Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Adaptogeny

Ve společnosti se stále více lidí vrací k přírodním doplňkům a bylinkám. A není se čemu divit. Život je plný tlaků, zátěží a stresu. Přes látky, které znečišťují prostředí, problémy ve vztazích, rodině až po šibeniční termíny v práci. Všechny tyto životní situace, které na nás doléhají mohou ovlivnit schopnost vašeho těla vyrovnat se s těmito situacemi a mít důsledky pro váš spánek, psychickou pohodu, imunitu a energii. Zařazením adaptogenů do vašeho života, může mít pozitivní vliv na podporu zdraví a každodenní život.

Nejsilnější adaptogen v potravinách najdeme v mace

 

Obsah článku

 

Co jsou to adaptogeny a jak mohou mohou zlepšit naše zdraví a vitalitu

Adaptogeny jsou přírodní látky, které pocházejí z hub, bylin a rostlin. Adaptogenní byliny mají dlouhou historii a jsou používány již tisíce let v tradiční medicíně. Pod pojmem adaptogeny jsou známé, ale až od počátku 50. letech 20. století. Jsou spojovány se sovětským lékařem Nikolajem Lazarovičem, který definoval byliny, které mají schopnost pomáhat tělu bojovat proti stresu a udržet naše tělo v rovnováze. Používáním můžete podpořit imunitní systém, stabilizovat hormonální rovnováhu a zlepšovat celkovou odolnost a vitalitu těla.

Žena, která má hormonální rovnováhu v těle a je na krásné pláži kde cvičí yogu

Rozdělení adaptogenů

Normalizační (bioregulátory)

Pomáhá udržovat fyziologické funkce v normálním rozmezí a reguluje hormonální rovnováhu v těle. Tyto adaptogeny jsou navrženy tak, aby normalizovaly všechny negativní stavy, které ve těle probíhají, a minimalizovaly jejich dopad. Díky své schopnosti stabilizovat funkce těla mohou bioregulátory přispět k celkovému zlepšení zdraví a pohody.

Netoxické

Zvyšují celkovou odolnost těla vůči různým stresorům a zlepšují schopnost těla přizpůsobit se na změny prostředí. Netoxické adaptogeny jsou navrženy tak, aby minimalizovaly riziko negativních vedlejších účinků. Jejich účinek spočívá v podpoře fyziologických procesů v těle, což může vést ke zvýšení celkové vitality a pohody.

Vyživující

Jsou navrženy tak, aby podporovaly výživu a zdraví těla. Jejich účinek spočívá v poskytování důležitých živin, minerálů a antioxidantů, které pomáhají udržovat optimální funkci těla a posilují imunitní systém. Díky své vyživující povaze mohou být tyto adaptogeny vhodné pro každodenní použití jako součást zdravého životního stylu.

Jak fungují adaptogenní byliny v tělo?

Fungování adaptogenů je velmi jednoduché. Představte si situaci, ve které jste vystaveni stresu, vaše tělo reaguje tím, že uvolní stresové hormony, přesněji hormon kortizol a kortikotropin uvolňující hormon CRH. Z nadledvin se začne postupně uvolňovat kortizol. Právě zvýšená hladina kortizolu nám pomáhá stres porazit, ale pouze krátkodobě. Dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu má velmi negativní důsledky na zdraví. A tady přichází do hry adaptogen, který pomáhá stabilizovat hladinu kortizolu a další stresové hormony, které vám pomohou cítit se klidněji a lépe se vyrovnat se stresovou situací.

Pracují na normalizaci celého organismu těla. Pracují téměř všude, co v těle funguje ve snížené formě zvýší, a zvýšenou normu snižuje tak, aby tělo přirozeně fyziologicky správně fungovalo.

Žena, která je velmi štastná v práci sedí v růžovém saku a protahuje se s úsměvěm na tváři

Adaptogen funguje ve 3 fázích adaptačního procesu

Fáze alarmu – je automatickou přirozenou reakcí těla, kterou velmi těžce ovlivníme. V této fázi můžeme ze situace chtít utéct nebo začít bojovat. Adaptogeny pomáhají tělu lépe reagovat a minimalizovat dopady. Dosahují toto podporou a vyrovnáváním hormonů v organismu.

Fáze rezistence – si uvědomujeme, vyhodnocujeme. Adaptogen pomáhá přirozeně přijímat šok nebo stres, který se v těle odehrává. Po období reakce na stres, následuje období, kdy tělo zůstává v pohotovosti vůči situacím, které by mohli přijít. Adaptogeny ale v tomto období, pomáhají udržovat, energii, vitalitu a rovnováhu.

Fáze vyčerpání – může nastat, pokud stresový podnět, šok trvá velmi dlouho a tělo se může dostat do stavu vyčerpání kdy dojde k únavě nebo oslabení. Adaptogeny mohou tělo chránit před nadměrným vyčerpáním nebo pomoci k rychlejší regeneraci.

Adaptogen může snižovat kortizol a hormon CRH

Adaptogeny fungují tím, že ovlivňují funkci centrálního nervového systému, který pokud správně funguje, reguluje hladinu stresu a reakci organismu na stres v optimální hladině. Některé bylinky jsou známé pro své adaptogenní vlastnosti a schopností snižovat kortizol.

  • Ashwagandha
  • Rhodiola
  • Ženšen
  • Tulsi
 

Zvýšená hladina kortizolu – jak ji poznat

Mnoho příznaků může být spojeno s faktory životního stylu nebo se zdravotními problémy. Existuje, ale několik signálů, které mohou poukazovat na zvýšenou hladinu kortizolu.

  •  Chronická únava, vyčerpání
  •  Potíže s nespavostí, přerušovaný spánek
  • Podrážděnost nebo častá změna nálad, emocí
  • Zhoršená kvalita pokožky
  •  Potíže s udržením hmotnosti
  • Snížené libido
  • Problémy s menstruačním cyklem

Pokud máte podezření na zvýšenou hladinu kortizolu nebo jiný zdravotní problém, je vždy nejlepší konzultovat se svým lékařem. Pouze lékař může poskytnout přesné informace a doporučení ohledně vašeho zdravotního stavu. Hladinu kortizolu lze měřit z krve, moči nebo slin.

Žena, která je velmi vyčerpaná ze stresu z práce, má kolem sebe různé léky a snaží se soustředit

4 potraviny na snížení kortizolu

Je důležité si uvědomit, že hlavní faktorem zvýšeného kortizolu je dlouhodobý stres, který se již řadí mezi chronický stres, ale i fyzická a psychická zátěž. Kromě toho se mezi faktory řadí i zvýšená konzumace nezdravých tuků, ale chronické nemoci jako obezita nebo rakovina hypofýzy nebo nadledvin. Zde je seznam potravin, které mohou pomoci snížit kortizol.

  1. Zelený čaj – má uklidňující účinky, ale obsahuje i látku L-theanin, která má správně působí na nervový systém a může pomoci s hladinou stresu. Bonusem je jeho skvělá chuť. U žen je zelený čaj oblíbený z důvodu podpory detoxikace těla a hubnutí.

  2. Hořká čokoláda – kdo nemiluje čokoládu? Dopřejte si malou porci tmavé čokoládu, nejlépe alespoň 80 % s vysokým obsahem kakaa jako pochoutku ke snížení stresu. Obsahuje flavonoidy, které snižují kortizol.

  3. Avokádo – obsahuje zdravé tuky, vitamíny a minerály, které ovlivňují správnou funkci nervového a mozkového systému. Avokádo je velmi bohaté na vitamin B, který je známý pro svou schopnost pomáhat tělu lépe zvládat stres.

  4. Losos – je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé schopnosti a je skvělým bojovníkem na snížení kortizolu. Losos je také zdrojem bílkovin, které udržují zdravou svalovou tkáň a umí pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Superpotraviny na snížení kortizolu v krvi, které obsahuji avokádu, čokoládu a losos s omega-3 kyselinou

Jak adaptogeny užívat

Adaptogeny se obvykle užívají jako doplňky stravy a jsou bezpečné, pokud jsou užívány v doporučených dávkách. Jsou dostupné v různých formách, včetně kapslí, tablet, prášků, tinktur a čajů. U žen jsou velmi často voleny adaptogeny, kterého pomáhají s hormonální nerovnováhou spojenou s nepravidelným menstruačním cyklem. Mezi ty patří například Ashwaganda nebo Maca peruánská. Muži volí častěji doplňky, které pomáhají s fyzickou vytrvalostí a na zlepšení sportovních výkonů. Můžeme sem zařadit nejčastěji Ženšen sibiřský nebo Cordyceps.

Přestože většina adaptogenů nemá žádné závažné vedlejší účinky, někteří lidé mohou zažít mírné nežádoucí účinky, jako je nevolnost, nervozita nebo nespavost. Mnoho adaptogenů může být užíváno dlouhodobě, ale doporučení ohledně délky trvání užívání se může lišit v závislosti na konkrétním adaptogenu a individuálních potřebách. Je důležité dodržovat doporučené dávkování na obalu výrobku nebo konzultovat s lékařem ohledně správné dávky pro vás.

 

9 nejsilnějších adaptogenů

1. Ashwaganda na vitalitu a proti stresu

Ashwaganda je obvykle přezdívána indickým ženšenem. Má řadu pozoruhodných účinků na lidské zdraví. Patří mezi ně snižování úzkostí, depresí, stresu, zlepšení spánku a podporu nervového systému. Ashwagandha také podporuje imunitní systém a zlepšuje celkovou vitalitu. Mnoho lidí uvádí, že jim pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost, vytrvalost a energii. Dále je také známo, že ashwagandha má protizánětlivé účinky a může pomoci snižovat hladinu cukru v krvi a regulovat krevní tlak. Příznivě působí na stimulaci štítné žlázy a nadledvinky. Vhodný jak pro muže i ženy při ztrátě libida.

2. Maca peruánská na podporu plodnosti a sexualitu

Maca peruánská, nebo peruánský ženšen je rostlina z Peru. Díky svému složení, které zahrnuje vitamíny, minerály a aminokyseliny je Maca peruánská oblíbená pro své podpůrné účinky na reprodukční orgány a imunitní systém. Pomáhá zvyšovat libido a sexuální touhu u mužů i žen. Dále podporuje zdravou produkci spermií u mužů a ovulaci u žen, což může pozitivně ovlivnit plodnost. Fytochemikálie,  které jsou obsaženy v Mace mohou přispět k úlevě od bolestivé menstruace nebo menopauzálních příznaku.

Pár, který spolu odpočívá v posteli a rozdávají si lásku ve své partnerském vztahu

3. Cordyceps (Housenice červená) na vitalitu

Cordyceps, najdeme i pod pojmem Housenice červená. Tradičně byl používán v čínské medicíně jako tonikum pro podporu vitality a dlouhověkosti. Cordyceps může být prospěšný pro ty, kteří hledají přírodní podporu pro zvýšení své fyzické výkonnosti a vytrvalosti. Účinky Cordycepsu na vitalitu a energii jsou spojeny s jeho schopností zlepšovat funkci dýchacího systému a kardiovaskulárního systému

Dále Cordyceps obsahuje látky, které mohou pomoci snižovat únavu a podporovat regeneraci svalů po fyzické aktivitě. To může být užitečné pro sportovce nebo ty, kteří vedou aktivní životní styl a chtějí maximalizovat svůj výkon. Pokud trpíte na časté nachlazení, angíny nebo rýmu, cordyceps působí jako přírodní antibiotikum, které má regenerační účinky.

4. Reshi houba nesmrtelnosti a na imunitu

O Reishi se všude dočtete jako o houbě nesmrtelnosti. Účinky Reishi jsou spojeny se schopností stimulovat produkci bílých krvinek, které jsou klíčové pro obranu těla proti infekcím a nemocem. Tato houba také obsahuje polysacharidy a beta-glukany, které pomáhají posilovat obranyschopnost organismu. Má protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snižovat záněty v těle a podporovat zdravou funkci imunitního systému. Reishi houba také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Podporuje léčbu Alzheimerovy nemoci a má silné protirakovinné účinky. 

Reishi houba nesmrtelnosti, adaptogen, který podporuje regeneraci svalů

5. Schisandra snižuje cukr v krvi

Schisandra obsahuje různé bioaktivní látky, včetně lignanů a flavonoidů, které mohou mít pozitivní účinky na metabolismus cukru. Studie ukazují, že Schisandra může pomáhat snižovat hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje citlivost na inzulin a podporuje efektivní využití glukózy v těle. Což může mít prospěšný účinek pro lidi s diabetem. Je však důležité mít na paměti, že před začátkem užívání Schisandry je vhodná konzultace s lékařem, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky na cukrovku.

6. Sibiřský ženšen pro muže na sport

Sibiřský ženšen, Eleutherococcus senticosus, je rostlina původem z východní Sibiře. Sibiřský ženšen je často používán sportovci a aktivními jedinci jako přírodní doplněk pro podporu sportovního výkonu a vytrvalosti. Jeho adaptogenní vlastnosti pomáhají tělu lépe se přizpůsobit stresu a zvyšují fyzickou a mentální odolnost vůči náročným podmínkám. Ženšen obsahuje bioaktivní látky eleutherosidy a polysacharidy, které mohou podpořit rychlejší regeneraci po sportovní aktivitě a redukovat únavu a vyčerpání. Pozitivně působí na kardiovaskulární systém, zlepšuje sexuální libido a především působí na nervový systém.

 

7. Bazalka Tulsi na uklidnění

Bazalka Tulsi, známá jako svatá bazalka nebo posvátná bazalka, je aromatická bylina původem z Indie, kde je považována za posvátnou rostlinu. Často se používá v tradiční medicíně. V ajurvédě je oblíbeným doplňkem pro uklidnění. Kvůli své sladké a aromatické chuti se hojně využívá na dochucování pokrmů, polévek, čajů a marinád. V hinduistické kultuře je často pěstována v domech a chrámech jako ochranný symbol a zdroj pozitivní energie. 

Bazalka Tulsi pomáhá tělu lépe zvládat stres a zlepšovat emocionální a duševní pohodu. Vůně pomoci uvolnit napětí a zklidnit mysl. Tato bylina obsahuje různé bioaktivní látky, včetně fenolů a flavonoidů, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Tento adaptogen zlepšuje paměť a urychluje léčbu například při poranění hlavy. 

Bazalka tulsi adaptogen pro zklidnění stresu a úzkostí

8. Kurkuma působí protizánětlivě

Indický šafrán, nebo také kurkuma (curcumin) je žlutý kořen, původem z jižní Asie, kde je využíván nejen v kuchyni pro svou kořeněnou chuť. Součástí indické a asijské kultury je již po tisíce let. Účinnou látkou v kurkumě je kurkumin, který je známý svými protizánětlivými vlastnostmi. Kurkumin pomáhá potlačovat produkci zánětlivých cytokinů a enzymů v těle, což může vést k redukci zánětu a úlevě od různých typů zánětlivých onemocnění. Kurkuma je často používána jako přírodní lék pro zmírnění bolesti spojené s artritidou a revmatoidní artritidou. Kromě toho má kurkuma také antioxidanční vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

9. Rozchodnice na paměť a energii

Rozchodnice, nebo také jako Rhodiola rosea.  Je oblíbená jako přírodní doplněk stravy pro podporu paměti, energie a duševního zdraví, výkonnosti a stejné jako jiné adaptogeny pro celkovou vitalitu. I rozchodnice se může pyšnit protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají chránit kardiovaskulární systém. Vhodné pro záněty jater a žaludku. 

Může zlepšovat průtok krve a kyslíku do mozku může také přispívat k celkovému zlepšení kognitivních funkcí. Pokud trpíte únavou, ospalostí nebo bolestmi krční páteře či kloubů je rozchodnice ta pravá pro vás. 

Prostřednictvím účinků adaptogenů můžeme dosáhnout lepšího zvládání stresu, zlepšení odolnosti organismu. Užívání adaptogenů pozitivně ovlivňuje celkové zdraví, vitalitu a energii. Jejich přirozený původ a široká škála účinků je činí zajímavým doplňkem pro ty, kteří hledají přírodní způsoby podpory svého těla a mysli.

Různé druhy adaptogenních bylin, které posiluji imunitu a odolnost těla

Časté dotazy o adaptogenních bylinách

Jaké jsou nejlepší způsoby, jak užívat adaptogeny?

Nejlepší způsob užívání adaptogenů závisí na konkrétním produktu. Mnoho lidí je užívá ve formě kapslí, tablet, prášků nebo čajů či extraktů. Pokud vám doplněk nechutná, můžete jej pořídit v práškové formě a přidat do svého oblíbeného jogurtu, musli nebo smoothie.

Jsou adaptogeny bezpečné a mají nějaké vedlejší účinky?

Většina adaptogenů je považována za bezpečné, pokud jsou užívány v doporučených dávkách. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné a vzácné. Je důležité konzultovat s lékařem před začátkem užívání adaptogenů, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky.

Jak dlouho trvá, než se projeví účinky adaptogenů?

Účinky adaptogenů se mohou lišit v závislosti na jednotlivci a konkrétním adaptogenu. Někteří lidé mohou začít pociťovat účinky adaptogenů během několika dnů nebo týdnů, zatímco jiní mohou potřebovat delší dobu, než se projeví pozitivní změny. Je důležité pravidelně užívat adaptogeny, abyste dosáhli maximálních výsledků.

 

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Zdroje:

WINSTON, David a Steven MAIMES. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief. Rochester: Healing Arts Press, 2007. ISBN 978-1594771583.

HEALTHINE. What Are Adaptogenic Mushrooms? Benefits, Risks, and Types [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/adaptogenic-mushrooms

HEALTHINE. What are adaptogens? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/stress/smart-girls-guide-to-adaptogens#what-are-adaptogens

NIH. What are adaptogens? [online]. [cit. 2024-02-20]. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34445021/