Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Euforie a její význam

Euforie, vzácný a osvobozující pocit, který zaplavuje naše tělo a mysl v okamžiku, kdy se nám něco podaří, prožijeme báječný zážitek nebo se ocitneme na konci šťastného pokoření. Je to stav, kdy se naše tělo a mysl zdají být na vrcholu své emocionální dráhy. Ale co to vlastně je euforie a jaký má pro nás význam? Pojďme se na to společně podívat.

Žena sedící v práci, která prožívá euforii na stole má nový notebook a brýle proti modrému světlu

Obsah článku

Definice euforie

Euforie je popisována jako stav intenzivního štěstí, radosti nebo pocitu blaha, který nejčastěji přichází jako reakce na pozitivní události. Jedná se o příjemnou vlnu pocitů, která nám přináší pocit nadšení a celkové extáze.

Možná jste se setkali s euforií, když jste dosáhli svého vytouženého cíle, jako je například úspěšné dokončení životního milníku nebo důležitého projektu. Tento blažený pocit může být také vyvolán příjemnou událostí, která vás překvapí a udělá náhle šťastnými.

Nezapomeňte, že euforie je krátkodobý stav, který často netrvá dlouho. Nicméně, i ten krátkodobý pocit vám může dodat energii a motivovat vás k dosažení vašeho cíle.

Příčiny euforie

Euforii lze dosáhnout několika způsoby, jak fyzickými, tak psychickými. Hlavní příčiny zahrnují: 

  • Radostné události (Setkání s přítelem, narození dítěte..)
  • Fyzická aktivita - Při cvičení dochází k uvolňování endorfinů, což vyvolává pocit štěstí a pohody. 
  • Sociální interakce (Čas strávený s rodinou, smích a radost mohou vyvolat pocit euforie)
  • Toxické látky - Látky, jako jsou alkohol, marihuana, extáze a další mohou vyvolat euforii stimulací chemických procesů v mozku. Nicméně tento pocit je krátkodobý a užívání těchto látek může mít negativní dopad na zdraví
  • Individuální příčiny
  • Úspěch a dosažení vysněných cílů

Štastný pár, který prožívá euforii, muž drží ženu na zádech a oba se smějí a jsou štastní

Euforie je často vnímána jako stav štěstí, kterého nejde dosáhnout přirozenou cestou, ale pouze jako důsledkem léků nebo jiných chemických látek. Často je spojována s triumfálními pocity sportovců nebo s dosažením orgasmu. V náboženství a duchovních rituálech je pak euforie také spojena s meditací. Nicméně tento stav může být také známkou psychiatrických nebo neurologických poruch.

Příznaky euforie

Příznaky euforie mohou být různé a velmi individuální. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Pocit vítězství a radosti
  • Přemíra energie
  • Sebedůvěra
  • Snížený pocit bolesti
  • Vyšší kreativita
  • Impulzivní chování
  • Snížený pocit úzkosti a stresu

 

 

Mějte na paměti, že stav euforie je pouze krátkodobý a nemusí být vždy indikátorem zdraví a štěstí. Pro někoho může být euforie, až nepřirozená a nepříjemná, zejména pokud je vyvolána užíváním drog nebo nevyváženými psychickými stavy. V případě, že se euforie objevuje nekontrolovaně, neváhejte s vyhledáním lékařské pomoci. 

Euforie a její rizika

Měli bychom se euforie obávat? Stav euforie může být nebezpečný a nevyzpytatelný. Během euforie může jedinec podléhat impulsům a riskantním rozhodnutím, která by ho za normálního stavu nenapadly. Osoba v tomto stavu je také náchylnější k přehlížení nebezpečí a rizik, což může mít nežádoucí vliv na zdraví. Euforie může způsobit přetížení těla a mozku, což může vést až k vyčerpání. Po skončení euforického stavu může nastat emoční propad, deprese nebo úzkost.

Závěrem lze říci, že euforie je stav intenzivního štěstí a pocitu blaha, který může být vyvolán různými příčinami, od osobních vítězství po vnější stimuly, jako je hudba, umění, náhody, ale také konzumace alkoholu a drog. Tyto prostředky sice často slibují rychlou cestu k euforii a poskytují dočasný únik od reality. Avšak důsledky závislosti na alkoholu a drogách mohou být devastující, nejen pro jedince samotného, ale i pro jeho okolí. Euforie vyvolaná těmito látkami je často pouze krátkodobá a může vést k závažným psychickým a fyzickým problémům.

Teamová práce v práci marketingu kde lidí zažívají pocity euforie z práce

Časté dotazy na téma euforie

Jak poznat euforii, která je způsobená omamnými látkami?

Stav euforie, který je způsobený konzumací alkoholu nebo drog, se vyznačuje zvýšenou aktivitou a energií. Spánková potřeba jedince je výrazně utlumena, a to až do míry, kdy několik hodin nepotřebuje spánek. Nálada bývá výrazně optimistická, což může přecházet až v podrážděnost. Euforický stav je velmi individuální a u každého jedince může mít jiné projevy. 

Může být euforie příznakem nějakého onemocnění?

Dlouhotrvající euforie, která není spojena s vnějšími příčinami nebo toxickými látkami může být příznakem některých duševních nebo neurologických onemocnění. Nálada pacientů zůstává přehnaně optimistická, chování je charakterizováno nedostatkem sebekritiky a samolibostí. Nejčastěji se s tímto stavem setkáváme například u bipolární afektivní poruchy, schizofrenie nebo nádorů na mozku. 

Jaký je rozdíl mezi euforií a štěstím? 

Euforie je intenzivní, častěji krátkodobý stav extrémní radosti, který bývá vyvolán konkrétní událostí nebo látkou. Na druhé straně, štěstí je dlouhodobější pocit spokojenosti, který souvisí s dlouhodobou satisfakcí v životě. Euforie netrvá dlouho, štěstí je stabilnější a trvalejší stav, který odráží celkovou životní spokojenost


Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno k vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé psychické problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

WIKIPEDIA. Euforie [online]. Dostupné z: Euforie – Wikipedie (wikipedia.org)

 HEALTHINE. Mania [online]. Dostupné z: Mania | Definition & Patient Education (healthline.com)

 Co je to euforie, popis stavu v psychologii [online] Co je to euforie, popis stavu v psychologii (starikovypribehy.cz)

WIKIWAND. Euforie [online]. Dostupné z: Euforie - Wikiwand