Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Kratom - Co je to kratom, jaké jsou jeho účinky a jak se dávkuje

Každého z nás někdy trápí únava v nevhodnou dobu. Mnoho lidí trpí v dnešní době depresemi, úzkostmi či problémy se spánkem. Víte však, že nejen s těmito problémy vám může pomoci rostlina známá jako kratom? 

Detailní záběr na listy rostliny zvané kratom, latinsky Mitragyna speciosa

Obsah článku

 

Co je to kratom?

Mitragyna speciosa, mnohem známější pod názvem kratom je tropická rostlina. Je velmi podobná kávovníku, dokonce se řadí do stejné čeledi. Kratom se již tisíce let používá jako lék na nemoci různého druhu, ovšem jeho boom přišel teprve nedávno. Má stimulující a opiátové účinky, které zcela závisí na dávce. Listy kratomu mají velmi rozsáhlé účinky, a proto je tak oblíbený u lidí ve všech částech světa. Již krátce po požití navozuje stav euforie, uvolnění, zvyšuje soustředěnost a napomáhá při fyzické či psychické námaze, pomůže také se začleněním se do kolektivu.

Pro mnohé, kteří v dnešní době upřednostní přírodní lék před použitím různých chemických sloučenin a farmaceutických výrobků je kratomový prášek výborná alternativa. Pro dosažení maximálních výhod z této blahodárné rostliny ovšem musíme tuto bylinu dobře poznat a zjistit, jak s ní nakládat.

Pohled shora na kratomový prášek na bílém pozadí s dřevěnou lžící

Odkud kratom pochází?

Původním domovem kratomu je jihovýchodní Asie, nejvíce rozšířený je v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Kdysi zde byl pěstován tajně, a to právě kvůli svým účinkům. Lidé ho totiž užívali místo opia, které jim bylo cenově nedostupné. Kratom jim pomáhal lépe zvládnout fyzickou práci, což ocenili nejvíce ve dnech, kdy museli snášet největší horko. Na rozdíl od jiných opiátů totiž pomáhá tělo aktivizovat, což znamená, že lidé pod jeho vlivem jsou aktivní, plní energie a pracovití.

Na konci 19. století hrál důležitou roli také v boji se závislostí na opiu. Protože však mělo konkrétně Thajsko mnoho peněz z prodeje opia, bylo jeho užívání paradoxně zakázáno. Samotné opium bylo totiž zdaněno, kratom nikoli. Až v roce 2019 byl kratom v Thajsku opět zlegalizován, pouze však pro lékařské účely.

Blízký záběr na dva listy kratomu (Mitragyna speciosa)

Jak vlastně kratom vypadá a co potřebuje?

Kratom je strom, jehož maximální výška může být 30 metrů. Jeho listy jsou stále zelené a opadávají především v tzv. období sucha. Daří se mu hlavně v tropických a subtropických oblastech, a to v deštných pralesích jihovýchodní Asie, na severu roste zřídka. Kromě Asie prospívá i v Africe, zde si oblíbil prostředí močálů. I z toho vyplývá, že má rád vlhkou půdu plnou živin. Pokud se stromu podaří zakořenit, pak se mu velmi pravděpodobně již bude dařit.

Jeho listy obsahují nejvíce účinných látek právě před tím, než ze stromu odpadnou. V jeho přirozeném prostředí nastává vhodný čas na jejich sběr koncem místního léta, či podzimu. Pokud je pěstován v oblastech, kde hrozí mrazy, velmi často to znamená, že se rostlině daří bídně a listy své účinky ztrácí.

Kratomový prášek v bílé misce na dřevěném stole, kde leží kratomové listy

V čem nám může být kratom prospěšný?

Prospěných účinků nám kratom může nabídnout celou řadu. Například zastává zásadní roli v boji se závislostmi. Tlumí totiž abstinenční příznaky, takže je odvykání na opiátech mnohem snesitelnější. Na to lidé přišli už před mnoha lety, kdy se během jeho podávání lidem závislým na opiu dařilo překonávat chuť na tuto drogu a po skončení detoxikace se dokázali své závislosti zbavit.

Kratom je středně silné analgetikum, které zvládne utišit různé druhy bolestí. Pomáhá např. při bolestech svalů, zubů, kašli, průjmech, střevních infekcích a dalších.

Má stimulující a aktivizující účinky, což znamená, že dokáže povzbudit tělo i mysl při práci. Díky svým pozitivním účinkům na naši celkovou energii a náladu dokáže v mnoha případech efektivně pomoci i v boji s depresemi. Lidé díky němu snáz překonávají stavy úzkosti a mají chuť být aktivní a opět začít pracovat. Což při stavech, kdy jsou pohlceni depresí, nepřichází v úvahu. Není třeba se bát toho, že by lidé, kteří kratom užívají, podlehli nekontrolovatelným stavům mánie či euforie. Jejich aktivita se sice zvyšuje, více se zapojují do společenského života, jsou však schopni normálně fungovat.

Nežádoucí účinky jsou minimální. V případě užití větší dávky má buď tlumící schopnost, případně se dostavuje pocit nechutenství. Tyto příznaky stačí nechat pozvolna odeznít, žádné nebezpečí nehrozí. Při předávkování se člověk v nejhorším případě vyzvrací.

Dřevěná mísa a lžíce plné kratomového prášku

Proč nevyzkoušet jeho afrodiziakální účinky?

Je známo, že kratom dokáže fungovat také jako afrodiziakum. Řada jeho uživatelů potvrdila, že jim pomohl při samotném sexuálním aktu. Měli možnost užívat si tohoto potěšení delší dobu než obvykle a ke vzniklým prožitkům byli také mnohem citlivější.

Konkrétní účinky kratomu dle barvy

Kratom se rozlišuje především dle tří barev - zelený, bílý a červený. Jedná se stále o stejný kratom, pouze je jinak zpracován. Podle způsobu jeho zpracování se odvíjí jeho účinek. Existuje také žlutý kratom, většinou se jedná o speciálně zpracovanou směs bílého a červeného kratomu, případně zeleného a červeného kratomu.

  • Zelený kratom - Výrazně zlepší náladu, podpoří chuť komunikovat, je vhodný do společnosti či na zábavu jako alternativa alkoholu. Mírně také dodá energii, ne však tak jako bílý kratom. Je ideální volbou pokud trpíte depresí, úzkostí či jenom potřebujete podpořit náladu. Zelený kratom je nejoblíbenějším druhem kratomu.

  • Bílý kratom - Výrazně dodá energii a zlepší soustředění. Také mírně zlepší náladu, ne však tak jako zelený kratom. Je ideální volbou do práce, ke studiu či na fyzický výkon.

  • Červený kratom - Působí relaxačně, uvolní vaše tělo i mysl. Při větší dávce skvěle tlumí bolest. Má také znatelné afrodiziakální účinky.
  • Žlutý kratom - Zrelaxuje vás, ale zároveň máte stále energie a mírně zlepšenou náladu.

 

 

Každá barva má ještě několik svých zástupců (poddruhů), mezi nimi již není výrazný rozdíl. Rozlišují se buď ve své síle (obsahu účinných alkaloidů), nebo se jedná o mixy kratomů dvou barev v různém poměru. Doporučuji jich otestovat více, ideálně od každé barvy.

Pro začátečníky je vhodný startovací balíček, který obsahuje 10 nejpopulárnějších druhů všech barev kratomu. Můžete tak vyzkoušet, která barva kratomu vám vyhovuje nejvíce.

Jednotlivé druhy je vhodné v průběhu užívání střídat, zabráníte tak vzniku potencionální tolerance.

Jak kratom užívat?

Tradičním způsobem užívání kratomu v jihovýchodní Asii je žvýkání kratomových listů. Tato metoda v našich zeměpisných šířkách ovšem není možná, proto je zde užíván kratom ve formě prášku. Prášek není s přídavky chemie ani není o nic chudší než kratomové listy. Výroba kratomového prášku není nijak složitá. K tomu jsou ale zapotřebí listy rostliny Mitragyna speciosa. Pokud někdy navštívíte Indonésii, máte vyhráno. Listy se ošetří, usuší a následně rozmixují nebo pomelou. Výsledný prášek má krásnou jemnou a hedvábnou strukturu.

Nekouří se ani se nepodává nitrožilně. Vždy se polyká. Kratom sám o sobě je dost hořký, a proto se většinou užívá ve směsi s něčím.

  • Nejrychlejší a nejobvyklejší metoda je zamíchat kratom do vody a vypít. Pro ty, kteří si více potrpí na chuť, je možno prášek smíchat s džusem, smoothie či čerstvou šťávou. Vždy je lepší tuto směs pořádně protřepat nejlépe v shakeru, aby se veškerý kratom rozpustil. Účinek nastupuje v rozmezí 15 - 30 minut.

TIP: Pro silnější účinky je vhodnější teplý nápoj, prášek se lépe rozmíchá a účinek nastoupí rychleji. Pro ještě silnější účinek zamíchejte kratomový přášek do šťávy z grapefruitu.

  • Pokud nesnesete hořkou chuť kratomu, můžete užít kratomový prášek v kapslích. Tímto způsobem neucítíte jeho hořkost. Kapsle jsou ideální varianta pro časově vytížené lidi. Nutno dodat, že nástup účinků je pomalejší (cca 1 hod.) a efekt není tak silný. Vzhledem k legislativě není možno nabízet již naplněné kapsle, musíte si tak kapsle nakoupit  prázdné a naplnit si je sami. K tomu vám pomohou plničky kapslí

  • Nově nabízíme také kratomové tablety. Tablety stačí jednoduše zapít , vyhnete se tak hořké chuti kratomu.

Kratomový nápoj v bílém hrnku na dřevěném stole, kde leží metlička a lžička s kratomem

Kdy si kratom dát?

Obvykle se kratom užívá na prázdný žaludek pro zlepšení jeho vstřebatelnosti. Užitím na lačno docílíte nejsilnějšího účinku, opatrně však pokud s kratomem teprve začínáte. Když si kratom dáte s jídlem, dochází k horší vstřebatelnosti a zpoždění začátku stavu. Doporučený čas je 1 hodinu před jídlem nebo naopak 1 hodinu po jídle. Minimálně alespoň 30 minut po jídle, pokud chcete zaznamenat znatelný účinek. Pokud si jej přece jen chcete dát s jídlem nebo hned po něm, řádně kratom zapijte. Nejlepší jsou citrusové džusy. Na hodině užití nezáleží. Záleží jen na vás, kdy se chcete cítit uvolněni, kdy chcete mít plno energie nebo kdy se chcete socializovat.

Jak dlouho trvá účinek?

Účinek trvá v průměru 3 - 4 hodiny. Může to být ale velmi odlišné. Délku trvání ovlivňuje více faktorů - např. strava před užitím/po užití, způsob užití, dávka či jak vaše tělo dokáže kratom vstřebat.

Dřevený hrnek na zídce s výhledem na zamlžený tropický les

Jak kratom dávkovat?

Pokud si chcete jízdu s kratomem pořádně užít, je nutné znát jeho dávkování. Průměrná dávka kratomu jsou 3 gramy, což odpovídá jedné běžné čajové lžičce (ne vrchovaté!). Začátečníkům však doporučuji začít s poloviční dávkou 1,5 gramu, tedy půlkou čajové lžičky. Každý máme jiné tělo a na každého působí kratom trochu jinak. Postupně s opatrností přidávejte na dávce, než naleznete ideální dávku, která vám vyhovuje nejvíce. Pokud po půl hodině na sobě nezpozorujete žádný efekt, dejte si 1 gram navíc. Po více než 4 gramech se budete cítit dost omámeni. Pokud je vám nevolno, nejspíš jste se předávkovali. Důležité upozornění! Pokud jste osoba trpící nízkým tlakem, nedávejte si na začátek více než 1 gram. Kratom snižuje krevní tlak, a proto s ním v tomto případě opatrně.

 

.
.
.

Co se stane při předávkování?

Nehrozí vám smrt ani žádné těžké následky. Na užití samotného kratomového prášku nikdo nikdy neumřel ani neumře. Pokud se předávkujete, v nejhorším případě vám bude nevolno od žaludku a následně se vyzvracíte. Poté vám bude již lépe. První pomoc v případě předávkování spočívá v konzumaci jídla, které pomůže tělu kratom lépe vstřebat. Při užití příliš velké dávky kratomu můžete mít také nižší tlak (kratom tlak snižuje), dejte si kávu, ta vám tlak zase zvýší a bude vám lépe.

Hrozí mi při užívání kratomu závislost?

Obecně platí, že pokud se užívá zodpovědně, to znamená nikoli 5x denně, není třeba se vzniku závislosti bát. Ideální je, pokud si jej dopřejeme například 1x - 2x denně, s tím že alespoň 1 den v týdnu vynecháme kratom úplně. Při této frekvenci užívání se z něj můžeme těšit bez obav. V případě vážnějších potíží můžete krátkodobě užít také více dávek za den. Lidé, kteří kratom do svého každodenního života zapojí až v nepřiměřeném množství, mohou při vysazení zaznamenat ztrátu energie, horší náladu, syndrom neklidných nohou či problémy se spánkem. To však může nastat pouze pokud užíváte kratom dlouhodobě (v řádech týdnů) až příliš často (4x denně a více).
Z toho všeho vyplývá, že kratomu se není třeba bát. Může nám být v mnohém prospěšný, stačí ho jen konzumovat s rozumem.

Zrelaxovaná tmavovlasá mladá žena v bílém tričku sedí venku v trávě a vychutnává si kratomový čaj

Je kratom legální?

V některých zemích je kratom legální, někde je regulován či je dostupný pouze na předpis a v několika zemích je kratom zcela zakázan. K zákazu kratomu se uchýlili např. naši sousedé na Slovensku, kde ho zařadili na seznam zakázaných látek do stejné kategorie jako heroin. Jaká absurdita! Zřejmě se farmaceutickým gigantům nelíbilo, že přichází o své zákazníky. Nelegální je také např. v Polsku, ve Švýcarsku, v Turecku či ve Velké Británii. V Česku není kratomový prášek nijak legislativně uchopen. V Evropské unii je kratom klasifikován jako "nová potravina", což znamená, že je legální, jen nesmí být uváděn na trh jako potravina, jelikož jeho dlouhodobá konzumace v EU nebyla prokázána před 15. květnem 1997. Zodpovědní prodejci volají po regulaci kratomu za přísných podmínek. Nejčastěji je zmiňováno omezení věku či povinné laboratorní testy. Za momentální situace je kratom prodáván jako studijní či sběratelský produkt.

Není kratom jako kratom

Kvalita kratomového prášku vyskytujícího se na českém trhu je velmi rozdílná. Můžete narazit na levný kratom, který bude pochybné kvality. Pro dosažení výsledku budete potřebovat 2x - 3x větší dávku, než u kvalitního kratomu a účinek bude stejně slabší. Existují také případy, kdy někteří prodejci kratom ředí, aby ušetřili. Často ho ředí s nepřírodními látkami, které mohou být pro člověka škodlivé. U nekvalitního kratomu je také riziko výskytu Salmonelly, bakterie E. coli či zlatého stafylokoka. Kvalitní kratom prochází pravidelným testováním na výskyt těchto nebezpečných bakterií a také na obsah těžkých kovů.

Zdroje: 

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585120/

HEALTHLINE. Kratom: Is It Safe? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-kratom-safe#controversy

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom—Pharmacology [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7203303/

FRONTIERS PSYCHIATRY. Biochemical Benefits, Diagnosis, and Clinical Risks Evaluation of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2017.00062/full

NATIONAL INSTITUTE ON DRUG. Kratom [online]. Dostupné z: https://nida.nih.gov/research-topics/kratom#safe

MDPI. Developmental Toxicity of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/10/6294

KUNOVÁ, Vendula. UK. Patterns of kratom use among regular users [online]. Dostupné z: https://rb.gy/s1ct44

 

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.