Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Nejlepší nakopávač před cvičením

Každý sportovec se dříve nebo později dostane do situace, kdy se probudí do dalšího dne a cítí, že dnes to opravdu není ono. Stereotyp, práce, nulová energie a ospalost zkrátka další nekonečný den. A právě zde vstupují na scénu předtréninkové nakopávače. Tento nabušený pomocník obsahuje směs unikátních látek, které vám spolehlivě dodají energii, zvýší motivaci a připraví tělo na fyzickou námahu, která bude následovat. Co by měl obsahovat nejlepší nakopávač před tréninkem, aby splnil vaše očekávání? Pojďme se na to společně podívat.

Žena, která je ve fitness centru vedle ní leží láhev s vodou a telefonem

 

Obsah článku

Jak fungují nakopávače a s čím mohou při tréninku pomoci

Mnoho lidí má od nakopávačů až nereálná očekávání. Ani nejlepší nakopávač nezvýší výkonnost o 100 %, ani nedokáže trénink odcvičit za vás. Co vlastně takový nejlepší nakopávač před cvičením dokáže?

  • Nabuzení výkonu a zvýšení energie
  • Zvýšení pozornosti a soustředění
  • Prokrvení svalů
  • Podpora silového výkonu
  • Zvýšení vytrvalosti a tlumení pocitu únavy
  • Spálení kalorií
  • Pocit jednoduššího tréninku

Rozdělení nakopávačů

Nakopávače před cvičením jsou klíčovou součástí suplementačního plánu sportovců, kteří chtějí dosáhnout lepších výkonů během cvičení, zlepšit prokrvení svalů a maximalizovat jejich nárůst. Na trhu je mnoho různých předtréninkových suplementů s odlišným složením. Pro většinu z nás je obtížné se v tomto množství zorientovat a vybrat ten nejsilnější nakopávač pro naše potřeby. 

Pokud se rozhodnete suplementovat jen jednu účinnou složku, sáhněte po jednosložkových nakopávačích. Pokud se ale chcete zaměřit na kombinaci účinných látek, které se vzájemně doplňují, volte vícesložkové doplňky. Nakopávače se nejčastěji rozdělují podle hlavní účinné látky.

Stimulanty

Jedná se převážně o přírodní nakopávače, které zvyšují energii, snižují únavu a zvyšují výkonnost. Nejpopulárnějším zástupcem je kofein a taurin, dále pak syntetické látky, jako je synephrin a DMAA. Mezi jejich hlavní zdroje patří káva, energetické nápoje a doplňky stravy s kofeinem. Někteří lidé mohou být na stimulanty citlivější, a proto by je měli zařadit pouze před ranním nebo dopoledním tréninkem. 

Kofein

Kofein je jedním z nejrozšířenějších a nejpopulárnějších stimulantů na světě. Jeho hlavní účinek spočívá v blokaci adenosinu, což je neurotransmiter, který způsobuje ospalost a únavu. Kofein zvyšuje hladinu noradrenalinu a dopaminu, tím zajišťuje zvýšenou koncentraci a soustředěnost. Díky těmto účinkům se řadí mezi nejlepší nakopávače pro sportovce, protože zlepšuje fyzický výkon a maximalizuje výdrž. 

Některé studie naznačují jeho funkci při odbourávání tuků, která je prospěšná hlavně pro lidi, kteří se snaží snížit tělesnou hmotnost. Dalšími klíčovými vlastnostmi tohoto nakopávače jsou snižování pocitu náročnosti tréninku, snížení bolesti po výkonu nebo zkrácení reakční doby. Někteří jedinci mohou při užívání tohoto stimulantu pociťovat nepříjemné příznaky, jako jsou návaly horka, bušení srdce nebo závratě. 

Dávkování kofeinu jako předtréninkové nakopávače závisí na individuální citlivosti jedince. Obecně platí, že doporučená denní dávka se pohybuje mezi 200-400 mg kofeinu. Je vhodné začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste zjistili, jak velká dávka je pro vás efektivní. Kofein je ideální užívat 30-60 minut před tréninkem, abyste dosáhli vrcholu jeho působení. Mějte na paměti, že nadměrná konzumace kofeinu může vést k nežádoucím účinkům, proto je důležité dodržovat doporučené dávky, případně se poradit s odborníkem. 

Kávová zrna, které obsahují spalovač kofein

Taurin

Taurin je aminokyselina a účinný antioxidant, který se nachází přirozeně v lidském těle, zejména ve svalové tkáni, mozku a srdci. Jeho hlavním zdrojem je maso, ryby a mléčné výrobky. Běžně se nachází ve spalovačích tuků a energetických nápojích. Některé studie naznačují jeho funkci jako nakopávače při tréninku, podporuje lepší hydrataci, zlepšuje funkci svalů a snižuje únavu. Jeho efektivita je nesporná při intenzivním tréninku, kdy udržuje vyváženou hladinu tekutin v těle a pomáhá udržet optimální výkon a vytrvalost během cvičení. 

Dávkování taurinu je závislé na mnoha faktorech a cílům užívání. Nicméně doporučená denní dávka se pohybuje v rozmezí 500 mg až 2000 mg, obvykle podávaná 30-60 minut před cvičením.

Výkonnostní nakopávače

Výkonnostní nakopávače obsahují aminokyseliny jako hlavní účinné látky. Jaké pro vás budou nejvhodnější suplementy před tréninkem a jaké jsou jejich účinky? 

Beta-alanin

Vyzkoušejte tuto efektivní aminokyselinu, u které bylo vědecky prokázáno, že dokáže ovlivnit hned několik aspektů výkonu. Beta-alanin je ideální nakopávač před běháním, především na krátké vzdálenosti, sprinty nebo při cvičení v kratších intervalech. Dokáže velmi efektivně zvýšit výkon během kratších tréninku, ale s rostoucí dobou cvičení jeho účinek klesá. 

Ptáte se v čem je odlišný tento nakopávač oproti ostatním? Beta-alanin hraje významnou roli při odbourávání kyseliny mléčné ve svalech. Díky tomu dokáže sportovní výkon prodloužit a oddálit nastupující svalovou únavu. Pokud chcete tohoto efektu dosáhnout je ideální tuto aminokyselinu užívat dlouhodobě, doporučuje se alespoň 2 - 4 týdny v množství 2 - 6 g. 

Pokud jste na samém začátku suplementování beta alaninem, můžete se setkat se svěděním a brněním těla. Tato reakce, nazývaná parestézie, je běžná a není potřeba se jí obávat. Jedná se vedlejší efekt užívání tohoto doplňku, který ale po chvilce odezní a je naprosto neškodný. Pokud je vám to i přesto nepříjemné, jediným řešením je užívání menší dávky beta alaninu. 

L-arginin

Arginin je aminokyselina, která se řadí mezi tzv. NO boostery. Do této skupiny nakopávačů, přezdívaných pumpy, dále řadíme citrulin malát, betain nebo beetroot extract. Jedná se o látky, jejíž hlavním účinkem je zvýšení prokrvenosti svalů. Z argininu se v těle tvoří oxid dusnatý, který způsobuje vazodilataci (roztažení cév). Díky tomuto účinku dochází k lepšímu prokrvení svalů a tím také k lepšímu zásobení kyslíkem a živinami. 

Citrulin navázaný na malát snižuje tvorbu kyseliny mléčné a tím snižuje svalovou únavu během tréninku. Doporučená denní dávka pro citrulin malát se pohybuje mezi 6-8 g pro dosažení nejlepšího účinku. Arginin je ideální suplementovat v množství 3 - 6 g před tréninkem. 

Acetyl-L-karnitin

ALC je forma L-karnitinu, aminokyseliny, nacházející se téměř ve všech buňkách lidského těla. Tuto látku jistě znáte jako populární spalovač tuků. Zároveň podporuje kognitivní funkce, mezi které patří soustředěnost, klíčová vlastnost pro podávání maximálních výkonů. L-karnitin může mít také vliv na snížení bolesti svalů po tréninku, zejména je-li užíván v množství 600–2 500 mg denně.

Žena, která dělá správně plank pro ploché břiško

Kreatinové nakopávače

Kreatin je látka přirozeně se vyskytující v lidském těle. Její hlavní výhoda spočívá v zásobování svalů energií během intenzivního cvičení. Běžně se setkáte s kreatinovými přípravky obsahující kreatin monohydrát, kreatin ethyl ester, kreatin hydrochlorid a další. Díky své dostupnosti a efektivitě je nejpopulárnější kreatin monohydrát.

Kreatin zaslouženě patří mezi nejlepší nakopávače, díky své vysoké účinnosti, která je vědecky potvrzena. Funkce kreatinu spočívá v tom, že zvyšuje hladiny fosfokreatinu ve svalových buňkách, který umožňuje tělu rychleji regenerovat ATP, což je zdroj energie potřebný pro krátkodobou, výbušnou aktivitu, jako je silový trénink nebo intervalové cvičení. 

Kreatin zvyšuje sílu a výkon během silového tréninku a urychluje regeneraci svalů po cvičení. Při užívání tohoto nakopávače můžete zaznamenat zvýšení hmotnosti, potažmo zvýšení objemu svalů. Jedná se o reakci, která je způsobena zvýšením obsahu nitrobuněčně tekutiny, kterou na sebe kreatin váže. Je to přirozený jev a nemusíte mít obavy, že jste kvůli kreatinu přibrali. 

Výsledky užívání kreatinu se dostaví po dlouhodobé suplementaci alespoň v množství 3-5 g. Při krátkodobém užívání není příliš efektivní. 

Protein čokoládový a vanilkový pro vyživu svalů

Adaptogeny

Svoji opodstatněnou roli hrají v nakopávačích také adaptogeny. Jedná se skupinu bylinných látek, které pomáhají tělu přizpůsobit se různým stresovým podnětům. Zvýšení odolnosti proti stresu a celkové výkonnosti jsou ideální aspekty pro nejlepší nakopávač. V současné době jsou předmětem mnoha výzkumů a diskusí, a tak se dá předpokládat, že se do budoucna jejich ověřené působení ještě rozšíří. Mezi nejpopulárnější zástupce patří Rozchodnice růžová, Ženšen pravý nebo Ashwagandha.

TIP: Potřebujete před a během tréninku doplnit elektrolyty? Pak určitě sáhněte po přípravcích, které jsou navrženy k podpoře hydratace a minerálních látek během intenzivního cvičení. Obsahují sodík, draslík a hořčík, minerální látky, které jsou klíčové pro udržení optimálního výkonu a zdraví.

 

Kdy je ideální čas na užití nakopávače

Ideální čas pro užití nakopávače před tréninkem je zhruba 30 minut před plánovanou aktivitou. Tento časový odstup má svou roli. Umožňuje, aby se látka dostala do vašeho systému a začala působit v okamžiku, kdy potřebujete energii a zlepšit výkon během cvičení. 

V nabídce najdete různé varianty, mezi kterými si vybere každý. Preferujete praktické tablety nebo spíš směsi na přípravu nápoje? 

  • Pilulky a tablety - nakopávače ve formě pilulek nebo tablet jsou rychlým řešením, stačí je pouze spolknout a můžete je mít stále při sobě.
  • Směs na přípravu - prášek na přípravu nápoje je nezbytné smíchat s tekutinou, ale můžete si vybrat z několika příchutí a připravit si tak skvělý předtréninkový rituál. 
  • Shot - pokud hledáte něco mezi, zkuste shot, který nemusíte připravovat a jeho konzumace je velmi rychlá. 

Dejte si pozor na stimulanty, jako je kofein, a na nakopávače s jejich obsahem. Pokud trénujete ráno, pomůže vám dodat potřebnou energii, ale pokud máte plánovanou aktivitu večer, pro lepší spánek je lepší zvolit variantu bez stimulantů. 

Pestrá strava bohatá na bílkoviny by měla být základem jídelníčku každého sportovce. Je potřeba si uvědomit, že každé tělo reaguje na nakopávače jiným způsobem. Zkuste nejdříve menší dávku, kterou můžete později zvyšovat a soustřeďte se na reakci vašeho těla. Nadměrné užívání může vést ke vzniku tolerance k jeho účinkům, proto vnímejte nakopávač pouze jako pomocník ve dnech, kdy se cítíte unaveni a bez energie. 

Nejvhodnější nakopávač pro ženy

Pokud hledáte jednu značku nakopávače, který je nejlepší pro ženy, tak vás tady zklamu. Neexistuje univerzální nejlepší nakopávač ani pro ženy, ani pro muže. Vhodnost předtréninkového nakopávače závisí na celé řadě individuálních preferencí, cílů, fyzické kondici, tělesných proporcích a kondici. Nicméně, při výběru nakopávače pro ženy je důležité zvážit tyto faktory: 

  • obsah stimulantů - některé ženy mohou být na obsah stimulantů citlivější,
  • složení - pečlivě čtěte složení výrobku, mohou obsahovat látky, které ovlivňují hormonální rovnováhu,
  • cíle - uvědomte si, co očekáváte od užití nakopávače, pokud chcete zlepšit vytrvalost, volte suplement s obsahem kreatinu nebo beta-alaninu. Pokud potřebujete nabudit během výkonu, kofein pro vás bude ideální volbou,
  • vlastní preference - záleží především na vás, volte formu, která bude nejpraktičtější pro vaše individuální potřeby.

 

 

Co si ze článku odnést? 

Univerzální nejlepší nakopávač před tréninkem neexistuje, ale nešlápnete vedle pokud vyberete takový, který kombinuje kofein, NO boostery (arginin nebo citrulin malát) a složky na podporu soustředění (adaptogeny nebo acetyl-l-karnitin). Kofein volte bezvodý nebo z rostlinných zdrojů, pomůže vás skvěle nakopnout během tréninku. NO boostery pak zefektivní přísun živin do svalů. Vše pak doplní složky na podporu soustředění a udržení pozornosti. 

Pokud hledáte spíše něco na dlouhodobé užívání, pak volte kreatin nebo beta alanin, které vám pomohou zlepšit celkový výkon. První volbou by měly být nakopávače pouze ve dny, kdy se necítíte, tak úplně sami sebou a chybí vám potřebná energie ke cvičení. Mějte na paměti, že ani nejlepší nakopávače nejsou zázračné a trénink budete muset odcvičit sami. Vybírejte předtréninkové suplementy podle vašich individuálních preferencí, zvolte formu, která vám bude sedět a užívejte je s rozumem. 

TIP: Jste často bez energie a unavení? Prozkoumejte náš článek: 10 tipů, jak získat a zvýšit energii.

Žena, která si plní svou tašku na cvičení s nejlepším nakopáváčem

Časté dotazy na téma nejlepší nakopávače před cvičením

Jak dlouho působí nakopávač?

Doba působení nakopávače se obvykle pohybuje mezi 2 až 4 hodinami. Účinky kofeinu jsou znatelné po 30 minutách a působí až 6 hodin. Kreatin a beta-alanin mohou mít delší trvání účinku, zejména při dlouhodobém užívání. 

V čem jsou unikátní americké nakopávače? 

Americké nakopávače se oproti standardním liší zejména vysokým obsahem stimulantů. Nabízejí širokou škálu složek a přísad, včetně specifických extraktů rostlin, které mohou být evropskou legislativou zakázané. Mohou mít negativní účinky na zdraví, negativně ovlivňovat kardiovaskulární systém a další. Kvůli obsahu zakázaných látek vám mohou pokazit start na závodech a to za to určitě nestojí. Mají silný marketing a branding, což může vést k pozitivnímu ovlivňování spotřebitele. 

Jsou nakopávače vhodné pro každého? 

Pre workouty rozhodně nejsou vhodné pro každého. Před jejich užíváním je vhodné zvážit především individuální zdravotní stav, citlivost na stimulanty a osobní cíle.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní. Pokud se rozhodnete užívat nakopávače před tréninkem měli byste to konzultovat s lékařem nebo nutričním specialistou, zvláště pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte další léky. Základem stravy by měl být racionální a nutričně vyvážený jídelníček.  

Zdroje:

HEALTHINE. 10 Best Pre-Workout Supplements for Muscle Gain, According to Dietitians [online]. Dostupné z: 10 Best Pre-Workout Supplements for Muscle Gain (healthline.com)

HEALTHINE. A Dietitian’s Picks of the 10 Best Pre-Workout Supplements for Women [online]. Dostupné z: 10 Best Pre-Workout Supplements for Women | Healthline

WIKIPEDIA. Kofein [online]. Dostupné z: Kofein – Wikipedie (wikipedia.org)

Michael Shafer, M.S., CSCS, USAW-L1, ACSM-EIM: The 18 Best Pre-Workouts of 2024, RDN-Approved [online] Dostupné z: 18 Best Pre-Workouts of 2024, RDN-Approved (Feb Update) (barbend.com)

Leoni Jesner: Best Pre-Workouts Of 2024, According To Experts [online] Dostupné z: Best Pre-Workouts Of 2024: Expert Reviewed – Forbes Health