Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Mluvení ze spaní

Stává se vám, že večer uleháte ke spánku s očekáváním klidné noci, ale ráno se od svého partnera dozvídáte, že jste celou noc s někým vedli aktivní rozhovor? Mluvení ze spaní, neboli somnilogie, je běžný jev, se kterým se během svého života setkal téměř každý. Velmi často se s tímto fenoménem setkáváme u dětí. Malí spáči mnohdy ráno vůbec nic netuší. Mluvení ze spaní je téma, které vyvolává zvědavost a často také úsměv na tváři. Co vlastně stojí za mluvením ze spaní, dá se ovlivnit jeho četnost a jaká je jeho léčba? Objevte s námi, jak tento běžný, ale málo pochopený jev ovlivňuje vaše noci.

Žena, která spí a mluví ze spaní

 

Obsah článku

Co to je mluvení ze spaní?

Mluvení ze spaní se řadí mezi spánkové poruchy, při kterém lidé mluví během spánku, aniž by si toho byli vědomi. Často se jedná o jednoduchá slova nebo zvuky, kterým není rozumět. Někteří jedinci však dokáží během spánku tvořit složité věty nebo vést rozhovory. Spánkové cykly se dělí na dvě hlavní části: NREM a REM. Většina spánkových poruch se objevuje pouze v jedné z těchto částí. S mluvením ze spaní se setkáváme v kterékoliv fázi spánku, nejčastěji se však vyskytuje během fáze lehkého spaní

Mluvení ze spaní není samo o sobě nebezpečné, častěji bývá spíše zábavné. U většiny lidí jde pouze o krátkodobý jev. Pokud ovšem hovoříte ze spaní často a ovlivňuje to kvalitu nejen vašeho spánku, měli byste se na to zaměřit. Mluvení ze spaní může souviset s dalšími spánkovými poruchami nebo značit hlubší zdravotní problémy. Pokud si nejste jisti, neváhejte vyhledat lékařskou pomoc. 

Jaké jsou nejčastější příčiny mluvení ze spaní? 

Přesná příčina mluvení ze spaní není známa, avšak existují určité spouštěče, které mohou tento jev vyvolávat. Mezi nejčastější příčiny patří: 

  • Genetika
  • Stres a úzkost
  • Nedostatek spánku
  • Infekční onemocnění a horečka
  • Léky
  • Alkohol
  • Spánkové poruchy
  • Psychické poruchy

Mějte na paměti, že samotné mluvení ze spaní je většinou neškodné, ale pokud je doprovázeno dalšími příznaky, může být ku prospěchu vyhledání lékařské pomoci.

Žena, která je unavená kvůli nedostatečnému spánku

Je mluvení ze spaní běžné? 

Mluvení ze spaní je normální stav, který obvykle nevyžaduje žádnou léčbu. Jedná se o jednu z nejčastějších spánkových poruch, která se vyskytuje napříč věkovými kategoriemi, od dětí až po dospělé. Studie ukazují, že každý člověk se během svého života alespoň jednou se somnilogií setká, i když frekvence a intenzita se může výrazně lišit. Tento jev pozorujeme častěji u dětí, což pravděpodobně souvisí s vývojem mozku a spánkovými cykly. 

Většina epizod mluvení ze spaní je krátká a dočasná, ale vyskytují se také případy s větší četností. Tato porucha může být rušivá spíše pro druhé, mluvící si obvykle ráno po probuzení nic nepamatuje. 

Děti, které často mluví ze spaní

Mluvení ze spaní - léčba

I když se nejedná o léčbu jako takovou, existují určité tipy, které pomáhají snižovat frekvenci somnilogie. Spousta případů časem sama odezní, zejména u dětí. Většina nežádoucích spánkových projevů je způsobena narušeným spánkovým režimem. Skvělou strategií pro klidný spánek je dodržování pravidel správné spánkové hygieny. Existuje několik dílčích tipů, které pomohou snížit frekvenci mluvení ze spaní:

  • Pravidelný spánkový režim Snažte se každý den dodržovat stejný čas spánku a vstávání, aby si vaše tělo zvyklo na stabilní rytmus.
     
  • Příjemné prostředí pro spánek Udržujte ložnici tichou, tmavou a vyvětranou. Ideální teplota na spánek je od 18°C do 20°C. Pokud je vám to příjemné volte bílý šum nebo relaxační hudbu.

  • Omezení stresových situací Před spaním praktikujte relaxační techniky, které pomohou tělu se příjemně uvolnit. Můžete zkusit meditaci, jógu, lehké protahování nebo četbu.

  • Vyhýbání se stimulačním prostředkům před spaním Vyhněte se kofeinu, alkoholu a konzumaci těžkých jídel bezprostředně před spaním. 

  • Omezení elektronických zařízení Vystavení modrému světlu z telefonů, tabletů a počítačů může narušit produkci melatoninu - hormonu, který reguluje spánkové cykly. Nejlepším řešením je ponechání elektronických zařízení mimo ložnici. 

  • Zdravý životní styl Pravidelný pohyb a racionální strava podporuje klidný spánek bez rušivých elementů. Každodenní vystavení se dennímu světlu zlepšuje spánkové cykly.

  • Bylinky a přírodní alternativy pro lepší spánek
  • Zapisování myšlenek před spaním Tato technika vám může pomoc uvolnit se a neodkladné věci odložit do diáře nebo na kus papíru. 

TIP: Rozmíchejte náš červený kratom – spánek ve vašem oblíbeném džusu před tím, než půjdete do postele a užijte si ničím nerušený spánek.

 

 

Jestliže se naučíte dodržovat pravidla spánkové hygieny, nejenže se vám zlepší spánek, ale také si perfektně odpočinete od každodenního stresu a povinností. Optimální spánkové návyky a prostředí napomáhají k dosažení hlubšího spánku a snadnějšího usínání. Pokud i po zavedení těchto změn do vašeho životního stylu nepomáhá snížit intenzitu mluvení ze spaní a vás to stále omezuje, vyhledejte lékařskou pomoc. Lékař nebo odborník na spánek může doporučit další techniky, které vám pomohou se během spánku více uvolnit. Specialista na spánek může navrhnout individuální terapie, které se zaměřují na změnu spánkových návyků a snížení stresu. 

TIP: Pokud si nejste jistí četností epizod, zkuste vyzrát na mluvení ze spaní pomocí mobilní aplikace. Existuje mnoho aplikací, které mapují lidský spánek a mohou také během noci nahrávat váš mluvený projev. 

Žena, která je unavená leží v posteli a odsouvá budík

Jak se vyspat, když partner mluví ze spaní? 

Pokud si potřebujete odpočinout, ale váš partner často mluví ze spaní, existuje několik strategií, které vám s tímto problémem mohou pomoci: 

  • Špunty do uší Mohou být efektivním prostředkem na snížení hluku.
  • Bílý šum Relaxační zvuky dokáží přehlušit další okolní rušivé elementy. 
  • Dočasně oddělené spací prostředí Pokud vám diskuze, kterou vede váš partner během spánku brání se pořádně vyspat, zkuste si dočasně odpočinout v jiné místnosti.
  • Komunikace Otevřená diskuze ohledně mluvení ze spaní vám může pomoci najít společné řešení. 

Myslete na to, že i když je mluvení ze spaní rušivé, je to běžný a většinou krátkodobý jev. Pochopení, komunikace a spolupráce vám pomohou se s touto výzvou vypořádat. 

 

Pokud vás nebo vaše blízké obtěžuje mluvení ze spaní, nepodléhejte panice. Myslete na to, že jde o běžnou a většinou neškodnou spánkovou poruchu, která bývá pouze dočasná. Somnilogie může postihnout každého bez ohledu na věk a zdravotní stav. Příčina není dosud objasněna, avšak existují faktory, které mohou tento jev vyvolávat. Léčba mluvení ze spaní většinou není nutná, ale existují strategie, které můžete podniknout, abyste minimalizovali jeho výskyt. Dodržujte  spánkovou hygienu, omezte stres a zaměřte se na vytvoření klidného prostředí pro ničím nerušený spánek. 

Muž, který mluví ze spaní a žena nemůže spát

Časté dotazy na téma mluvení ze spaní

Mělo by mě mluvení ze spaní nějak znepokojovat?

Mluvení ze spaní je běžné a obvykle neškodné. Pokud k němu dochází často nebo je spojeno s jinou spánkovou poruchou, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Může mluvení ze spaní odhalovat skryté přání nebo touhy?

Žádné důkazy neexistují o tom, že by mluvení ze spaní odhalovalo skryté myšlenky nebo touhy. Slova nebo věty jsou většinou nesouvislé, bez většího významu a mluvčí si na ně ráno po probuzení nepamatuje. 

Může mít mluvení ze spaní vliv na kvalitu spánku?

Mluvení obvykle kvalitu spánku neovlivňuje, ale pokud je spojeno s dalšími spánkovými poruchami, může se jednat o problém. Pokud vás nebo někoho ve vašem okolí mluvení ze spaní ruší, měli byste váš stav konzultovat s lékařem.

Sdělení v tomto článku je pouze informativní a určeno ke vzdělávacím účelům. Pokud máte dlouhodobé zdravotní problémy nebo jiné potíže, měli byste váš zdravotní stav konzultovat s lékařem nebo jiným odborníkem.

Zdroje:

HEALTHINE. Everything You Should Know About Sleep Talking [online]. Dostupné z: Sleep Talking: Causes, Treatment, and More (healthline.com)

 HEALTHINE. 10 Healthy Sleep Hygiene Habits [online]. Dostupné z: Sleep Hygiene Explained and 10 Tips for Better Sleep (healthline.com)

 ISPANEK. Mluvení ze spaní - příčiny, příznaky, léčba [online]. Dostupné z: Mluvení ze spaní – příčiny, příznaky, léčba | iSpanek

ORTOPEDICKÉ  MATRACE. Mluvíte ze snu? Poznejte příčinu a vyspěte se bez zbytečných řečí [online]. Dostupné z: Mluvíte ze snu? Poznejte příčinu | Ortopedické Matrace (ortopedicke-matrace.cz)