle tmavě zelené a lesklé. Může dosáhnout výšky až 25 metrů. Pochází ze zemí jihovýchodní Asie, např. Indonési, Thajsko a Malajsie. Kratom je hojně využíván v těchto oblastech jako součást tradiční medicíny.

Kratom může být použit jako prostředek ke zlepšení nálady, zvládání bolesti, uvolnění, soustředění nebo jako pomocník při učení. Účinky se liší dle druhu a dávce. Detailní informace o kratomu najdete v článku: Co je to kratom, jaké jsou účinky a dávkování.

Pomocník kratom na učení

Snažíte se připravit na důležitou zkoušku, oči se vám zavírají, soustředěnost klesá do hlavy už nemůžete dostat ani jedinou myšlenku? Někdy je velmi těžké naladit se na vlnu učení a věnovat se úkolům.

Mnozí z nás se poté uchylují k různým prostředkům jako je např. káva, doplňky na energii nebo energetické nápoje. Nemusíme se, ale vždy spoléhat na tyto doplňky. Pokud jste se s touto situací někdy setkali, možná byste měli zvážit kratom. V čem nám přesně může kratom pomoct?

Student, který má v ruce propisku a učí se na duléžitou zkoušku

Soustředěnost a emoční stav

Účinné látky v kratomu působí na zvýšený přísun krve a kyslíku do mozku. Tento proces vede k tomu, že mozek aktivuje zlepšení soustředěnosti a koncentrace. Pozitivně působí i na emoční stav, pokud cítíte úzkost nebo depresi.

Podpora kreativity

Hlavním důvodem, proč si vybrat kratom, je jeho skrytý potenciál stimulovat kreativitu. Kratom může být zdroj inspirace, je to způsobeno tím, že snižuje bloky a překážky, které by mohly bránit tvůrčímu procesu.

Zlepšení paměti

Mezi účinky se řadí i zlepšení paměti. Tento efekt je užitečný zejména při přípravě na neočekáváné testy či zkoušky, kde je nezbytné si vybavit velké množství informací.

Zlepšení nálady a dodání energie

Kromě všech výhod, které byly uvedeny může kratom zlepšit náladu. Dostavit se mohou pozitivní pocity a zvýšení motivace. Zlepšená nálada je přeci často spojená se zvýšenou motivací a produktivitou. Kratom může pomoct s překonáním únavy, která přichází s dlouhými studijními dny či noci. 

Kratom dávkovaný na lžičce

Kratom nebo kofein

Kratom i kofein jsou označovány za stimulanty, které mohou mít pozitivní vliv na učení, ale jejich působení a účinky se výrazně liší. Rostlina Mitragyna speciosa (kratom) a káva jsou ze stejné čeledi rostlin Rubiaceae.

Kratom

Obsahuje alkaloidy, které výrazně ovlivňují receptory v mozku. V malých dávkách má kratom stimulační účinky, které pomáhají s dlouhotrvajícím soustředěním, produktivitou a energií během učení.

Kofein 

Kofein naopak blokuje receptory pro adenosin, což zvyšuje uvolňování dopaminu. Zvýšení množství dopaminu vede k většímu povzbuzení, produktivitě a zvýšené pozornosti. Studenti, kterým se blíží termíny zkoušek se často obrací na kofein, aby jim pomohl zůstat co nejdéle vzhůru.

Hlavním rozdílem mezi kofeinem a kratomem je:

1. Kratom působí na emoční stav – uvolní mysl, dokáže snížit stres, úzkost. Kofein je spojován spíše se zvýšením energie a pozornosti, než s vlivem na emoční stav.

2. Kratom obvykle působí delší dobu než kofein.

3. Chuť (kyselost, hořkost) kávy může být překážkou, chuť i účinnost kratomu může být vylepšena v grapefruitovém džusu.

Jaký druh kratomu vybrat na učení?

Správný výběr je velmi důležitý! Ne každý druh se hodí k učení a ke studiu. A jaký kratom zvolit? Nejvhodnější volbou je v tomto případě bílý kratom. 

Mezi nejoblíbenější patří Maeng Da White nebo Pure White v práškové formě. Dodá energii, která je k učení potřeba. Zvýší vaši chuť ke studiu a pomůže se lépe soustředit. A to není vše – bílý kratom zvyšuje produktivitu a mírně zlepšuje náladu. S dobrou náladou a nadšením se vždy lépe učí.

Pokud nechcete ztrácet čas s dávkováním v práškové formě. Můžete využít snadnější dávkování ve formě tablet např. Maeng Da White tablety nebo tablety z čistého kratomu Pure White. Tablety nabízejí stejné stimulující účinky jako práškový kratom.

 

.
.
.

Dávkování kratomu

Pokud jste začátečníci v užívání kratomu. Je nejdůležitější zjistit v jaké formě budete kratom užívat.

Kratom najdete ve formě

Začátečníkům je doporučena poloviční dávka 1,5 g, odpovídá půlce čajové zarovnané lžičce práškového kratomu. V případě tablet odpovídá poloviční dávka počtu 1-2 tablet. Průměrná 1 dávka pro uživatele kratomu odpovídá 3 g. 1 tableta = 1 gram.

Dávkování je velmi individuální, každé tělo reaguje a funguje jinak. S dávkováním postupujte opatrně a pomalu. Zvýšit dávku můžete kdykoliv.

Účinek práškového kratomu se dostaví cca do 15-30 minut. Účinek tablet se může dostavit později cca od 30-60 minut. Z důvodu rozpuštění a působení tablety až v trávícím traktu.

Délka účinku

Délka účinku kratomu může být velmi individuální na počtu a množství dávek. Efekt, ale může být 3-4 hodiny.

Způsob užívání kratomu

Pro nejsilnější efekt, užijte kratom na prázdný žaludek nebo 1 hodinu před/po jídle. Kratom můžete smíchat s teplou vodou nebo doporučujeme pro lepší chuť smíchat s grapefruitovou fresh šťávou. Nahradit lze džusem. Tato kombinace vám zaručí nejsilnější efekt.

Kdy kratom neužívat

Existuje několik skupin, kteří by měli být opatrní při užívání kratomu nebo se ho vyvarovat. Ženy, které jsou těhotné nebo kojí. Osoby, které trpí nízkým tlakem by neměli užívat v začátku více než 1 gram, jelikož kratom snižuje krevní tlak.

Dávka rozemletého prášku kratom

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.

Zdroje:

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585120/

WIKIPEDIE. Kofein. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein