Z důvodu cesty do Indonésie za kratomem bude náš tým od 22. 4. do 5. 5. poloviční. Rozvozy v Ostravě budou tedy pouze od 18:00 do 20:00 či po domluvě jinak.

Blog, Strana 2

Kratom na učení

 Máte před sebou závěrečnou zkoušku, státnice, ale po několika dnech učení už se nedokážete soustředit? Známe to všichni. Zapomeňte na obyčejnou kávu. Do boje proti soustředěnosti vstupuje kratom na učení. Tato zázračná rostlina udrží vaši mysl koncentrovanou, dokáže zvýšit vaši produktivitu po celou dobu učení. V tomto článku naleznete, jaký druh kratomu na učení je ten pravý. 

Frustrovaná studentka sedící u stolu ve knihovně, kde se učí na důležitou zkoušku

Obsah článku

Co je to kratom

Kratom je strom, známý jako Mitragyna speciosa. Jeho listy jsou obvykle tmavě zelené a lesklé. Může dosáhnout výšky až 25 metrů. Pochází ze zemí jihovýchodní Asie, např. Indonési, Thajsko a Malajsie. Kratom je hojně využíván v těchto oblastech jako součást tradiční medicíny.

Kratom může být použit jako prostředek ke zlepšení nálady, zvládání bolesti, uvolnění, soustředění nebo jako pomocník při učení. Účinky se liší dle druhu a dávce. Detailní informace o kratomu najdete v článku: Co je to kratom, jaké jsou účinky a dávkování.

Pomocník kratom na učení

Snažíte se připravit na důležitou zkoušku, oči se vám zavírají, soustředěnost klesá do hlavy už nemůžete dostat ani jedinou myšlenku? Někdy je velmi těžké naladit se na vlnu učení a věnovat se úkolům.

Mnozí z nás se poté uchylují k různým prostředkům jako je např. káva, doplňky na energii nebo energetické nápoje. Nemusíme se, ale vždy spoléhat na tyto doplňky. Pokud jste se s touto situací někdy setkali, možná byste měli zvážit kratom. V čem nám přesně může kratom pomoct?

Student, který má v ruce propisku a učí se na duléžitou zkoušku

Soustředěnost a emoční stav

Účinné látky v kratomu působí na zvýšený přísun krve a kyslíku do mozku. Tento proces vede k tomu, že mozek aktivuje zlepšení soustředěnosti a koncentrace. Pozitivně působí i na emoční stav, pokud cítíte úzkost nebo depresi.

Podpora kreativity

Hlavním důvodem, proč si vybrat kratom, je jeho skrytý potenciál stimulovat kreativitu. Kratom může být zdroj inspirace, je to způsobeno tím, že snižuje bloky a překážky, které by mohly bránit tvůrčímu procesu.

Zlepšení paměti

Mezi účinky se řadí i zlepšení paměti. Tento efekt je užitečný zejména při přípravě na neočekáváné testy či zkoušky, kde je nezbytné si vybavit velké množství informací.

Zlepšení nálady a dodání energie

Kromě všech výhod, které byly uvedeny může kratom zlepšit náladu. Dostavit se mohou pozitivní pocity a zvýšení motivace. Zlepšená nálada je přeci často spojená se zvýšenou motivací a produktivitou. Kratom může pomoct s překonáním únavy, která přichází s dlouhými studijními dny či noci. 

Kratom dávkovaný na lžičce

Kratom nebo kofein

Kratom i kofein jsou označovány za stimulanty, které mohou mít pozitivní vliv na učení, ale jejich působení a účinky se výrazně liší. Rostlina Mitragyna speciosa (kratom) a káva jsou ze stejné čeledi rostlin Rubiaceae.

Kratom

Obsahuje alkaloidy, které výrazně ovlivňují receptory v mozku. V malých dávkách má kratom stimulační účinky, které pomáhají s dlouhotrvajícím soustředěním, produktivitou a energií během učení.

Kofein 

Kofein naopak blokuje receptory pro adenosin, což zvyšuje uvolňování dopaminu. Zvýšení množství dopaminu vede k většímu povzbuzení, produktivitě a zvýšené pozornosti. Studenti, kterým se blíží termíny zkoušek se často obrací na kofein, aby jim pomohl zůstat co nejdéle vzhůru.

Hlavním rozdílem mezi kofeinem a kratomem je:

1. Kratom působí na emoční stav – uvolní mysl, dokáže snížit stres, úzkost. Kofein je spojován spíše se zvýšením energie a pozornosti, než s vlivem na emoční stav.

2. Kratom obvykle působí delší dobu než kofein.

3. Chuť (kyselost, hořkost) kávy může být překážkou, chuť i účinnost kratomu může být vylepšena v grapefruitovém džusu.

Jaký druh kratomu vybrat na učení?

Správný výběr je velmi důležitý! Ne každý druh se hodí k učení a ke studiu. A jaký kratom zvolit? Nejvhodnější volbou je v tomto případě bílý kratom. 

Mezi nejoblíbenější patří Maeng Da White nebo Pure White v práškové formě. Dodá energii, která je k učení potřeba. Zvýší vaši chuť ke studiu a pomůže se lépe soustředit. A to není vše – bílý kratom zvyšuje produktivitu a mírně zlepšuje náladu. S dobrou náladou a nadšením se vždy lépe učí.

Pokud nechcete ztrácet čas s dávkováním v práškové formě. Můžete využít snadnější dávkování ve formě tablet např. Maeng Da White tablety nebo tablety z čistého kratomu Pure White. Tablety nabízejí stejné stimulující účinky jako práškový kratom.

 

.
.
.

Dávkování kratomu

Pokud jste začátečníci v užívání kratomu. Je nejdůležitější zjistit v jaké formě budete kratom užívat.

Kratom najdete ve formě

Začátečníkům je doporučena poloviční dávka 1,5 g, odpovídá půlce čajové zarovnané lžičce práškového kratomu. V případě tablet odpovídá poloviční dávka počtu 1-2 tablet. Průměrná 1 dávka pro uživatele kratomu odpovídá 3 g. 1 tableta = 1 gram.

Dávkování je velmi individuální, každé tělo reaguje a funguje jinak. S dávkováním postupujte opatrně a pomalu. Zvýšit dávku můžete kdykoliv.

Účinek práškového kratomu se dostaví cca do 15-30 minut. Účinek tablet se může dostavit později cca od 30-60 minut. Z důvodu rozpuštění a působení tablety až v trávícím traktu.

Délka účinku

Délka účinku kratomu může být velmi individuální na počtu a množství dávek. Efekt, ale může být 3-4 hodiny.

Způsob užívání kratomu

Pro nejsilnější efekt, užijte kratom na prázdný žaludek nebo 1 hodinu před/po jídle. Kratom můžete smíchat s teplou vodou nebo doporučujeme pro lepší chuť smíchat s grapefruitovou fresh šťávou. Nahradit lze džusem. Tato kombinace vám zaručí nejsilnější efekt.

Kdy kratom neužívat

Existuje několik skupin, kteří by měli být opatrní při užívání kratomu nebo se ho vyvarovat. Ženy, které jsou těhotné nebo kojí. Osoby, které trpí nízkým tlakem by neměli užívat v začátku více než 1 gram, jelikož kratom snižuje krevní tlak.

Dávka rozemletého prášku kratom

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se tedy pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.

Zdroje:

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585120/

WIKIPEDIE. Kofein. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein

 

 
Fytoterapie

Zamysleli jste se někdy nad tím, že příroda kolem nás může mít klíč k našemu zdraví? Fytoterapie není jen starodávná magie, je to spojení, které nám může pomoci žít zdravěji. Každý list, květ nebo keř v sobě může ukrývat sílu pro podporu těla a duše. Připojte se k nám a objevte studium fototerapie. Najděte cestu léčení prostřednictvím vonných bylinek a rostlin, které mohou růst i na vaší zahrádce.

Fytoterapie - bylinná medicina

Obsah článku

Co je fytoterapie

Fytoterapie, patří mezi druhy alternativní medicíny. Známá je pod názvem bylinná medicína, bylinkářství nebo fytofarmakologie. Založena je na využívání rostlin, keřů, polokeřů, stromů a bylin na podporu při různých zdravotních stavech nebo na prevenci. Fytoterapie, ale není jen alternativním způsobem léčby, tento druh získává stále větší pozornost i ve vědeckém světe.

Základní myšlenkou fytoterapie je propojení člověka s přírodou. Spousta léků, které dnes každý den užíváme, má svůj hlavní původ právě v rostlinných látkách. Jedná se hlavně o užívání bylinných přípravků, čajů, mastí nebo tinktur.

Šálek čaje s šalvějí

Historie fytoterapie

Jak daleko sahá fytoterapie? A jak dlouhou historii má? Představte si tradici, která sahá několik staletí zpátky. Fytoterapie se využívá již více než 5000 let a není pouhým trendem současné doby. Tento odkaz do minulosti nás učí o úctě k přírodě a síle rostlin.

Starověk – Egypťané a Číňané

První známky byly nalezeny u starověké babylonské civilizace. Lidé věřili, že kořenící směsi mohou pomoci s trávením. Blahodárné účinky našli v Babylonii např. v šafránu, fenyklu, měsíčku a lékořici.

Egypťané byliny pěstovali v chrámech. Používali mátu, kůru z granátového jablka, aloe vera nebo pelyněk pro zvýšení chuti k jídlu. Nejvíce si, ale vážili posvátné myrhy.

Starověk – Evropané

V Evropě byl označován za tzv. otce moderní medicíny Hippokratés. Zdůrazňoval význam bylin a rostlin pro léčbu a uzdravení. Právě on napsal spoustu knih o fytoterapii. Mezi oblíbené rostliny patřila šalvěj, máta a kořen libečku, který byl využíván jako přírodní sladidlo.

Žena odpočívající s šálkem čaje

Jak využívat fytoterapii

V léčivé bylinné terapii se využívají různé části rostlin, jako jsou

  • Kořeny
  • Listy
  • Květy
  • Plody
  • Houby
  • Pupeny

 Tyto části poskytují léčivé látky a mají různé účinky na zdraví.

Čerstvé nebo sušené byliny?

Jakou formu bylinek použít? Tento jednoduchý návod pomůže s rozhodováním.

Čerstvé byliny, jsou intenzivnější než sušené byliny. Čerstvě utrženou bylinkou můžete dosáhnout výrazného bylinkového aroma při přípravě nebo dochucování pokrmů. Používají se často do tinktur, čajů nebo obkladů. Čerstvé byliny, ale mohou obsahovat vyšší množství vody a jsou citlivější na skladování.

Sušené byliny, jsou více koncentrované v chuti a mají delší trvanlivost. Během sušení se ztrácí voda, kterou byli obsahují a dochází k intenzivnější vůni. Sušené byliny jsou velmi praktické, pokud nemáte přístup k čerstvě utrženým bylinkám. Pří vaření pokrmů nebo čajů může být použito větší množství bylin z důvodu, že při sušení dochází ke ztrátě aroma bylin.

Dýňová polévka na stole doplněna o koření sušených a čerstvých bylínek

Jak usušit byliny

1. Trouba

  • Rozložte byliny na pečící papír.
  • Sušte na teplotu 50-60 °C.
  • Často otáčejte a kontrolujte, aby nedošlo ke spálení.

2. Sušička na byliny, patří mezi velmi efektivní a rychlé nástroje.

  • Omyjte a osušte byliny.
  • Rozložte rovnoměrně byliny do všech regálů. Pokud byliny nejsou rovnoměrně rozloženy, hrozí špatné prosušení bylin.
  • Sušte na teplotu 35-40 °C.
  • Čas sušení se liší dle typu bylinky a její tloušťky.
  • Průběžně kontrolujte.

Bylinky jsou usušené, když jsou křehké a suché, ale zachovali své aroma a barvu.

3. Vzdušné zavěšení praktikovali naše babičky a je to jedna z nejjednodušších metod, jak efektivně usušit byliny. Byliny doporučujeme věšet suchého a větraného prostoru.  Návod je velmi jednoduchý.

  • Svažte byliny do malých svazků.
  • Zavěste je do místnosti nebo na půdu.
  • Sušení trvá několik dní až týdnů.

Skladování bylin

Skladování čerstvých bylin není složité. Například petržel, koriandr a bazalka mohou být uloženy ve sklenici vody mimo přímé sluneční světlo. Většinu bylin lze také uskladnit v lednici. Další možností je uložení bylin do sáčku a zmrazení. Zmrazení dokáže udržet chuť a vůni bylin, zatímco sušení umožňuje jejich dlouhodobější skladování.

TIP: Uložte čerstvé byliny do vlhkého papírového ubrousku. Vložte do sáčku, uzavřete nádobu a uložte do lednice. Papírový ubrousek absorbuje přebytečnou vlhkost, což prodlužuje skladovatelnost bylin na několik dní nebo týdnů.

Pro skladování usušených bylin budete potřebovat vzduchotěsnou skleněnou nádobu nebo papírové sáčky s pevným uzávěrem. Pro zachování chuti a účinnosti bylin je uchovávejte na suchém a tmavém místě.

Muž, který skladuje své sušené byliny v uzaviratelných dozách - fytoterapie

Metody přípravy bylin

Existuji několik metod na přípravu bylinných léků.

Proces infuze

 Vytvoříme vařením bylin a následně jeho přecezením, čímž se vytvoří nápoj pro konzumaci. Infuzí dojde k oddělení sloučeniny z rostliny.

Odvar z bylin

Vaří se po určitou dobu, aby se vytvořil léčivý nápoj, který je poté přeceděn a užíván. Odvar by měl byl louhován nebo vařen po dobu 5-30 minut v závislosti na bylině.

Z těchto infuzí a odvarů může být připraven bylinný obklad. Byliny smíchané s vodou se využívají pro přípravu pasty, kterou aplikujeme na postiženou oblast. Bylinu přikládáme např. aplikovanou v gaze nebo na kapesníku. Tento způsob může zmírnit zánět nebo bolest.

Tinktury

Vyrábějí louhováním (macerace) sušených nebo čerstvých bylin v alkoholu, nejlépe alespoň 70 %, což umožňuje získat jejich léčivé látky. Po 2-6 týdnech louhování se tinktura přecedí.

 

.
.
.

Magické účinky bylin

Mají bylinné směsi léčivé schopnosti, o kterých se tvrdí? A jak poznáte, které jsou pro vás ty pravé?

Nejprve si určete, proč chcete bylinky užívat. Je to pro celkovou pohodu, nebo máte konkrétní problém, který chcete řešit? Fytoterapie nám může pomoci se zvýšením antioxidantů, snížením stresu, posílením imunity, navodit klidný spánek, zlepšit náladu.

 Žena, která odpočívá ve vaně plné okvětních lístků fytoterapie

Zklidňující účinky

Levandule lékařská

Vyznačuje velmi výraznou vůní. Tato vůně pomáhá uvolnit stres a podporuje relaxaci. Má uklidňující účinky. Z usušené levandule si můžete uvařit čaj, podporuje trávení, uklidňuje žaludek. Zklidňuje menstruační bolesti, bylinku můžete vložit do látkového sáčku s obilninou, nahřát a použít i při bolestech zad.

Máta peprná

Pomůže při problémech s trávením. Obsah mentolu může ulevit od bolestí. Využívá se převážně ve formě čaje, příchutí v cukrovinkách nebo skvěle osvěží v letních dnech. Pozitivně působí na koncentraci a paměť. Máta se nedoporučuje pít dlouhodobě může způsobovat tvrdnutí jater a snižovat účinky jiných bylinek.

Heřmánek

Má pozitivní dezinfekční účinky a pomůže při uvolnění napětí z těla a podporuje relaxaci. Má mírné sedativní účinky. Tato bylina se nejčastěji používá ve formě čajů nebo obkladů na rány, které se špatně hojí. Doporučuje se i pro ty nejmenší a je často přidáván do dětské kosmetiky.

Měsíček lékařský

Hodí se výrobu mastí, tinktur a čajů. Měsíček stejně jako heřmánek pomůže působí proti plísním a detoxikuje tělo. Je vhodný i pro ty nejmenší. Využit může být pro rychlejší hojení ran, při zánětech v těle. Účinně bojuje při zánětu očí i uší.

Heřmánek lékařský rostoucí na zahrade - fytoterapie

Protizánětlivé účinky

Česnek

Známý pro své protizánětlivé účinky, a to díky látkám, které podporují imunitní systém. Česnek může být účinný jako prevence proti nachlazení. Z této byliny si můžete vyrobit domácí sirup na vysoký krevní tlak. Nejčastěji se využívá při dochucování pokrmů. Účinky, ale mají velmi široké spektrum od pomoci při kašli, angíně, chřipce přes zlepšení trávení až po zlepšení cév. Nahrazen může být zázvorem v čerstvé nebo sušené/sypké formě.

Oregano, řepík a meduňka

Tyto bylinky mohou být užívány dlouhodobě. Oregano nebo meduňku použijte na dochucení pokrmů, nejčastěji do polévek nebo při výrobě marinád na maso. Trio těchto bylinek vám pomůžou při zahlenění, při plísních a zánětech. Řepík je vhodný i pro kojence, podporuje ledviny a žlučník.

Šalvěj

Ohromí naprosto každého svou vůní. Díky této vůni se používá na uklidnění mysli, zklidňuje bolesti zubů, nervy a střeva. Nejčastěji se využívá vy formě čajů a tinktur. Šalvěj patří mezi silné byliny, může způsobovat problémy při spánku nebo nevolnosti a zvracení.

Čerstvá bylina šalvěj - fytoterapie

Preventivní účinky

Echinacea 

Nejčastěji využívá v zimním období ve formě tinktur nebo sirupů. Pozitivně působí na imunitní systém a pomáhá při prevenci chřipky a nachlazení. Výzkumy také naznačují rychlejší hojení ran. V tradiční medicíně se používá při dýchacích onemocněních.

Šípek 

Rostlina, se kterou jste se určitě setkali při procházce lesem. Plody šípku mají vysoký obsah vitaminu C. Podporují imunitní systém a jsou vhodné pro prevenci nachlazení. Využívají se ve sušené formě (čaj) nebo k výrobě šípkového sirupu.

Ginkgo biloba a borůvky

Mají vliv na regeneraci zdraví očí. Tyto rostliny jsou známé pro své antioxidační účinky. Nejčastěji se užívají ve formě prášku s přídavkem zinku. Podporují prokrvení mozku, cév, paměť a pozornost.

.
.
.

Nežádoucí účinky bylin – méně je více

Byliny mají magickou sílu, avšak mohou nám pomoci či způsobit komplikace. Je důležité být si vědom možných interakcí mezi bylinami a léky. Některé byliny mohou ve spojení s léky vyvolat nežádoucí účinky. Kromě bylin to mohou být i další faktory ovlivňující účinky léku, např. ovoce, zelený čaj, citrusové šťávy nebo doplňky stravy.

Nežádoucí účinky se mohou projevit jako nesprávné vstřebání, snížená účinnost léků.

1. Šalvěj a rozmarýn může ovlivnit účinnost léků na vysoký tlak.

2. Léky na bázi kyseliny žlučové nejsou vhodně při používání s mátou peprnou.

3. Třezalka tečkovaná ovlivňuje a sníží nebo téměř odstraní působení antidepresiv.

4. Ginkgo biloba nebo česnek vzájemně s lékem warfarin na ředění krve snižují působení a dochází k protisrážlivosti.

Žena ve své zahrádce, kontrolující vypěstované byliny

Časté dotazy o fytoterapii

Jaké jsou bezpečné dávky bylin?

Dávky bylin se liší podle konkrétní byliny, způsobu použití a konkrétního problému. Důležité je respektovat doporučené dávky na obalech. Pokud máte pochybnosti, je vždy lepší se poradit s odborníkem nebo lékárníkem.

Jsou byliny vhodné pro všechny?

Některé byliny mohou mít vedlejší účinky v kombinaci s léky nebo se zdravotními stavy, proto ne každá bylina je vhodná pro každého. Je důležité individuálně konzultovat použití bylin s odborníkem.

Pokud máte jakékoli otázky ohledně toho, zda je správné vybrat bylinný čaj nebo doplněk stravy s obsahem léčivých rostlin, nebo jestli jsou bezpečné v kombinaci s vašimi léky, měli byste se poradit se svým lékárníkem. Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu.

Zdroje:

OČI JAKO RYS, Bylinky na oči: Pomohou i vám? Dostupné z: https://ocijakorys.cz/blog/bylinky-na-oci-pomohou-i-vam/

HEALTHLINE. Herbal Medicine? Dostupné z: https://healthine.com/health/herbal-medicine-101-harness-the-power-of-healing-herbs#what-to-look-for

MIKA, Karel. Fytoterapie perem lékaře. Praha: Osveta, 2018. ISBN 978-80-8063-459-9.

 
Tréma – co je to, jak ji překonat a jaké má přínosy

Každý z nás se někdy ocitl v situaci, kdy srdce začne bušit rychleji, dlaně se potí a my máme pocit, že se někam schováme. Ano, mluvíme o trémě. Vstoupí nám do života v momentě, kdy se ocitneme na prahu něčeho nového a důležitého. Ale co kdybychom vám řekli, že to není nepřemožitelná překážka? Co kdyby existovaly osvědčené triky a tipy, které vám pomohou trému překonat, aby vás neovládala? Společně najdeme cestu ke klidnému a sebejistému vystoupení.

Člověk, který, mluví před lidmi svou řečí, má zvednuté ruce a raduje se ze svého úspěchu

Obsah článku

 

Co je tréma

Tréma je velmi zvláštní pocit, který se objevuje, když se cítíme nervózní, napjatí nebo vystresovaní v důležitých momentech. Je to taková nervozita někdy až úzkost (panika), která se může objevit třeba před prezentací ve škole nebo v práci, u zkoušky, důležitým rozhovorem, při seznamování se nebo při vystoupení před lidmi.

Slovo „tréma“ pochází z řečtiny a má kořeny v divadelním světě starověkého Řecka. Tréma byla spojována s herci, kteří vystupovali a předváděli svá umělecká představení. Například tréma u hudebníků nebo před kamerou je zcela normální, pokud nás zcela neovládá.

Jak poznat trému?

Pro mnoho lidí je tento pocit spojen s

  • Bušením srdce
  • Třesem rukou
  • Pocením 
  • Napětím
  • Fyzickým projevem (průjem, zvracení)
  • Zapomnětlivostí
  • Ztrátou hlasu,
  • Koktáním a obecně s pocitem nejistoty a tlaku

Každý to zažívá trochu jinak, ale je to normální a vlastně i docela běžné. Tréma je jakýsi signál od našeho těla, který nám říká, že se děje něco důležitého. Tento pocit nás může paralyzovat, nemůžeme se soustředit a naši mysl a tělo nemáme pod kontrolou.

Ustrašená žena, která se chystá práve nahrávat před lidmi novou hudbu, má na sobě krásné červené šaty.

Tipy jak překonat trému

Nervozita a tréma mohou být výzvou, ale existuje několik účinných strategií, které vám mohou pomoci překonat tento nepříjemný pocit. Příprava je klíčem, čím lépe se připravíte tím méně se budete cítit nervózní. Procvičování, znalost obsahu a dobrá příprava na situaci mohou snížit úroveň stresu a nervozity. A jak trému překonat? Těchto 10 tipů a triků vám může z dlouhodobého hlediska pomoci:

Dýchací cvičení

Hluboké a pomalé dýchání. Zkuste si to: Zhluboka se nadechněte nosem, zadržte dech a pomalu vydechněte ústy. Toto cvičení opakujte alespoň 5x. Toto cvičení pomáhá uvolnit stres. Tento cvik můžete použít při jakékoliv situaci kdy se necítíte dobře nebo jste naštvaný.

Příprava a trénink

Napište na papír danou situaci, jak by měla vypadat, co budete říkat. Procvičujte si různé události, při kterých se cítíte nervózní. Čím důkladněji jste připraveni, tím větší jistotu máte.

Pozitivní myšlení

Proměňte své myšlení a zůstaňte pozitivní. Namísto soustředění se na možné problémy, vizualizujte si situaci v pozitivním světle. Představte si, jak úspěšně situaci zvládnete a jaké to bude.

Vizualizace

Vytvořte si vaši situaci jako film ve své hlavě. Představte si každý detail situace, která vás znervózňuje, ale s pozitivním koncem. Vizualizace se představuje jako příběh filmu v mysli, kde hrajete hlavní roli vy.

Praktické cvičení

Trénujte, dokud to nebude dokonalé. Opakování je klíčem k ovládnutí nervozity. Simulujte situace, kde se projevuje vaše tréma. Čím více se vystavíte těmto situacím, tím více budete mít kontrolu nad svými emocemi a tím více se naučíte zvládat situace.

Žena, která medituje při slunci. Má na sobě bílé oblečení a cítí se uvolněná.

Pomoc od svých přátel/rodiny

Důvěrným rozhovorem s blízkými lidmi získáte cennou podporu. Povězte jim o svých obavách a najděte slova povzbuzení, která vám dodají odvahu a klid.

Techniky relaxace

Meditace nebo jóga mohou poskytnout účinnou pomoc, pokud si již trémou procházíte a necítíte se velmi dobře.

Zaměřte se na obsah

Udělejte si seznam témat, která chcete předat. Zaměřte se na obsah a sdělení, které chcete prezentovat. Když budete mít jasno ve své prezentaci, vaše mysl bude soustředěna na sdělení, což může odvést pozornost od vlastních pocitů nervozity.

Začněte postupně

Začněte s menšími kroky. Postupně se vystavujte situacím, které vám způsobují nervozitu, a pracujte na jejich překonání.

Poznejte, že tréma je normální

Vězte, že tréma je normální reakce. Přijměte ji a snažte se ji spíše pochopit a ovládat než bojovat proti ní.

Tyto tipy by měly pomoci zvládnout trému a postupně zvyšovat vaši pohodu při důležitých událostech. Každý může reagovat jinak, takže je dobré vyzkoušet, které strategie nejlépe fungují pro vás.

.
.
.

Proč se tréma vůbec objevuje?

Stres, tlak a dojem na ostatní

Když víme, že nás čeká něco důležitého, třeba prezentace ve škole, pracovní pohovor nebo veřejné vystoupení, stres a tlak mohou vystoupit na scénu. Tyto situace nás donutí přemýšlet o tom, co si ostatní lidé budou o naší prezentaci nebo výkonu myslet, což může vyvolat napětí a nervozitu.

Strach z neúspěchu

Každý z nás se občas obává, že uděláme chybu nebo že naše vystoupení nebude dokonalé. Tato obava ze selhání může být velkým faktorem, který nás nutí představovat si to nejhorší, co by se mohlo stát.

Nízké sebevědomí

Když se necítíme dost sebejistě, může to zesílit naši trému. Pokud máme pocit, že naše schopnosti nejsou na nejvyšší úrovni, může to vést k pocitu nejistoty a obavám, které zvyšují nervozitu.

Vnitřní tlak

Často si sami na sebe klademe vysoké nároky. Chceme, aby všechno bylo dokonalé a bez chyb. Tohle očekávání, že musíme být naprosto perfektní, může být velkým zdrojem nervozity.

Žena , která sedí na posteli a má úzkosti, strach.

První pomoc při trémě

Dýchání: Dejte si čas na dýchání

Začněte tím, že se zaměříte na svůj dech. Zhluboka dýchejte – nadechněte se pomalu nosem, pak vydechněte ústy. Při nadechování a vydechování počítejte do pěti. Tento jednoduchý krok zopakujte 5x, pomáhá uprostřed stresu najít klid.

Pozitivní afirmace: Promluvte si sám se sebou

Naučte se nějaká pozitivní slova, která vám dodají sebevědomí. Například: „Jsem klidný/a, připravený/a to zvládnout“ nebo „Dokážu to“. Vybavte si předešlé úspěchy, které vás potěšily, a využijte je k posílení svého sebevědomí.

Cvičení

Lehké protažení nebo cvičení může uvolnit napětí z těla a snížit nervozitu. Pár jednoduchých cviků může zlepšit prokrvení a uvolnit svaly.

3 tipy na rychlou pomoc, kostičky na kterých je psáno tips

Tréma může být prospěšná

Říkáte si, v čem nám může být prospěšná? Nenacházíte žádnou odpověď? Tréma je často vnímána jako nepříjemný pocit, ale překvapivě může mít i pozitivní vliv na naši osobní a profesní život. Zatímco se zdá, že nás tréma omezuje, ve skutečnosti může být nečekaným spojencem na cestě k osobnímu rozvoji.

.
.
.
 

3 přínosy trémy

1. Zvýšená pozornost a výkonnost. Tato zvýšená pozornost může vést k preciznímu provedení úkolů a zlepšení výkonu.

2. Nervozita může být motivujícím faktorem, který nás tlačí k většímu úsilí a vylepšení našich schopností. Překonání trémy nám pomáhá rozvíjet nové dovednosti a posilovat naše schopnosti.

3. Posilování odolnosti a sebevědomí. Práce s trémou nás učí odolnosti vůči stresu a výzvám. Postupné překonávání této nepříjemné situace nám dává víru v naše schopnosti a posiluje naše sebedůvěru, což nás připravuje na budoucí náročné situace.

V každém z nás se může skrývat tréma, ale není to konec cesty. Jak jsme viděli, existuje mnoho technik a strategií, které mohou pomoci překonat nervozitu a trému. Je důležité najít tu správnou cestu pro sebe a dát si čas na experimentování s různými metodami. Paměť a pochopení toho, že nervozita je přirozená a normální, může být klíčem k úspěšnému překonání trémy. Cílem není jen překonat trému, ale naučit se sní pracovat a využít ji pro svůj růst a rozvoj.

Člověk na podiu mluvící před lidmi

Časté dotazy na téma tréma

Pomůže mi psycholog při trémě?

Ano, psycholog může pomoci identifikovat příčiny a poskytnout strategie pro zvládání emocí spojených s trémou, což může vést k efektivnějšímu zvládání stresových situací.

Jaké byliny mi pomohou na zklidnění?

Byliny jako heřmánek, máta nebo levandule, mají známé uklidňující účinky a mohou pomoci zklidnit nervy. Čaj z těchto bylin je často využíván pro své relaxační vlastnosti.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

GARIBAL, Gilbert. Tréma a jak ji překonávat. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0347-6.

GOODTHERAPY. Performance Anxiety [online]. Dostupné z: https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/performance-anxiety

WEBMD. Stage Fright (Performance Anxiety) [online]. Dostupné také z: https://www.webmd.com/anxiety-panic/stage-fright-performance-anxiety#1

NZPI. Tréma, strach z vystupování na veřejnosti [online]. Dostupné také z: https://www.nzip.cz/clanek/721-trema

 
Homeopatie

Podívejte se na své zdraví z jiného úhlu. Homeopatie, tajemná věda léčení, která se opírá o přírodu a principy podobnosti, vám může přinést nový pohled na léčbu. Prozkoumejte s námi tento jedinečný přístup k uzdravení, kde malé dávky přírodních látek mohou být klíčem k posílení vašeho těla a duše. To je svět homeopatie, místo, kde se spojuje věda, příroda a péče o celkové zdraví.

Homeopatie lahvička s bylinky

 

Obsah článku

Co je homeopatie 

Homeopatie je alternativní léčebná metoda, která se zaměřuje na to, jak pomoci se tělu uzdravit. Základní myšlenkou je princip "podobné léčí podobné". To znamená, že když něco může u zdravého člověka vyvolat určitý problém, tak se to samé také může v malém množství, a ještě v extrémně zředěné formě použít k léčení stejného problému u nemocného člověka.

Svět homeopatik bere v úvahu celkový stav člověka – fyzický, emocionální a mentální. Je to trochu jako dát tělu jemný návod, jak se uzdravit s pomocí přírodních ingrediencí a podpory vlastních obranných mechanismů.

Chemik který má vedle sebe lahvičky, a míchá různé léky a homeopatika

Historie homeopatie

Slovo homeopatie pochází z řeckých slov hómoios = (podobný) a páthos (utrpení, bolest), což přesně vystihuje základní princip.

Zakladatelem je německý lékař Samuel Hahnemann. Nadšený vědec a humanista žijící v 18. století. Začal své bádání o léčbě a medicíně, což vyústilo v objevení základního principu homeopatie – principu podobnosti. Jeho první experimenty s léčbou podle tohoto principu vedly k vývoji nové léčebné metody. Proslavil díky objevu, že malé dávky léčivých látek, které byly zředěny a potencovány, mohou být účinné při léčbě různých onemocnění.

Hahnemannova revoluční práce spočívala v důkladném rozvinutí metody známé jako infinitezimální ředění homeopatických léků. Zjistil, že postupné ředění látek neodstraňuje jejich účinnost, ale spíše eliminuje jejich toxicitu, tedy nežádoucí účinky. V homeopatii se totiž používají i jedovaté látky, jako je arsen, rtuť, Rulík zlomocný, Oměj šalamounek, a podobně, které se právě eliminují extrémním ředěním. 

Jak funguje homeopatie 

Princip podobnosti

Tento princip říká, že látka, která u zdravého člověka vyvolá určité symptomy, může být použita u nemocného jedince i k léčení podobných symptomů. Jinými slovy, "podobné léčí podobné". Pokud něco vyvolá určité příznaky, může být tato stejná věc v malé dávce použita k jejich zmírnění.

Princip zředění a potencování

Látky, které jsou v homeopatických léčivech, jsou extrémně zředěny a potencovány. Tento proces zředění má za cíl minimalizovat možné toxické účinky, zatímco potencování, které zahrnuje ředění a třepání látek, má za cíl zvýšit účinnost léčby. Tyto principy spolu tvoří základní kámen homeopatie a tvoří základ pro výrobu homeopatických léků a jejich použití k léčbě různých zdravotních problémů.

Homeopatika na stole, ležící na lžíci, ale i na listech. Velké množství kuliček homeopatik.

Kdo je to homeopat

Homeopat je terapeut nebo může být i lékař specializující se na homeopatii. K tomu, aby se člověk stal homeopatem, je zapotřebí vhodného vzdělání. V mnoha zemích existují školy a programy, které poskytují výuku v oblasti homeopatie. Je nutné získat znalosti o homeopatických přípravcích, principu léčby a schopnost diagnostikovat a porozumět celkovému stavu pacienta. 

Homeopat se snaží porozumět celkovému stavu pacienta a vybrat lék, který stimuluje tělo k uzdravení.  

Musí mít schopnost

  • Naslouchat a být empatický
  • Vcítit se do pacientova stavu
  • Být otevřený novým informacím 
  • Důkladně posoudit stav pacienta
  • Stanovit správnou diagnózu
  • Znalost homeopatický léků

Podle čeho vybrat homeopata

Zajímá vás homeopatie, ale nemáte jasno v tom, jakého homeopata si vybrat a na jakých kritériích byste měli založit své rozhodnutí? Nemáte nikoho, kdo by Vám předal osobní doporučení? Nevěšte hlavu! Tyto jednoduché kroky by vám mohly pomoci vybrat toho správného homeopata pro vás:

  1. Kvalifikace a vzdělání – Zajímejte se o vzdělání homeopata. Kvalitní homeopat by měl mít certifikaci z vystudované školy homeopatie nebo alespoň certifikáty z absolvovaných kurzů.
  2. Zkušenosti a praxe – Zkušenosti a praxe jsou důležité. Čím více případů a různých situací homeopat léčil, tím lépe.
  3. Délka vstupní konzultace – Hlavní vstupní konzultace by měla trvat okolo 1-2 hodiny.

      4. Zájem o vás – Zajímá se o vaše emoce, zkušenosti, příběh. Zjišťuje faktory, které přispívají ke zlepšení či zhoršení problémů.

Klietnka na homeopatické terapii podávající si ruku s homeopatkou

Proč užívat homeopatika? 

Homeopatika mohou nabídnout šetrnou a individuální alternativu pro podporu přirozeného uzdravení těla bez vedlejších účinků běžných léků. Jejich využití pomáhá při symptomatické úlevě a posiluje imunitní systém. Podíváme se na to detailněji:

  1. Symptomatická léčba bez vedlejších účinků: Homeopatika jsou často využívána k léčbě různých symptomů.
  • Alergie
  • Migrény
  • Zažívací potíže
  • Kožní problémy

 Jejich výhodou je možnost poskytnout úlevu bez vedlejších účinků.

  1. Podpora při chronických onemocněních: Pro lidi s chronickými onemocněními.
  • Astma,
  • Artritida 
  • Chronická únava: při níž může být homeopatie cennou alternativou. Homeopatika se zaměřují na vyhledání symptomů a příčin, ale také na posílení těla, aby se samo uzdravilo.
  1. Psychická podpora: Homeopatie se také využívá v péči o duševní zdraví. Může pomoci s emocionálními problémy
  • Úzkost,
  • Deprese, 
  • Stres.

Individuální přístup v homeopatii umožňuje léčbu, která bere v úvahu celkový stav člověka, nejen jeho fyzické symptomy.

  1. Podpora imunitního systému: Podporovat mohou imunitní systém a pomoci tělu v boji proti různým infekcím. Mohou se používat také preventivně, aby se posílila přirozená obranyschopnost organismu.

  2. Podpora při životních fázích: Homeopatie může být užitečná i při specifických fázích života, jako je těhotenství, porod, doba kojení nebo menopauza. Pomáhá podporovat fyziologické změny, emocionální výkyvy a přizpůsobují se tělesným potřebám.

Jak se homeopatika vyrábí

Homeopatika jsou připravována z přírodních látek, jako jsou minerály, rostliny nebo živočišné produkty. Základním principem výroby je

  • ředění,
  • potencování.

Prvním krokem je zředění základní suroviny v roztoku, často v ethanolu nebo v destilované vodě. Následuje proces silného ředění nebo potencování, kdy se v základní surovině opakovanými ředěními a důkladným protřepáváním nebo potíráním postupně vyrábí lék. Tento postup se opakuje několikrát, čímž se získá konečný homeopatický lék.

Tato metoda je založena na tom, že čím více se látka ředí a dynamizuje, tím více se uvolňuje její účinnost a účinky. Navzdory extrémnímu ředění se homeopatie řídí tím, že informační stopy látky zůstávají v roztoku. Tyto stopy mají schopnost ovlivnit tělo a podpořit jeho schopnost uzdravit se. Každý krok výrobního procesu je důležitý pro účinnost homeopatika.

Homeopatický léky, které leží na stole se spousty lahviček s bylinkami

Homeopatický lék 

Samotná podstata homeopatického léku je odlišná od klasických léků, jedná se pouze o přírodní látky. Spíše funguje jako zpráva pro imunitní systém, podává mu instrukce, jak se vrátit zpět do rovnováhy.

Používá neškodné látky a je bezpečný i pro

  • Novorozence,
  • Těhotné ženy
  • Děti

Existuje však výjimka, a to u lidí, kteří užívají vysoké množství běžných léků, zejména kortikoidů. V takových případech je účinnost homeopatického léku menší.

Část účinku homeopatického léku je využita na normalizaci tělesného prostředí, pomáhá tělu zvládat zátěž běžnými léky, a zbývající část může podpořit samotné uzdravení. To znamená, že efekt bude jen částečný, zhruba čtyřicetiprocentní, a léčba bude trvat déle. Homeopatika lze kombinovat s jinými léky, ale léčebný proces může být delší ve srovnání s pacienty, kteří neužívají klasické léky.

Formy homeopatik

Forma, v jaké se homeopatika užívají, může záviset na konkrétním typu přípravku a na individuální potřebě pacienta. Homeopatika se vyrábějí také ve formě rozprašovačů, roztoků, sirupu a čípků. Nejznámější a nejvyužívanější formy homeopatik jsou k dispozici v těchto formách:

  • Granule jsou malé kuličky nebo granule obsahující homeopatickou látku. Obvykle se umístí pod jazyk a nechají se rozpouštět.

  • Kapky obsahují zředěné látky, které se mohou užívat perorálně nebo je aplikovat na kůži.

  • Tablety jsou zředěné homeopatické látky. Tyto tablety se také obvykle umisťují pod jazyk a nechávají se rozpouštět.

  • Masti a gely  jsou dostupné ve formě mastí nebo gelů pro aplikaci na kůži k lokálnímu použití.

Forma, v jaké se homeopatika užívají, může záviset na konkrétním typu přípravku a na individuální potřebě pacienta. Homeopatika se vyrábějí také ve formě rozprašovačů, roztoků, sirupu a čípků.

Homeopatika v lahvičce, která je rozsypaná po stole

Ředění homeopatik

Určení homeopatických léčiv zahrnuje identifikaci prostřednictvím názvu a čísla (5, 9, 15, 30), doplněného písmeny CH. Toto označení informuje o stupni ředění látky v homeopatickém produktu a zároveň o způsobu, jakým byl lék vyroben. Čím vyšší je toto číslo, tím větší je ředění. Ředění se provádí opakovaným naředěním látky v poměru 1:100. Každý stupeň ředění má svou specificitu a určitý účinek, a volba správného stupně závisí na stavu pacienta a jeho symptomech.

Můžeme si to jednoduše vysvětlit na příkladu s 5 CH, které označuje, že homeopatický lék prošel procesem pětinásobného ředění výchozí látky s každým krokem ředěním v poměru 1:100. Účinnost léku není pouze o ředění samotné látky, ale také o dalších úpravách provedených během výroby. 

Na druhou stranu, 30 CH znamená, že homeopatická příprava prošla třicetinásobným ředěním, opět s každým krokem ředění v poměru 1:100. Proces výroby léku v této koncentraci je podobný jako u 5 CH, ale s více kroky ředění, což ovlivňuje úroveň koncentrace účinných složek v léku.

Jednomu stupni podobnosti příznaků odpovídá konkrétní stupeň zředění látky:

  • Místní podobnosti (určitá část těla nebo orgán = Vyžaduje nízké ředění (5 CH).
  • Celkové příznaky = Potřebují střední ředění (9 CH).
  • Nervové a psychické příznaky = Vyžadují vysoké ředění (15, 30 CH).
.
.
.

 

Užívání homeopatik

Homeopatická léčba se zpravidla doporučuje užívat před jídlem nebo alespoň 30 minut po jídle, ideálně v čisté ústní dutině. Důvodem je, aby nedošlo k propojení s potravou, nápoji nebo aromatickými látkami, které by mohly snížit účinnost homeopatik. Doporučuje se vyhnout se silným aromatickým látkám alespoň 15-20 minut před a po užití homeopatik. Mezi tyto látky patří mentol a kofein.

Je třeba vzít na vědomí, že homeopatie se dělí a je rozlišována na dvě skupiny nemocí

  • Akutní
  • Chronické nemoci

Denně se běžně může užívat až pět granulí, někdy i třikrát až čtyřikrát denně. Pokud lék užíváte jednou týdně, je možno podávat až deset granulí. To platí pro léky, které odpovídají všem vašim příznakům, jako například podpora imunity nebo léčba chronických onemocnění. Je velmi důležité dodržovat dávkování homeopatik, které vám přesně stanoví homeopat nebo lékař, dle vaší diagnózy. U menších léků, jako je Oscillococcinum, se často podává celá tubička jako jedna dávka.

Homeopatka s maminkou, které v náručí sedí dítě. Homeopatka mu podává do pusy kuličku, dítě se tváří velmi spokojeně.

Homeopatika a děti

Podávání homeopatika dětem je ve většině případů nastaveno, tak že granule se rozpouštějí v převařené kojenecké vodě. Obvykle se podává 10 granulí na 100 ml vody, kterou je nutné protřepat nebo zamíchat nekovovou lžičkou. Dáváte buď dávkami z lahvičky nebo přes lžičku přímo do pusinky dítěte. Každý den je důležité připravit nový roztok, protože aktivita látky v rozpuštěném stavu vydrží pouze maximálně 12 až 24 hodin. Tento roztok by neměl být uchováván v lednici a ideálně by měl být skladován při pokojové teplotě. 

Intervaly mezi dávkami homeopatik závisí na závažnosti stavu. U akutních situací se dávka podává častěji, například při horečce i každou hodinu nebo půlhodinu. Zatímco při ustupujících symptomech stačí dvě až tři dávky denně. Nejlepší je vždy konzultovat správný režim dávkování s lékařem nebo homeopatem.

Rozdělení homeopatik 

Jednosložková (monokomponentní) homeopatika

Tyto homeopatika obsahují jedinou aktivní složku, tedy jednu látku, která je základním léčivým prvkem. Tato jednosložková homeopatika mohou být rostlinného, minerálního nebo živočišného původu.

Vícesložková (polykomponentní) homeopatika

Tyto homeopatika kombinují více než jednu složku v jednom léčivu a produkty obsahují kombinaci různých látek, často s cílem léčit širší spektrum příznaků nebo celkový zdravotní stav pacienta. Mohou obsahovat kombinaci různých rostlin, minerálů nebo jiných látek. Jsou navržena tak, aby pokryla širší spektrum příznaků nebo stavů.

Homeopatická lékarnička s bylinkami, různé množství léku na stole a kytičkami a bylinky

Základní seznam homeopatik

Existuje široká škála homeopatických léků s různými účinky a použitím. Mezi nejznámější patří tyto níže popsané. Další různé druhy homeopatik, můžete najít na stránce svět homeopatik, kde mají rozsáhlý seznam dostupných léků na různé symptomy. Ve standardní domácí homeopatické lékárničce by měla být základní homeopatická výbava pro běžné problémy a drobná onemocnění, které jsou například:

Arnika montana

Pochází z horských oblastí Evropy, kde je známá jako horská arnika. Její květy jsou hlavní částí rostliny používanou v homeopatii a tradiční medicíně. Využívá se často kvůli svým protizánětlivým a hojivým vlastnostem. Je často používána k léčbě modřin, otoků, podlitin, poranění, ale i různých bolestí, jako jsou svalové a kloubní bolesti. Pomáhá urychlovat hojení a zmírňovat bolest související s poraněním.

Arsenicum album 

Tento homeopatický lék pochází z arzenu, který se v homeopatii zpracovává do ředěných forem, aby se eliminovala toxicita. Často využívá v léčbě různých stavů, zejména těch spojených s trávicím traktem a zažívacími potížemi, jako jsou průjmy, zvracení, nevolnost a bolesti břicha. Také se uvádí, že má určité účinky na léčbu úzkosti, nervozity a otravy jídlem.

Apis mellifica 

Získaný z včelích jedů, zvaný také „medonosná včela“. Tento homeopatický lék je často využíván pro léčbu otoků a zánětů, zejména pokud jsou tyto stavy doprovázeny pálením, svěděním nebo pálením, které mohou být charakteristické pro bodnutí včelou. Apis mellifica se také využívá pro úlevu od alergických reakcí, především otoků, a může být použit i při léčbě bolestí hlavy a migrény, které jsou doprovázeny pocitem tepání a tlaku. 

Medonosná včela sedící na kytce, kterou opyluje z ní se poté vyrábí homeopatiku.

Chamomilla

Heřmánek, z něhož je toto homeopatikum připravováno, je rostlina, která má uklidňující účinky. Získává z květů a je používán pro různé stavy, jako jsou bolesti zubů u dětí, při kterých jsou děti podrážděné, netrpělivé, mají potíže se spánkem a jsou náročné, ale také při problémech se zažíváním, nespavosti, podrážděností nebo nadměrné citlivosti.

Belladonna 

Známá také jako Rohovník bloudějníkový. Používá se pro různé stavy s intenzivními a prudkými symptomy. Například při horečnatých stavech, zánětech, migrénách, ale i při bolestech hlavy nebo problémech s krčním hrdlem. Příznaky, které indikují užití Belladonny, zahrnují náhlý nástup horečky, intenzivní zarudnutí kůže, suchost, teplo a citlivost na dotyk nebo světlo. 

Ignatia

Připravovaný ze semen stromu Ignatia amara. Tento strom se nachází v Asii a Austrálii. Ignatia je často využívána pro emoční podporu, zejména při stresu, emocionálním zranění, smutku, úzkosti nebo dokonce pro symptomy podobné hysterii. Tento homeopatický lék se obvykle používá u lidí, kteří mají tendenci skrývat své pocity, jsou citliví a emocionálně zranitelní.

Tyto homeopatické léky by mohly být užitečné pro rychlé a první léčebné zásahy, ale je dobré se poradit s lékařem nebo odborníkem, pokud jde o jejich užívání.

.
.
.

Výhody a nevýhody homeopatik 

Homeopatie individuálně reaguje na každého pacienta, což vede k vysoké efektivitě a bezpečnosti léčby. Tato metoda bere v úvahu celkový stav pacienta, což předchází opomenutí důležitých aspektů onemocnění. Homeopatické léky jsou bez vedlejších účinků, což je vhodné pro alergiky nebo ty, kteří nesnášejí běžné léky. Jsou kompatibilní s jinými léky a nepřinášejí fyzickou ani psychickou závislost, což jej činí i vhodnou preventivní metodou.

  • Absence vedlejších účinků
  • Nulová možnost vytvoření závislosti
  • Vhodnost pro všechny věkové skupiny, včetně těhotných a kojících žen, novorozenců, dětí a seniorů
  • Neobsahuje chemické složení a nevzniká rezistence (odolnost)
  • Mohou se kombinovat s klasickými léky, užívání homeopatik neovlivňuje jejich účinky
  • Obsah sacharózy (množství), vyžaduje opatrnost u diabetiků
  • Možné užívání více homeopatik najednou

Z toho všeho závěrem vyplývá, že pokud má být proces funkční a homeopatická léčba účinná je potřeba dodržovat výběr nebo vhodnou volbu správného léku a určení správného dávkování. Homeopatie nenahrazuje zdravotní službu, pokud má někdo zdravotní problémy, musí je konzultovat s lékařem.

Spousta bylinek na zahradě, které jsou usušené, na stole jsou i tinktury  a homeopatika

Časté dotazy o homeopatii

Jak si vybrat správný homeopatický lék?

Správný lék by měl odpovídat vašim příznakům, osobnost a fyzickým charakteristikám. Navštívit homeopatického lékaře může být velmi užitečné.

Kde mohu získat homeopatické léky?

Jsou k dostání v lékárnách, specializovaných obchodech, ale i online. Je dobré vybírat důvěryhodné zdroje.

Pokud si vezmu více kuliček, zvýším tím účinek?

Lidé často předpokládají, že pokud užijí šest kuliček místo tří, lék bude účinnější. To však není pravda. Zvýšení účinnosti léčby lze dosáhnout pouze zvýšením počtu dávek (značené číslem a písmenek CH) nikoliv množstvím kuliček v jedné dávce.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje

HEALTHLINE. What is Homeopathy? Dostupné z: hhtps://www.healthine.com/healt/what-is-homeopathy

JANČA, Jiří. Praktická homeopatie – cesta ke zdraví, rádce pro celou rodinu. 1. Praha: Eminent, 1992. ISBN 80-900176-0-6.

 

 

 
Alternativní medicína – co je to a jaké druhy známe

Slyšeli jste už o pojmu alternativní medicína? Setkat jste se mohli také s pojmem holistická medicína nebo přírodní medicína. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o léčebné postupy, které se zaměřují na přírodní produkty a metody. Tyto metody nejsou součástí klasické západní medicíny, ale mají za úkol podpořit přirozené procesy hojení těla.

Žena se zavřenými oči která drží v ruce kámen  a medituje

Obsah článku

 

Druhy alternativní medicíny

Mezi nejznámější a nejvyužívanější druhy alternativní medicíny patří fytoterapie, homeopatie, akupunktura, akupresura a také například jóga, masáže, reflexologie a aromaterapie.

Fytoterapie 

Fytoterapie je zjednodušeně léčba přírodními rostlinnými přípravky. Je možné ji nazývat také jako bylinná medicína. Bylinky jsou v tomto případě využívány k léčbě různých druhů onemocnění. 

Léčba bylinami má dlouholetou tradici a je všeobecně známo, že rostliny obsahují velké množství účinných látek a mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Bylinná léčba je dokonce jedním z nejstarších druhů alternativní medicíny a její první zmínky sahají až do prehistorické doby.

Jak fytoterapie funguje

Princip bylinné medicíny je založen na tom, že rostliny obsahují účinné látky, které mohou pomoci organismu vyrovnat se s onemocněním. Byliny mohou být používány k léčbě široké škály onemocnění, včetně bolesti hlavy, svalů nebo třeba žaludku. Zároveň je možné použít bylinky proti chřipce, nachlazení a dalším druhům civilizačního onemocnění. V mnoha případech právě bylinky pomáhají s nespavostí, depresemi nebo třeba úzkostmi.

Výhody fytoterapie

Mezi největší výhody fytoterapie patří široká škála bylin, které se hodí k různému použití. Můžete vyzkoušet odvary z bylin, masti, tinktury nebo také bylinkové čaje. Tento druh alternativní medicíny má menší množství vedlejších účinků než klasická medicína a je obecně považován za bezpečnou.

Některé z nejběžněji používaných bylin v bylinné medicíně:

  • Echinacea, která je známá pro své protizánětlivé a imunitu posilující účinky.
  • Levandule pomáhá zklidnit a zaručí vám příjemný spánek.
  • Heřmánek, který pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest a podporuje trávení.
  • Meduňka je známá pro své zklidňující účinky a pomáhá v boji proti úzkostem.

 Pohled na různé druhy bylin ve sklenicích které jsou položené na dřeveném stole

Homeopatie

Dalším druhem alternativní medicíny je homeopatie. Představit si ji můžete jako léčbu přípravky, vyrobenými z velmi zředěných látek, které by v normálním stavu způsobovaly právě příznaky nemoci.

Historie homeopatie

Homeopatii založil německý lékař Samuel Hahnemann v 18. století. Ten se domníval, že nemoci jsou způsobeny nerovnováhou v těle a že je lze léčit právě podáním látky, která by v normálním stavu způsobovala stejné příznaky.

Akupunktura

Oblíbeným a rozšířeným druhem holistické medicíny je také tradiční čínská léčebná metoda akupunktura. Jedná se o léčbu vpichováním jehel do určitých bodů na těle.  Podle tradiční čínské medicíny je energie v těle rozváděna 12 hlavními meridiány, které procházejí celým tělem. Akupunktura pomáhá obnovit rovnováhu energie v meridiánech, což může vést k úlevě od bolesti, zlepšení funkce orgánů a celkovému zlepšení zdraví.

K čemu se používá

Akupunktura se používá k léčbě široké škály zdravotních problémů, včetně bolesti zad, hlavy, ale například i žaludku. Pomáhá proti migréně, tlumí menstruační bolesti a používá se také při stresu a úzkosti. 

Léčba akupunkturou

Jehly jsou velmi tenké a mohou být vloženy do těla různými způsoby, například přímo, šikmo nebo pod určitým úhlem. Jehly mohou být dokonce stimulovány pomocí tepla, tlaku nebo elektrického proudu.

Žena ležící na masažním stole u které probíhá metoda acupunktury má v zádech jehličky

Čchi-kung

Slyšeli jste už o léčebné metodě Čchi-kung? Tento druh čínské alternativní medicíny využívá pro léčbu dech, pohyb a koncentraci. Právě kombinace cvičení, relaxace a meditace zlepšuje tok čchi nebo také vitální energie v těle. Čchi-kung můžete praktikovat pro zlepšení zdraví, pohody, ale i celkové kvality svého života.

Historie čchi-kungu

Čchi-kung má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do starověké Číny. Existuje mnoho různých druhů čchi-kungu. Vyzkoušet můžete taoistický čchi-kung, buddhistický čchi-kung, meditační nebo klasický čchi-kung, skládající se hlavně z fyzického cvičení.

Jak to probíhá

Cvičení čchi-kungu obvykle zahrnují pomalé a plynulé pohyby, které jsou prováděny s vědomým dýcháním. Čchi-kung může být praktikován vsedě, vestoje nebo v leže. Mezi zdravotní výhody tohoto cvičení patří zlepšení flexibility, síly a také podpora imunitního systému. Zároveň můžete podpořit zdravý spánek, snížit stres, úzkost a celkově podpořit harmonii těla, duše a mysli.

Masáže

Překvapí vás, že mezi druhy alternativní medicíny se řadí také masáže? Jedná se o léčbu pomocí masáže svalů a měkkých tkání. Vybrat si můžete širokou škálu různých typů, od relaxační masáže, přes aromaterapeutickou až po sportovní nebo thajskou masáž.

Během masáže byste se vždy měli cítit pohodlně a uvolněně. Nebojte se říct masérovi, co a kde vás bolí, případně mu popište, co přesně chcete masáží řešit. Masáž může být skvělou součástí psychické hygieny, dopřejte si ji pravidelně a rozmazlujte se alespoň jednou až dvakrát do měsíce.

Aromaterapie

Podpořit své fyzické i psychické zdraví můžete i pomocí aromaterapie. Jedná se o další typ alternativní medicíny, která využívá k léčbě esenciální oleje z rostlin. Esenciální oleje jsou získávány destilací, lisováním nebo extrakcí. Mají různé vůně, které mohou být uklidňující, stimulující nebo povzbuzující.

Jak aromaterapie funguje

Existuje několik teorií o tom, jak aromaterapie funguje. Jedna teorie je, že esenciální oleje se vstřebávají do těla kůží nebo dýchacím systémem. Jakmile se oleje dostanou do těla, mohou ovlivnit mozek, nervový systém a imunitní systém. Druhá teorie říká, že esenciální oleje mohou ovlivnit emoce a náladu. Vůně esenciálních olejů může stimulovat pozitivní pocity, jako je klid, relaxace nebo radost.

Aromaterapii můžete vyzkoušet pomocí inhalace, aplikace na kůži, přidáním olejů do koupele nebo třeba vdechováním olejů pomocí polštáře nebo ručníku.

Žena, která má zavřené oči, nachází se v místnosti plné svíček a vonných olejů a medituje

Výhody alternativní medicíny

Pokud jste vyzkoušeli klasickou medicínu a nezabrala tak, jak jste chtěli a potřebovali, vždy se můžete obrátit také na alternativní medicínu. V ideálním případě kombinujte obě tyto.

Mezi výhody přírodní medicíny patří

  • Přirozenější přístup k léčbě.
  • Méně vedlejších účinků.
  • Široký výběr z jednotlivých druhů alternativní medicíny.
  • Lepší reakce těla při léčbě chronických onemocnění.

Na co si dát pozor

Je důležité si uvědomit, že alternativní medicína není náhradou za klasickou medicínu. Pokud uvažujete o vyzkoušení alternativní medicíny, je důležité se nejprve poradit se svým lékařem, případně nepřerušovat klasickou léčbu a jen ji doplnit alternativní medicínou.

 

.
.
.

Časté dotazy k alternativní medicíně

Proč vyzkoušet alternativní medicínu?

Existuje mnoho důvodů, proč vyzkoušet alternativní medicínu. Někteří lidé se rozhodnou pro alternativní medicínu, protože chtějí zkusit něco jiného než tradiční lékařskou péči. Jiní se rozhodnou pro alternativní medicínu, protože hledají způsob, jak zlepšit své celkové zdraví a pohodu.

Co přináší alternativní druhy medicíny?

Alternativní medicína se často zaměřuje na přirozené léčebné metody, které mohou být pro příjemnější než tradiční lékařská péče. Je však důležité si uvědomit, že alternativní medicína není náhradou za tradiční lékařskou péči a ideální je kombinace obou těchto druhů medicíny.

Relaxujici žena ležící v bílém tričku v příjemném prostředí přírody

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

ALTHER, Jean-Ernest. Encyklopedie alternativní medicíny: praktický průvodce přírodními léčebnými postupy. Praha: Reader's Digest, 2010. ISBN 978-80-7406-090-8. 

JANČA, Jiří. Alternativní medicína: komplexní prevence a léčba přírodními prostředky. 2. vyd. Praha: Eminent, 1993. ISBN 80-900176-3-0. 

HEŘT, Jiří. Alternativní medicína a léčitelství. V Praze: Věra Nosková, 2011. ISBN 978-80-87373-15-6.

 

 
 
Kratom - Co je to kratom, jaké jsou jeho účinky a jak se dávkuje

Každého z nás někdy trápí únava v nevhodnou dobu. Mnoho lidí trpí v dnešní době depresemi, úzkostmi či problémy se spánkem. Víte však, že nejen s těmito problémy vám může pomoci rostlina známá jako kratom? 

Detailní záběr na listy rostliny zvané kratom, latinsky Mitragyna speciosa

Obsah článku

 

Co je to kratom?

Mitragyna speciosa, mnohem známější pod názvem kratom je tropická rostlina. Je velmi podobná kávovníku, dokonce se řadí do stejné čeledi. Kratom se již tisíce let používá jako lék na nemoci různého druhu, ovšem jeho boom přišel teprve nedávno. Má stimulující a opiátové účinky, které zcela závisí na dávce. Listy kratomu mají velmi rozsáhlé účinky, a proto je tak oblíbený u lidí ve všech částech světa. Již krátce po požití navozuje stav euforie, uvolnění, zvyšuje soustředěnost a napomáhá při fyzické či psychické námaze, pomůže také se začleněním se do kolektivu.

Pro mnohé, kteří v dnešní době upřednostní přírodní lék před použitím různých chemických sloučenin a farmaceutických výrobků je kratomový prášek výborná alternativa. Pro dosažení maximálních výhod z této blahodárné rostliny ovšem musíme tuto bylinu dobře poznat a zjistit, jak s ní nakládat.

Pohled shora na kratomový prášek na bílém pozadí s dřevěnou lžící

Odkud kratom pochází?

Původním domovem kratomu je jihovýchodní Asie, nejvíce rozšířený je v Thajsku, Malajsii a Indonésii. Kdysi zde byl pěstován tajně, a to právě kvůli svým účinkům. Lidé ho totiž užívali místo opia, které jim bylo cenově nedostupné. Kratom jim pomáhal lépe zvládnout fyzickou práci, což ocenili nejvíce ve dnech, kdy museli snášet největší horko. Na rozdíl od jiných opiátů totiž pomáhá tělo aktivizovat, což znamená, že lidé pod jeho vlivem jsou aktivní, plní energie a pracovití.

Na konci 19. století hrál důležitou roli také v boji se závislostí na opiu. Protože však mělo konkrétně Thajsko mnoho peněz z prodeje opia, bylo jeho užívání paradoxně zakázáno. Samotné opium bylo totiž zdaněno, kratom nikoli. Až v roce 2019 byl kratom v Thajsku opět zlegalizován, pouze však pro lékařské účely.

Blízký záběr na dva listy kratomu (Mitragyna speciosa)

Jak vlastně kratom vypadá a co potřebuje?

Kratom je strom, jehož maximální výška může být 30 metrů. Jeho listy jsou stále zelené a opadávají především v tzv. období sucha. Daří se mu hlavně v tropických a subtropických oblastech, a to v deštných pralesích jihovýchodní Asie, na severu roste zřídka. Kromě Asie prospívá i v Africe, zde si oblíbil prostředí močálů. I z toho vyplývá, že má rád vlhkou půdu plnou živin. Pokud se stromu podaří zakořenit, pak se mu velmi pravděpodobně již bude dařit.

Jeho listy obsahují nejvíce účinných látek právě před tím, než ze stromu odpadnou. V jeho přirozeném prostředí nastává vhodný čas na jejich sběr koncem místního léta, či podzimu. Pokud je pěstován v oblastech, kde hrozí mrazy, velmi často to znamená, že se rostlině daří bídně a listy své účinky ztrácí.

Kratomový prášek v bílé misce na dřevěném stole, kde leží kratomové listy

V čem nám může být kratom prospěšný?

Prospěných účinků nám kratom může nabídnout celou řadu. Například zastává zásadní roli v boji se závislostmi. Tlumí totiž abstinenční příznaky, takže je odvykání na opiátech mnohem snesitelnější. Na to lidé přišli už před mnoha lety, kdy se během jeho podávání lidem závislým na opiu dařilo překonávat chuť na tuto drogu a po skončení detoxikace se dokázali své závislosti zbavit.

Kratom je středně silné analgetikum, které zvládne utišit různé druhy bolestí. Pomáhá např. při bolestech svalů, zubů, kašli, průjmech, střevních infekcích a dalších.

Má stimulující a aktivizující účinky, což znamená, že dokáže povzbudit tělo i mysl při práci. Díky svým pozitivním účinkům na naši celkovou energii a náladu dokáže v mnoha případech efektivně pomoci i v boji s depresemi. Lidé díky němu snáz překonávají stavy úzkosti a mají chuť být aktivní a opět začít pracovat. Což při stavech, kdy jsou pohlceni depresí, nepřichází v úvahu. Není třeba se bát toho, že by lidé, kteří kratom užívají, podlehli nekontrolovatelným stavům mánie či euforie. Jejich aktivita se sice zvyšuje, více se zapojují do společenského života, jsou však schopni normálně fungovat.

Nežádoucí účinky jsou minimální. V případě užití větší dávky má buď tlumící schopnost, případně se dostavuje pocit nechutenství. Tyto příznaky stačí nechat pozvolna odeznít, žádné nebezpečí nehrozí. Při předávkování se člověk v nejhorším případě vyzvrací.

Dřevěná mísa a lžíce plné kratomového prášku

Proč nevyzkoušet jeho afrodiziakální účinky?

Je známo, že kratom dokáže fungovat také jako afrodiziakum. Řada jeho uživatelů potvrdila, že jim pomohl při samotném sexuálním aktu. Měli možnost užívat si tohoto potěšení delší dobu než obvykle a ke vzniklým prožitkům byli také mnohem citlivější.

Konkrétní účinky kratomu dle barvy

Kratom se rozlišuje především dle tří barev - zelený, bílý a červený. Jedná se stále o stejný kratom, pouze je jinak zpracován. Podle způsobu jeho zpracování se odvíjí jeho účinek. Existuje také žlutý kratom, většinou se jedná o speciálně zpracovanou směs bílého a červeného kratomu, případně zeleného a červeného kratomu.

  • Zelený kratom - Výrazně zlepší náladu, podpoří chuť komunikovat, je vhodný do společnosti či na zábavu jako alternativa alkoholu. Mírně také dodá energii, ne však tak jako bílý kratom. Je ideální volbou pokud trpíte depresí, úzkostí či jenom potřebujete podpořit náladu. Zelený kratom je nejoblíbenějším druhem kratomu.

  • Bílý kratom - Výrazně dodá energii a zlepší soustředění. Také mírně zlepší náladu, ne však tak jako zelený kratom. Je ideální volbou do práce, ke studiu či na fyzický výkon.

  • Červený kratom - Působí relaxačně, uvolní vaše tělo i mysl. Při větší dávce skvěle tlumí bolest. Má také znatelné afrodiziakální účinky.
  • Žlutý kratom - Zrelaxuje vás, ale zároveň máte stále energie a mírně zlepšenou náladu.

 

 

Každá barva má ještě několik svých zástupců (poddruhů), mezi nimi již není výrazný rozdíl. Rozlišují se buď ve své síle (obsahu účinných alkaloidů), nebo se jedná o mixy kratomů dvou barev v různém poměru. Doporučuji jich otestovat více, ideálně od každé barvy.

Pro začátečníky je vhodný startovací balíček, který obsahuje 10 nejpopulárnějších druhů všech barev kratomu. Můžete tak vyzkoušet, která barva kratomu vám vyhovuje nejvíce.

Jednotlivé druhy je vhodné v průběhu užívání střídat, zabráníte tak vzniku potencionální tolerance.

Jak kratom užívat?

Tradičním způsobem užívání kratomu v jihovýchodní Asii je žvýkání kratomových listů. Tato metoda v našich zeměpisných šířkách ovšem není možná, proto je zde užíván kratom ve formě prášku. Prášek není s přídavky chemie ani není o nic chudší než kratomové listy. Výroba kratomového prášku není nijak složitá. K tomu jsou ale zapotřebí listy rostliny Mitragyna speciosa. Pokud někdy navštívíte Indonésii, máte vyhráno. Listy se ošetří, usuší a následně rozmixují nebo pomelou. Výsledný prášek má krásnou jemnou a hedvábnou strukturu.

Nekouří se ani se nepodává nitrožilně. Vždy se polyká. Kratom sám o sobě je dost hořký, a proto se většinou užívá ve směsi s něčím.

  • Nejrychlejší a nejobvyklejší metoda je zamíchat kratom do vody a vypít. Pro ty, kteří si více potrpí na chuť, je možno prášek smíchat s džusem, smoothie či čerstvou šťávou. Vždy je lepší tuto směs pořádně protřepat nejlépe v shakeru, aby se veškerý kratom rozpustil. Účinek nastupuje v rozmezí 15 - 30 minut.

TIP: Pro silnější účinky je vhodnější teplý nápoj, prášek se lépe rozmíchá a účinek nastoupí rychleji. Pro ještě silnější účinek zamíchejte kratomový přášek do šťávy z grapefruitu.

  • Pokud nesnesete hořkou chuť kratomu, můžete užít kratomový prášek v kapslích. Tímto způsobem neucítíte jeho hořkost. Kapsle jsou ideální varianta pro časově vytížené lidi. Nutno dodat, že nástup účinků je pomalejší (cca 1 hod.) a efekt není tak silný. Vzhledem k legislativě není možno nabízet již naplněné kapsle, musíte si tak kapsle nakoupit  prázdné a naplnit si je sami. K tomu vám pomohou plničky kapslí

  • Nově nabízíme také kratomové tablety. Tablety stačí jednoduše zapít , vyhnete se tak hořké chuti kratomu.

Kratomový nápoj v bílém hrnku na dřevěném stole, kde leží metlička a lžička s kratomem

Kdy si kratom dát?

Obvykle se kratom užívá na prázdný žaludek pro zlepšení jeho vstřebatelnosti. Užitím na lačno docílíte nejsilnějšího účinku, opatrně však pokud s kratomem teprve začínáte. Když si kratom dáte s jídlem, dochází k horší vstřebatelnosti a zpoždění začátku stavu. Doporučený čas je 1 hodinu před jídlem nebo naopak 1 hodinu po jídle. Minimálně alespoň 30 minut po jídle, pokud chcete zaznamenat znatelný účinek. Pokud si jej přece jen chcete dát s jídlem nebo hned po něm, řádně kratom zapijte. Nejlepší jsou citrusové džusy. Na hodině užití nezáleží. Záleží jen na vás, kdy se chcete cítit uvolněni, kdy chcete mít plno energie nebo kdy se chcete socializovat.

Jak dlouho trvá účinek?

Účinek trvá v průměru 3 - 4 hodiny. Může to být ale velmi odlišné. Délku trvání ovlivňuje více faktorů - např. strava před užitím/po užití, způsob užití, dávka či jak vaše tělo dokáže kratom vstřebat.

Dřevený hrnek na zídce s výhledem na zamlžený tropický les

Jak kratom dávkovat?

Pokud si chcete jízdu s kratomem pořádně užít, je nutné znát jeho dávkování. Průměrná dávka kratomu jsou 3 gramy, což odpovídá jedné běžné čajové lžičce (ne vrchovaté!). Začátečníkům však doporučuji začít s poloviční dávkou 1,5 gramu, tedy půlkou čajové lžičky. Každý máme jiné tělo a na každého působí kratom trochu jinak. Postupně s opatrností přidávejte na dávce, než naleznete ideální dávku, která vám vyhovuje nejvíce. Pokud po půl hodině na sobě nezpozorujete žádný efekt, dejte si 1 gram navíc. Po více než 4 gramech se budete cítit dost omámeni. Pokud je vám nevolno, nejspíš jste se předávkovali. Důležité upozornění! Pokud jste osoba trpící nízkým tlakem, nedávejte si na začátek více než 1 gram. Kratom snižuje krevní tlak, a proto s ním v tomto případě opatrně.

 

.
.
.

Co se stane při předávkování?

Nehrozí vám smrt ani žádné těžké následky. Na užití samotného kratomového prášku nikdo nikdy neumřel ani neumře. Pokud se předávkujete, v nejhorším případě vám bude nevolno od žaludku a následně se vyzvracíte. Poté vám bude již lépe. První pomoc v případě předávkování spočívá v konzumaci jídla, které pomůže tělu kratom lépe vstřebat. Při užití příliš velké dávky kratomu můžete mít také nižší tlak (kratom tlak snižuje), dejte si kávu, ta vám tlak zase zvýší a bude vám lépe.

Hrozí mi při užívání kratomu závislost?

Obecně platí, že pokud se užívá zodpovědně, to znamená nikoli 5x denně, není třeba se vzniku závislosti bát. Ideální je, pokud si jej dopřejeme například 1x - 2x denně, s tím že alespoň 1 den v týdnu vynecháme kratom úplně. Při této frekvenci užívání se z něj můžeme těšit bez obav. V případě vážnějších potíží můžete krátkodobě užít také více dávek za den. Lidé, kteří kratom do svého každodenního života zapojí až v nepřiměřeném množství, mohou při vysazení zaznamenat ztrátu energie, horší náladu, syndrom neklidných nohou či problémy se spánkem. To však může nastat pouze pokud užíváte kratom dlouhodobě (v řádech týdnů) až příliš často (4x denně a více).
Z toho všeho vyplývá, že kratomu se není třeba bát. Může nám být v mnohém prospěšný, stačí ho jen konzumovat s rozumem.

Zrelaxovaná tmavovlasá mladá žena v bílém tričku sedí venku v trávě a vychutnává si kratomový čaj

Je kratom legální?

V některých zemích je kratom legální, někde je regulován či je dostupný pouze na předpis a v několika zemích je kratom zcela zakázan. K zákazu kratomu se uchýlili např. naši sousedé na Slovensku, kde ho zařadili na seznam zakázaných látek do stejné kategorie jako heroin. Jaká absurdita! Zřejmě se farmaceutickým gigantům nelíbilo, že přichází o své zákazníky. Nelegální je také např. v Polsku, ve Švýcarsku, v Turecku či ve Velké Británii. V Česku není kratomový prášek nijak legislativně uchopen. V Evropské unii je kratom klasifikován jako "nová potravina", což znamená, že je legální, jen nesmí být uváděn na trh jako potravina, jelikož jeho dlouhodobá konzumace v EU nebyla prokázána před 15. květnem 1997. Zodpovědní prodejci volají po regulaci kratomu za přísných podmínek. Nejčastěji je zmiňováno omezení věku či povinné laboratorní testy. Za momentální situace je kratom prodáván jako studijní či sběratelský produkt.

Není kratom jako kratom

Kvalita kratomového prášku vyskytujícího se na českém trhu je velmi rozdílná. Můžete narazit na levný kratom, který bude pochybné kvality. Pro dosažení výsledku budete potřebovat 2x - 3x větší dávku, než u kvalitního kratomu a účinek bude stejně slabší. Existují také případy, kdy někteří prodejci kratom ředí, aby ušetřili. Často ho ředí s nepřírodními látkami, které mohou být pro člověka škodlivé. U nekvalitního kratomu je také riziko výskytu Salmonelly, bakterie E. coli či zlatého stafylokoka. Kvalitní kratom prochází pravidelným testováním na výskyt těchto nebezpečných bakterií a také na obsah těžkých kovů.

Zdroje: 

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585120/

HEALTHLINE. Kratom: Is It Safe? [online]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-kratom-safe#controversy

NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE. Kratom—Pharmacology [online]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7203303/

FRONTIERS PSYCHIATRY. Biochemical Benefits, Diagnosis, and Clinical Risks Evaluation of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2017.00062/full

NATIONAL INSTITUTE ON DRUG. Kratom [online]. Dostupné z: https://nida.nih.gov/research-topics/kratom#safe

MDPI. Developmental Toxicity of Kratom [online]. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/19/10/6294

KUNOVÁ, Vendula. UK. Patterns of kratom use among regular users [online]. Dostupné z: https://rb.gy/s1ct44

 

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Podle legislativy ČR není kratom schváleným výživovým doplňkem nebo potravinou. Prodává se pouze ke sběratelským a studijním účelům. V žádném případě neslouží ke konzumaci samostatně ani ve směsi s jinými látkami. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem.

 
Nespavost – co je to, příčiny, příznaky a léčba

Občasná nespavost může potrápit každého z nás. Dlouhodobější problémy se spánkem už byste však měli řešit. Víte, jaké jsou příčiny a příznaky nespavosti? Poradíme vám, jak ji léčit, a to nejlépe přírodní cestou a změnou životního stylu.

Krásná mladá žena v pruhovaném tričku nemůže usnout a v zoufalosti si drží polstář na hlavě 

Obsah článku

 

Nespavost, nebo také insomnie je porucha spánku. Přináší s sebou opakující se problémy při usínání a nemožnosti spát. S touto poruchou také souvisí neschopnost spát tak dlouho, jak potřebujete nebo chcete. Nespavost se posléze projevuje ospalostí během dne, nedostatkem energie a v neposlední řadě i podrážděností, úzkostmi a depresivními náladami.

Příčiny nespavosti

Nespavost může být akutní nebo chronická. Akutní nespavost je krátkodobá a obvykle způsobena stresem nebo jiným dočasným faktorem. Chronická nespavost trvá déle než tři týdny a může mít významný dopad na kvalitu života.

Mezi nejčastější příčiny nespavosti patří stres, úzkost a deprese. Do příčin patří i krátkodobá a dlouhodobá bolest, včetně chronického onemocnění. Nespavost může způsobit porucha štítné žlázy, cukrovka, ale také různé léky. 

Často nespavost přichází i v důsledku změn životního stylu, kam patří práce na noční směny nebo časté cestování. V některých případech je třeba vyhledat odbornou lékařskou pomoc, aby sám lékař určil příčinu nespavosti a navrhl další postup vhodné léčby.

Další příčiny mohou být:

  • Onemocnění srdce
  • Vysoký krevní tlak
  • Užívání antidepresiv
  • Spánkové apnoe
  • Kofein a alkohol před spaním

Příčinou nespavosti může být také stres, úzkost a neklid. Mysl se nedokáže zklidnit a naše tělo je neustále v pohotovostním režimu, což brání usínání. K poruchám spánku vede i neléčená deprese. Chronická bolest způsobená různými zdravotními problémy, jako jsou artritida, migrény nebo zranění, může také nepříjemně narušit spánek. Lidé s nadváhou nebo obezitou jsou náchylnější k problémům se spánkem, jednat se může například o spánkovou apnoe. 

Mladá žena sedící v posteli zakrytý peřinou se drží zoufale za hlavu, protože nemůže usnout

Spánek je potřeba

Dospělí potřebují obvykle 7 až 8 hodin spánku denně. Mladší lidé a děti potřebují ještě více spánku. Pokud nespíte dostatečně, může to vést k řadě problémů, včetně únavy, roztržitosti, neschopnosti se soustředit nebo vykonávat běžné aktivity. 

Bez spánku vám hrozí:

  • Zhoršená paměť
  • Zvýšená podrážděnost
  • Snížená imunita
  • Zvýšené riziko nehod
  • Zvýšené riziko chronických onemocnění

Pokud máte problémy se spánkem, snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim. Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, a to i o víkendech. Skvělým způsobem, jak zapracovat na pravidelném spánkovém režimu je také relaxační rituál před spaním. Tím může být horká koupel, čtení oblíbené knihy nebo třeba večerní meditace.

Snažte se před spaním vyhnout kofeinu, teinu, ale také alkoholu. Vytvořte si ideální prostředí, kde vás při spánku nebude nikdo a nic rušit. Vhodná je pohodlná postel, tmavá, tichá a nejlépe i chladná ložnice.

Krásná mladá žena relaxuje ve vaně plné bublinek

Fáze spánku

Určitě o spánku víte, že se jedná o stav hlubokého odpočinku. Věděli jste však, že spánek bývá také často charakterizován zpomalením vědomí, uvolněním svalstva a zhoršením reakcí na okolí? Spánek je potřebný pro fyzické a psychické zdraví, dodává energii a obnovuje veškeré procesy v těle. 

Dělí se do dvou fází:

1) Non-REM spánek

Tento NREM spánek je hlubší a klidnější než REM spánek. Dále se rozděluje do 3 fází. 

Fáze 1

Je to lehká fáze spánku, ve které je člověk stále ostražitý a může se snadno probudit.

Fáze 2

Je to hlubší fáze spánku, ve které se mozková aktivita zpomaluje a svaly se uvolňují.

Fáze 3

Je to nejhlubší fáze spánku, ve které je mozková aktivita velmi zpomalená a svaly jsou zcela uvolněné.

2) REM spánek

REM spánek je fáze spánku, ve které je mozková aktivita podobná jako při bdělém stavu. Je charakterizována rychlými pohyby očí, uvolněnými svaly a sněním.

Slyšeli jste už někdy o tom, jak vypadá spánkový cyklus? Jedná se o opakující se proces, který trvá asi 90 až 120 minut. Během spánku člověk prochází několika spánkovými cykly. První cyklus je krátký a má jen jednu fázi REM. S každým dalším cyklem se spánek prodlužuje a fáze REM se prodlužuje.

Překvapí vás tvrzení, že spánek je to nejlepší, co můžete udělat pro své zdraví? Během spánku si totiž vaše tělo i mozek potřebují odpočinout, obnovují se buňky, dochází k potřebné regeneraci tkání, svalů a orgánů.

Spánek je nezbytný i pro:

  • Učení se a zapamatování si
  • Zdraví centrálního nervového systému
  • Emocionální zdraví
  • Podporu imunitního systému

Mladý muž a žena spokojeně spí v posteli

Příznaky nespavosti

Pokud vás trápí nespavost, zkuste se zaměřit na její příznaky. Díky tomu můžete sami poznat, zda byste měli problém se spánkem řešit nebo se jedná jen o přechodný stav, například před důležitou zkouškou ve škole, před velkou životní událostí nebo v důsledku krátkodobého stresu v práci nebo v rodině. Mezi nejčastější příznaky této spánkové poruchy patří:

  • Problém s usínáním
  • Velké množství probouzení během noci
  • Časné ranní buzení
  • Únava a podrážděnost během dne
  • Neschopnost soustředit se

Léčba nespavosti

S léčbou nespavosti vám může pomáhat odborník, ať už se jedná o lékaře nebo psychoterapeuta. Možná je však také přírodní léčba nespavosti s použitím vhodných bylinek pro léčbu nespavosti, ať už se jedná o meduňku, heřmánek nebo třeba zklidňující levanduli.

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit červený kratom, který je ideálním na navození relaxačního stavu a následně příjemného spánku. Kratom působí obecně v malých dávkách jako stimulant, ve větší dávce se však projeví jeho relaxační účinky. Červený kratom má méně procent účinné látky (někdy i dvojnásobně), jeho účinky jsou však naprosto odlišné. Díky nižší koncentraci účinné látky (mitragyninu) si můžete dovolit užít větší dávku. Pro navození relaxačního stavu osobně užívám minimálně dvě plné čajové lžičky. Pokud jste však začátečník, začněte opatrně s menší dávkou a postupně dávku zvyšujte, než naleznete dávku, která Vám vyhovuje.

Léčba nespavosti vždy záleží na příčině, proč se vám nedaří usnout. Můžete se zajímat o změnu životního stylu, ať už se týká dodržování pravidelného spánkového režimu, vytvoření si rituálů před spaním, ale také zde může hrát hlavní roli změna jídelníčku, vynechání sladkostí, tučných pokrmů a také kofeinu i alkoholu. 

Přidejte také pravidelné cvičení, ať už se jedná o váš oblíbený sport nebo alespoň každodenní procházku nebo třeba 30 minutový pobyt v přírodě, i když by se mělo jednat jen o zahradu.

Proč řešit nespavost

Nespavost byste měli rozhodně začít řešit. Může mít totiž negativní vliv na vaše duševní a fyzické zdraví. Při nespavosti hrozí zvýšené riziko nehod, úrazů, ale také chronických onemocnění, kam patří diabetes, obezita a srdeční choroby.

Jak změnit životní styl

Pokud chcete udělat něco pro zdravější životní styl a účinně tak vyléčit nespavost, přinášíme vám ověřené tipy. Vyzkoušejte pravidelné cvičení, kterému se však vyhněte pozdě večer a před spaním. Vynechte na nějakou dobu kávu, černý čaj a také energetické nápoje. Zvyšte svůj pravidelný pitný režim a pijte ideálně čistou vodu. Připravte si před spaním bylinkový čaj, nebo červený kratom.

 

.
.
.

Jaké léky se užívají 

Při nespavosti se můžete setkat i s častým užíváním léků. Mezi ně patří hlavně sedativa, která zklidňují mozkovou aktivitu a usnadňují usínání. Konkrétně to mohou být diazepam, lorazepam a zolpidem. Dále pak také antidepresiva, která jsou účinná právě při léčbě nespavosti, konkrétně trazodon a mirtazapin.

Psychoterapie

Psychoterapie může být užitečná pro lidi, kteří trpí nespavostí způsobenou stresem nebo úzkostí. Mezi nejčastěji používané druhy psychoterapie při léčbě nespavosti patří kognitivně-behaviorální terapie a relaxační techniky.

Blízký záběr na psychoterapeutku, která si píše poznámky při terapii s mužským pacientem

Časté dotazy k nespavosti

Proč se nám nedaří usnout?

V mnoha případech za to může stres, hlava plná myšlenek a neklid. Zkuste si pustit příjemnou hudbu, užijte si chvilku čtení nebo si před spaním dopřejte meditaci. Najděte způsob, jak se co nejlépe uvolnit a užít si oblíbené večerní rituály.

Jaké jsou babské rady na nespavost?

Vyzkoušejte sílu přírody a naordinujte si před spaním bylinkový čaj. Zvolte levanduli, meduňku, heřmánek, mučenku nebo třezalku. Skvělým způsobem, jak uvolnit tělo i mysl je solná koupel nebo aromaterapie.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

WALKER, Matthew P. Proč spíme: odhalte sílu spánku a snění. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2018. Pod povrchem. ISBN 978-80-7555-050-7.

WINTER, W. Chris. Spánek: proč je dobré spát a co dělat, když to nejde. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-1992-1.

ANDERS, Martin.
Nespavost: [jaký je význam spánku, příčiny nespavosti, zásady spánkové hygieny, správné lůžko]. Praha: Jan Vašut, 2000. Radí vám lékař. ISBN 80-7236-181-3.

 
Neuropatická bolest

Trápí vás neuropatická bolest a nevíte, jak si s ní poradit? Inspirujte se tipy a radami, které vám mohou přinést úlevu. Přiblížíme vám, jak neuropatická bolest vzniká, jak se projevuje a jak snížit riziko jejího výskytu.

Mladá žena trpící pálivou bolestí kolene při běhu v městě

 

Obsah článku

 

Co je to neuropatická bolest

Jedná se o bolest, která vzniká nejčastěji v důsledku poruchy nervového systému. Tato porucha může být způsobena několika způsoby poškození nervů, degenerací nervů nebo také narušením nervových drah. 

Projevy neuropatické bolesti

  • Pálení
  • Brnění
  • Mravenčení
  • Ostrá, bodavá bolest
  • Necitlivost

Jak poznat tuto bolest

V některých případech je velmi těžké poznat tento typ bolesti. Symptomy se mohou lišit a jsou velmi rozmanité. Často jsou podobné i jiným typům bolesti a je těžké je mezi sebou rozeznat. Mezi příznaky a projevy však patří:

  • Pálení a také brnění v postižené oblasti. To se může objevit například v nohou, rukou, ale i v jiných částech těla. Toto pálení ani brnění hned tak neustává a často se vrací nejen v pohybu, ale i v klidovém stavu. Pocit pálení cítíte také jako kdyby se na kůži a postiženou oblast nalévala horká tekutina.

  • Necitlivost nebo naopak mravenčení. Neuropatická bolest se může projevovat jaké mravenčení, které je podobné tomu, když si například přesedíte končetinu. Střídat se může také s necitlivostí a pocitem, že je daná část vašeho těla cizí a nemáte v ní vůbec žádný cit.

  • Bodavá a ostrá bolest. I tento typ projevů se objevuje při neuropatických bolestech. Cítit můžete velmi ostrou a bodavou bolest, která vás ochromí. Tato bolest může být krátkodobá, která vás nepříjemně zasáhne a překvapí. Může se však jednat i dlouhodobější a v některých případech trvalou a intenzivní bolest.

  • Změna barvy pokožky a vypadávání vlasů. Dalším projevem neuropatické bolesti může být také vypadávání vlasů a změna barvy pokožky, která působí zašedle až mdle.

  • Nepříjemné a svíravé křeče. U neuropatické bolesti se mohou objevit také křeče, které jsou velmi bolestivé. Svíravý pocit se prodlužuje a máte pocit, že křeč snad nikdy neodezní. Součástí těchto křečí a neuropatické bolesti může být také snížená pohyblivost.

  • Objevit se může také hyperalgezie a alodynie. Hyperalgezie znamená, že obvyklé bolestivé podněty jsou vnímány jako mnohem intenzivnější a bolestivější než normálně. Alodynie znamená, že normálně nebo mírně bolestivé podněty se stávají velmi bolestivými.

Pohled zezadu na mladou ženu s kudrnatými vlasy, která se drží za zády, kde cítí palivou bolest

Příčiny neuropatické bolesti

Mezi velmi časté příčiny patří například cukrovka, rakovina, ale také posttraumatické stavy, případně neurologická onemocnění. Setkat se můžete například s mnohočetnou sklerózou, ale i Parkinsonovou chorobou. Tato bolest vás může nepříjemně potrápit i pokud máte vrozené vady nervů, případně infekci.

Léčba neuropatické bolesti

Nejčastějším způsobem, jak je možné neuropatickou bolest léčit jsou předepsaná antidepresiva, antikonvulziva, ale také opioidy. Stejně tak může pomoci fyzioterapie, psychoterapie a v neposlední řadě také alternativní způsoby léčby, od akupunktury až po akupresuru. Vždy je potřebný individuální přístup a v případě této bolesti je obzvlášť důležité myslet na to, že co pomůže jednomu, nemusí pomoct druhému.

Vyzkoušet můžete tyto metody léčby:

  • Léky

Nejběžnější léčebná metoda využívá moderní medcíny. Neuropatická bolest se může eliminovat pomocí antidepresiv, antikonvulziv a opioidů. Hlavním cílem těchto léčiv je snížit bolest a zlepšit tak kvalitu života.

  • Alternativní léčba

 Pokud vás trápí neuropatická bolest je rozhodně na místě vyzkoušet alternativní způsoby léčby. Mezi ně patří například masáže, jóga, akupunktura i akupresura. Těmito způsoby léčby podpoříte nejen váš fyzický, ale také psychický stav, který je často závislý právě na zmírnění bolestí.

  • Fyzioterapie

Za zmínku rozhodně stojí také fyzioterapie, která má za úkol zlepšit vaši pohyblivost a výrazně tím snížit bolest. Kromě posílení svalů a zlepšení koordinace se naučíte speciální techniky a cviky, díky kterým se vám velmi rychle uleví.

  • Podpora psychiky 

Využít můžete psychoterapie nebo alespoň návštěvu psychologa. Ten vám poradí, jak s danou bolestí pracovat a vysvětlí vám, jaký vliv může mít neuropatická bolest na vaše duševní zdraví. Naučíte se zvládat stres a podpoříte své zdraví.

  • Chirurgický zákrok

 V některých případech je chirurgický zákrok nevyhnutelný. V případě, že vám uleví od bolesti a pomůže, rozhodně neváhejte a potřebnou operaci podstupte. V případě potřeby se obraťte na svého lékaře a najděte společně ideální cestu, jak se neuropatické bolesti zbavit nebo ji alespoň co nejvíc potlačit.

Život s neuropatickou bolestí

Sami určitě víte, jak je těžké normálně fungovat, když vás něco bolí. U neuropatické bolesti to platí stejně tak. Život s tímto typem bolesti může být velmi náročný a výrazně ovlivňuje kvalitu vašeho psychického i fyzického fungování. Neuropatická bolest může nepříjemně ovlivnit spánek, běžný pohyb, ale také práci a osobní život. 

Jak zlepšit svůj stav

Zlepšete svůj životní styl, ať už se to týká spánkové hygieny, zdravého a vyváženého jídelníčku i pravidelného pohybu. Myslete také na svou psychiku a najděte si zájmy, kterým se můžete bez problémů věnovat. Důležité je také:

  • Dodržovat plán léčby

Poraďte se se svým lékařem a odborníky, jak k vaší neuropatické bolesti přistupovat a jak ji léčit. Společně navrhněte léčebný plán, který je nutné dodržovat. Jen tím dokážete výrazně minimalizovat příznaky bolesti a snížit celkovou zátěž, kterou vám bolest do života přináší. 

  • Nebát si říct o pomoc

 Rozhodně si připomeňte, že na to nejste sami. Hledejte podporu u své rodiny i přátel. Můžete se zajímat o různé podpůrné skupiny, kde se setkáte s lidmi, kteří prožívají něco podobného jako vy.  

  • Naučit se relaxačním technikám

 Vyzkoušejte také relaxační techniky, které vedou k uvolnění. Mezi nimi na prvním místě meditace, jóga, ale také cvičení tai-či. Za zmínku stojí i hluboké dýchání a také otužování.

 

.
.
.

Babské rady k neuropatické bolesti

U babských rad vždy buďte opatrní a nebojte se poradit s lékařem. Vždy myslete na to, že neuropatická bolest je zdravotní problém, který kromě jiného vyžaduje i odbornou lékařskou péči a přístup moderní medicíny

Vyzkoušet však můžete obecné tipy a rady, které vám mohou pomoci. V žádném případě však nic nedělejte na sílu a nenuťte se do aktivit, zhoršující váš stav. To, co jednomu funguje, vám fungovat nemusí a naopak. Zkuste poslouchat své tělo a dbát lékařských doporučení.

Aplikace teplých nebo studených obkladů

Věděli jste, že studené obklady snižují zánět a otok? Naopak teplé obklady uvolńují napětí a ztuhlost svalů. Využijte teplo nebo chlad, podle toho, jaké jsou projevy a příznaky neuropatické bolesti přímo u vás.

Vhodně zvolené cvičení

Nebuďte na sebe příliš přísní, ale přesto se snažte věnovat aktivnímu pohybu. Pravidelnost ve cvičení, ať už se jedná o zmíněnou jógu nebo například fyzioterapeutické cvičení vám pomůže zmírnit napětí ve svalech. Zároveň udrží vaše tělo v kondici a sníží tak zátěž na nervy.

Rozmazlete se masáží

Skvělým způsobem, jak uvolnit napětí ve svalech jsou i pravidelné masáže. Dopřejte si je klidně jednou týdně. Užijte si chvíli relaxace, ale zároveň můžete zlepšit prokrvení v oblastech, kde vás trápí bolest.

Zatočte se stresem

Překvapí vás, že velký vliv na bolest má také stres? Častý a opakující se stres může nepříjemně zhoršovat projevy neuropatické bolesti. Snažte se tedy najít způsoby, jak se stresem účinně bojovat. 

Mladá žena leží na lehátku zatímco je masírovaná

Čím je neuropatická bolest způsobena a jak snížit její riziko

Obecně se nedá říct, co přesně tuto neuropatickou bolest způsobuje. V tomto případě může být na vině několik faktorů. Mezi nimi nemoc, úraz nebo také genetické predispozice. Některé z nich je možné ovlivnit a výrazně se podílet na snížení rizika neuropatické bolesti. Vyzkoušet můžete:

Pravidelné lékařské kontroly

Dbejte na svůj zdravotní stav a navštěvujte svého praktického lékaře. Nevynechávejte preventivní prohlídky a pokud trpíte onemocněním, jako je diabetes, revmatoidní artritida a další, je potřeba pravidelně sledovat svůj stav. Správná léčba a kontrola základního onemocnění mohou pomoci snížit riziko neuropatické bolesti.

Udělejte něco pro své tělo

Budete překvapeni, ale i pracovní prostředí a správná poloha těla při sezení, stání i ležení mohou být skvělým způsobem, jak snížit riziko neuropatické bolesti. Právě tyto špatné ergonomické návyky způsobují opakované pohybové poruchy a problémy s nervovým systémem. Nejen správná ergonomie, ale také pravidelné přestávky během sedavé práce, včetně protažení, mohou pomoci snížit riziko vzniku neuropatické bolesti.

Podpora zdravého životního stylu

Zařaďte do svých pravidelných každodenních aktivit pravidelné cvičení, zajímejte se o zdravou stravu a dopřejte si dostatečné množství kvalitního spánku. Jen tak udržíte svůj nervový systém v dobrém stavu a výrazně snížíte riziko veškerých onemocnění, včetně neuropatické bolesti. V případě, že vás tato bolest trápí se vyhněte užívání alkoholu a také kouření. Pozor si dejte na úrazy, a to pomocí ochranných pomůcek, ale i ochranných opatření, ať už v práci, tak v soukromém životě.

Mladý muž a mladá žena společně běhají a usmívají se při tom

Časté dotazy na téma neuropatická bolest

Co jíst při neuropatické bolesti?

Zařaďte do svého jídelníčku čerstvé ovoce, zeleninu, ale také mléčné výrobky, drůbeží maso a ryby. Nezapomínejte ani na zdravé tuky v podobě ořechů a semínek. 

Jak zastavit neuropatickou bolest?

Vždy se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Ve většině případů se užívají léky proti bolesti, ale také antidepresiva nebo antikonvulziva. U některých typů bolestí se používají opioidy. 

Jaké bylinky používat na tuto bolest?

Vyzkoušet můžete kurkumu, která patří k nejpoužívanějším bylinkám, v případě neuropatické bolesti. Výhodou kurkumy jsou antioxidační vlastnosti, ale také silné protizánětlivé účinky.

Pohled shora na zeleninu a ovoce

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

MAZANEC, Radim. Neuropatická bolest zad: informace pro pacienty. [Praha: Maxdorf], c2014. ISBN 978-80-7345-418-0.

MAZANEC, Radim. Neurologická diagnostika neuropatické bolesti: ve výzkumu a klinické praxi. Praha: Maxdorf, [2016]. ISBN 978-80-7345-475-3.

ROKYTA, Richard, Miloslav KRŠIAK a Jiří KOZÁK, ed. Bolest: monografie algeziologie. Praha: Tigis, 2006. ISBN 80-903750-0-6. 



 
Co je to lucidní snění a jak jej dosáhnout

Slyšeli jste už o tématu lucidního snění, kdy dokážete ovládat své sny a ovlivnit v nich své chování a jednání? Přiblížíme vám tento způsob snů a věřte, že se začnete těšit každý den do postele. Užijte si nejen ten reálný, ale i snový život. 

Pohled zezadu na muže stojícího na mostu v moři znázorňující vstup do snu

Obsah článku


Lucidní snění je stav vědomí, ve kterém je snílek schopen si uvědomit, že spí a ovládat své sny. Lucidní sny mohou být velmi příjemné a zábavné, ale mohou být dokonce použity jako určitý druh psychoterapie k řešení problémů, učení a osobnímu růstu.

Techniky, jak dosáhnout lucidního snění

Pokud byste chtěli zažít lucidní snění, můžete vyzkoušet několik ověřených technik. Některé z nich jsou velmi běžné, jiné jsou náročnější a je tak zapotřebí trénink a zkoušení toho, co vám sedne nejlépe.

Vizualizace

Jedná o vcelku jednoduchou techniku, při které si vizualizujete sami sebe, jak lucidně sníte. Před spaním si klidně nahlas řekněte, že chcete mít lucidní sny, a poté se ve své mysli na tuto situaci zaměřte. Představujte si, co všechno ve snech chcete zažít a co v nich budete ovlivňovat. Výrazně tím zvýšíte pravděpodobnost, že přijde právě lucidní snění.

Spánková deprivace

Slyšeli jste už o tomto pojmu? Zjednodušeně se dá říct, že spánková deprivace je jiný název pro nedostatek spánku. Využijte tuto situaci ke svému prospěchu. Pokud máte velké množství práce, domácích povinností a dalších aktivit, často se tak stane, že začnete pociťovat únavu. Zkuste ji ještě nějakou dobu překonat a posuňte své hranice ještě o kousek dál. 

Myslete však na to, že spánek je k životu důležitý a kromě regenerace fyzického těla přispívá k dobrému psychickému stavu. Nepraktikujte tuto metodu často a spíš se ji snažte použít v případech, kdy už se z jakéhokoliv důvodu stalo, že jste málo spali nebo spánek dokonce vynechali úplně. 

Testování reality 

Další metodou, jak podpořit lucidní snění je testování reality. Jedná se o techniku, ve které se sledujete přes den, v běžné realitě, abyste zjistili, zda spíte nebo ne. Postupným cvičením a trénováním dokážete tuto kontrolu a testování přenést i do svých snů. Následně si ve snu uvědomíte, že spíte a dokážete tak lépe svůj sen ovládat. 

Snový deník

Pro zkoumání, poznávání a ovlivňování snů si založte snový deník. Jedná se o skvělou pomůcku, díky které si zapamatujete stále víc svých snů a nakonec dokážete i lucidně snít. 

Snový deník nechte ležet vždy na nočním stolku a zkuste si do něj svůj sen zapsat ihned po probuzení. Pokud se vám často stává, že sny po probuzení zapomenete, zůstaňte ještě chvíli v posteli se zavřenýma očima a jen si svůj sen připomeňte v mysli a zopakujte si jej. Zapište si jej až posléze po probuzení. V tomto případě platí také to, že čím víc budete trénovat, tím více se vám podaří si snů zapamatovat.

Spánková poloha

Věděli jste, že dokonce i poloha ve které spíte dokáže výrazně ovlivnit, jaké sny se vám budou zdát a co v nich budete zažívat. Pro lucidní snění se obecně doporučuje poloha vleže na zádech

Meditace

Skvělým způsobem, jak se před spaním naprosto uvolnit a dosáhnout také lucidního snění je meditace. Je na vás, zda vyzkoušíte řízenou meditaci s hudebním podkladem, mluvené slovo nebo třeba meditaci, která je vytvořená přímo vám na míru. V každém případě si před spaním vytvořte příjemnou atmosféru. Zhasněte světla, ztište svůj telefon a nenechte se nikým rušit.

Počítejte s tím, že i když budete kombinovat tyto jednotlivé techniky a budete se o lucidní snění nějakou dobu snažit, nemusí se vám to podařit hned napoprvé. Buďte v této situace trpěliví a také vytrvalí, jen tak se dostaví úspěch. 

.
.
.

Proč lucidně snít

Nejenže si můžete výlet do své snové říše užít stejně jako reálný život, ale zároveň si zde dovolíte i věci, které běžně neumíte. Ať už je to setkání s různými bytostmi, létání, skákání do neuvěřitelných výšin, případně návštěva jiných světů.

Jedná se také o terapeutickou metodu, pomocí které je možné řešit psychické i fyzické problémy, dotýkající se vás v realitě. Lucidní snění je skvělým způsobem, jak podpořit osobní rozvoj a nahlédnout ještě o trošku hlouběji do svého podvědomí a celkově do své duše. Možná právě tímto způsobem zjistíte, že klíč k vyřešení svých problémů máte celou tu dobu u sebe.

  • Lucidní snění je zábavné
  • Pobavíte se a klidně i zasmějete
  • Zažijete vše, po čem toužíte
  • Naučíte se o sobě něco nového
  • Prozkoumáte tajná zákoutí lidského vědomí

Žena stojící v astrálním světě znázorněném jako vesmir

Jak vytvořit ideální prostor pro spánek

Před spaním si můžete vytvořit určité rituály, díky kterým lépe usnete. Může to být horká vana s příjemnou hudbou, zmíněná meditace nebo například chvilka strávená s knihou. Snažte se před spaním vyhnout modrému světlu, odložte tedy alespoň hodinu až dvě před ulehnutím mobilní telefony, tablety, a vypněte také počítač i televizi.

Navoďte příjemnou atmosféru pomocí tlumeného světla. Snažte se už před spaním ponořit sami do svého světa. Zhodnoťte si stávající den a uzavřete si ve své mysli veškeré otázky, které se vám v hlavě objevují a mohly by vás rušit. V ideálním případě již mějte naplánovaný další den, abyste o tom nemuseli přemýšlet přímo před spaním nebo dokonce to řešit v noci ve snech. 

Před samotným usnutím si připomeňte přání, aby se vám zdáli lucidní sny a mějte po ruce nachystaný i snový deník. Pokud vás v noci potká něco zajímavého, nebojte se rozsvítit lampičku na nočním stolku a své postřehy a poznatky si zapište dřív než je zapomenete.

Žena meditující v posteli před spánkem

Jak pomáhá spánkový rytmus

Věděli jste, že lucidní snění dokáže podpořit i spánkový rytmus? Zkuste jej ustálit na určité hodině. Začněte pomalými kroky, ale naplánujte si, že půjdete spát nejpozději například do 23 hodiny. Snažte se toto předsevzetí dodržet a vytvořte si tak zvyk, že chodíte spát v určitou hodinu. 

Tímto způsobem dokážete podpořit nejen příjemnější spánek, ale také možnost lucidního snění, které se objevuje v REM fázi. Tato fáze nastává poprvé zhruba hodinu a půl po usnutí. Poté se opakuje zhruba každých 90 minut. Je tedy dobré naplánovat si také dostatečně dlouhý spánek, aby si tělo odpočinulo, ale zároveň aby měly lucidní sny čas přijít.

Mladá žena spící ve své posteli

Co dělat před spaním

  • Uvolněte se a meditujte
  • Vyhněte se alkoholu a kofeinu
  • Nenechte se rušit zvuky a světly
  • Snažte se usínat s čistou hlavou

Lucidní snění, při kterém si uvědomujete, že právě sníte může být také zajímavou formou, jak rozvinout svoji kreativitu. Napadlo vás někdy, že vaše sny se odehrávají ve světě a v prostředí, které vytvořila vaše hlava a vaše vlastní myšlení? Zajímali jste se někdy o to, kde slavní umělci, ať už se jednalo o malíře, sochaře nebo třeba zpěváky a spisovatele tak často berou svou inspiraci? Ano, opravdu je to v mnoha případech snová předloha, lucidní snění nebo dokonce i astrální cestování.

V lucidním snění máte vy sami kontrolu nad veškerými akcemi, rozhodnutími, ale také setkáním s lidmi. Můžete mít pocit jako byste byli v bdělém stavu nebo téměř před probuzením. Nebojte se trénovat tím, že změníte průběh svého snu, případně ovlivníte jednotlivé konkrétní akce. Pokud vás například někdo honí a vy mu nemůžete utéct, přidejte si do snu kolečkové brusle na nohy, vyzkoušejte utéct pomocí opodál stojícího kola nebo prostě nechte vašeho pronásledovatele jednoduše zmizet. 

Díky umění lucidního snění se zbavíte také množství nočních můr a nočních děsů. Už žádný pád do prázdna, uvíznutí ve výtahu nebo například boj s neznámým zlodějem. Žádné strašidelné a děsivé situace, jen klidný a příjemný spánek, ve kterém děláte to, co máte rádi a co se vám líbí. 

.
.
.

Tip na otočení situace

Zkuste před spaním myslet na určitou věc, o které by se vám mělo zdát. Lucidní snění podpoříte i tím, že dáte volný průchod své kreativitě. Buďte to vy, kdo vytvoří přesný scénář vašeho snu. Nebojte se do tohoto způsobu snění vnést i nové nápady, co byste ještě mohli zažít. Počítejte s tím, že se vám lucidní snění nemusí podařit každou noc, ale i pár nocí, kdy ovládnete své snění vás bude motivovat zkoušet to dál.

Lucidní snění je dovednost, kterou můžete trénovat a zdokonalovat. Pro některé lidi může být obtížné dosáhnout tohoto stavu, zatímco jiní se mohou stát přirozenými lucidními snílky. Nezáleží na tom, jakým způsobem se k němu dostanete, ale že jej zažijete i vy na vlastní kůže. Věřte, že to může být opravdu fascinující a obohacující zážitek, o který rozhodně nechcete přijít.

Ruka píšicí do deníku

Časté dotazy o lucidním snění

Kdo může zažít lucidní snění?

Lucidní snění může zažít každý. Opravdu je to jen na testování svých dovedností a zkoušení různých technik, jak lucidní snění vnést i do svého života. Pokud vám to nějakou dobu nepůjde, nezoufejte a buďte v tomto směru vytrvalí a trpělivý.

Je lucidní snění nebezpečné?

Všeobecně se dá říct, že se jedná o bezpečnou praktiku, jak poznat sám sebe a vnést do svého života nové a ojedinělé zážitky. Samozřejmě je potřeba k této technice snů přistupovat s určitou obezřetností a opatrností. Je potřeba vždy umět rozlišit sny od reality a vyhnout se spánkové paralýze.

Jak se probudit z nepříjemného snu

Pokud se vám zdá nepříjemná noční můra a vy testujete své lucidní umění, vyzkoušejte například průchod vámi vytvořenými dveřmi zpět do reality. Můžete také do reality skočit, vyletět vzhůru nebo například si představit sami sebe na posteli, jak se probouzíte.

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

KÁŠ, Svatopluk. Neurologie v běžné lékařské praxi. Praha: Grada, 1997. ISBN 80-7169-339-1.

LABERGE, Stephen. Lucidní snění: naučte se vědomě snít. Praha: Portál, 2022. ISBN 978-80-262-1882-1.

MCELROY, Mark. Lucidní snění pro začátečníky: jednoduché techniky pro utváření interaktivních snů. Olomouc: Fontána, [2021]. ISBN 978-80-7651-044-9.

 

 
Nejznámější léčivé rostliny

Spoléháte na klasickou medicínu nebo jste otevření i alternativním přístupům? Například fytoterapie, tedy léčba bylinami a léčivými rostlinami má více než tisíciletou tradici. Víte, jaké jsou nejznámější rostliny s léčivými účinky a jak vám mohou pomoci?

Pohled shora na usušené léčivé byliny v dřevěných lžících a mísách

Obsah článku

Pohled do historie

Překvapí vás, že již v době pravěku lidé sbírali nejen plody, ale také listy, květy a kořeny léčivých rostlin? Již v této době tak byly mnohé byliny používány nejen jako dochucovadlo nebo jiná součást potravy, ale také jako prostředek k vnitřnímu i vnějšímu léčení

Písemná zmínka

Pokud byste chtěli najít první písemné záznamy o bylinkách a léčivých účincích rostlin, museli byste se vrátit až k roku 3000 před naším letopočtem. Právě v této době vznikla, konkrétně v Číně, první kniha o léčivých bylinách

Do současnosti zaznamenaly léčivé rostliny velký pokrok. Mnohé z nich používáme každodenně, například v čaji, tinktuře nebo třeba v tabletách. Víte, jaké rostliny patří mezi nejznámější? Na seznamu by rozhodně neměl chybět:

  • Měsíček lékařský
  • Máta peprná
  • Řebříček obecný
  • Heřmánek pravý
  • Šalvěj lékařská
  • Tymián obecný
  • Levandule lékařská

Hrníček naplněný mátovým čajem s lístky máty peprné

Měsíček lékařský

Najdete jej také pod latinským názvem Calendula officinalis. Jeho květy jsou obvykle žluté a oranžové barvy. Můžete si připravit měsíčkový olej nebo měsíčkový výtažek z květů této rostliny a aplikovat jej na postiženou oblast. Můžete také použít měsíček ve formě čaje nebo tinktury.

Co se týče jeho léčivých vlastností, bývá často vyhledáván kvůli svým protizánětlivým a hojivým účinkům. Měsíček je nejčastěji používán k léčbě kůže, kožních problémů a z nich stojí za zmínku akné, ekzémy nebo také popáleniny. Bývá součástí mastí z lékárny, ale měsíčkovou mast si můžete vyrobit i doma.

Máta peprná

I když je máta peprná častou přísadou do míchaných drinků nebo součástí studené i teplé kuchyně, jedná se o léčivou rostlinu. Její latinský název zní Mentha piperita. Obsahuje mentol, který má chladivé a uklidňující účinky. Můžete si připravit čaj z máty peprné a vypít ho po jídle, abyste zlepšili trávení. Můžete také použít mátu peprnou jako esenciální olej a vtírat ji do kůže nebo inhalovat, aby zmírnila bolesti hlavy nebo uvolnila svalové napětí.

Máta je známá svými protizánětlivými a protibakteriálními účinky. Tato bylinka se používá také k léčbě bolestí břicha, pomáhá napravit rozhozené trávení, působí proti nevolnosti a tišší dokonce i migrény.

Ženské ruce drží čerstvou mátu peprnou

Řebříček obecný

Tuto léčivou rostlinu má na zahradě téměř každý z nás. Její latinský název je Achillea millefolium. Řebříček můžete použít jako čaj, tinkturu nebo mast. Pro zlepšení trávení můžete vypít šálek řebříčkového čaje po jídle. Tinkturu řebříčku můžete aplikovat na postiženou oblast, například při bolesti svalů nebo kloubů. Mast z řebříčku může pomoci při hojení drobných řezů a oděrek.

Řebříček se pyšní protizánětlivými a analgetickými účinky. Velmi často se používá k léčbě bolesti hlavy, ale umí pomoci i při zažívacích problémech. Je velkým pomocníkem také při léčbě menstruačních bolestí.

Heřmánek pravý

Co vás napadne jako první, když se řekne Heřmánek? Mnozí si představí heřmánkový čaj. Tuto léčivou bylinku najdete pod latinským názvem Matricaria chamomilla. Heřmánek pravý obsahuje účinné látky, jako jsou flavonoidy a kyselina azulenová, které mu dávají protizánětlivé, protibakteriální a uklidňující účinky. Heřmánek pravý se často používá jako čaj nebo vodní výluh.

Potěší vás nejen protizánětlivé vlastnosti, ale také působení jako mírné sedativum. Heřmánek vás dokáže zklidnit a zmírnit úzkost i nespavost. Navíc se používá i k léčbě kožních problémů.

květy heřmánku pravého, který roste na louce

Šalvěj lékařská

Pod latinským názvem Salvia officinalis se skrývá Šalvěj lékařská. Šalvěj obsahuje řadu účinných látek, jako jsou silice, třísloviny a flavonoidy, které jí dávají antibakteriální, protizánětlivé, antioxidační účinky

Nejčastěji se používá k léčbě bolestí v krku. Určitě si můžete vzpomenout na oblíbené pastilky. Funguje také proti nachlazení a dokonce pomáhá i s léčbou zánětu dásní.

Tymián obecný

Na vlastní zahradě můžete pěstovat také léčivý Tymián obecný, s latinským názvem Thymus vulgaris. Tymián obsahuje řadu účinných látek, jako jsou thymol a karvakrol. Můžete si připravit čaj z tymiánu nebo si udělat inhalaci, aby vám ulevil od dýchacích obtíží.

Tato léčivá bylina má protizánětlivé a také protibakteriální účinky. Nejčastěji se používá k léčbě respiračních infekcí. Tymián bude vašim “zachráncem”, pokud vás nepříjemně potrápí kašel nebo nachlazení.

Blízký pohled na tymián zasazený na zahrádce

Levandule lékařská

Poslední známou a oblíbenou bylinkou je Levandule lékařská, pod latinským názvem Lavandula angustifolia. Kromě toho, že se jedná o krásnou květinu, která ozdobí každou zahradu, spolehnout se můžete na její protizánětlivé účinky

Kromě toho se levandule často používá k ošetřování kůže, zejména při akné, ekzému a lupénce, protože má antiseptické a protizánětlivé účinky. Levandulový olej se také používá k hojení drobných řezů a popálenin. Levandule je sedativní, a to podobně jako zmíněný heřmánek. Díky svým vlastnostem se často používá k léčbě deprese, úzkostí, ale také při bolestech hlavy. Oceníte ji i při problémech s nespavostí.

U všech těchto léčivých rostlin je důležité uvědomit si, že byste se o konkrétním používání měli vždy poradit se svým lékařem. Myslete na to, že některé byliny mohou snižovat, jiné zase zvyšovat tlak. Pokud navíc užíváte i další léky na předpis, rozhodně věnujte pozornost tomu, s čím je kombinujete.

Sběr bylinek

Bylinky můžete sbírat v přírodě, v lese nebo na louce. Vždy však dbejte na to, abyste danou bylinku nezaměnili s jinou, například jedovatou rostlinou.

Při samotném sběru dbejte na tato pravidla:

  • Nesbírejte bylinky na místech, kde to je zakázáno. Může se jednat o zámecké zahrady, místa ve městech nebo třeba místa, kde jsou bylinky ošetřeny pesticidy, herbicidy a jinými chemickými látkami. 
  • Bylinky sbírejte do papírových nebo textilních pytlů, abyste zabránili kondenzaci vlhkosti a vzniku plísní.
  • Nesbírejte bylinky ani poblíž silnic, železniční trati nebo průmyslových zón. Takto znečištěné rostliny, které mají i kořeny v nevhodné hlíně by nebyly téměř k použití.
  • Sbírejte bylinky v období, kdy jsou v plném květu, a pokud možno ráno, kdy je obsah účinných látek nejvyšší.
  • Neodstraňujte všechny rostliny z jednoho místa, ale sbírejte pouze část rostliny a nechte dostatek pro další růst a šíření.

Pokud si nevíte rady, nebojte se poradit s odborníkem, který bylinkám rozumí a dokáže vám je nejen určit, ale zároveň připomene jejich léčivé vlastnosti

Zahradnice drží dřevenou bedýnku s levandulí

Pěstování léčivek

Pokud máte zahradu u domu, před domem nebo alespoň balkón, můžete si směle zkusit pěstování léčivek. 

  • Nejdříve vyberte místo, kde je dostatek slunečního světla a dobré odvodnění tak, aby bylinkám zbytečně nezahnívaly kořeny. Většina léčivých bylin preferuje slunné místa, některé mohou mít rády i polostín.
  • Zajímejte se o půdu, do které bylinky sázíte. Vyberte si dobře odvodněnou, mírně kyselou a živnou půdu. Přidání organického hnojiva a rašeliny může pomoci zlepšit půdní kvalitu.
  • Vyberte si bylinky, které se hodí pro vaše potřeby. Některé bylinky jsou vhodné pro léčení různých onemocnění, zatímco jiné jsou vhodné pro vaření.
  • Léčivé bylinky lze pěstovat buď z setí nebo z sadby. Setí se provádí přímo do půdy, zatímco sadba se zasazuje do připravené záhonu. Některé bylinky lze rozmnožit i řízkováním.
  • Bylinky je třeba pravidelně zalévat, zejména v horkých letních měsících. Hnojení lze provádět organickým hnojivem nebo kompostem.

Pohled shora na mužské ruce, jak sází levanduli

Na co si u bylinek dávat pozor

  • Správné dávkování
  • Alergické reakce
  • Interakce s léky
  • Správné skladování
  • Rozpoznání správné rostliny

Je důležité dodržovat doporučené dávkování uvedené na obalu nebo podle doporučení lékaře či odborníka na byliny. Některé byliny mohou způsobit alergické reakce, zejména u lidí s citlivou kůží. Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se s lékařem nebo odborníkem na byliny ohledně jejich bezpečného užívání.

Léčivé byliny je třeba skladovat správně, aby si uchovaly své léčivé vlastnosti. Většinou se uchovávají v suchu, tmy a chladu, aby nedošlo k poškození. Při sběru bylin je důležité zajistit si, že jde o správnou rostlinu. Některé byliny jsou si velmi podobné a mohou být zaměněny s jinými druhy, které mohou být nebezpečné nebo neúčinné.

 

.
.
.


Časté dotazy o léčivých rostlinách

Dají se léčivé bylinky užívat vnitřně?

Ano, některé bylinky se dají užívat vnitřně. Můžete si z nich připravit čaj, výluh nebo je přidat do salátu, do smoothie nebo i do jiných receptů. Pokud si nejste jistí, vždy se ptejte na radu odborníka.

Je možné se léčivkami předávkovat?

Ano, určitě se nedoporučuje vypít například k snídani litr nebo 2 litry bylinkového čaje. Dopřejte si 2 až 3 šálky čaje denně, případně se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Rozhodně si nemyslete, že větším množstvím bylinek zvýšíte jejich léčivé účinky.

Kdy se bylinky sbírají?

Každá bylinka to má jinak. Některé bylinky se sbírají na jaře, jiné v létě, část léčivek můžete sbírat na podzim a nechat je usušit. Obecně se dá říct, že nať bylinek se sbírá na počátku květů nebo těsně před jejich odkvetením. Kořeny se pak sbírají velmi brzy na jaře nebo naopak později na podzim.

Set dřevených misek plných bylinek s uprostřed stojícím šálkem horkého čaje

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

NEUBAUER, Štěpán, Karel KLIMEŠ a Ludmila ČERNÁ. Léčivé rostliny. [Sv.] 2., Sbírané léčivé rostliny. Praha: Svépomoc, 1986.

DLOUHÝ, František. Léčivé rostliny: (herbář) : jejich popis, pěstování a upotřebení. 5. vyd. V Praze: I.L. Kober, 1923.

SCHÖNFELDER, Peter a Ingrid SCHÖNFELDER. Léčivé rostliny. Praha: NS Svoboda, 2001. Příroda do kapsy. ISBN 80-205-1017-6.

 
Jak rychle usnout

Chcete si lehnout do postele, přestat se převalovat a užít si slastný spánek? Možná vám to nejde tak, jak byste si přáli a ráno jste po probdělé noci bez energie. Spánek je opravdu důležitou součástí našeho života. Inspirujte se tipy a radami, jak rychle a snadněji usnout.

Mladá žena se usmívá ve spánku 

Obsah článku

 

Proč je spánek důležitý

Určitě víte, že je spánek důležitý, a to nejen pro naše tělo, ale také pro mozek. Během spánku lidský organismus nejen odpočívá, ale také regeneruje. Dochází k mnoha důležitým činnostem v těle, ať už se týkají imunitního systému, psychického stavu nebo třeba zvyšování fyzické kondice.

mladý atraktivní muž spí spokojeně v posteli

Tyto důvody potvrzují, že spánek je nezbytný:

1) Imunitní systém

Při spánku se posiluje imunitní systém. Ten se odpočinkem učí fungovat efektivněji a snižovat riziko onemocnění. S imunitním systémem je spojeno také správné trávení. I proto se doporučuje jíst alespoň dvě až tři hodiny předtím, než chcete usnout.

2) Regenerace

Hlavním úkolem spánku je regenerace těla. Právě v noci, kdy tělo zdánlivě odpočívá, dochází k mnoha vnitřním procesům. Mezi nimi například opravování tkání a buněk, které se během dne poškodily. 

3) Schopnost učit se

Všimli jste si někdy, že pokud jste nespali příliš dobře, nedokáže se během dnes soustředit? Během spánku si mozek ukládá a zpracovává nové informace. Zjednodušeně se tedy dá říct, že se učí, a to veškeré, co za daný den prožil. Tento způsob ukládání a zpracovávání informací, když spíte, vede také k lepší paměti a schopnosti rychleji a snadněji se naučit nové věci.

4) Psychická vzpruha

Spánek je důležitý pro dobrou náladu. Určitě si všimnete, že nevyspalí lidé jsou často podráždění a unavení. Na první pohled můžete vidět, že jsou zcela bez energie, velmi často se také potýkají s emocionální nerovnováhou.

5) Fyzická kondice

Máte přes den velký fyzický výdej? V takovém případě je pro vás kvalitní spánek opravdu nutností. Ve spánku můžete výrazně podpořit svou fyzickou výkonnost a vaše tělo doplní dostatečné množství energie na další náročný den. 

mladá atraktivní brunetka se usmívá a sedí na své posteli v pyžamu a spací masce

Spánková hygiena

Nedostatek spánku se velmi rychle projeví na fyzickém i psychickém zdraví. Pokud jste někdy kvůli práci, škole nebo třeba jiným povinnostem nespali víc než 48 hodin, může již docházet k bolestem hlavy, kloubů, svalů a pocitu, že usnete klidně i za chůze. 

Dlouhodobý nedostatek spánku má navíc negativní vliv na celkové zdraví. Spánková hygiena rozhodně patří k hlavním prioritám, co pro sebe můžete udělat v rámci zdravého životního stylu.

Zajímejte se o způsoby, jak ovlivnit kvalitu, ale i délku svého spánku. Snížíte tím riziko problémů se spánkem, celkovou nespavostí, ale dokonce i hrozící spánkové apnoe. Vyzkoušejte některé z těchto tipů, jak zlepšit svůj spánek a rychle usnout:

Pravidelný spánek

Prvním krokem je vytvoření si pravidelného spánkového režimu. Snažte se každý den vstávat a také chodit spát v podobnou hodinu. Zkuste tento režim dodržet i o víkendech. Věřte, že velmi brzy začnou fungovat vaše biologické hodiny a zhruba po měsíci pravidelného spánku se klidně v danou hodinu probudíte i bez budíku.

Prostředí je důležité

Myslíte si, že se dá kvalitně spát téměř všude? V tomto případě je opak pravdou. Vytvořte si příjemné a uklidňující prostředí. Není nad to, když je ložnice místem, kam se opravdu těšíte po náročném dni. Snažte se spát ve tmavé, tiché a dobře vyvětrané místnosti, ve které vás nebude nic rušit.

Čemu se před spaním vyhnout

Máte problémy s usínáním a máte pocit, že děláte vše správně? Zamyslete se nad tím, zda během dne často nesaháte po stimulantech, kam patří například kofein, alkohol a nikotin. 

Cvičení ne, procházka ano

Vyhněte se před spaním náročným fyzickým aktivitám. Pokud si chcete zacvičit, raději zvolte ráno nebo třeba pozdní odpoledne. Necvičte však hodinu až dvě před spaním. Vaše tělo by bylo plné endorfinů a nabité energie. Klidně si však před spaním dopřejte procházku nebo pomalou lekci jógy.

Vyzkoušejte relaxaci

Zajímejte se o vhodné relaxační techniky, kam patří meditace, hluboké dýchání, ale také poslech relaxační hudby. Svou mysl uklidníte také relaxací v koupeli, mazlení s domácími mazlíčky nebo příjemným časem, který strávíte se svým protějškem.

.
.
.

Rituály oceníte

Skvělým způsobem, jak podpořit rychlé usínání jsou také pravidelné rituály. Jeden z nich může být zmíněná horká koupel, dalším pak například pití bylinkového čaje před spaním. Klidně si pusťte oblíbený seriál nebo film, případně si užijte před spaním chvíli s knihou. 

Pokud stále nemůžete usnout, nebojte se tuto situaci konzultovat také se svým lékařem. V některých případech je nutné navštívit také spánkové centrum nebo odborníka na poruchy spánku. 

roztomilá dívka sedí komfortně na židli s čajem a čte si knihu

Individuální přístup

Co se týče spánku a jeho působení na zdraví, vždy myslete na svou individualitu. Někomu pomůže jeden z výše uvedených tipů, pro někoho je vhodná jejich kombinace. Myslete nejen na své preference, ale také na své potřeby. 

Zajímavým způsobem, jak podpořit svou spánkovou hygienu, jsou také babské rady. Vyzkoušejte některé z nich a využijte tradiční lidovou moudrost.

  • Už v minulosti se doporučovalo vypít před spaním bylinkový čaj, ideálně s heřmánkem nebo meduňkou. Skvěle však funguje také teplé mléko s lžičkou medu.
  • Pokud si připravujete relaxační koupel, přidejte do ní pár kapek levandulového esenciálního oleje. Stejně tak si můžete tento olej kápnout na polštář. Stejně dobře funguje i esenciální olej s mátou, ylang-ylang nebo bergamot.
  • Vyzkoušejte teplý obklad nebo horkou vodní láhev. Umístěte ji pod hlavu, na místo krku a uvidíte, že vás příjemný a hřejivý pocit ukolíbá až ke klidnému spánku.
  • Zkuste hodinu před spaním omezit modré světlo. Vypněte tak telefon, tablet, ale i počítač a televizi. Uvidíte, že již za krátkou dobu se může váš spánek výrazně zlepšit.

Lidé se také ptají:

Jak usnout za minutu

Vyzkoušejte rychlou a meditační techniku, kdy se pokusíte o zhruba pět až šest plných a vědomých dechů. Snažte se vydechovat ústy a nadechovat nosem. Počítejte při nádechu do čtyř, při výdechu pak počítejte do šesti. 

Jak usnout ve stresu

Pokud se vám nedaří usnout ani když už se nějakou dobu převalujete v posteli, na chvíli vstaňte a věnujte se čtení, psaní nebo kreslení. Tato činnost zklidní vaši mysl a “přeladí” ji na jiné téma, než jsou denní starosti a s nimi spojený stres.

Jak dlouho vydrží člověk bez spánku

Světový rekord se pohybuje okolo 11 dní bez spánku. Při experimentech je průměrná doba bez spánku okolo 8 dnů. Pokud však nebude spát delší dobu běžný a netrénovaný ani jinak nepřipravený člověk může dojít až ke spánkové deprivaci a vaše psychické i fyzické tělo bude trpět.

Žena odpočívající s šálkem dobrého čaje

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. [s.l.]: Svojtka & Co., 1999. ISBN 80-7237-256-4. Kapitola Potraviny a výživa - spánek a sny

Spánek – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1nek

WALKER, Matthew P. Proč spíme: odhalte sílu spánku a snění. Druhé, aktualizované vydání. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2021. Pod povrchem. ISBN 978-80-7555-122-1.

 
Jak se zbavit stresu

Každý z nás zažívá denně stresující situace. Je jedno, zda je to při cestování, v práci, při plnění domácích povinností nebo třeba ve škole. Stres nás obklopuje téměř všude, přesto existují způsoby, jak s ním účinně bojovat. Poradíme vám, jak se zbavit stresu a užívat si život naplno.

Vystresovaná žena křičí nad svým notebookem

Obsah článku

 

Co je to stres

Stres je fyziologická a psychologická reakce na vnější podněty, které se vnímají jako hrozba nebo výzva pro fyzickou nebo duševní rovnováhu. Jedná se o nepříjemný pocit úzkosti, kterou mohou provázet fyzické projevy našeho těla. 

Čím je stres způsoben

Stres může být způsoben různými faktory, jako jsou pracovní tlak, osobní problémy, zdravotní obtíže, finanční potíže, nebo životní změny. Stres však může mít jak pozitivní, tak negativní účinky na lidské zdraví. Krátkodobý stres může být užitečný pro zvládnutí nebezpečných situací, jako je například obrana proti útoku. Nicméně, pokud stres trvá déle a člověk nezvládá s tímto stresem adekvátně pracovat, může vést k různým zdravotním problémům, jako jsou například úzkost, deprese, chronické bolesti, poruchy spánku, a mnoho dalších.

vystresovaná mladá brunetka nemůže usnout a má hlavu zabalenou v polštáři

Každodenní zvládání stresu

Je důležité se snažit zvládat stres v každodenním životě, aby se minimalizovaly negativní účinky na zdraví. K tomuto účelu můžete využít různé techniky relaxace, jako je například meditace, hluboké dýchání, jóga, cvičení, nebo hledání podpory od přátel a rodiny. Pokud máte pocit, že stres ovlivňuje vaše každodenní fungování, měli byste se poradit s odborníkem, jako je například lékař nebo psycholog. Pokud cítíte, že je toho na vás už opravdu hodně, rozhodně nečekejte, že vám někdo pomůže sám od sebe. Svěřte se kamarádce, svému protějšku nebo někomu, ke komu máte důvěru.

mladý muž mluvící o svých problémech s psycholožkou

Co způsobuje stres

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit stres. Některé z nejčastějších faktorů, které mohou vést k pocitu stresu, jsou:

  • Pracovní tlak - v tomto případě například pracovní deadliny, náročná práce, vysoká očekávání nadřízených, ale i vysoká očekávání vás samotných. Stresovat vás však může také nevyhovující pracovní kolektiv, případně když se objeví šikana na pracovišti.

  • Finanční potíže - jednou z nejvíc stresujících zaležitostí jsou dluhy, nejistá finanční situace, dlouhodobá nezaměstnanost, případně nízká výplata, když nezvládáte platit všechno, co potřebujete. Do této kategorie rozhodně patří i zdražování a neschopnost koupit si to, co chcete nebo potřebujete.

  • Osobní problémy - mezi stresující situace patří rozpad vztahu, rozvod, rodinné problémy, zdravotní problémy, ztráta blízké osoby nebo váš osobní pocit, že jste zklamali, že nejste úspěšní nebo celkově vám v životě chybí spokojenost.

  • Sociální tlak - mnohdy můžete cítit tlak ve společnosti, očekávání od ostatních, nesoulad mezi očekáváními ostatních a vlastními představami. Často se nemůžete vymanit z předem daného vzorce chování, který byste měli plnit.

  • Problémy s časem - překvapí vás, že prokrastinace a nestíhání veškerých potřebných činnosti vede k velké míře stresu? Mimo jiné sem patří plánování, organizace času, pocit nedostatku času na splnění úkolů, a to jak v osobním tak pracovním životě.

  • Životní změny - pokud patříte k těm, které změny vítají, máte vyhráno. Pokud jste však spíše konzervativní, může být pro vás nepříjemná a stresující například změna zaměstnání, přestěhování, narození dítěte nebo změny ve vztazích.

Stres je vždy velmi individuální a každý člověk může vnímat stresové faktory různě. Je důležité si uvědomit, že stres může být normální součástí života a je důležité se snažit ho zvládat a minimalizovat negativní vliv na zdraví.

Vystresovaná žena sedící u notebooku

Krátkodobý stres

Krátkodobý stres je možné hodnotit jako fyziologickou a psychologickou reakci na krátkodobé a obvykle nebezpečné situace. Krátkodobý stres může být užitečný a adaptivní pro tělo, protože pomáhá aktivovat potřebné zdroje pro rychlou reakci na nebezpečí. Tuto reakci často označujeme jako "boj nebo útěk" reakci.

Jak se tento typ stresu projevuje

Fyzicky se krátkodobý stres projevuje zvýšeným srdečním tepem, zrychleným dýcháním, zvýšením krevního tlaku a vylučováním hormonů, jako je například adrenalin a kortizol. Tyto změny v těle jsou přirozené a pomáhají tělu rychle reagovat na nebezpečí.

Na co si dát pozor

Nicméně, pokud se krátkodobý stres stává častým a trvá dlouho, může se stát škodlivým a může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou například úzkost, deprese, poruchy spánku, a mnoho dalších. 

Starší muž nemůže v noci usnout a dumající sedí na kraji postele

Dlouhodobý stres

Dlouhodobý stres je stav, kdy tělo je vystaveno dlouhodobému stresovému faktoru, například chronickému pracovnímu tlaku, finančním problémům, vztahovým potížím, dlouhodobému nemoci, a podobně. 

Jak se tento typ stresu projevuje

Dlouhodobý stres může být škodlivý pro zdraví, protože tělo nepřetržitě produkuje stresové hormony, jako je například kortizol, což může vést k řadě zdravotních problémů. Mezi nejčastější problémy spojené s dlouhodobým stresem patří úzkost, deprese, nespavost, snížená imunita, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, cukrovka, trávicí potíže, chronické bolesti a další.

Na co si dát pozor

Protože dlouhodobý stres může mít závažné následky na fyzické a psychické zdraví, je důležité se snažit minimalizovat stresové faktory v našem životě a učit se zvládat stres účinnými metodami, jako jsou například meditace, cvičení, relaxační techniky a podobně. 

Mladý muž sedí a medituje v přírodě

Reakce na stres

Když se ocitneme v stresové situaci, náš nervový systém okamžitě reaguje a spouští sérii reakcí v těle. Těchto reakcí se účastní několik orgánů, jako jsou například mozkomíšní mok, srdeční sval, svaly a další.

Fyzické projevy

Fyzické reakce na stres zahrnují zvýšení srdečního tepu, zvýšení krevního tlaku, zvýšení dýchací frekvence, zvýšení krevního cukru a uvolnění hormonů, jako jsou například adrenalin a kortizol. Tyto reakce pomáhají tělu rychle reagovat na nebezpečí a připravit se na boj nebo útěk.

Psychické projevy

Psychologické reakce na stres mohou zahrnovat úzkost, napětí, podrážděnost, neklid, strach, nebo sníženou koncentraci. Pokud jsou tyto reakce přítomny dlouhodobě, mohou vést k řadě zdravotních problémů.

Stres a zdraví

Některé zdravotní problémy spojené s chronickým stresem mohou zahrnovat kardiovaskulární onemocnění. Dlouhodobý stres může zvýšit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění jako je například hypertenze, koronární onemocnění srdce a srdeční záchvaty. 

Chronický stres může přispět k rozvoji deprese a úzkosti, a může také zhoršit již existující symptomy těchto psychických onemocnění. Stres může způsobit poruchy spánku jako je nespavost nebo problémy s usínáním. 

Dlouhodobý stres může mít negativní dopad na trávicí systém a způsobit problémy jako je žaludeční vřed, syndrom dráždivého tračníku a další. Chronický stres může oslabit imunitní systém a zvýšit náchylnost k infekcím a nemocem.

žena trpící úzkostí ležící v posteli

Jak se zbavit stresu

Je důležité přijmout opatření ke snižování stresu a zlepšení zdraví. Existuje mnoho různých způsobů, jak se můžete zbavit stresu. Najděte vždy to, co vám bude vyhovovat. 

Relaxace a meditace 

Opakovaná relaxace nebo meditace může pomoci zklidnit mysl a snížit úroveň stresu. Vyhraďte si čas také na další činnosti, které vás uklidní, jako jsou například čtení, poslech hudby, kreslení nebo jiné koníčky. 

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita může pomoci uvolnit napětí a snížit úroveň stresu. Je vhodné vyzkoušet například chůzi, běh, jógu, nebo plavání. Pomůže vám také meditace, tai-chi, hluboké dýchání a procházky v přírodě. Ty mohou navíc zklidnit mysl.

Správná výživa 

Zdravá strava pomáhá udržet váš organismus v kondici a snížit úroveň stresu. Snažte se jíst pravidelně, konzumovat vyváženou stravu a omezit příjem kofeinu a alkoholu.

Dobrá spánková hygiena

Kvalitní spánek může pomoci obnovit tělo a snížit úroveň stresu. Snažte se spát dostatečně a pravidelně. Vyhněte se používání elektronických zařízení před spaním, a to alespoň dvě hodiny před tím, než půjdete spát.

Hledejte podporu

Pokud se cítíte přetížení nebo máte problémy s řešením stresu, může být užitečné hledat podporu od rodiny, přátel nebo profesionálního terapeuta. Mluvte o svých problémech s rodinou a přáteli. Nebojte se ptát svých blízkých na radu.

Plánujte si volný čas

Naplánujte si nejen pracovní povinnosti, ale také čas na zábavu a relaxaci. Výrazně tím snížíte svůj stres a budete se mít stále na co těšit. Pokuste se efektivně plánovat svůj čas, abyste měli pocit, že máte kontrolu nad svým životem.

Vyzkoušet můžete také babské rady, které vám pomohou účinně bojovat se stresem. 

ženské ruce kreslící nádherný obraz na plátně

Vyzkoušejte pomoc z přírody

Některé bylinky, jako jsou například levandule, valeriána nebo chmel, mohou pomoci uklidnit mysl a zlepšit spánek. Tyto bylinky lze najít jako čaje, tinktury nebo doplňky stravy.

 

.
.
.

Dopřejte si masáž

Je na vás, jakou masáž si vyberete. Masáže mohou pomoci uvolnit svaly a zklidnit mysl. Dopřejte si je pravidelně, a to minimálně jednou do měsíce.

Horká vana na prvním místě

Koupel s horkou vodou a esenciálními oleji, jako je levandule, má uklidňující účinky a může pomoci zmírnit stres. Udělejte si alespoň jednou týdně chvilku jen sami pro sebe. Nezapomeňte na svíčky a příjemnou hudbu.

žena relaxující v horké bublinkové vaně

Vyzkoušejte aromaterapii

Začněte používat esenciální oleje, jako jsou například levandule, eukalyptus nebo máta, může pomoci uvolnit mysl a zlepšit náladu. Je na vás, zda si vyberete kosmetiku, nový parfém nebo si třeba pár kapek oleje přidáte do koupele, případně na polštář.

levandulový esenciální olej

Tip na meditaci

Ptáte se, proč meditovat? Meditace pomáhá upokojit mysl a tělo a dosáhnout vnitřního klidu a rovnováhy. Vyzkoušejte jednoduché cvičení, které vás uvolní a pomůže vám účinně bojovat se stresem. 

Najděte si klidné místo, kde se budete moct soustředit bez rušení. Sedněte si do pohodlné polohy. Je na vás, zda budete sedět nebo ležet. Zaměřte se na svůj dech a sledujte, jak proudí do vašeho těla a zase ven. Pokuste se soustředit opravdu jen na svůj dech a na chvíli zapomenout na všechny ostatní myšlenky. Pokud se vám myšlenky vynoří, nezoufejte. Je to přirozené. 

Vezměte je jakou svou součást, přijměte, že se objevily a nechte je zase pomalu odejít. Můžete si také zkusit představit něco klidného, jako například moře nebo les, a soustředit se jen na tuto svou představu. Začínejte vždy pomalu a klidně na začátku meditujte jen pět minut, postupně přidávejte další minuty, až se dopracujete klidně i k 30 minutám meditace denně. 

Hledáte také způsoby, jak se rychle zbavit stresu, ať už jste v práci, doma nebo třeba ve škole? Vyzkoušejte tyto ověřené metody pro rychlý účinek zklidnění a navození opět harmonie mysli, těla i duše.

  1. Dýchejte. Zkuste pomalu a zhluboka dýchat.
  2. Pusťte si svou oblíbenou hudbu. Klidně do sluchátek a klidně opravdu nahlas.
  3. Jděte do přírody. Je jedno, jestli je to park, les nebo zahrada. Vnímejte zvuky, barvy, vůně.
  4. Obklopte se barvami, které zlepšují náladu. Vyzkoušejte zelenou, žlutou, oranžovou a růžovou.
  5. Dejte si oblíbený horký nápoj. Je jedno, jestli to bude čaj, káva nebo horké kakao. Vychutnejte si každý doušek.
  6. Přitulte se k domácím mazlíčkům. Může to být kočka, pes, ale náladu vám zvedne i papoušek nebo váš milovaný křeček, morče a další hlodavci.
  7. Myslete na lásku, ale i sebelásku. Nezapomínejte se svým protějškem na objetí i na další fyzické projevy lásky. Pracujte také na sebelásce. Podívejte se sebe do zrcadla a usmějte se.

Věřte, že život je dost krátký na to, abyste jej promarnili. Udělejte vše proto, abyste žili spokojeně a co nejvíc se vyhýbali stresu. A pokud se stres objeví? Využijte veškeré ověřené tipy, abyste jej eliminovali nebo alespoň zvládli s grácií.

žena meditující v přírodě

Informace v tomto článku jsou pouze informativní a určeny k vzdělávacím účelům. Není je vhodné je považovat za léčbu. Konzumace doplňků stravy, byste měli konzultovat se svým lékařem. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Zdroje:

Stres – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Stres

NOVÁK, Tomáš. Jak se zbavit stresu. Praha: Grada, 1999. Poznej sám sebe. ISBN 80-7169-758-3.

MELGOSA, Julián. Zvládni svůj stres!: kniha o duševním zdraví. Dot. 1. vyd. Praha: Advent-Orion, 1999. Život a zdraví. ISBN 80-7172-240-5.